Hogyan kell törölni a szilikon tömítőanyagot a cserépből?

Nagyon gyakran az építési vagy javítási munkák során szilikon tömítőanyagot használnak. A felületen folyékony állapotban van, de gyorsan hajlamos. Ebből a szempontból fennáll a probléma, hogy a különböző felületekről dörzsölő tömítőanyagot dörzsöljük.

Miért és hogyan kell használni a szilikon tömítőanyagot?

Természetesen a legjobb, ha az anyag feleslegét az alkalmazás után azonnal eltávolítjuk. De ha ez a pillanat hiányzik, akkor ne essen kétségbe. A megszilárdult szilikon tömítőanyag is eltávolítható, mosható és tisztítható, még akkor is, ha azt a fürdőszobában vagy a konyhában kell megtenni, ahol a csempe került, és fennáll a veszélye annak, hogy a tisztítás során károsíthatja felületét.

Ezzel az anyaggal tökéletesen kitöltheti a fal és a csempe közötti helyet., mindenféle ízületek és varratok. Az ilyen kompozíció tökéletesen tömíti a csempék közötti helyet, valamint a csatolt felületet, ezzel megakadályozva a por, folyadék és szennyeződés behatolását. Ez viszont nem teszi lehetővé a különböző típusú gombák és penészek beltéri fejlődését.

De az idő múlásával a kiválasztott tömítőanyag nyomai szennyeződnek, ami a helyiség rendetlen megjelenését eredményezi. Aztán szükség van a régi anyag maradványainak leöblítésére.

Tény, hogy a szárított tömítőanyagot nagyon nehéz eltávolítani, mivel nagyon szorosan tapad. Ennek a problémának a megoldására azonban számos lehetőség van.

Háromféle módon lehet tisztítani a tömítőanyag felületét:

 • Mechanikai. Különleges szerszámokra lesz szükség: kés, építési spatula, éles borotva, szóda vagy só zsákvászon, konyhai drótháló.
 • Kémiai. Különleges kémiai hatóanyagokat használnak, amelyek feloldják és elpusztítják a tömítőanyagot. Itt szükséges az egyéni védelem eszközeinek alkalmazása és a biztonsági intézkedések betartása. Ezek a gyógyszerek közé tartozik a White Spirit vagy a benzin, az oldószer, a Penta-840, a Dow Corning OS-2.
 • Kombinált. Hatékonyabb, mert a fent említett két módszert egyszerre használják. Ezzel a módszerrel a készítmény a lehető leggyorsabban eltávolítható.

Meg kell kezdeni a megmunkálást. Papír késsel vagy kényelmes borotvával távolítsa el a vastag tömítő réteget. Ezután az oldószert több órán át felhordjuk. Amikor a szilikon zselészerű anyaggá alakul át, kényelmesebb eltávolítani.

Ehhez húzza meg a széleit egy késsel, és távolítsa el a szilárd szalagot. Ha egy darab szalagon megszakad, akkor új élről kell indulnia.

Gondoskodni kell arról, hogy ne sértse meg a csempe felületét, és hogy ne sérüljön meg éles tárgyak.

Ezután öblítse le a felületet vízzel, és törölje száraz ruhával, és távolítsa el a kis szilikon maradékokat. Ha mélyen eszik a csempe felületébe, akkor nem kell keményen megragadnia, hogy ne rosszabbodjon, tartósan károsítsa a felületet. Fokozatosan és óvatosan kell cselekedni. A csempe összetételének eltávolítása vagy törlése nem nehéz.

A kémiai összetétel használatakor, amelyet 30 percen át vattapálcával vagy fülhöz kell ragasztani, a készítmény matt nyomai maradhatnak a csempe. Ezeket zsírtalanító szerrel távolítják el. Ezt követően a felületet vízzel mossuk.

Mielőtt egy adott gyógyszert használnánk, a felület kis felületén tesztet kell végezni a kellemetlen pillanatok elkerülése érdekében, mert egyes eszközök túlságosan agresszívek lehetnek az anyagra, amelyből a lapka készül.

Minden gyógyszer három formában van: aeroszol, paszta és folyadék. Az aeroszolokat a munka megkezdése előtt meg kell rázni és bőségesen permetezni a tömítőanyagra. Kényelmes a pasztát a raklapra felhordani, amely teljesen lefedi azokat a helyeket, amelyek tisztításra szorulnak. A folyadékot ruhával vagy szivaccsal és folyadéktömörítővel kell megnedvesíteni.

A Dow Corning OS-2 meglehetősen enyhe anyag, amely alig károsítja a csempe felületét, de nem mérgező. Befolyása alatt a tömítőanyag lágy lesz és könnyen eltávolítható.

A "Penta-840" hasonló hatású, de hosszabb távú használat esetén elpusztíthatja a szilikonot és károsíthatja a csempe felületét. Ezt figyelembe kell venni a használat során. Ezen túlmenően a "Penta-840" tökéletesen megfelel a régi tömítő réteg tisztításának.

Az oldószer használatakor különleges óvintézkedéseket kell tenni. Ez gyúlékony és mérgező gyógyszer, amelynek gőzei kábító hatásúak. Ezért csak jól szellőztetett helyen és személyi védőfelszerelések használatával használható.

Speciális gyógyszerek bármelyik boltban vásárolhatók.

Mindegyik két csoportra oszlik:

 • Kétkomponensű, amelyeket főként a gyártásban vagy építésben használnak;
 • Egykomponensű - úgy tervezték, hogy kis területeken eltávolítsák a szilikon tömítőanyagot, és több fajtájúak.

70% -os ecetsavat használnak fel a szilikon savas formájának feloldására. Alkohol típusú tömítőanyag tökéletesen eltávolítható ugyanazon összetétel segítségével: orvosi vagy technikai. Semleges alapon lezáró szereket acetonnal, benzinnel vagy „fehér szellemmel” kezelhetjük.

Természetesen ezek a speciális vegyszerek nem olcsóak. Ezért egyszerűbb és megfizethető módszerek vannak a szilikon tömítőanyag tisztítására. Például a szokásos aceton. Azokra a területekre kell helyezni, amelyeket el kell távolítani, és kb. 1 órán át acetonnal csiszolt ruhadarabot kell helyezni. A szilikon zselévé válik, ami kívánatos nagy darabokban vagy egyszerre eltávolítani.

Hasonlóképpen, ecet is használható. A tömítőanyag kis maradványai, amelyek a csempe felületén történő tisztítás után maradhatnak, konyhai dróthálóval, zsákvászon segítségével távolíthatók el. A vászonzsákban elhelyezett szódabikarbóna, vagy a vízben nedves ronggyal áztatott közönséges só csak finom lesz. Az ilyen megtakarító szerek alkalmasak olyan finom bevonatokra, amelyek agresszívebb gyógyszerekben szenvedhetnek.

Megpróbálhatja a tömítőanyagot magas hőmérsékletre melegíteni: 400 fok. Ugyanakkor a szilikon lágyítja és könnyen eltávolítható egy mosószerben áztatott hagyományos szivaccsal.

Így történik, hogy a kezelt tömítőanyagot nem távolítják el az egész szalagról. Ez leggyakrabban a helytelenül választott tisztítószer vagy maga a tömítőanyag rossz minősége miatt következik be. Ha ez megtörténik, a szilikonréteget többször kell feldolgozni, amíg el nem görbül és leválik.

Ha ismert, hogy a tömítőanyag milyen alapon, akkor logikusabb a megfelelő eszközök eltávolítása. Ellenkező esetben véletlenszerűen ki kell választania és kísérleteznie a gyógyszerrel. Ennek elkerülése érdekében jobb, ha előzetesen feljegyezzük a használt tömítőanyagot ebben a szobában.

A csempe porózus felülettel rendelkezik. A tisztítás az egyenetlen alapok miatt sokkal nehezebb lesz. A feladatot bonyolíthatja az a tény, hogy az anyag nem zománcozott, mivel ebben az esetben a szilikon sokkal erősebb, és mélyebben megragadja a csempe felületét. A kerámia porózus felületének tisztítása érdekében az eljárást több szakaszra és ismétlésre kell bontani: az oldószert egyenként alkalmazzuk a tuberositásokra és üregekre, óvatosan távolítsuk el a lágyított réteget, majd ismét alkalmazzuk a folyadékot. Végezze el a tömítőanyag eltávolítására szolgáló eljárást.

Biztonsági óvintézkedések

Szilikon tömítőanyaggal végzett munka során bizonyos óvintézkedéseket kell betartani.

Gumikesztyű használata szükséges a kezek bőrének megóvására az anyaggal való érintkezés ellen. A helyiséget, ahol a javítási munkákat végzik, rendszeresen és jól szellőztetni kell.

A tömítőanyag felhordásakor a szennyezett vízzel átitatott nedves szivaccsal vagy ruhával azonnal ki kell távolítani a felületről a kiömlött anyagot és a cseppeket, mert a keményítés után ez a probléma sokkal nehezebb lesz megoldani.

Az anyagnak az ízületekre való felhordása előtt a fedetlen felületet maszkolószalaggal fedheti le. Ennek eredményeképpen nemcsak a csempe tiszta felülete marad, de a közöttük lévő kontúrok egyenletesek lesznek.

Aeroszolos tisztítószer használata esetén rendkívül óvatosnak kell lennie. A terméket a kerület körül permetezik, és gondoskodni kell arról, hogy ne essen a bőrre vagy a sérült burkolat tiszta felületére: a folyadék károsíthatja a festéket és a zománcot. Bizonyos típusú felületek buborékolhatnak vagy repedhetnek. Ennek elkerülése érdekében fedjük le a nem feldolgozandó csempe területét.

Mielőtt elvégezné a szilikon tömítőanyag alkalmazásával vagy eltávolításával kapcsolatos munkát, el kell döntenie a tisztítási módszert: mechanikus módszert fog használni, vagy vegyi készítményekre van szüksége.

Mindenesetre a következő eszközökre lesz szüksége:

 • Gumikesztyűk;
 • légzőkészülék;
 • ventilátor;
 • spatula;
 • irodai kés, borotvapengék;
 • maszkolószalag;
 • kefe;
 • tisztítószerek és utasítások.

A fenti módszereket a régi gitt eltávolítására használjuk. Milyen módszer és gyógyszer használandó, mindenki maga dönt.

Hogyan lehet eltávolítani a szárított tömítőanyagot, lásd a videóban.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba