3D lapok: kiválasztási kritériumok

A közelmúltban különös figyelmet fordítottak a lakófelületek burkolatára. Fontos, hogy ne csak a kiváló minőségű befejezéseket végezzük, hanem a felhasznált anyag típusát is válasszuk. A 3D-s csempe fókuszpontja: egyedülálló befejező anyagként kötelezi Önt, hogy a vásárláskor vegye figyelembe az egyes szabályokat.

Különleges jellemzők

A 3D csempe egy háromdimenziós hatású, egymással szemben álló anyag. Felszínén szénfólia van, melynek következtében változatos térfogathatás érhető el.

A fajtától függően ennek az anyagnak a méretei 25 x 25, 50 x 50, 100 x 100 cm, a rajz leggyakrabban raszteres, absztrakt vagy geometrikus. A háromdimenziós hatás bármely megtekintési pontból látható.

Valójában ez egyfajta fal- és padlólap, ami a szokásos analógoktól eltér az alkalmazott minta láthatóságától. Ez az anyag nem kapcsolódik a beton alapra öntett epoxi padlóhoz. Ez egy olyan anyag, amely szokatlan, sima és megkönnyebbült textúrájú, jellemzi a minta típusát, amely egyes fajtákban a gyártási módtól függően eltérő.

Amikor a felszínre néz, egyetlen monolit vászon lehet, amely vizuálisan megváltoztatja a tér méreteit. Ugyanakkor az anyag egyedülálló abban az értelemben, hogy teljes képet mutathat térfogati hatással.

Ennek az anyagnak a hátránya az egyes rajzok összetett felfogása. Emiatt a háromdimenziós csempe kiválasztásának bizonyos szabályokat kell betartania. Nem minden szobában harmonikus. A kép mérete, vizuális mélysége és maga a kép számít. Bizonyos esetekben negatív hatást fejt ki, így a belső komplexum nincs harmóniában.

Gyakran ilyen sztereoszkópos anyagot használnak a fürdőszoba és a konyha falainak díszítésére. Az első esetben előnyben részesítjük az akcentus zónákat, vagy válasszon olyan kompozíciókat, amelyek nem túlterhelik a stilistika általános képét.

A konyhában háromdimenziós csempe alkalmas a konyhai kötény alatti sík befejezéséhez. Mindkét esetben a sztereoszkópos csempe a tér növelésének funkcióját végzi, ami különösen fontos a felvételek hiánya miatt.

Ez az anyag lehet fényes, unalmas, durva. A felületre gyakorolt ​​hatás a szemre gyakorolt ​​hatás fő meghatározó hatása. Ha a felület sík, az érzékelés lágyabb.

A megkönnyebbülés esetén a helyzet más: a kötet gyakran eléri a szemet, ami belső egyensúlyhiányt eredményez. Ezeket a tényezőket figyelembe kell venni a boltban a befejező anyag kiválasztásakor: nem minden, ami a szép közelségben látszik, egy adott szobában megfelelő. Ez különösen akkor érzékelhető, ha a helyiség korlátozott: a legtöbb esetben a sztereoszkópos csempe rajzolása meglehetősen nagy.

A lényeg az, hogy az ilyen lapokat nem lehet vágni. A csempe alternatívájaként több további réteg is van, így a szokásos módon történő vágás megszakíthatja az anyag integritását, lebontva a dekoratív és gyakorlati jellemzőket.

Ezt az anyagot színtelen szilikon tömítőanyaggal hajtjuk végre. Ez a lapka lehet fal és padló is, ezért fontos, hogy vásároljon.

típusok

A modern építési piacon a 3D csempe több fajtát képvisel.

szabadtéri

A kerámia bevonatnak ez a kategóriája kétféle befejező anyagot tartalmaz:

 • lakás - csempe és háromdimenziós mintázattal ellátott anyag (elsősorban fürdőszobákban, fürdőszobákban, konyhában);
 • Egy folyékony töltőanyaggal, egy csempe, amely a préselés során egy héliumvegyület jelenlétéből eredő élő minta hatását hozza létre (a padló egy részének dekoratív díszítésére szolgáló anyag).

A második fajta érdekes, mert ha rákattint, megváltoztatja a bevonat színét. A héliumfajta vágáskor teljesen elveszíti tulajdonságait. Ha lapos kategóriát kell vágnia, akkor a minta soraiban fog tükröződni, ami torzulást eredményez.

Az anyag hátránya a magas költség. A két fő kategórián kívül a 3D-s hatású burkolólapok is megvásárolhatók a piacon.

Falra szerelhető

Ez az ág háromféle befejezést tartalmaz:

 • lakás a nyomtatott és világos képet tartalmazó kerámia, a minta tisztasága és a mechanikai feszültséggel szembeni ellenálló képesség jellemzi. Alkalmas a lakás különböző szobáinak (beleértve a lakóhelyet is) bélésére.
 • Glass. Karcsú üvegből készül, amelyre a feldolgozott képet mikrolens technológiával alkalmazzuk (a sztereó effektus a néző pozíciójának megváltoztatásával mozog). Megkülönbözteti a különleges tartósságot. A fektetés úgy történik, mint a csempe. A csempe fél attól, hogy az erős szél fújjon az oldalsó élre.
 • Csempe megkönnyebbüléssel. Ez egy nagyformátumú vagy mozaikfajta, amely korlátlan textúrájú lehetőségekkel rendelkezik, képes blokkolni, féltekét, növényeket, virágokat (egyedülálló anyag, amely az ellátás bonyolultságához tartozik).

A gyártók szerint ez az anyag tartós és 35 évig képes díszíteni a kezelt gépet. A speciális bevonatnak köszönhetően nem csúszik meg, az ütés közbeni ütéseknél különbözik.

Ez a lapka ellenáll a penésznek. Szükséges azonban az alap előkészítése, és amikor az oldalfelület nem teszi lehetővé a 2 foknál nagyobb meredekséget.

anyagok

Az egyes anyagok összetevői az adott csempe típusától függenek. Egy esetben zúzott kő, homok, cement és lágyító használható (útburkoló típus).

A kerámiafajta agyagból vagy a különböző kerámia tömegekből készül. Az agyagkomponensek mellett a komponensek homok, alumínium-szilikátok, kálium-karbonátok, nátrium és kalcium.

Agyagot szigorúan kiszámított arányban összekeverik más komponensekkel. A keveréket őröljük, összetörjük, öntjük, szárítjuk, kalcináljuk. A 3D hatás más módon érhető el. Szublimációval, matricával, festékkel vagy kerámia festékkel alkalmazzák. Fali anyagok üvegből készülnek.

Más fajták közé tartozik a gipszlemez. Különböző méretű, ezért gyakran panelnek nevezik. Ez az anyag különösen lenyűgözőnek tűnik, gyakran lehetővé teszi a megfelelő hangulat átadását anélkül, hogy a felületen rengeteg minta lenne. Egyszerű és elegáns.

tervezés

A mai csempe tervezésének technikái. A gyártók a szokatlan hatásra összpontosítanak. Minden esetben a tervezés célja a szoba célja, figyelembe véve az ellátás jellemzőit. Ha az anyag hajlamosabb a szennyeződésre, válasszon egy lapos lapkát. A fürdőszobában egyfajta kerek forma vásárolható meg, amely szennyezés esetén könnyebben törölhető.

Az ékezetes zónák hullámokat vásárolnak. A hullámos falburkolatok szokatlanok. Az áramvonalas alaknak köszönhetően simítja a belső éles vonalakat. Egyes kategóriák átláthatók. Ez lehetővé teszi a háttérvilágítást, ami fokozza a mélység hatását.

Egy érdekes technika a csempe panel. Ez a fajta kombinációja tökéletesen kombinálva a csempe, dekoratív és természetes kő, a kerámia és az üveg mozaikjaival. Ez a funkció lehetővé teszi, hogy 3D-s lapokat használjon a mennyezet díszítésére. A teljes felületet azonban nem szabad kitölteni.

Az anyag színe nagyon eltérő lehet. A csempe lehet fehér, krém, világos szürke, bézs, acél.Az egyik fényes döntés a fajták a minta céljától függően. Például a fürdőszobaválaszték jellemző jellegzetes tengeri színekkel büszkélkedhet, többek között a türkizkék, kék tónusok, amelyek gazdag növényzet színeivel hígítottak, különösen vonzza a figyelmet. Ha a nyomtatás héja van, a fő háttér gyakrabban homokos.

A nappali típusok gyakran monokromatikusak, amelyek megkönnyítése stilistikus mintákat hordoz. Ezek mindenféle levelei, ágai, geometriai motívumai, amelyek gyakran tartalmazzák az apró ékezeteket (például virágokat). A sima háttér hullámaiból álló textúra stílusosnak tűnik, míg a teret nem terheli túl. Gyémántok, körök, hatszögek, amelyek egyetlen vászon alkotnak, jól néz ki.

A tervezés lehet a legszokatlanabb.a minta különböző irányai használhatók. A vászon hosszirányú, keresztirányú, különböző szélességű, keresztmetszetű csíkokkal, a megkönnyebbülés számával és mélységével rendelkező töredékekből állhat.

A minták nélküli töredékek kombinálásával stílusos akcentust hoznak létre. Ez különösen érdekes, ha a csempe felülete fémbevonattal rendelkezik. Ha a dombornyomott csíkokon kívül a felszínre kontrasztos minta is kinyomtatódik, az ilyen fajta a nappalit díszíti.

Hogyan válasszuk ki?

A háromdimenziós képpel rendelkező csempe kiválasztása a befejező anyagok típusától függ. Kezdetben meg kell értened: a falnak és a padlónak egy bizonyos súlyterhelése van, ez különbözik a megkönnyebbülés vastagságától, méretétől, alakjától és tulajdonságaitól.

Válassza ki azt úgy, hogy ne vágja el a töredékeket. Ugyanakkor vegye figyelembe az elhelyezést.

A szakemberek egyszerű ajánlásaival élesítheti magát - ez segít a helyes és harmonikus választásban:

 • Vegyük figyelembe a belső stílust: ha sok bútort és tartozékot használ, az anyag felesleges lehet.
 • Ha az alapként egy mintát választunk, akkor könnyűnek kell lennie, a nagy nyomatok nem tartoznak ide: elrejtik a földterületet, vizuálisan csökkentve a falak magasságát és szélességét.
 • Figyeljen a formára: ha a tervezési irányzat az egyszerűséget és a szigorú geometriát üdvözli, kizárja a bonyolult burkolattal rendelkező fajtákat, megszakítja a stílust.
 • Egy szűk helyiségben nem megfelelő a dinamikus kép, amely rengeteg fényes foltot tartalmaz: célszerűbb, ha a csempe egy egyszínű alapon szerény akcentust mutat.
 • A kép árnyalatainak bele kell illeszkedniük a szoba belső hátterébe, különben nem megfelelőnek tűnnek.
 • Ne használja a padlót és a falat egyaránt, még akkor is, ha azt tervezi, hogy a fürdőszobát béleli.
 • Ügyeljen a nyomtatás méretére és textúrájára: a falak fa mintázatának kiválasztásakor kérjük, vegye figyelembe, hogy nem szabad megismételni a padlót (a fafelületek bősége egyszerűsíti a belső teret).

Válasszon ékezetes, kis területeket a béléshez. Például lehet egy kandalló vetülete. Tégla vagy falazatból készült csempékből készült, reálisnak tűnik, de nem törik meg az általános harmóniát.

Ne emelje ki azt a síkot, amely előtt az audió vagy videó zóna található. Tehát a plazma figyelem egy háromdimenziós hatásra vált át, ezért a szemek kényelmetlenek lesznek.

Kicsit a stílusokról

Ahhoz, hogy egyedülálló legyen a harmonikus megjelenés, figyelembe kell vennie a konkrét stílust. A tervezési technika célja, hogy a kívánt textúrát átadja az anyagon anélkül, hogy kiabálnánk róla.

Például egy sikeres megoldás az lenne, ha puha megkönnyebbüléssel a gipsz stukkó alatt 3D-s hatású lapkát használnánk. Ez lehet a dekoratív vakolat stilizálása. Díszítheti a párkányt, egy téglalap alakú oszlop egyik széleit díszítéssel, vagy szimulálhat egy falfalat egy adott területen.

Ha ezt az anyagot a stilisztika modern irányába kell beírni, fontolja meg a rajzot.A kifejezett és még kreatív megkönnyebbülés az absztrakt mintákban (például avantgárd) megfelelő.

A tetőtérben vagy a grunge kialakításban jobb, ha a gép úgy néz ki, mint egy ipari tárgy. Például ragaszthatja az akcentus síkot kő- vagy tégla csempékkel. Ebben az esetben elég kis megkönnyebbülés és matt textúra.

Ha meg akarja lepni a vendégeket és élvezni a rendkívül szokatlan tervezési döntést, akkor a padló egy részét szokatlan csempe díszítheti, kiválasztva a padlóburkolatnál könnyebb mintázatot két vagy három színben, sima textúra kiválasztásával. Tehát a vászon kiemelkedik az általános háttérrel, anélkül, hogy megszakítaná a belső gondolatot.

Ez az anyag más típusú padlóburkolatokkal kombinálható. Ezért a keverés akkor is monolitikusnak tűnik, ha a kétféle felület között nincs formázás.

Ha meg akarja díszíteni a falat, célszerű a vételi panelt használni. Tehát egy szokatlan befejezés nem lesz sok, míg stílusos és lenyűgöző lesz. Ilyen célokra előnyös, ha egyetlen lapot használunk nyomtatott mintával vagy több, világos lineáris élekkel rendelkező csempe változatával. Ahhoz, hogy a panel teljes legyen, érdemes formázni egy formázó vagy baguettával.

A modern trendek esetében érdemes egy szokatlan befejezést hozzáadni a háttérvilágításhoz, ezáltal fokozza a háromdimenziós hatást. Mellesleg az a megvilágítás, amely a sík szokatlan díszítésének és az elrendezés elemeinek összekötő komponensévé válhat. A kép nem lehet fényes: fontos a rejtély halo.

gondoskodás

Bármely bélés megfelelő ellátást igényel, különben gyorsan elveszíti a megjelenés vonzerejét. Idővel a felületet por borítja, ha a fürdőszoba a fürdőszobában történik - kemény vízből készült mészkő mészkő.

Ha az anyag gömb alakú, a feldolgozás bonyolultabbá válik: először nem lehet teljesen üríteni az üregek helyeit. Különösen kényelmetlen, hogy a mély és éles megkönnyítés késleltethető.

A szennyeződések és a szappancsíkok kizárása érdekében a felületet tisztán meg kell törölni egy szokásos nedves szivaccsal. A merev kefék használata elfogadhatatlan: a 3D lapok különösen tartós teljesítményjellemzői ellenére kisebb karcolásokhoz vezethet

A szivacs nem lehet túl nedves: az összegyűlt szennyeződések lefolyhatnak, a padlóhoz vagy a bútorhoz ütközhetnek, ha az ékezet közelében található. A felület szivaccsal való tisztítása után egy száraz ruhával törölje le a lapos felületet. Ezzel elkerülhető a kemény vízből származó csíkok. Ha egy domború, éles formájú dombornyomó lapot vásárol, törölje félig száraz ruhával, és ne próbálja meg sérülni. Ne töltse vízzel a felületet.

Vélemények

A 3D hatású csempe meglehetősen népszerű anyag, amelyet falak és padlók díszítésére használnak. Ezt számos, az építési fórumokon maradt ügyfél-vélemény is bizonyítja. A megjegyzések azt mutatják, hogy ez az anyag látványosnak tűnik, egyedülállóan tetszik a háztartásnak. Ugyanakkor azok, akik az anyagi díszítéssel befejezték az anyagot, megjegyzik, hogy a háromdimenziós csempe meglehetősen ellentmondásos, gondosan kell választani.

A megjegyzésekben vannak olyan vélemények, amelyek a csempe azon képességét jelzik, hogy megváltoztatják annak a helyiségnek a hangulatát, amelyben elhelyezték. Ha a tengeri vagy virágos témák világos árnyalatai közül választják, akkor pozitívan viseli, hogy minden háztartás észreveszi.

Ha egy komplex szövésű síkban nagy geometriai minta van, a hatás érzékeli az észlelést. Gyakran előfordul, hogy a belső tér ilyen hangsúlya rontja a teljes összetételt.

Gyönyörű példák a belső térben

A 3D-s lapok szépségének felmérése és relevanciája a belső térben segít a fotógalériák példáin.

A világító képpel ellátott csempe átviszi a szükséges légkört a fürdőszobában.

Érdekes módja az ékezetes zónák és a padló árnyékának harmonikus kombinálásának.

A tetőtéri fürdőszoba kreatív irányának sikeres kialakítása: külső egyszerűséggel a csempe átadja a kívánt hangulatot.

A fa textúrája sikeresen illeszkedik az ökológiai és modern stílushoz, a bútorok árnyékában.

Harmonikus módszer a belső tér minimalista stílusban történő díszítésére.

A tengeri kagylókból álló panelt úgy választották meg, hogy megfeleljen a teljes felületnek, míg a háttér kissé más, ami kiemeli az ékezetes zónát anélkül, hogy megszakítaná a fürdőszoba belsejét.

A konyhában lévő dombornyomott kötény harmonikusnak és stílusosnak tűnik, így a konyha domináns szerepe marad.

Rossz példák

Érdemes figyelmet fordítani a gyakori hibákra:

 • példa a vizuális egyensúlytalanságra: a fal figyeli a TV-t, miközben a szemet feszíti;
 • külsőleg a nagy méretű eredeti anyag megsemmisíti a korlátozott teret, ami elnyomó légkört teremt.

Példák a 3D-s csempékre a fürdőszoba belsejében, lásd az alábbi videót

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba