Folyékony tapéta csináld magad: mesterkurzus a készítéskor

A folyékony tapéta készítése saját kezével egy váratlan döntés, amely a házat szokatlan, szép és hangulatosvá teszi.

Különleges jellemzők

Folyékony tapéta - ez egy szokatlan bevonat a falak és a mennyezet számára, amely eltér a szokásos tapétától, hogy nincs szokásos vászon tekercs formájában. Ugyanakkor tökéletesen lefedik a felületet, miközben díszítik őket. A falak és a mennyezet sokrétű összetétele miatt sima, enyhén durva vagy dombornyomott, hasonlít a márvány zsetonnal vagy puha selyemmel.

A készítmény szokatlan bevonat:

 • természetes szálak - 95% feletti mennyiség (cellulóz, selyem vagy pamut);
 • a vízalapú akril festékek színt adnak a készítménynek;
 • a ragasztó komponens (leggyakrabban a CMC - karboximetilcellulóz - granulált fehér por fertőtlenítő komponenssel) megköti a készítményt, és a felületen tartja;
 • további komponensek lesznek díszek (például ragyog).

Az ilyen anyag domináns alapja alapján pamut, selyem vagy cellulóz folyékony tapéta. A pamut környezetbarát anyag (valamint más fajok), kellemes tapintású és meleg. A selyemszöveteket az jellemzi, hogy beton- és gipszkartonbevonatokra is alkalmazhatók, valamint a töredezett cseréjéhez. Pulp - a leggazdaságosabb megoldás, újrahasznosított fa (fűrészpor és papír).

Minden típusú folyékony tapéta tökéletesen elrejti a mikrokockákat a felületeken, amelyekre az otthoni kézművesek és a professzionális befejezők megérdemelt szeretetét élvezik.

Előnyök és hátrányok

Ez a fajta lefedettség az előnyök nagy száma miatt valódi eredménynek bizonyult. Azon személyek véleménye szerint, akik maguk végezték el a javításokat, feljegyezheti a következő jellemzőket:

 • tapéta környezetbarát;
 • könnyedén felhelyezhetők a falra, még a hasonló munkák tapasztalata nélkül is;
 • az alkalmazás során nincsenek kellemetlen szagok;
 • könnyebb dolgozni velük, mint a hengerelt modelleknél, mivel nincs szükség a ragasztó ragasztásához a vászonra, és nincs várakozási idő a vászon impregnálására;
 • ez a kompozíció nagyon kényelmes a sarkok, ívek, mennyezetek, fülkék, az ajtók és ablakok közötti tér befejezéséhez;
 • elrejti a mikrokockákat és a kisebb felszíni rendellenességeket;
 • A tapéta elnyeli és felszabadítja a felesleges nedvességet;
 • a kisebb javítások szinte nem észlelhetők rájuk, ha a bevonat sérült töredékét eltávolítjuk és újra cseréljük;
 • a kompozíciót áztathatjuk, eltávolíthatjuk a falról, és egynél többször használhatjuk ugyanazon vagy másik szobában;
 • Ugyanezt akkor is megteheti, ha néhány módosítást meg kell tennie a fali mentességben (például ellenőrizze az új vezetékeket);
 • a felszínen nincsenek varratok, ízületek és légbuborékok;
 • a háttérkép 10 éven belül nem halványul;
 • az antisztatikus természetük miatt visszatartják a port;
 • a hulladékmentes termelés - a maradék tömeget szárítjuk és szükség szerint használják fel;
 • a vászon nem csak egyszálú, hanem rajzot, alkalmazást, panelt is készíthet;
 • bármilyen összetétel kellemes érzés;
 • a keverék tűzálló.

Valaki hívja a 48 órás száradást, és negatív pontként osztályozza. De végül is, a szokásos tapéta teljesen száraz ezen az időben. Az ellentmondásos a nedves területeken való használat lehetősége. Ennek ellenére sok példa van a fürdőszobákra és a konyhákra.

De a falon nem lehet semmiféle fém, máskülönben a rozsda a nedves háttérképen átmegy.

A felületnek nem szabad mély hibái lennie, a szárítás után ilyen hibák lesznek láthatóak. Az alapnak, amelyen a keveréket alkalmazzák, dallamnak kell lennie (különben a háttérképen ragyog). A vásárlók egyáltalán nem kedvelik a keverék vásárlásakor a magas árat (kb. 1000 rubelt egy csomaghoz, ami elegendő 3 m2-nek).

műszerek

A felületre való felhordásnak műanyagnak kell lennie, jó tapadással, nem túl gyors szárítással, hogy a felület néhány óra elteltével korrigálható legyen. Ezeknek a jellemzőknek és az eszközöket kell felvenniük. Minimálisan (egy simítóval) teheted meg, maximum. Rólam és mondd el.

Az eszköz megválasztása a mester összetételének és szokásainak következetességétől függ. Általában minden házban különböző szélességű spatulák találhatók. Segítségükkel kényelmesen elkészíthetjük a falat a munkához (távolítsuk el a régi tapétákat, a gitt nagy lyukakat). De a kompozíciót a falra vagy a mennyezetre is alkalmazhatják. Fém-, akril- vagy műanyag spatulákat is készíthet.

Segítségükkel a falra keveréket hozhatunk létre, és a simítóval tovább illeszthetjük, vagy a spatulával egyenletesen oszthatjuk el a réteget. Valaki kemény szerszámmal szeret dolgozni, mások egy simítót rendeznek a hagyományos háttérképek összehangolására. A keveréknek a sarkokban történő alkalmazásához szögletes spatulák vannak. De nem mindenkinek tetszik nekik, sokkal könnyebb alkalmazni és simítani a keveréket közvetlenül a kezével.

Simító - egy téglalap alakú, trapéz alakú, ovális vagy alakú vasaló eszköz a felszínen lévő összetétel kiegyenlítésére. A plexi vagy fémhez rögzített fogantyú közepén, ami segít a munka során. A szakemberek előnyben részesítik a plexiüveget, mert kényelmesen kezelhető az alkalmazott réteg. Az anyag dörzsölésekor a simítót soha nem alkalmazzák teljesen, de csak enyhe szögben (ellenkező esetben, ha a simítót a falról vagy a mennyezetről leválasztják, a keverék lehet a szerszámon, és nem a felületen).

A simítóval fém lehet, a fő dolog - sima felületű. Amikor a keverék következő részének eloszlása ​​a simítóval van először felfelé, majd lefelé, és körkörös mozdulattal végződik. Ha egy ilyen eszköz nem az otthoni mester arzenáljában van, akkor azt meg kell vásárolni. Ez nagyban felgyorsítja a munkát.

Egy másik eszköz - egy átlátszó reszelő. Nagyon hasonlít a simítóval, de gyakrabban van a fogantyú más alakja. Feladata, hogy a felhordás után néhány órával a réteget vízszintesen állítsa be, amikor világossá válik, hogy a réteg hibás, és a felületen egyenetlen. A kiegyenlítéshez a reszelt vízben és finoman megnedvesítik, de a bevonatot bizonyos erőfeszítésekkel hasonlítják össze.

Ha a tapéta száraz, akkor nedvesítjük őket spray-vel.

A következő eszköz egy görgő a szintezéshez (rács helyett) és folyékony tapéta felvitele a felületre. Az első művelethez megengedett, hogy bármilyen görgőt használjunk rövid vízzel, amelyet használat előtt nedvesítenek vízben. Ehelyett spray-vel előnedvesítheti a felületet. A görgő tartsa a tapétát, nyomja meg és igazítja őket.

Ha a felület túl sima, akkor egy bordázott hengerrel lehet enyhíteni.

Ehhez meg kell nedvesíteni vízzel, és erősen nyomni, séta a felszínen.

Egy folyékony és egyenletes konzisztencia görgővel a keveréket a falakra és a mennyezetre lehet felhordani. Ebből a célból megfelelő eszköz lesz egy ritka halmú eszköz, amely kellően merev. Ezután a keverék nem fog ragaszkodni a villához, hanem a falakon.

Egy nagy terület felületkezeléséhez pisztolytartály segítségével.

Ez egy kényelmes tartály, ahol a keveréket helyezik. 2 atmoszféra nyomás alatt egyenletes réteget alkalmaznak egy ilyen elektromos berendezéssel (egy munkanapig 200 m2 lehet). Az ő megtartásához azonban fizikai erőre van szükség.

Így, hogy vásároljon-e sok eszközt, vagy minimálisan, egy otthoni kézműves választás.

Gyári lefedettség

Ma sok ország ipari méretű folyékony tapétát gyárt. Ez lehetővé teszi, hogy a vásárlók kiválaszthassák, mit szeretnek a legjobban. Sőt, még egy külföldi gyártónak is gyakran van vállalkozásai Oroszországban, ami jelentősen csökkenti a tapéta-keverék költségeit.

A szakértők és a hétköznapi ügyfelek szerint a legjobb minőségű termékek a következő márkák:

 • Leroy Merlin (Franciaország, sok országban gyártott);
 • "Bioplast" (Oroszország, Belgorod, több FÁK országban értékesít termékeket);
 • Silk Plaster (Oroszország, Moszkva, a világ számos országában értékesít termékeket).

A Leroy Merlin termékek a francia dekoratív vakolat minősége. Alkalmazás előtt nem kell tökéletesen sík felületre. Ez megfelel a hangszigetelés funkciójának. A fali papír rugalmas, amely lehetővé teszi, hogy a ház zsugorodása után sem fedjen be egy burkolatot. Az alap selyem, pamut vagy poliészter. A kötőanyag egy akril diszperzió. Vízzel hígítjuk.

A "Bioplast" cég orosz, de irodái vannak a FÁK-országokban. Sajnos nem minden képviseleti iroda őszintén teljesíti kötelezettségeit. Ennek eredményeképpen a szabványok nem megfelelő anyagok jelentek meg, amelyek károsak az egészségre. Vevők, mint a "Bioplast" termékei, de pontosan meg kell választani Belgorod gyártását.

Ezen vegyületek előnyei:

 • a termelés valamennyi szabványának való megfelelés;
 • a felülethez való könnyű alkalmazás;
 • különböző színtartományok;
 • hő- és hangszigetelés biztosítása.

A felhasználók azt is mondják, hogy ezek a keverékek a folyékony tapéta minden előnyével rendelkeznek.

A Silk Plaster az egyik legnépszerűbb gyártó. Ez a termék biztonságos, mechanikus terhelésekkel, hirtelen hőmérsékletváltozásokkal, nagyon magas páratartalommal. A keveréket félkész formában értékesítik: a tartalmat vízzel hígítjuk, és arra várnak, hogy a szálak nedvesek legyenek. A vásárlók azonban megjegyzik, hogy színtartományuk sokkal szegényebb, mint a fent említett gyártók.

De vannak más gyártók is: lengyel Poldecor, orosz Casavaga, japán Silkoat, török ​​Bayramix Koza. A vevőknek sok választási lehetőségük van. A lényeg az, hogy a minőséget ne takarítsuk meg úgy, hogy egy év alatt a tapéta vakolat nem esik le a falról vagy a mennyezetről. Vagy önállóan készítsen folyékony tapétát.

anyagok

Valóban, biztosítani a folyékony tapéta pozitív tulajdonságait, teljesen lehetséges, hogy saját kezűleg hozza őket otthon. Ehhez meg kell gondolni, hogy mi lesz az alapja (a leginkább szükség van rá), töltőanyagok és kötőanyag.

alapítvány

A legolcsóbb alap opció a papír. Ugyanakkor tudnia kell, hogy a fényes papír nem fog működni - nem szétesik a szükséges szálakba. Javasoljuk, hogy a legkisebb mennyiségű tintával, például tojás tálcákkal vagy WC-papírral hulladékpapírt használjon. De megteheted a régi újságokat és magazinokat. Ideális - régi porózus tapéta. És azok a helyiségek lehetnek, ahol a javítást tervezik.

Ezen komponensként az orvosi pamut vagy a szintetikus winterizer használható 1 kg papír / 0,250 g gyapjú arányban. A Vata-t finomra kell vágni, leválasztani a szálakba. De a pamutgyapot, a szintetikus winterizer vagy a "ecowool" hőszigetelő variáns is alapul szolgálhat papír nélkül. A gyapjú, az ágynemű vagy a poliészter játszhatja ezt a szerepet.

Van egy olyan anyag, amelyet még nem kell vágni - fűrészpor. Kiváló alap a környezetbarát fal- és mennyezeti bevonatokhoz. Ha a háziasszony állománya nagy mennyiségű régi fonalat tartalmaz, akkor ez lehet az alapja. Aztán meg kell zúzni.

töltőanyagok

Ha a fonal nem annyira, akkor töltőanyagként működhet. Hosszú, többszínű vagy monokróm szálak nagyon szépek lesznek az alapok között.A töltőanyag lehet színes szál, flitter (csillogó), ruhadarab, fa kéreg, csillámpor, kőforgács, szárított tengeri moszat. Ezeknek a komponenseknek a teljes mennyisége nem haladhatja meg a 200 g-ot 1 kg bázisra vonatkoztatva.

Fontos megjegyezni, hogy minél finomabb az alap és a töltőanyagok, annál simább lesz a fal. A nagyobb mértékű megkönnyebbülés érdekében az összetevők számának nagyobbnak kell lennie.

kötőanyagok

A szakértők azt javasolják, hogy a kompozíciót a módosított keményítőn alapuló CMC ragasztó ragasztóval kösse össze. Ez olcsó ragasztó, de gombaellenes hatása van, ami nagyon fontos, különösen a nedves helyiségekben. 1 kg papírra 120-150 g száraz porra van szükség.

A CMC mellett a Bustilat ragasztót, PVA-t vagy tapéta kazeint is használhatja. Ahelyett, hogy ragasztó, használhatja akril gitt. A munka nehezebb lesz, de a tapéta jobban ellenáll a kopásnak. Két további összetevő van, amelyek kötőelemként működhetnek - ez gipsz vagy alabástrom. De sokkal nehezebb lesz egy nem szakember számára dolgozni velük, mivel az alabástrom gyorsan szárad, és a munka sebességének nagyon magasnak kell lennie.

festékek

Szükséges a vízalapú festékek előállításához hozzáadott színezékek beszerzése. Egységes szín elérése érdekében a színek akkor kerülnek hozzáadásra, amikor az összes összetevőt összekeverik. Ha van egy heterogén kompozíció megszerzése, akkor a színt kétszer kell összekeverni: először gondosan keverjük össze az összes összetevőt, a második - a falra való felhordás előtt, adjuk hozzá a tartályhoz és keverjük össze kissé.

Gyártási módszerek

Mielőtt elkezdené használni a papírt alapként, elő kell készítenie. A papír és a karton apró darabokra szakad, és hideg vízben 12 órán át áztatjuk. Ha régi újságokat és folyóiratokat használnak, akkor a tipográfiai festékből a szerkezet szürke színű lesz. Fehéríthető (de sajnos nem teljesen) klór vagy oxigén fehérítővel. A klórt nátrium-tioszulfáttal semlegesíteni kell.

A fehérítés többször is elvégezhető. A végén azonban a papírt meg kell mosni és préselni. Ezután egy speciális fúvókával ellátott fúrót zúznak össze. Az eljárás megkönnyítése érdekében vizet adunk a tartályhoz (1 kg préselt papírra és 1 liter vízre). Ha a papír kész, csatlakoztatni kell más alkatrészekkel.

Ehhez szüksége van egy nagy medencére, amely egy kis vizet öntött. Ha foltokat használnak, először vízben keverik. Ezután a papírt dobják be és ragasztót injektálnak. Alapos keverés után a keveréknek enyhe túróhoz kell hasonlítania. Ezután adjuk hozzá a többi összetevőt, beleértve a színt is. Újrakeverés után a tömeget műanyag zacskókba helyezzük, bezárjuk és 6-8 órán át hagyjuk érlelni.

Abban az esetben, ha a fűrészpor vagy más anyag alapul szolgál, a lágyulás ideje eltűnik. A bázist 1: 1 arányban összekeverjük egy ragasztóanyaggal, a többi komponenst hozzáadjuk. A víz mennyisége más lehet, kicsit hozzá kell adni. Ezután a keveréket egy zsákba helyezzük, és hagyjuk érlelni (7-8 óra).

Részletes mesterkurzus:

Tehát, hogy a keveréket saját maga készíthesse el, sokkal több időt vesz igénybe, mint a vásárlási lehetőség. De ez a munka egyszerű. És a választás joga az otthoni mester számára is fennmarad: a kompozíciót saját maga készítse el, vagy vásárolja meg a boltban.

Amikor a keverék érlelődik, ezúttal fel lehet használni a falak előkészítésére, ha ez még nem történt meg. Ha nincs teljes bizalom a bevonat minőségében, vagy új falra (mennyezetre) kell dolgozni, akkor a felületet előzetesen elő kell készíteni.

Fali előkészítés

Erre a kérdésre különös figyelmet fordítanak, hogy a folyékony tapéta, mert úgy hívják, hogy folyadékon alapulnak, amely a fal felületével összekötve mindent, ami ott van.Ennek eredményeként nemcsak a fém körmökből és hasonló elemekből származó rozsda jelenik meg a tapétán, hanem az olajfesték foltokkal, szennyeződésekkel, stb. Ezért ezt a munkát nagyon jól kell elvégezni. A munka algoritmusa a következő lesz:

 • A régi háttérkép eltávolítása a felületről. Ha van egy másik bevonat a falon, akkor el kell távolítani a leeső gittet, valamint az olajfestéket vagy a fehérre meszelt lemezt.
 • A problémás területek kitöltése anélkül, hogy nagy jelentőséget tulajdonítana a mikrokockáknak.
 • A csupasz betont vagy téglákat gipszkarton keverékkel kell kezelni, hogy kevesebb nedvességet szívjon fel. Más típusú felületek segítenek a jó impregnálásban vagy primerben. Továbbá 1-3-szor kell alapozni, hogy a fal valóban monoton legyen. A gipszkarton különleges megközelítést igényel. Gyakran csak varratokat kezelnek. Ha folyékony tapétával dolgozik, ez az opció nem fog működni, mert a varratok a keverék kiszáradása után észrevehetőek lesznek. Az összes gipszkarton-konstrukció teljesen egyenletes hangzást biztosít.
 • Ha színezést használ, jobb, ha a falat ugyanolyan színnel fedjük fel. Ez egységes felületet fog adni, a háttérkép nem lesz fényes.
 • Érdemes újra megvizsgálni, hogy vannak-e különbségek a 3 mm-nél nagyobb felületi szinten. A frissen festett felületen könnyebb. Ha vannak ilyenek, akkor ne legyen lusta, meg kell egyenlíteni a falat, és újra alapozni.

Ne felejtsük el, hogy a többi tapétával ellentétben a folyadék nagyon jól kapcsolódik a szellőzéshez. A meleg évszakban jobban ragadja meg őket. A helyiség hőmérsékletének 15 foknál nagyobbnak kell lennie.

Határozza meg az arányokat

A pontos arányok megnevezése meglehetősen nehéz. Elvégre különböző méretű anyagokat használnak. De a mester referenciapontja ezt nevezik: 4-5 m2 felületen 1 kg papír, 5 liter víz és 1 kg ragasztó szükséges. Ismerve a bevonandó felület területét, lehet számítani az anyag hozzávetőleges fogyasztását.

Ha az alap a fűrészpor, akkor az alábbi arányokat használjuk fel a keverék elkészítéséhez: 1 kg fűrészpor, 5 liter víz, 0,5 kg ragasztó, 0,5 kg gipsz, fertőtlenítő és festék, valamint dekoratív töltőanyagok.

Hogyan kell jelentkezni?

Mivel több keveréket tartalmazó zsákot előzetesen áztattak, mindegyikben nem lehet ugyanolyan összetétel. Végül is, még néhány gramm szín is ad egy másik árnyalatot. Ezért a szakértők azt tanácsolják, hogy készítsék el a végső összetételt, mielőtt a falra kerülnének, az alábbiak szerint: egyenlő adagokat vegyünk ki minden zsákból és alaposan keverjük össze tartályokban.

Indítsa el a befejeződést az ablakból. Fél óra múlva a munka után járjunk újra és állítsuk be a felületet. Ez már vízzel nedvesített reszel történik. A mozgások az óramutató járásával ellentétes irányban vannak.

A keverék egy kis részét kézzel vagy spatulával a falra kell felhordani. Csatlakoztassa a simítót a falhoz 15 fokos szögben, és kezdje felfelé, lefelé, jobbra, balra. Az utolsó mozgalom körkörös. A tapéta rétegének legfeljebb 1 cm-nek kell lennie, de leggyakrabban 2-4 mm vastagságú. Amint a bevonat kiegyenlített, vegye be a következő adagot, és tegye meg ugyanezt.

A folyékony tapéta jó, mert nem kell szögben szenvedni, mint más típusú tapéták ragasztása esetén. A keveréket kézzel elhelyezzük a sarokba, szintezzük. Így sokkal könnyebb a szög egyenletes kialakítása.

Az alkalmazás technológia változik, ha a felületen minta vagy stencil van.

dekoráció

A kezdők számára készült rajzokkal történő felületek tervezése nehéz lehet. Végtére is, egy nagy területen helyesen kell mérlegelnie az arányokat. A dekorátorok a következő technikát használják. Egy üveglapon tegyen egy vázlatot a képre. A díszítendő falra egy asztali lámpa sugara kerül elküldésre, amely előtt egy vázlatot tartalmazó üveg látható. Tehát a kép tükröződik a falon. A primer után a falra kell helyezni, majd folyékony tapétával dolgozni. Egy ilyen trükk segít bármilyen szép minta létrehozásában. A különböző színű bevonatok közötti időintervallum - 4 óra.

Sokkal könnyebb dolgozni a sablonnal.Egy felhasználásra (például napsugarak, autó) vagy többszörös (virág dísz) hozható létre. Ezért a stencil alapja elég erős legyen: kemény karton, rétegelt lemez. A falra stencil kerül alkalmazásra, és mintázatú monokróm vagy többszínű mintázatot készítenek rajta. Ezután használjon különböző színű folyékony tapétát a kép körül.

De más módon díszítheted. Például egy folyékony tapéta alkalmazásával vagy háromdimenziós mintájával. És ha a falfelület monokromatikus, akkor nagy számokkal díszítheti.

A fényvisszaverő anyagok használata a keverék összetételében (csillámpor, csillogás) hozzájárul ahhoz, hogy egyedi ízű legyen a megfelelő világítás. A falazó ezekkel a dekorokkal együtt szokatlan hangulatot teremt és díszíti a szobát.

gondoskodás

Természetes folyékony tapéta - lélegző anyag. De ebben az állapotban nincs kitéve nedves tisztításnak. A bevonat hosszabb tartása érdekében akril lakkozással van bevonva. Tehát a tapéta kevésbé piszkos, óvatosan vízzel tisztítható. De a lélegeztető hatás a lakk mellett elveszett. Ezért egyesek úgy döntenek, hogy a szennyezett tapéta jobb helyettesíteni, mint a teljes terület lakkozását.

Példák a belső térben

A többszínű színeknek köszönhetően a tapéta teljesen különböző színű lehet. Ez az, amit a szerzők kihasználtak e szokatlan dekorációval. Egy fényes akcentus elrejtheti a lefedettség hibáit, és érdemben vonzza a figyelmet.

A folyékony tapéta nem csak otthoni kényelem, hanem egy szigorú irodai, szállodakomplexum és múzeumi hely is. A szokatlan bevonat a szigorú klasszikus és otthoni kényelmet szolgálja.

A töltőanyag jó választéka hosszú, nagy szálak, amelyek a tömörített szövet hatását hozzák létre. A rajz nagy lesz, és nem igényel további díszítést.

A sokféle szín használata igényli a munkát és a különleges gondozást. Ezen túlmenően minden korábbi színnek meg kell száradnia, ha az elképzelés szerint a színek tiszta élekkel rendelkeznek.

Ha a fal felülete egy teljes kép, a színek sima átmenetével, különböző árnyalatokkal, akkor megérdemli a művész képességének legmagasabb értékét.

A folyékony háttérkép alkalmazása, lásd a következő videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba