Háttérképek alapjai: a telepítés típusa és jellemzői

 Háttérképek alapjai: a telepítés típusa és jellemzői

A ház falainak nemcsak szépen kell lenniük, hanem funkciójuknak is - megbízható zaj- és hőszigetelésnek kell lenniük. Tehát nem elég a gyönyörű háttérképek kiválasztása és a szoba kialakítása. Először maguknak kell előkészíteni a falakat. És ez a tapéta alatti szubsztrátum használatával történik. Az ilyen anyagok használata jelentősen javítja a lakás vagy a ház életkörülményeit.

funkciók

A hordozó több rétegből áll. Közepén általában habosított polietilén van a papírrétegek között.

A tapéta alatti hordozó megbízható szigetelés, amely fontos előny lehet a hideg falú házakban vagy apartmanokban.

Sok lakás "anthills", és a régi és az új építés, nincs jó hangszigetelés. A lakosok meghallgatják a többi ember beszélgetéseit, nemcsak a szomszédok hangjairól, zeneiről és kemény hangjairól. Mindez nyugtalan és nem engedi békében élni. A zajszigetelés a tapéta alatti hordozó használatával történik. Ez az anyag lehetővé teszi a beltéri páratartalom problémájának leküzdését.

Kiváló bélés minden tapéta számára. Használatával a külső dekoratív réteg könnyebben ragasztható, és jobban fog kinézni a falakon.

Az aljzat használata lehetővé teszi, hogy maximálisan illeszkedjen a befejező réteghez, még olyan helyzetekben is, mint a sarkok és a varratok.

Ennek eredményeként a befejezés tovább tart, és az új javítások problémája, valamint az ehhez kapcsolódó anyagköltségek eltűnnek. Egyszer a régi újságokat szubsztrátként használták. Könnyebb volt ragasztani a háttérképeket. Azóta a technológia nagyon messzire ment. Figyelembe véve a modern szubsztrátok minden lehetőségét, használatuk nem tekinthető szeszélynek.

Típusok és összetétel

A vevő többféle fajtából választhat:

papír

A hordozó alapja papírból áll. Használata különösen hasznos abban az esetben, ha problémát jelent a régi befejezés nyomainak megszabadulása. A fal felületéhez jobban ragasztott, mint a tapéta. Hátránya, hogy nem rejti el a fal nyilvánvaló hibáit. Ezenkívül egy ilyen hordozó nem különösebben erős.

flizilin

Külsőleg hasonló a nem szőtt tapétahoz, ugyanaz a tartós és könnyen ragasztott. Ugyanakkor ez egy drága szubsztrát. Nem mindenki úgy dönt, hogy megvásárolja.

dugó

Létrehozása alapján a műszaki parafa, hanem dekoratív, így olcsóbb, mint a befejező anyag parafa. Nagy előnye a kiváló hangelnyelés, ami elengedhetetlen, ha a ház vékony falakkal rendelkezik, és minden hallható. De készséggel kell felszerelni, és speciális ragasztót használnia.

polietilén

Ez egy szendvics, amelyben a polietilén hab két papírréteg között van elhelyezve. Ez az anyag tökéletesen elfedi a falfelület hibáit, és a belső réteg miatt hang- és hőszigetelőként működik. Kiderül, hogy a hab egyfajta továbbfejlesztett változata, amelyet hagyományosan a szoba csendjének biztosítására használnak.

A használat előnyei

A hang- és hőszigetelő funkciók mellett ez az anyag számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik. A használat előnye abban rejlik, hogy környezetbarát és ezért minden otthonban alkalmazható. A legtöbb szubsztrátum felülete nem szívja fel a folyadékot. Ennek megfelelően a kondenzátum nem képződik, és évtizedek óta képes megvédeni a házat a gombától.

Ez a bevonat részben illeszkedik az alapjához, amelyen a helyén található. Ezzel az anyaggal a felületen kis repedések és zsetonok sikeresen elrejthetők.

Tulajdonságai nem változnak legalább húsz éve. Egyes gyártók fél évszázados garanciát adnak neki. Ezért, miután pénzt és időt vásárolt egy ilyen hordozó megvásárlására és telepítésére, könnyebbé teheti az életét a későbbi javításokkal, amikor újra és újra meg kell változtatnia a háttérképet. Ennek az anyagnak a zajszigetelő tulajdonsága különösen figyelemre méltó, ha a falak az utcai és a közös folyosók belső terét zárják. A jó hőszigetelés ezekben az esetekben is sikeresen megmutatkozik.

Hogyan ragasztó?

A gyakorlat azt mutatja, hogy a tapéta alatti szubsztrátum tökéletesen ragasztva van a betonhoz, a fához és a rétegelt lemezhez, valamint a gipszkartonhoz. Annak érdekében, hogy szilárdan ragaszthassuk a felszínre, elő kell készíteni a falakat erre: tépje le a régi tapétát, távolítsa el a festékmaradványokat, vízszintesen ürítse be az üregeket és zárja le a repedéseket gitt vagy cementhabarcs segítségével. Ezután ki kell töltenie a felületet. Ehhez ragasszuk a PVA-t vagy más hasonló összetételt.

Az aljzat csíkjait előzetesen fel kell készíteni a falakon lévő matricára. Nagyon könnyen vágják őket. A falak magasságának figyelembevételével vászonra kell osztani őket, és hagyni kell ezeket a lapokat.

Annak érdekében, hogy ideje legyen befejezni, jobb, ha a falak beillesztését megelőző napon vágja a vágást.

Sima anyagból készült anyagot belsejében fehér ragasztóval vagy ragasztóval bevonnak, amelyet nehéz tapétákhoz vagy polisztirolhoz használnak. A szoba páratartalmú ragasztóval vagy folyékony körmökkel növeli a páratartalmat. (Ez természetesen drágább lesz, de javításként biztos lehet benne).

Mindezt figyelembe véve úgy kell cselekednie, hogy a ragasztó ne kerüljön az ízületekbe. Ellenkező esetben az aljzat darabjai egymáshoz tapadnak, és a közöttük lévő varrás egyenetlen lesz. Az alkalmazott ragasztóval ellátott törlőkendők öt-tíz percig maradnak, majd egy falat ragasztanak a falra - mint a legtöbb modern háttérkép. Ebben az esetben a falnak ugyanazt a ragasztót is meg kell szennyeznie. Ne feledje, hogy ha a szubsztrátum külső rétege nem szőtt, és nem papír, akkor csak a falat kell ragasztóval megnedvesíteni.

Annak érdekében, hogy a falfelülethez tapadjon, egy gumihenger használatos, amelynek segítségével a levegő a szubsztrát alól kiszorul, és óvatosan a falra hengerel.

A vászonok közötti réseket papírszalaggal vagy papírszalaggal kell lezárni. Az eredmény nem csalódott, valamint a matrica tapéta esetében kerülni kell a tervezeteket. A tapasztalt emberek maguk is tanácsolják, hogy +10 foknál magasabb hőmérsékleten és 70% -nál kisebb páratartalom mellett dolgozzanak. Ha a szoba hideg, a ragasztó nem fog elkapni, és ha éppen ellenkezőleg, túl forró, nagyon gyorsan szárad, és lehet, hogy nincs ideje, hogy rögzítse az aljzatot a falra, mint egészre. Egyes szakaszok nem ragasztásra kerülnek. Ezeket a tulajdonságokat figyelembe véve, nem javasolt a javítást tavasszal vagy ősszel kezdeni, amikor magas páratartalmat és magas hőmérsékletű cseppeket figyeltek meg.

Miután a cselekedet megtörtént, két napot kell várnia, és csak azt követően, hogy folytassa a falak díszítését tapétával.

Ajánlatok a gyártóktól

A tapéta megfelelő aljzatának kiválasztásához szem előtt kell tartania a befejező szakemberek tapasztalatait. A piacon mind a külföldi, mind a hazai termelés háttérképe alatt áll. Ezek megtalálhatók az építőanyag-áruházakban és a tapétákat árusító szaküzletekben. A különböző márkák alapjai nem felelnek meg az anyag vastagságának és összetételének. Így azok költsége néha nagyban változik az összehasonlítás során.

"Ekohit", "Penohome", "Globex", "Penolon", "Polifom" - Ez a háttérképek leghíresebb gyártói. Az összes olyan márka közül, amely alatt az ilyen anyagokat gyártják, a szakemberek megkülönböztetik a „Penolon” ​​-t és a „Polifom” -t a hazai termelésben.A "Penolon" jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. Ezt a szerkezetének levegősejtjei érik el. Az anyag vastagsága mindössze 5 mm. Tekercs szélessége - 50 centiméter. Teljes tekercs 14 méter. Magában a Penolon egy kémiailag térhálósított polimer.

Az ilyen polimerek többféle fajtája van - a gázhab nem térhálósítva, fizikailag és kémiailag térhálósítva. A legolcsóbb az összes nem keresztkötéses polietilén közül. A szilárdság és a hőszigetelés szempontjából 25% -kal rosszabb, mint a fizikailag és kémiailag térhálósított polimerek. Az utolsó kettő, annak ellenére, hogy gyártási technológiájuk más, nagyon hasonlóak a jellemzőikhez. A "Penolon" higiénikus. Könnyű és rugalmas. Ellenáll az alkálifémnek, savnak, valamint az alkoholnak és a benzinnek. Könnyen reped a ragasztás előtt. Alacsony gőzáteresztő képességgel rendelkezik. Alkalmas a felület szintezésére, elnyomja a zajt, kiküszöböli a falakból érkező hideget, lehetővé teszi a kiváló minőségű tapéták ragasztását, megszünteti a "sírás" falak hatását.

A „Polifom” (néha „Polyform” néven) azonos geometriai paraméterekkel rendelkezik, mint a „Penolon”. 14 méter hosszú, 50 cm széles és 5 mm vastagságú. Ez egy környezetbarát anyag, amely nem szívja fel a nedvességet, megakadályozza a gomba és a penész terjedését. Ez egy megbízható hőszigetelő.

Anyag kiválasztásakor A szakértők azt tanácsolják, hogy fordítsanak figyelmet a tekercs színére - fehér vagy világos szürke legyen. Azt is fontosnak tartja, hogy a papírréteg szilárdan csatlakozik az alaphoz. Kiváló minőségű anyag szagtalan és bizonyos rugalmassággal rendelkezik - az ujjával történő préselés után a felületének gyorsan vissza kell térnie az alakjához.

  • A háttérképek szubsztrátjának kiválasztása esetén érdemes jobban összpontosítani a mesterek véleményére, akik már szerzett tapasztalatokat az ilyen anyagok kezelésében, ismerik minden előnyüket és hátrányaikat, és hogyan alkalmazzák őket helyesen.
  • Azt is szem előtt kell tartani, hogy az ilyen anyagok használata előtt, ha még a legkisebb tipp is van a gomba jelenlétéről, a fal felületét speciális kémiai eszközökkel kell kezelni. Nem használhatja a szubsztrátumot a fürdőkben és a fürdőszobákban.
  • Olyan helyiségekben, ahol a páratartalom elég magas, nem célszerű papíralapú hátteret használni, mert maga a papír nem tolerálja a nedvességet. Ezekben az esetekben jobb a nem szőtt vagy parafából készült termékek elindítása.
  • Jobb ragasztani a sűrű anyag szubsztrát tapétájára, mivel a vékony ragyoghat, és az alsó réteg észrevehető lesz. Ha még mindig vékony háttérképet választ, akkor az aljzat színét fehérre kell helyezni. Ellenkező esetben maga a tapéta színe torzul, és az ebből eredő hatás kellemetlenül meglepődik.
  • Ha a falra ragasztott lapok között hézagok vannak, elrejthetjük azokat a résszel ellátott papírral ragasztóval. A szubsztrát önmagában nem végez abszolút hangszigetelési funkciót. Ez a hatás csak olyan speciális anyagok használatával érhető el, amelyek különleges szerelést igényelnek. A vastagságuk elérheti a 15 centimétert.
  • A jó minőségű hordozó nem szagol, nem bocsát ki porot vagy káros anyagokat. Alkalmas allergiás szobák és gyermekek számára is.
  • Az ilyen anyagok hővédő tulajdonságait a gyakorlatban tesztelik. Különösen ezek a tulajdonságok észrevehetők a hideg beton falain. A szakértők hajlandóak a szubsztrátumot a házak és tömbházak befejezésére alkalmazni. Ez segít megtakarítani a fűtést a ház és egyéb tárgyak működése során.

Hogyan lehet ragasztani az aljzatot a háttérkép alatt, megtekintheti a következő videóban.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba