Hogyan készítsünk falakat tapétázáshoz?

Háttérképek - modern befejező anyag, amely lehetővé teszi a falak gyönyörű és vonzó felületét. Ma a gyártók sokféle módosítást végeznek az ilyen termékekben, különböző kialakítású és alapító erővel. A ruhák alkalmazása speciális ragasztók segítségével történik, amelyek lehetővé teszik az anyag és a felület közötti erős tapadást. Ezt a feltételt azonban befolyásolja a falak, amelyekhez a termékek rögzítve vannak. Ezért fontos megtanulni, hogyan készítsük el a falakat tapétázáshoz.

Mik a problémák?

Papír tapéta az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy megváltoztassák a szoba vagy a ház tervezését általában. A sokféle anyag lehetővé teszi, hogy sokoldalú belső tereket hozzon létre, amelyek bizonyos stílusokhoz igazodnak. De ahhoz, hogy hasonló hatást érjünk el, figyelni kell a falak állapotára a vásznok alkalmazása előtt. Ez attól függ, hogy a felületen milyen hosszú és minőségi tapéta lesz.

A falak alkalmazása a háttérkép alkalmazása előtt több fontos probléma megoldásához szükséges:

 • Egyenetlen felületek. Elméletileg a papírvászonra ívelt falakon ragasztható, de ez nem teszi lehetővé a kívánt hatás elérését. A lapok közötti illesztések egyenetlenek, átfedések vagy jelentős rések keletkeznek. Ezért a tapéta minőségileg történő alkalmazásához először meg kell javítania a bázist.
 • Törékeny bázis. A sok apartman falai már többször borítottak vakolattal, ami le tud húzni. Ez azt eredményezheti, hogy a tapéta nem fog szorosan összekötni a felületet, és gyorsan eltűnik. Az ilyen bázisok belsejében kis üregek léphetnek fel, ami a huzat és más kellemetlen jelenségek kialakulásához vezethet.
 • Gomba. A penész gyakran nedves környezetben alakul ki. Ha a falon megjelenik, azt jelenti, hogy a felület gyorsan felszívja a vizet és nem szárad ki. Ilyen esetekben speciális anyagokkal rendelkező falak feldolgozása, valamint az alap további vakolása szükséges. Bizonyos esetekben, annak érdekében, hogy megszabaduljon a jelenségtől, el kell távolítani a fali dekoráció felső rétegét, amelyben a spórák okozói találhatók.
 • Piszkos alap. A tapéta ragasztó csak bizonyos típusú anyagok feldolgozására szolgál. Ha a fal felületén zsíros, olajos foltok vagy festékek vannak, akkor egyszerűen lehetetlen a vászon rögzítése. Egy bizonyos idő elteltével az anyag egyszerűen leválik és leesik.

Szükséges a felszíni előkészítés, még akkor is, ha nincs ilyen probléma. Ugyanakkor a falat különleges kompozíciók befolyásolják, amelyek csak az anyag és az alap közötti tapadás minőségét javítják.

Szükséges eszközök

A falak díszítése a tapéta alkalmazása előtt bonyolult eljárás, amely türelmet és gondosságot igényel. Ebben az esetben a személynek egy csomó további építőanyagot kell használnia, amelyet a felszínen okoz.

Az eljárás egyszerűsítése és felgyorsítása érdekében készítsen fel néhány alapvető eszközt:

 • Többféle spatulát. Lehetővé teszik, hogy jobban kezeljék a felületet, amikor a régi bevonatot kiegyenlítik vagy szétszerelik. Ebben az esetben különféle méretű fém és gumi szerszámokra lesz szükség.
 • Építési keverő. A mechanizmusok lehetővé teszik, hogy gyorsan és pontosan összekeverje a falak feldolgozásához használt megoldásokat.
 • Személyi védőfelszerelés. Ennek tartalmaznia kell mindent a gumikesztyűtől, védőszemüvegetől a védő légzőkészülékektől.
 • Roller. Alapozó vagy egyéb folyékony anyagok alkalmazására szolgál.
 • nyersbőr különböző méretű.
 • Szint vagy zuhanás Ha a falak összehangolása megtörténik, akkor gondoskodjon a különleges jelzőfények jelenlétéről, hogy megkönnyítse ezt az eljárást.

Ha el akarja távolítani a régi bevonatot, vagy meg kell tisztítani a falakat, akkor erre a célra szüksége lesz:

 1. Hajszárító építése. Ezzel a festéket melegítjük, hogy könnyebb legyen eltávolítani a felületről.
 2. Bolgár, többféle fúvókával. Alkalmazza a festékek mechanikai eltávolítására vagy a felületek kiegészítő beállítására. A készülék működése során sok por keletkezik, ezért fontos, hogy ne csak a helyiségben lévő bútorokat, hanem az emberi légzőrendszert is megvédjük.

keverékek

A falak előkészítése összetett, összetett eljárás, amely számos kiegészítő terméket használ. Az ilyen problémák megoldásához gyakran vegyen fel többféle keveréket:

 1. Vakolat. Hasonló termékeket használnak a falak szintezéséhez. Napjainkban sokféle anyag különbözik az összetevők szerkezetétől és minőségétől. A legnépszerűbbek a gipszalapú keverékek, amelyekhez homok finom frakciót adunk. Ezek a falak végső igazítására szolgálnak, de nem használnak, ha vastag rétegeket kell kialakítani. Cement-homok anyagokat használnak elsődleges vakolatokként. Gyakran megtalálhatók az új épületek falainak kezdeti díszítésében, ahol még nem fedték le őket.
 2. Primer. Használja közvetlenül a tapéta beillesztése előtt. Ezek az anyagok folyékony keverékek, amelyeket nem kell előállítani, mint az előző esetben. Ezen oldatok összetétele számos különböző komponenst tartalmaz, amelyek lehetővé teszik a felületek közötti tapadás növelését, valamint szükség esetén a káros mikroorganizmusok befolyásolását. Ezért nagyon gyakran használják őket a penész elleni küzdelemben, amelyet fizikailag lehetetlen eltávolítani.

A primerek több fő típusra oszthatók:

 • Akril. A keverékek univerzálisak, mivel szinte minden fali anyag feldolgozására használhatók. A termékek előnyei között minimális szag és gyors szárítás jellemezhető.
 • Alkid. Ez a fajta keverék tökéletesen csak fából készült falakhoz használható, így használatuk ma korlátozott.
 • Mineral. Ennek a habarcsnak a fő összetevői a mész, a gipsz és a cement. Úgy tervezték, hogy beton és tégla felületét fedezze. Egyes fajok hosszú ideig száradnak.
 • Alapozó mély behatolás. A termék fő célja a falak szilárdsági paramétereinek növelése. A keverékek behatolhatnak a legfeljebb 2 cm mélységbe, ami lehetővé teszi a penész és a gombák belsejéből való fejlődését is.

Sok primert színező pigment hozzáadásával állítanak elő, ami fontos a tapéta bizonyos típusai számára.

Szakaszok és a munka sorrendje: mit kell figyelembe venni?

A tapétázás előtti falak előkészítésének technikája csak az eredeti állapotától és a hozzájuk kapcsolódó anyagtól függ. Ez az eljárás több egymást követő lépésre osztható:

 • Általános képzés. Ez magában foglalhatja a falak szennyeződésektől vagy régi védőanyagoktól való előzetes tisztítását. Ez a folyamat teljesen eltérő lehet attól függően, hogy mi történt a falon. Ha ez a szokásos régi háttérkép, akkor egyszerűen el kell távolítani őket. A nehezebb a festett felületek előkészítése. Ma sokan azt állítják, hogy ezek a falak tökéletesek a ragasztáshoz. Csak néhány naplófülkét kell készítenie a festékre több helyen, ami növeli a ragasztó és a fal közötti tapadást. De a legjobb, ha a festéket teljesen eltávolítjuk a felületről. Ez mechanikusan végezhető csiszoló- és csiszoló kerekek segítségével, valamint speciális vegyi folyékony oldatokkal.
 • Pre-Primer. A fal impregnálása lehetővé teszi, hogy zsírtalanítson és enyhén erősítse a többi komponens közötti tapadást. Ilyen célokra különböző típusú keverékeket használhatunk, amelyek a boltokban vásárolhatók.
 • Shpatlevanie. Ez a folyamat összetett, és a felület állapotától is függ. Ha a falakat vagy a mennyezetet korábban már kiegyenlítették, akkor a ragasztáshoz való felkészüléshez kisebb szabálytalanságokat kell eltávolítani, és a repedéseket gittel javítani kell. A közelmúltban vakolt síkok, amelyek már gitt használata nélkül is feldolgozásra kerültek, szintén minimálisan érinthetők. A leggyakoribb eset az, amikor a szobában lévő falak geometriáját nem követik. Ezért egy ilyen sík fontos ahhoz, hogy megfelelően felkészüljön az anyagok alkalmazására. Az eljárás a sarkok összehangolásával kezdődik, amelyet szigorúan 90 fokos szögben kell összekötni. Ez lehetővé teszi a repedések és cseppek nélküli egyenletes ízületek kialakulását. Ezután haladjunk a falak szintjéhez. Ehhez vékony gipszréteget helyeztek olyan helyekre, ahol jelentős különbségek vannak.

Fontos egy sima átmenet kialakítása, hogy teljesen sík felületet kapjunk. Ha a cseppek szignifikánsak, akkor csak egy új nyakkendő az egész síkban segít az ilyen hibának a szintjén.

 • Alapozás. A primer keverékekkel való befejezés mindig a szinte minden tapéta típusának ragasztása előtt történik.

Felszíni anyag

Ma már nem csak lakóházakban lehet ragasztani a tapétákat, ahol a falak betonból vagy vakolatból készülnek. Hasonló anyagok nagyszerűek más okokból.

Ezért fontos, hogy a felület típusától függően megfelelően előkészítse őket:

 • Betonfal. A tapéta nem ragaszkodik ehhez az anyaghoz, mivel jól szívja fel a nedvességet, ami befolyásolja a lapok működését. Ezért a szakértők azt javasolják, hogy szükségszerűen vágja le a betont. Ez az eljárás a felület finom finom csiszolópapírral történő tisztításával kezdődik. Ezt követően fontos eltávolítani az összes port és a falat egy alapozóval bevonni. A beton előkészítéséhez a falat teljesen gittzel kell fedni. Ez nemcsak a sík párhuzamosabbá válik, hanem minimalizálja a nedvesség felszívódását. Hasonló algoritmus használható további vakolást igénylő téglafalakra.
 • Gipszkarton. Ennek az anyagnak a falai ideálisak a tapéta alkalmazásához. Az elkészítéskor figyelemmel kell kísérni a lemezek közötti hézagokat, ahol hézagok keletkeznek. Sok szakértő azt javasolja, hogy a gipszkartonot vékony nyakkendővel kell lefedni, amely elrejti az összes hibát és láthatatlanná teszi őket a ragasztás után. Az eljárás után az anyagot az adhézió növelése érdekében be kell alapozni.
 • Rétegelt lemez, forgácslap és más faalapú panelek. Ezek az anyagok falfelületekként is nagyon gyakoriak. Elméletileg a háttérképet előkészítés nélkül rögzíthetjük rájuk. Az ilyen megközelítés azonban nem mindig optimális, mivel a fa gyorsan megduzzad és kudarcot vall. Az adhézió javítása érdekében a szakértők azt javasolják, hogy teljesen gittlemezek legyenek, vagy a papíron átlapozzák őket speciális papírral, amely közbenső rétegként fog működni.
 • Clay. Az agyagfalak nem olyan gyakoriak, mint az anyag, amelyet csak környezetbarát technológiák szerelmesei használnak. Ha az agyag falai meglehetősen simaak, akkor nincs szükség további előkészítésre. Ez azonban nem zárja ki azok alapozását, mivel ez a lépés minden bázis típushoz szükséges.

Milyen tapéta ragad?

A tapéta típusa is befolyásolja a felületek előkészítési algoritmusát.

Fontos figyelembe venni néhány egyszerű árnyalatot:

 1. A papír vastagsága kisebb, így még kis szabálytalanságok is megjelennek rajtuk. Ezért az alatta lévő falaknak tökéletesen simaaknak kell lenniük.
 2. A bázis kezelését csak megerősítő hálók használatával kell elvégezni.Ez a ház olyan területeire vonatkozik, ahol fennáll a repedések veszélye, ami az anyag szakadásához vezet.
 3. A vinil tapéta vagy a nem szőtt bázisú anyagok felszínén elhelyezkedő felületen kicsi szabálytalanságok lehetnek. Ezeknek a fajoknak a sajátossága az, hogy a falszerkezet belsejében nem teszik lehetővé (csak a festés után nem szövött) levegőt. Ez viszont gomba kialakulásához vezethet. Ennek kizárása érdekében az alapokat speciális antiszeptikumokkal kell impregnálni.
 4. A folyékony tapéta egy speciális dekoratív vakolat réteg, amely lehetővé teszi a jelentős szabálytalanságok elrejtését. De még mindig ajánlott az alatta lévő falak szintezése, mivel más típusok cseréjével gyorsabban és jobb minőségben alkalmazhatók.

Elektromosság

Az elektromos hálózat gyakran közvetlenül a falak felületén vagy belsejében helyezkedik el. Ha a kábelt egyszerűen felülről szegezik, akkor célszerű speciális vonásokba helyezni, amelyek kis csatornák.

A tapéták falainak előkészítésének folyamata többféle műveletet is tartalmaz elektromos készülékekkel:

 1. Külső elemek szétszerelése. Alapozó vagy gitt alkalmazása előtt távolítsa el a kapcsolót és a foglalatokat. Ugyanakkor a bejáratukat gondosan védeni kell a szennyeződésektől és az idegen anyagoktól.
 2. A kábel cseréje. Szinte az összes vezetékezés ma a tapéta alatt rejtőzik, ami nem teszi lehetővé a magas minőségű és időben történő javítást. Ezért, ha a hálózat elég régi, és nem ellenáll a terheléseknek, a háttérkép cseréje az, hogy az összes vezetéket teljesen újra cserélheti. Ez a művelet opcionális, és csak az elektromos hálózat állapotától függ.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a fenti műveleteket csak akkor szabad végrehajtani, ha a tápfeszültség ki van kapcsolva. Attól függ, hogy az építő, aki előkészíti a falakat, a biztonság.

Falburkolat színe

A háttérképek egyik jellemzője, hogy több rétegből állnak. Ez viszont nem csak az alapszín erősségét, hanem az átvitelt is befolyásolhatja. Ma sokféle tapéta beillesztése után sötét alap vagy különböző foltok jelennek meg rajtuk. Ez a funkció csak a vékony lemezekre és a folyékony anyagokra vonatkozik. Ennek kiküszöböléséhez ragasztani kell őket a világos árnyalatok falára.

A tapéta ragasztása előtt ajánlatos a bázist világos színekkel festeni mész vagy speciális alapozóval. Hasonló megközelítésre van szükség a beton és agyagfelületek esetében is, amelyeket jelentős kontraszt jellemez.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy ha vastag háttérképeket használ, akkor azok nem jelennek meg. Ezek csak akkor észrevehetők, ha a tapéta átlátszó szerkezete van, amely lehetővé teszi, hogy a falburkolat fő rétegében a sötétedést láthassa.

Tippek és trükkök

A falak ragasztása tapéta ragasztásához meglehetősen bonyolult eljárás, amely számos különböző műveletet foglal magában.

Minőségi eredmény eléréséhez néhány egyszerű ajánlást kell követnie:

 1. A gitt falak előnyösen több rétegben vannak. Indítsa el ezt az eljárást a legjobb.
 2. A befejező anyagok kiválasztásakor figyelemmel kell lenni arra, hogy milyen felületeket terveznek. Fontos, hogy kompatibilisek legyenek a bázissal, mivel a szolgáltatásuk tartóssága attól függ.
 3. Függetlenül attól, hogy milyen tapétát használnak, a falakat a lehető legegyenletesebben kell kiegyenlíteni. Ez lehetővé teszi, hogy a jövőben használhassa őket különböző anyagokkal való munkához. A régi lapok szétszerelése után csak a felületet kell tisztítani, és előkészíteni. A sík falak sokoldalúsága, hogy ragasztásra és festésre is használható.
 4. A bázist csak akkor kell fehérre meszelni, ha szükséges. Ha teljes körűen illeszkedik, akkor a befejező gitt alkalmazása után is fényes lesz.

Sikeres példák és lehetőségek

A tapétázás belső falburkolása univerzális lehetőség arra, hogy egyszerre több problémát megoldjon:

 1. A rajzszövetek sokkal könnyebbek, ami időt takarít meg.
 2. A sima falak lehetővé teszik, hogy egy szobát különböző elemekkel díszítsenek, amelyeket korábban nem lehetett telepíteni.

Szépen lehetséges, hogy saját kezűleg falfestést végezzen, mivel nem igényel különleges tudást. Csak fontos, hogy kiválasszuk a megfelelő anyagokat, amelyek alkalmasak bizonyos problémák megoldására.

Ezt a feladatot a gipszkarton lapok segítségével egyszerűsítheti, amelyek alkalmasak a felületek kiegyenlítésére és csak minimális előkészítésre van szükségük a beillesztés előtt.

Itt van egy példa arra, hogy a fal milyen módon néz ki, és melyet szürke háttérrel ragasztottak és ragasztottak a gipszkarton segítségével. A homályos, első pillantásra való árnyalatok ellenére a szoba kialakítása jól néz ki a helyesen választott bútorok és fényes ékezetek - párnáknak köszönhetően.

Egy másik eredeti design, amely egy gipszkarton fal és tapéta segítségével sikerült. Mindent finom ízléssel választanak ki, és csodálatosnak tűnik.

Az elkészített falak univerzális lehetőséget nyújtanak gyakorlatilag bármilyen befejező anyag használatára.

Készítse elő a falakat tapéta ragasztására saját kezével, lásd a videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba