Festék kiválasztása tapéta számára

Festmények háttérképei - elég gyakori és kényelmes megoldás azoknak, akik önállóan javítanak, vagy azok számára, akik gyakran szeretnék megváltoztatni a környező teret. Ebben az esetben a legnehezebb dolog nem a tapéta és a ragasztás egy adott márkájának megválasztása, hanem a festék kiválasztása, amely bármilyen színű, matt vagy fényes lehet, különböző típusú alapokra stb.

típusok

Sokféle színezőanyag van, amelyek alkalmasak festéshez használt tapéta tetején. Ezek több paraméterben különböznek egymástól, mint például az ár, a használati feltételek, a fogyasztás és egyéb jellemzők.

Az egyik leggyakoribb lehetőség a vízalapú festékfajták. Ez a fajta színezőanyag biztonságos a környezetre és alkalmas lakóövezetben való használatra. A további előnyök közül az ilyen festéssel festett felület könnyen tisztítható: nedves ronggyal tisztítható és mosható, miközben nincs semmilyen szaga. Nagyon gyorsan szárad: csak egy nap elegendő ahhoz, hogy a festett felület száraz legyen.

Minus víz alapú festék - a felület alapos előkészítése a festéshez. Ha előzetesen nem alapozott, akkor a folyadék egyszerűen felszívódik a porózus felületbe, és nem lesz szépen festett fal, de csúnya foltok, vagy a festés nyomai hiánya.

A festéshez használt tapétákhoz használt akrilfesték szintén gyakori választás a javításhoz. Rendszerint nem szőtt tapéta esetén vásárolják, de néha racionális, hogy papíron vagy üvegszálas tapétán használják. A vízalapú akril festék kiváló megoldás azok számára, akik gazdag és fényes falszínt szeretnének kapni. Nagyon kellemes, hogy idővel nem fog elhalványulni és sok évig tart. A festék vízálló, halvány szaggal és nagyon gyorsan száradó.

Egy másik vízálló festék - latex, amely egy vékony, de nagyon tartós réteget képez a festett felületen. Víz diszperziós festék alapján készül, amelyhez egyedi polimerek és akrilok tartoznak. Egy ilyen termék réteg olyan erős lesz, hogy ha később szeretné eltávolítani, rendkívül nehéz lesz: így ha tartós szépséget keres a háttérkép fedezésére, ez az opció az Ön számára. Ez a festék nagyon alacsony fogyasztású, megfizethető áron, és nagyon könnyen alkalmazható a felületre.

A festék vakolat vagy dekoratív vakolat egyszerre egyesíti a két anyag előnyeit. Ez lehetővé teszi, hogy a kívánt területre egyszerre festhessen, illeszkedjen és szép megjelenést adjon a kapott mintázatnak köszönhetően.

Mi a különböző alapok színe?

A végső festékválasztás a szubsztrátum típusától függ. Attól függően, hogy a festmény falai mennyire vannak beillesztve, a szükséges anyag eltérő lesz. A helyes választás - a garancia arra, hogy a javításnak nem kell újraterveznie, és az eredmény kellemes lesz a szemnek.

A papíralapú háttérképekhez a vízalapú festék a legmegfelelőbb. Könnyen alkalmazható, vékony réteggel jön ki, ami elég lesz: a papír háttérképeket nem szabad festékkel áztatni, mert nagy a veszélye annak, hogy elszakad. Ez a fajta tapéta általában a legolcsóbb, aminek következtében minőségük gyakran nem túl magas, de ezek a tapéták a leggyakrabban használtak a belső munkában.

A nem szőtt tapéta festéséhez víz diszperziót vagy latex festéket kell vásárolni. Az ilyen tapéta általában sűrű, dombornyomott, és könnyen szállítható akár 15 repaint is.

Ha van vinil tapéta, akkor ne próbálja eldobni a csomagolásukat: a gyártó jelezte a szükséges festék típusát. Festék ilyen tapéta kell két rétegben: először egy alapozó bevon a falon, majd a festék közvetlenül alkalmazzák. A második rétegnek nem szabad erősnek lennie - lehetetlen, hogy a folyadék áztassa mélyen az anyagba.

Népszerű és folyékony tapéta. A technológia "sírás háttérkép" egyszerű: a száraz keveréket vízzel hígítjuk, majd azonnal fel kell használni a felületre. Miután felhasználták és festették a falat, már nem kell újra átfesteni: eredetileg színesek. Az egyenletesebb szín érdekében a falat festeni lehet. Gyöngy dekoratív festék alkalmas folyékony tapéta, amely már megszáradt: így hangsúlyozzák a megkönnyebbülés.

Eddig az egyik leggyakoribb módja annak, hogy a szobák mennyezetére nézzen, a mennyezeti háttérképek használata. A mennyezetre festett háttérképek ugyanazok, mint a falaknál, és a szükséges színezőanyagok típusának megválasztásához ugyanazokat az elveket kell követni, mint a falak festésénél.

Színtartomány

Az emberi szem számára rendelkezésre álló színek és árnyalatok palettája a modern üzletekben jelenik meg. A festékek készen állnak, bizonyos árnyalattal, és azokat, amelyeket magának kell gyúrni. Ez azt jelenti, hogy fehér alapot és színkészletet kínálnak - olyan folyadékokat, amelyeket a bázissal kell összekeverni a kívánt szín eléréséhez, például bézs színt, amit sokan szeretnek a belső térben, amikor fehér, sárga és narancs keveredik. Tapasztalat nélkül nehéz a szükséges árnyalatot egyszerre elkészíteni, és kívánatos, hogy a festéket egyszer és egy tartályban összekeverjük, hogy a festett felületen egyenletes színt kapjunk.

Ez a lehetőség nagyon érdekes lesz a gyermekszobában, de a felnőttek is ezt választják.

A kapott hatás is különbözik: az oldat felhordása után a felület fényes vagy matt, vagy gyöngyhatású vagy akár ragyogás is lehet. Választhat egy fehér háttér, és a színes festék fényes akcentus lesz a falán. Érdekes döntés az ezüst vagy arany színárnyalatok, a fő dolog nem túlzás.

Ha valami szokatlan, akkor válassza a grafit színét. Rendszerint ezt alkalmazzák annak érdekében, hogy a felszínen krétával írjon és rajzoljon.

Márkaértékelés

A piacon jelen lévő festékek és gyártók választéka igen széles. Nehéz egyértelműen azt állítani, hogy némelyikük jobb, mint az összes többi: általában minden márka a festék típusára specializálódott.

A piacon megtalálható számos változat Európában készült: például a Dufa, a Superweiss vagy a Wandfarbe híres német márkák, a lengyel festék a Sniezka vagy az angol Johnstone nevével is látható a polcokon és az online áruházakban.

Az egyik legismertebb európai márka, amely a legtöbbet ismeri a Tikkurila márka Finnországból. A Tikkurila 1995-ben megnyitotta termelését Oroszországban. A cég termékei minden árkategóriában kerülnek bemutatásra, a szilikátos víz alapú festék pedig értékesítési vezetővé válik.

A szomszédos Svédországban a Beckers festék készül, amely sokoldalú és alkalmas mindenféle felület festésére, és sokáig használják még a legsúlyosabb körülmények között is. A legtöbb európai festékhez hasonlóan tanúsított és megfelel az elismert környezetvédelmi szabványoknak.

Egy másik angol márka, a Dulux, amely az AkzoNobel érdekeltségéhez tartozik, a világ 26 országában szállít festéket. A márkás termékek vízállóak, ezért gyakran vásárolják meg konyhák és fürdőszobák javítására. Egy másik plusz a festés ellenállása, ezért ajánlott a magas páratartalmú helyiségekben használni.

Az orosz márkák a boltokban is nagyon felismerhetőek.A vásárlókat gyakran ajánlják olyan márkák festésére, mint a Neva festékek, a Yaroslavl festékek vagy az admirális. "Eurolux" vagy Empils nevű termékek, amelyek furcsa módon Oroszországban is előállítottak és jó minőségűek.

A Marshall török ​​márka olyan termékeket állít elő, amelyek négyzetméterenként nagyon alacsony fogyasztásúak, és nemcsak nedves ruhával törlők, hanem vegyszerekkel való tisztítást is képesek ellenállni. Ha javításokat végez, ahol vannak olyan gyerekek, akik szeretnek a falra festeni - vásárolják meg a márka festékét, és ne félj, hogy a gyerekek rajzai mellett a festék is elhagyja a falat.

A másik kontinensről származó festék A Parkerpaint széles színválasztékot kínál. Az amerikai cég garantálja a könnyű alkalmazhatóságot, a kiváló bevonat minőségét és a hosszú élettartamot.

Egy másik amerikai márka Shwerin-Williams színező kompozíciókat gyárt, amelyek minősége nem aggódik a vásárláskor. Zárt csomagolásban készülnek, így hosszú élettartamra számíthat, különösen hosszú termelés után a raktárból.

A fogyasztást figyelembe vesszük

Az alkalmazott festékfogyasztás minden esetben nagyon eltérő lehet.

Ez több mutatótól függ:

 • a javításhoz használt tapéta típusa;
 • festékgyártó;
 • rétegek száma.

Annak érdekében, hogy ne vásároljon túl sok festéket, először elő kell készítenie és mérnie a festési területet. Ezután minden nyílást megmérünk: ajtót, ablakot és más, a projekt vagy fantázia által biztosított. A nyílások területét kivonják a teljes területből: ezek a szükséges paraméterek.

Általában minden gyártó a termék csomagolásán 1 m2-re becsülhető festékfelhasználást jelez. Azonban maga is kiszámíthatja: ha a réteget egy rétegben festeni szeretné, akkor a fogyasztás körülbelül 150-180 g / m2 festék lesz, ha két, akkor már 250 g / m2 vagy annál több. Kérjük, vegye figyelembe, hogy két rétegben festve minden egyes rétegnek vékonyabbnak kell lennie, mint amikor egy rétegben festik.

A fogyasztás a felület típusától is függ, mivel a festéshez használt tapéta minden típusának megvan a maga típusa. Például, a vinil tapéta pénzt takarít meg, mivel megkülönböztetik a legkisebb felszívódást: nem több, mint egy liter festék 10 m2-enként. Ha egy durva felületű tapétát vásárolt, mint például üvegszál, a festékfogyasztás is csökken - figyeljen rá.

Mindenesetre, annak érdekében, hogy ne tévesszen meg, vásároljon festéket margóval, akkor biztos lehet benne, hogy nem kell futtatnia a boltba, és remélem, hogy a szükséges szín még értékesítés alatt áll.

Szükséges eszközök

Annak érdekében, hogy a falakat minőségi módon lehessen festeni, szüksége lehet egy váratlanul nagy számú szerszámra. Természetesen az alapszintű - görgő és kefe. Ezekkel együtt a festéket közvetlenül a felszínre alkalmazza.

A hengerek lehetnek hab vagy szőr. Az első lehetőség a leggyakoribb, mivel sima felületek festésére használják. Szőrmehenger alkalmas, ha texturált felületet szeretne készíteni.

A kefék szintén eltérőek, különböznek az anyagtól, amelytől a halom vagy sörtéje van, méret (szélesség), cél. A kefe garantáltan jó és nem rontotta meg a folyamatot, meg kell tartania a kezét a halomon, és ellenőriznie kell, hogy a szőrszálak, amelyekből készültek, nem kerülnek ki.

További hasznos eszközök a következők:

 • maszkolószalag, hogy elkerüljék azokat a helyzeteket, amikor a festék túlmutat a szükséges határokon, elrontja a bútorokat, az ajtókilincseket és más dolgokat. A maszkolószalag egyszerűen szükséges, ha több színben festjük fel a felületet, és helyettesíthetjük a stencileket is;
 • a stencilhenger lehetővé teszi, hogy alkalmazza a rajzot a sima falakra. Ha megpróbálod, akkor saját magad készítheted el, így egyedülálló mintát kapsz a szobád falain;
 • a festék küvetta egy hullámos aljzattal ellátott tartály, amely a felesleges festéket a hengerre préseli. Ezen túlmenően egy ilyen szerszám használata lehetővé teszi, hogy a henger egyenletesen impregnálható legyen;
 • építési keverő festék keverésére. Szükséges, ha régi festéket vagy festéket használunk szín hozzáadásával, hogy egyenletes színt kapjunk a tartályban. Ha nem, akkor egy hosszú pálcát használhat, de ebben az esetben a folyamat időnként lelassul;
 • A festési folyamat felgyorsítása érdekében használhat egy légtisztítót - egy olyan eszközt, amely lehetővé teszi, hogy rövid időn belül nagy felületre, nagyon vékony rétegben alkalmazzon festéket.

A fent említett eszközök mellett rendkívül fontos az egyéni védőeszközök használata:

 • kesztyű, textil és gumi, amelyek legjobban két rétegben viselkednek;
 • légzőkészülék;
 • Munkaruházat;
 • fejpánt;
 • védőszemüveg.

Meddig szárad?

Minden festéktípusra jellemző, hogy a felületen szárad. Ez a kompozíciótól, a környezettől függ - nedves beltérben, vagy éppen ellenkezőleg, nedves és egyéb külső körülmények között.

A szárítási sebességet befolyásoló egyéb tényezők közül az alábbiak azonosíthatók: \ t

 • Az alkalmazott réteg vastagsága. Minél vastagabb a festékréteg, annál hosszabb lesz a felület;
 • A hőmérséklet a szobában vagy az utcán. A csomagoláson a gyártók általában kinyomtatják a szükséges hőmérsékleti üzemmódot. Így például a túl magas hőmérsékleten a festék folyékonyabbá válhat, és nem száraz, így a kikeményedési idő növekedni fog;
 • A bevonandó felület porozitása. Bnagyobb, és minél több festék szükséges egy színhez, annál nagyobb a teljes szárításhoz szükséges idő;
 • Szellőztetés. Nem engedhetjük meg a tervezést, az eredmény csak rosszabbodik, és a bevonat megreped, de az illetékes beépített szellőztető rendszer és az aktív levegőáramlás elősegíti a szárítási folyamat felgyorsítását.

Az összes színezőanyag közül a leghosszabb szárítási típus az olajfestékek. Korábban több napig száradhattak, de a modern időkben a pentafta- vagy alkid-bázisokat adtuk a készítményhez, ami lehetővé tette a szárítási idő lerövidítését egy napra.

A nitro- és zománcfestékek sokszor gyorsabban száradnak: a második réteg az első tetején közvetlenül a festés után fél órával alkalmazható, és a teljes szárítás legfeljebb 12 óra.

A vízemulziós oldatok pár óra múlva eljutnak az elsődleges polimerizációhoz, és körülbelül 16-24 óra alatt teljesen kiszáradnak, de néhány faj 12 óra elteltével teljesen száraz lesz.

Ha festéket használ a dobozban vagy a szórópisztolyban, akkor boldog lehet.

Ez a festési módszer megtakaríthatja a szárítási időt, mivel a kapott réteg sokkal vékonyabb, mint a kézi alkalmazásnál, a szárítási idő többször csökken.

Melyik jobb?

A megfelelő festék kiválasztásához ügyeljen arra, hogy minden körülményt figyelembe kell venni. Ha hibát követ el a választásnál, akkor a helyiség megjelenése, ahol a javításokat elvégezzük, nem lesz kiszámítható. A legrosszabb esetben el kell távolítania az elhasználódott tapétát, és újra ragasztania őket, majd újra festeni a falakat.

Az alábbi tényezőket figyelembe kell venni az anyag megfelelő kiválasztásakor:

 • Háttérkép típusa. Ne feledje, hogy például a papír és a nem szőtt háttérképek különböző típusú festékeket igényelnek;
 • A szoba formátuma. A gyermekszoba, a folyosó vagy a fürdőszoba különböző működési feltételek, amelyeket figyelembe kell venni annak érdekében, hogy a bevonat hosszú ideig tartson;
 • A felület kívánt megjelenése. Sima lehet, és talán mintával - így a festék más lesz;
 • Lehetséges festékfogyasztás. Az alacsony fogyasztású kompozíciók talán többet fognak fizetni, de a nagy területek festése egy plusz, ami megmenti.

Ezen tényezők alapján biztonságosan kiválaszthatja a kívánt festék típusát, és vonzó állapotban hozza el a helyiséget, ahol a javítást elvégzik.

Milyen festéknél jobb választani a tapéta festésére, lásd a következő videót:

Mit kell újra festeni?

Ha úgy dönt, hogy a falakat ismét festeni szeretné, először győződjön meg róla, hogy a régi festék nem mozdul el a falról, és szorosan tartja. Ezután a felületet meg kell csiszolni, megszabadulni a bevonat maradványaitól, bizonytalanul ragaszkodni a felülethez, és kockáztatva az eredmény elrontását, elsődleges és azonnal egy vagy több rétegben festeni.

A falak újrafestése esetén teljesen lényegtelen, hogy a falat hogyan festették először. Ha az akrilfestéket eredetileg a felszínre vitték fel, akkor nem lehet félni, hogy vízbázisú festékkel átfestik: még mindig megjelenik.

Figyelembe veendő árnyalat: ha egy falat sötét színűből világos színűre festünk, először semleges színben, majd a kívánt színben festjük meg. Ez csökkenti a sötét foltok kockázatát, és a folyamat könnyebb.

Gyönyörű belső terek

A falak és a mennyezet végső színének a szobában való eldöntéséhez nézd meg a kész belső terek fotóit.

A klasszikus megoldás - egy szaftos betét a falon változatosítja a szoba megjelenését.

A fényes falak és a világos bútorok és a díszítő elemek kombinációja egy merész döntés, amely rendkívüli embereket fog felkelteni.

A több élénk szín vagy egy fényes kombináció, és egy másik, még elnémítottabb kombináció lehetővé teszi bizonyos helyek kiválasztását a szobában.

A semleges színek mindig divatban maradnak, és ideálisan megfelelnek a klasszikus stílusoknak.

Ezen túlmenően a festményhez tapéta használata csak képzeletre szolgál: a falon található bármely minta vagy kép a kezedben van.

Nos, ha úgy dönt, hogy texturált falakat készít, akkor a texturált festék a legegyszerűbb, leggyorsabb és legolcsóbb módja annak, hogy egy gyönyörű felületet érjen el.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba