Mosható háttérkép: mit válasszon?

 Mosható háttérkép: mit válasszon?

A mosható háttérkép különösen fontos ma. Fő előnyük már a névből következik - ezek a tapéták nem félnek a nedvességtől, és nedves ruhával is tisztíthatók. Ezek a felületek nagyon fontosak, amikor a konyhában, a fürdőszobában vagy a szennyezésnek kitett helyiségekben falakat díszítenek.

A mosható tapétáknak azonban saját jellemzői vannak, és ma már különböző modellekben mutatják be. Ezért a megfelelő háttérkép kiválasztásához figyelembe kell venni néhány árnyalatot.

Jellemzők

A mosható bevonatok jellegzetes jellemzői a következők:

 1. Az ilyen háttérképek nagyon tartósak.
 2. A nedvességet nem érinti.
 3. Könnyen kezelhető.
 4. Magas élete van.

Mosható tapéta megvásárlásakor különleges jelöléssel kell ellátni, amelyet különös figyelmet kell fordítani, mivel ez a bevonat stabilitásának szintjéről szól.

A háttérkép megjelölésével a következő típusok vannak felosztva:

 • Vízálló. Az ilyen tapéta címkéjén egy hullám készült. Nedves ruhával törölje le őket. A megnövekedett páratartalom esetén fennáll annak a veszélye, hogy a bevonat megsérül. Ezért olyan területeken való ragasztáshoz, mint például a konyha, nem ajánlott.
 • Mosható. Jelölés két hullámmal. Ebben az esetben az ilyen bevonat felületét gyenge alkáli tisztítószerekkel kell törölni.
 • Szuper mosható. A címkén az adatok három hullámmal jelölt bevonatok. Felületüket szivaccsal és különféle mosó- és tisztítószerekkel lehet törölni.
 • Szuper mosható és tisztító hatású. Ebben az esetben a jelölések jelzik a hullámokat és az ecsetet. Az ilyen tapétát különféle tisztítószerekkel lehet tisztítani és egy ecsettel biztonságosan törölni.

Milyen típusokat különböztet meg?

Most közvetlenül meg kell vizsgálnia a tapéta típusait. A következő modellek képviselhetők: vinil, akril, üvegfal burkolatok, fémbevonatok, parafa tapéta, amelyen viaszbevonatot alkalmaznak. Mindezek a fajok jellemzői és tulajdonságai működnek. Az alábbiakban minden mosható háttérképet külön-külön tekintünk meg.

vinyl

Az ilyen típusú mosható bevonatok a legkedveltebbek és népszerűbbek, viszonylag alacsony költségük és széles választékuk miatt. Ez a modell a napfénytől nem fakad ki.

A vinil tapéta viszont a termelés módszereitől függően alfajokra osztható:

 1. Habolt vinil vászon meglehetősen terjedelmesek, de nagyon könnyűek. Nem igényelnek speciális felépítést a falfelületről, mielőtt ragasztják őket. Nagyon kényelmes, ha ilyen vászonokat használnak a fal néhány hibájának elrejtésére.
 2. Vinyl lapos tapéta meglehetősen tartós és sűrű anyag. Készítsen ilyen tapétát forró bélyegzéssel. Általában a lapos vinil kőfelület utánzata.
 3. Konyhai vinil. A névből következik, hogy ez az anyag nagyon kényelmes a konyhák fali díszítésére. Ezek a bevonatok meglehetősen sűrűek és vastagok, és gumírozott vinilből készülnek, ami felülete nagyon ellenáll a nedvességnek. Az ilyen háttérképek lehetnek sima és dombornyomottak is.
Habolt vinil vászon
Vinyl lapos tapéta
Konyhai vinil

akril

A névből nyilvánvaló, hogy az ilyen tapéta gyártásánál akrilot használnak, amelyet papíron alapoznak.Ennek a rétegnek köszönhetően az anyag ellenáll a nedvességnek és könnyen tisztítható a szennyeződésektől. Érdemes megjegyezni, hogy ezen bevonatok anyaga jó légáramlási kapacitással rendelkezik. Nem célszerű mosni az ilyen tapétát különféle mosószerekkel.

A legjobb, ha nedves szivacsot használunk a tapéta tisztításához.

gyapjú

Ha nedves helyiségben, például fürdőszobában vagy konyhában vinylvászonokat választanak, válasszon flizelint tartalmazó tapétát. A nem szőtt bevonatok nagyon ellenállnak a magas páratartalomnak. Ennek az anyagnak az élete körülbelül 20 év.

folyadék

A modell fő előnye a környezetbarát. Termelésük során nem alkalmazzák az aktív vegyszerek hozzáadását. Kezdetben az ilyen tapéta száraz por, és amikor a falra kerül, alaposan össze kell keverni őket vízzel. Keverje össze az ajánlott kezét.

Ezt az anyagot vékony rétegben kell felhordani a falra az egyenlőtlenségek elkerülése érdekében. Nem szükséges a falak különleges előkészítése a folyékony készítmény alkalmazásához.

Más fajok:

 • Fabric. Ez a modell meglehetősen exkluzív, és ritkán használják. Termeléséhez textilréteget és papíralapot használnak.
 • Film. Ezt a fajta anyagot polivinil-klorid tömegének papíralapra való felhordásával állítjuk elő. Egy ilyen réteg a felületi nedvesség ellenáll.
 • Üvegszál Ennek a modellnek az alapja az üvegszál, amely a ruhát hihetetlenül erős, nem éghető, kopásálló és tartós. Működésük időtartama több mint 20 év. Meg kell jegyezni, hogy egy ilyen bevonat függetlenül festhető bármilyen megfelelő színben. Ajánlatos latex vagy akril festéket használni.
szövet
film
Üvegszál
 • Fémes tapéta. Az ilyen típusú bevonatok gyártásánál használt papíralap és alumínium fólia. Ezeknek a bevonatoknak számos előnye van: tartósabbak az összes többi típushoz képest, nem igényelnek falazást ragasztás előtt, növelik a zajszigetelés szintjét, hihetetlenül ellenállnak a magas páratartalomnak és nagyon könnyű tisztítani.
 • Parafa tapéta viasz bevonattal. Ez a modell a legtermészetesebb és legtisztább a falak lefedésére, mivel ez a tapéta a parafa kéregéből készült. A bázis tetején lévő viaszréteg védelmet nyújt a nedvesség ellen. De nem ajánlott tisztítani őket háztartási vegyszerek használatával.
 • Mennyezet. Ez a modell alacsonyabb költségekkel rendelkezik, mint a függesztett mennyezetek, és nagyon esztétikusnak tűnik. Az ilyen anyag nem igényel alapos felszíni előkészítést.
fém
dugó
mennyezet

A mosható tapéta ragasztásakor figyelembe kell venni néhány funkciót:

 • Különös figyelmet kell fordítani a mosható felületek ragasztására, amely a tapétát fogja meg. Az ilyen ragasztónak erősebb hatásúnak kell lennie, mint a hagyományos papírfelületeknél. Minden egyes tapéta típushoz saját ragasztó van. Fémbevonattal rendelkező felületeknél általában fungicidet tartalmazó diszperziós ragasztót használnak.
 • A ragasztás során különös figyelmet kell fordítani a varratokra, hogy működés közben és a tisztítás során a tapéta szélei ne mozduljanak el a falról, amikor a nedvesség behatol a varratok alá. Ha van egy rés a varratok között, a csíkok áztatják és elveszítik külső előnyeiket.
 • Ne mossa túl gyakran a felületet, mert bármilyen bevonat esetén a gyakori tisztítás káros lesz.

Mit lehet mosni?

Az otthoni felület tisztításához a legjobb, ha lágyabb szivacsot választunk. Szükség van egy száraz rongy előkészítésére is.

Ezután meleg vízzel kell kitöltenie a medencét. Ezután meg kell adni egy tisztítószert. A szappanforgácsokat háttérképek mosására is lehet használni, amit úgy végezhetünk el, hogy egy darabos szappant egy reszel vagy egy késsel apróra vágunk.A forgácsokat vízzel adjuk a medencéhez, és alaposan összekeverjük kézzel vagy keverővel.

Ezután meg kell nedvesíteni az előkészített szivacsot a kapott oldatban, és enyhén nyomja rá. A szennyezett helyen érdemes sima mozdulatot tenni, különös erőfeszítések nélkül. Ezt követően meg kell törölni a szappanoldat maradványait a bevonat felületéről egy korábban elkészített száraz ruhával.

A kisméretű szennyeződéseknek köszönhetően a foltok szappannal és vízzel távolíthatók el.

Sok háziasszony is gyakran használja a szódabikarbóna megoldását a tapéta mosásához. Ez egy meglehetősen régi és bevált módja a szennyeződések és lerakódások tisztítására. Egy liter vízhez hozzá kell adni 20-30 gramm szódabikarbót, amely minden konyhában megtalálható.

A félelmetesebb szennyeződések, például a zsírfoltok eltávolításához a legjobb, ha a háztartási vegyszert használjuk. Alkalmazásuk során gondosan el kell olvasnom a készítményt, hogy ne legyen veszélye a web felületének károsodásának.

Változatok és példák a belső térben

Néhány javaslat a belsőépítészeti háttérképek használatára:

 • Ha a helyiség javításakor a különböző tapétaszövetek modelljeit tervezzük ragasztani, akkor ugyanolyan vastagságú modelleket kell kiválasztani.
 • A világos színek a leginkább puha, pasztell vagy bézs színekkel kombinálhatók.
 • A falak felszínét a ragasztás előtt ki kell egyenlíteni.
 • A modern és kreatív fejlődés az egyik fal kiválasztása a szobában az eredeti vászon segítségével. Egy ilyen falnak világos és élénk színekkel kell rendelkeznie, és kívánatos, hogy az összes többi fal semleges és monokromatikus színeket kapjon.
 • Szinte minden bútorüzletben az eladó katalógusokat tud nyújtani az eredeti falakkal ellátott termékekkel és példákkal.
 • Ha nincs meggyőződés a tapéta színének megfelelő kiválasztásában, akkor különböző modellekből és otthonról vásárolhat "próba" tekercset, hogy megnézze, melyik opció megfelel a szobának.
 • A textúrázott tapéta megvásárlásával bármilyen színűre festheti őket, mivel ez a típusú bevonat kifejezetten színtelen a további festéshez.
 • A megapacitás vagy a tájkép képével ellátott fotópapír segít a helyiség vizuális megjelenítésében.
 • Ha a szoba alacsony mennyezetű, akkor a tervezők a függőleges csíkokkal ellátott falak, valamint egy keskeny szoba vagy folyosó burkolatának használatát javasolják.

A mosható háttérképekkel kapcsolatos további információkért lásd a következő videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba