Melyik háttérkép jobb - vinil vagy nem szövött?

 Melyik háttérkép jobb - vinil vagy nem szövött?

A lakás javítása vagy elrendezése mindig nehéz feladat, és gyakran sok kérdés merül fel, amelyeket nem könnyű megoldani. A modern termelés a termékek széles választékát kínálja, és gyakran a „véletlenszerű” választás, míg komolyabban kell megközelíteni. Például érdemes megfontolni, hogy melyik tapéta jobb - vinil vagy nem szövött.

Mi a különbség?

Mivel az emberek csak egyfajta háttérképről tudtak - papírról, senki sem kérdezett arról, hogy melyiket válasszák, melyik volt jobb, mi a különbség, mert nem volt különbség, ha figyelmen kívül hagyjuk a színeket és mintákat. Papír, természetesen, klasszikus, de nem korlátozza azt. A modern ipar legalább két lehetőséget kínál - nem szőtt és vinil tapéta.

Mindegyiknek van hátránya és előnye, és érdemes egy kicsit megismerni az egyes lehetőségeket, hogy a helyes választás legyen.

A vinileket a vinil alapján készítik, és két réteg - egy szőtt vagy papír, a második vinil. Ellentétben a nem szőtt, kettős rétegűek.

Ezek több típusra oszthatók.

  • Habosított. Inkább nem lakóépületekre alkalmasak, mivel nagyon sűrűek, nedvességállóságuk valamivel alacsonyabb, mint a többi vinil tapétaé, de tökéletesen elrejtik a falak hibáit.
  • Mosható. Különleges használat a konyhákban és a fürdőszobákban, mivel a vegyi tisztítószerek és a nedvesség ellenáll.
  • Szitanyomás A második, közvetlenül vinil rétegben selyem szálak vannak. Ezek a tapéták gyöngyházzal vannak formázva, kellemes tapintásúak és nem fakulnak.

A Flizelinovye különbözik a viniltől, elsősorban a textúrától - egyrétegűek. Természetes anyagból, természetes cellulózból készülnek, ami környezetbarátabbá teszi őket, és ez talán a legjelentősebb különbség e két típus között. Ők is tökéletesen megtartják alakjukat és elrejtik a falak szabálytalanságait: ha ezt a tapétát választja, akkor nem kell vakolatot készítenie, és a felületet nem ragasztani.

Érdemes megemlíteni, hogy a vinil háttérképek általában szélesebb színválasztékkal és mintázattal rendelkeznek. Szó szerint minden színben és különböző mintákkal állítanak elő, utánozzák a fát, a cserépet, a köveket. Az anyagból készült falakhoz külön matricákat készítenek. Ha összehasonlítjuk, a nem szőtt anyagot főleg monokromatikus változatokban állítják elő, természetesen vannak rajzok, de a választásuk nem olyan nagy. Leggyakrabban, nem szőtt tapéta sima, dombornyomott találni egy kicsit nehezebb. By the way, lehet festeni, megváltoztatva a design ilyen módon.

A két tapétafajta közötti különbségekről és hasonlóságokról beszélve nem lehet megemlíteni az univerzális változatot, amely az első és a második tulajdonságait ötvözi. Ez egy vinil tapéta a nem szőtt alapra.

Tisztítószerek segítségével moshatók, ellenállnak a nedvesítésnek. A ragasztás módja rendkívül egyszerű: mint a nem szőtt, nem igényelnek gipszet és gittet, akkor is festhetők.

A háttérképek nem szívják fel a port, ami nemcsak az asztmás, az allergiás és a kisgyermekes családok számára fontos, hanem mindazok számára, akik az egészségüket érdeklik. A vinilréteg miatt azonban a légzáróság gyenge.

Nedvességállóság

Legjobban kölcsönhatásba lép vízzel, természetesen vinil tapétával.Szó szerint "nem égnek a tűzben, és nem süllyednek a vízben", vízálló, nedves tisztítás még a kefékkel és a tisztítószerekkel párhuzamosan sem fog bántani őket. Ezenkívül speciális eszközökkel vannak impregnálva, amelyek nem teszik lehetővé a baktériumok, gombák, penészek letelepedését, ami kétségtelenül kiváló lehetőséget kínál a fürdőszobák és a konyhák számára.

A Flizelinovye tapétát száraz levegővel rendelkező helyiségekben ajánljuk használni, mivel a cellulóz magas higroszkópos és alacsony vízállóságú.

Mi biztonságosabb és károsabb?

A polivinil-klorid, amelyből vinil tapéta készül, olyan szintetikus anyag, amely különböző káros anyagokat, például formaldehideket és vinil-kloridot képes felszabadítani.

Nem is lélegeznek, nem engedik át a levegőt; Annak ellenére, hogy napjainkban különösen népszerűek a mikropórusokkal ellátott vinil falburkolatok, amelyek a légzáróság javítására szolgálnak, nem tudják ezt a szerepet betölteni. A konyhában vagy a fürdőszobában nem árt egy személynek, hanem egy hálószoba, nappali vagy gyermekszoba számára jobb, ha nem szőtt tapétát választanak.

Lélegzik, környezetbarát anyagból készülnek, és a cellulózszálakat kötő ragasztó biztonságos.

Mi nehezebb?

A vinil tapéták kétségtelenül nehezebbek és vastagabbak, mint a nem szőttek, mivel a nemszövött szövet alacsonyabb fajlagos sűrűséggel rendelkezik, ami könnyebbé válik, és csak egy rétegből áll. Ezen túlmenően, az ilyen típusú tapéta nem ajánlott ragasztó használata nehéz szövetek, a legjobb, ha választja a paszta vagy ragasztó a papír festmények, ha tényleg nem tud specializált.

A nem szőtt háttérképek ragasztása során is nagyon fontos, hogy maga a ragasztó nem kerül alkalmazásra a vászonra, vagyis nem teszi nehezebbé.

Mi az erősebb?

Azt mondhatjuk, hogy a vinil tapéta évszázadokig tapéta. Nagyon jó gyakorlati jellemzőik vannak, és változatlan állapotban vannak, körülbelül 10-12 évig. Azt is meg kell említenünk, hogy nem félnek a fizikai károsodástól: például a fémtárgyak és a napfény karcolódása, míg a nemszövöttek könnyű zsákmányt jelentenek a háziállatok karmai és nem-óvatos háztartások számára, ezek szakadások és mechanikai sérüléseknek vannak kitéve.

Mindezek mellett ez a háttérkép körülbelül egy évtizede is szolgál, de kopásállósága fokozatosan romlik - a kopás ellenére instabilak.

Mi a drágább?

Az ár gyakran az egyik fő kiválasztási kritérium. Általában természetesen a vinil tapéták észrevehetően olcsóbbak, mint a nem szőttek (a nem szőtt mérőhenger egy méter széles és 10 méter hosszú lesz 500-700 rubelt, míg az azonos tulajdonságú vinilhenger 400-nál kisebb), de ha a szitanyomásról van szó, ez nem olyan egyszerű. A selyem szálak ebből a technikából készült vinil tapétákba kerülnek, amelyek azonnal drágábbak.

A flizelinovy ​​alapon készült vinilpapír árai gyakran elérik a 800-1000 rubelt 1 * 10 m-es tekercs esetén. A vinil esetében is sok dolog függ a mintától, annak összetettségétől és egyéniségétől, valamint a finom részletek számától. A monokróm mindig olcsóbb lesz.

Melyek a legkönnyebbek?

A nem szőtt tapéta sűrűbb és egyenletesebb, mint a szövet, ami ellenállóbbá teszi a nyújtást és a szakadást, mint a vinil. A vinil először vékonyabb még a dupla réteg ellenére is, és textúrában száraz, úgy érzi, hasonlít a papírhoz, mivel a „vinil” a vinilréteg alatt fekszik.

Könnyű ragasztás

A vinil tapéta ragasztásához ragasztót kell ragasztani rajtuk - speciális, nehéz vagy vinil mintákhoz tervezve, de ne feledje, hogy a ragasztó hatása alatt nedvesedve sokszor nehezebbé válnak, ami megnehezíti a pontosan tapadáshoz való képességet. Légy óvatos.

Körülbelül öt percig kell ellenállnia, különben a papír- vagy szövetréteg romlik, majd be kell helyezni őket a falra, és igazítani kell, mint bármely háttérkép esetében.

Egyedül önmagában ragaszkodni kell jobb, ha nem vesz részt legalább egy másik személyrel.Ha nehézségek merülnek fel, a ragasztót el lehet hagyni és a falat el lehet hagyni.

A nem szőtt tapéta nagy előnye, hogy más felületeken is alkalmazhatók. Ez azt jelenti, hogy a javítás esetében teljesen szükségtelen, hogy szenvedjen és letöröljön a régieket - egyszerűen csak ragaszkodhat a tetejére.

Az ilyen típusú ragasztáshoz ragasztót kell használni a nem szőtt tapéta számára, de nem kell rá a vászonra helyezni - azonnal felhelyezik a falra, és a tapéta ragasztva van. A minták nem zsugorodnak. A nem szőtt tapéta kétségtelenül sokkal könnyebb ragasztani a vinilre, ha csak azért, mert egy személy képes kezelni.

A flizelin "falra szerelése" után görgővel kell sétálnod a vászon mentén: először a középső oldalról lefelé, majd egy halszálkával a központtól a szélekig. Nagyon fontos, hogy helyesen helyezzük el az első oldalt, hiszen minden egyes későbbi oldal irányul. A szalagot függőlegesen és vízszintesen is elrendezheti. Az utóbbi esetben minimális a valószínűsége annak, hogy az ízületek észrevehetők.

A nem szőtt alaplemezre tapasztalt vinil tapéta ugyanúgy ragasztva, mint a nem szőtt. A nem szőtt bázis esetében rendszeres ragasztót használhat papíralapú tapétákhoz, könnyű kompozícióval, vagy kiváló minőségű házi paszta. Itt a "karácsonyfa" elve szükséges.

Hogyan határozzuk meg az anyagot?

A vinil- vagy polivinil-klorid (PVC) olyan vegyi anyag, amelyet linóleum, nyúlványok és még ruházati cikkek (rekordok) gyártására is használnak. Lényegében műanyag. Abban az esetben, tapéta vinil van a második réteg, az első - papír, szövet vagy nem szőtt. A vinil tapéta általában úgy néz ki, mint egy kis vastagságú vászon pórusok nélkül, nagyon sűrű. Lehet, hogy kétségei vannak a hab vinilre. Külsőleg hasonlít a nem szőtt anyagra, és csak érintéssel lehet megkülönböztetni. Lágyabb.

Természetes cellulóz, amelyből nem szőtt tapétát készítenek, szintén használják ruhák készítésére, és természetes anyagnak tekinthető. Felismerheti azt, hogy úgy néz ki, mint a papír, de nem szövött és sűrűbb, mint a szövet, vastagabb, mint a vinil.

Mi a jobb választani?

A szobában lévő háttérkép kiválasztásakor a fenti információkra összpontosítva, fel kell tennie a kérdések listáját, a válaszokat, amelyek segítenek választani, például, hogy melyik szobában jobb vinil tapétát használni, és melyik helyiségekben lehetetlen. Nem nehéz kitalálni, hogy a vinil tapéta valóban egy nagy nedvességtartalmú szobák, konyhák és fürdőszobák, mivel vízállóak. Ugyanakkor az a tény, hogy a vinil nem enged át levegőt, és kémiai anyagokat bocsát ki, alkalmatlanná teszi őket a hálószobák és különösen a gyermekek számára.

De ha bármilyen tüdőbetegségben szenved, kisgyermeke van, gondoskodik az egészségéről, vagy választhat a hálószobák tapétáját, állítsa meg a választást nem szőtt anyagból. Könnyebben ragaszthatók - egyedül kezelheti.

Ha a design fontos az Ön számára, valószínűleg a vinil tapétát választja - végül is, a palettájuk szélesebb lesz. De a nemszövött színek festékkel korrigálhatók, és más nem szőtt háttérképek tetejére ragaszthatja őket, ami mind pénzt, mind idegeket takarít meg, annak ellenére, hogy drágábbak nem szőtt háttérképek. Ez is segít rövid idő alatt megváltoztatni a szoba kialakítását. A vinil háttérképek is ellenállóbbak - nem fakulnak, ellenállnak a nedvesedésnek, nem fakulnak, és nem félnek a mechanikai károsodástól.

Így minden anyag és tapéta tulajdonságaira összpontosítva nem nehéz választani. Végül is, a legjobb háttérképek azok, amelyek megfelelnek az Ön lakásának vagy egy adott szobának.

15 fénykép

Ebben a videóban Anton Maslov megosztja a megfelelő háttérkép kiválasztásának titkait.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba