Hogyan kell kiszámítani a szobánként használt tapéta mennyiségét?

A tapétázás nem olyan egyszerű, mint az első pillantásra. Annak érdekében, hogy helyesen és szépen ragaszthassuk be a szobát tapétahengerrel, szükséges a helyes mérések elvégzése. Alapján már a könnyebben elvégezhető a szükséges mennyiségű háttérkép kiszámítása.

Szükséges értékek

Ahhoz, hogy a ragasztási folyamat zökkenőmentesen és „extra idegek nélkül” menjen végbe, amint azt korábban említettük, mindent meg kell mérni és előre kiszámítani. Ellenkező esetben „meglepetés” lehet a falon egy csupasz folt formájában, hiányzó háttérképpel, vagy fordítva, túl sok tekercs marad.

Először is, a számítások olyan mennyiségeket igényelnek, mint a további ragasztott fal hossza és magassága.

Például, a szokásos méretű helyiségeket is használhatja, például a következő felvételek: a falak magassága 2,5 m, a szoba szélessége 3 m, hossza 5 m.

Az első dolog, amit egy hagyományos mérőszalaggal fegyveresít meg, megtudja, milyen hosszú a fal. Ezután hozzáadjuk az ismert értékeket papíron: (3 + 5) x2 = 16 m a mérendő hely kerülete.

Ezután meg kell mérni a tapéta szélességét (általában ezeket a paramétereket minden tekercsre írják, a szabványos szélessége 0,5 m). A szoba kerületeinek számát osztja a háttérkép szélességével, azaz 16 m-rel: 0,5 m = 32. Ez a szám azt jelzi, hogy hány háttérképszalag szükséges a helyiséghez.

A következő érték, amire szükség lesz a számításban, az, hogy hány sávot kapunk az egyes tekercsekből annak érdekében, hogy kiderítsék a számukat a jövőben. A szabványos tekercs 10, 25 vagy 50 méteres metrikájával rendelkezik, de ha nem standardot kaptunk, ahol a frakcionális értékek vannak, akkor a számítás megkönnyítése érdekében egyenletes számra kerekítjük. Ezt a hosszúságot a szoba falának ismert magassága osztja. Kiderül, hogy 10 m: 2,5 m = 4 - annyi zenekar érkezik egy tapétaból.

A kicsi - a tekercsek pontos számának megismerése - továbbra is fennáll. Ehhez osszuk el a teljes sávra a szükséges sávok számát az egy tekercsben lévő sávok számával. 32: 4 = 8 - annyi tekercsre lesz szükség, hogy a kiválasztott szobát teljesen beillesszük.

A mesterek viszont azt tanácsolják, hogy még mindig több mint egy tekercset vásároljanak, mivel mindig van esély arra, hogy tévedjen, vagy véletlenül több sávot rontjon, és ne fusson a háttérkép háttérképének következő konvolúciója után (ami esetleg nem szerepel a boltban) jobb, ha mindig van egy kis tartalék. Az is lehet, hogy a rontott töredéket gyermekekkel vagy háziállatokkal helyettesítheti.

Eszközök elkészítése

A falak tapétázás előtti nagyon fontos folyamat alapos előkészítés, mivel ebben a folyamatban bizonyos mennyiségű segédeszközt és improvizált eszközt kell alkalmazni.

Az első dolog, amit nem tehetsz anélkül, hogy a szokásos ceruza lenne, meg kell jelölniük a függőleges hosszúságot a tapéta-vászonon. Ez egyaránt lehet különleges konstrukció és közönséges.

Természetesen nem lehet hosszú sor vagy építési rulett nélkül. Ezeket a helyiség paramétereinek (hossz, magasság, szélesség) mérésére, valamint tapéta-tekercselésre használják. Nehéz és időigényes lesz a belső tér mérése egy vonalzóval, ezért erre a célra jobb mérőszalag használata, és segítségével viszont nehéz egyenes vonalakat rajzolni egy tapétalapra. Ebben a tekintetben jobb mindkettőt venni.

A vászon különálló lapokra való vágásához hasznos lehet egy írószerkés vagy éles olló, de a mester tanácsot ad az első opciónak, mivel könnyen lehet vágásokat vagy réseket készíteni az aljzatokhoz és a vezetékekhez.Az is könnyű, hogy injekciókat készítsenek, ha szükséges a légbuborékok felszabadítása, de itt célszerűbb egy tűt használni, ez pontosabb és láthatatlanabb lesz. Az ollók viszont hasznosak lesznek néhány „figurált” rész kivágásához, ahol szükség van a vonalak egyértelműségére és simaságára.

Természetesen szüksége lesz egy csavarhúzóra, hogy eltávolítsa a védő dombornyomó dobozt a kapcsolókról vagy bármely más, a falon lévő tartóból.

Mivel a ház falai és sarkai nem mindig tökéletesen egyenletesek, és a tapéta mintája jelen van, az építési szint hasznos. Segítségével könnyű lesz ragasztani a szalagot, hogy mind a kialakítás, mind a sarkok ne csavarodjanak.

Szükséged lesz két konténerre, egyet a vízre, a második ragasztó pedig vegyes lesz. A véletlenül leesett ragasztócseppek törlésére vízzel van szükség, ha gyorsan letöröljük, nem lesz nyom.

Ha rongyról beszélünk, akkor tisztának és puhanak kell lennie (nedves tapéta könnyen összetörhető és károsodik). Nagyon fontos, hogy a felesleges ragasztó eltávolítása során nedves legyen, de nem nedves volt, különben a tapéta nedvességgel áztatható, és csak csúsztassa le a falat.

Annak érdekében, hogy a ragasztóoldatot kiváló minőségű keverékkel keverje, szüksége lesz egy építő keverőre vagy egy szokványos fából készült botra, amely hosszú időre és minőségi szempontból keveri az összetevőket. A mesterek azt tanácsolják, hogy ne öntsük ki egyszerre a ragasztót, hanem részekbe, így kiderül, hogy egyenletesebb és csomósabb lesz.

Annak érdekében, hogy a ragasztót egyenletesen és gyorsan alkalmazzuk, a legjobb, ha görgőt vagy széles, közepes keménységű kefét használunk. Ami a görgőt illeti, akkor a halom kicsi.

A ragasztáshoz nagyon kényelmes eszköz egy festőfürdő. Ez egy üreggel rendelkezik az oldatokhoz és egy bordázott felülethez, amely ferde (úgy, hogy a felesleg visszafejlődik). Jó, ha kis mennyiségben öntsük rá a ragasztót, a hengeret bemásoljuk, és a bordázott oldalra görgetve távolítsuk el a felesleget. Nagyon fontos, hogy a mérete megfeleljen a görgő szélességének, különben nem lesz értelme a fürdőnek.

A tapéta spatula jó segítő lesz a ragasztott tapéta alá eső levegő megszabadulásában. A lényeg az, hogy gumírozott vagy műanyag legyen, különben a fém megrepedhet vagy megszakíthatja a még nedves, nem szárított szalagot. Nemcsak a légbuborékokat, hanem a felesleges ragasztót is kiüríti, amelyet azonnal le kell törölni és tisztítani.

Olyan helyeken, mint a szalagok közötti kötések, van egy speciális görgő. Gumiból vagy szilikonból készült, és egy kis kerek hordó alakú. Nagyon kényelmes, ha az ízületeket a háttérkép károsodása vagy deformálása nélkül préselik. Van egy speciális görgő a felület szögletes érintkezéséhez tapétával, ezek a mennyezeten, a padló közelében vagy a szoba sarkaiban találhatók. Lapos alakjának köszönhetően könnyű, hogy áthúzzák az összes sarkot, hogy a szalag jól legyen.

Természetesen ne felejtsd el a szalagot. Segítségével az összes "csupasz" vezetéket kell ragasztani, ami később a foglalatok telepítésére szolgál, és így tovább.

Természetesen a fent említett listát kiegészíthetjük mindenféle újfajta szerelvénnyel, de a tapéta kiváló minőségű ragasztásához elegendő ebből.

A tér mérése

Mint korábban említettük, a helyiség mindhárom alapparaméterének pontos mérése nélkül nem lehet kiszámítani a tapéta tekercsek pontos számát. Ez különösen igaz azokra az esetekre, amikor nem kell egy szobát vagy házat ragasztani, hanem többet.

Ahhoz, hogy megkönnyítsük a megjelenítést, meg kell rajzolni egy általános vázlatot a szobából. Ehhez szükség van egy ceruzára, egy vonalzóra és egy egyszerű papírlapra. Szüksége van egy mérőszalagra is, amelyet a tér mérésére használnak.

Miután vázlatosan vázolták a papírra a falakat és az ablakok elrendezését, szükséges olyan mennyiségeket aláírni, mint a falak magassága, a szoba szélessége és hossza. Ezután adja meg az ablak paramétereit, hogy kivonja őket az összes felvételből, mivel nem kell beilleszteni őket.

Ezután megtudja az egyes falak területét, és hajtsa össze a teljes számot. Ehhez szaporítjuk a magasságot a szélességgel. Tegyük fel, hogy ez a hely magassága 2,5 m, szélessége - 3 m, hossza - 4 m.

Felismertük az első fal területét: 2,5x3 = 7,5 négyzetméter. Ezután szaporítjuk ezt a számot 2-rel, mivel két ilyen fal van - ellentétesek. 7,5 négyzetméter m x 2 = 15 négyzetméter m - 2 fal összege. Tegye ugyanezt a másik kettővel. (2,5 mx 4) x 2 = 20 négyzetméter. m. A kapott értékeket hozzáadjuk - 10 +15 = 25 négyzetméter. m - a szobában lévő falak teljes felületének területe.

Ne feledkezzünk meg az ablak felületéről, amelyet le kell vonni. Először is ismert módon kell kiszámítani. Vegyük a hagyományos ablak méretét - szélessége 1,35 m, magassága 1,45 m. 1,35 x 1,45 = 1,96 négyzetméter. m. A kapott eredményt levonják a szoba falainak teljes felületéről - 25 -1,96 = 23,04 négyzetméter. m - a ragasztott falfelület területe.

Minden szobában van egy bejárati ajtó vagy átjáró, amely szintén nem felület, nem kell beilleszteni tapétával. Ebből a szempontból az ajtó és a bejárati tér felületét le kell vonni a fenti falfelületből. A tipikus ajtó, melyben egy gémhosszúság van, 2,5 méter magas és 0,8 m 2, 2,5 x 0,8 = 2 négyzetméter szélességű. m (ajtótér, a résektől a mennyezetig).

Vegye ki a számított területet - 23,04 - 2 = 21,04 négyzetméter. m.

Az egyszerű matematikai számításokból nyert eredményből megtudhatja, hogy hány tapéta szükséges a szobához, tudva az egy tekercs lefedettségi területét.

Itt a hosszúságot a szélességgel is megszorozzuk, majd a szoba teljes területét egy tapétapálya területével osztjuk meg.

Egyedi felületek

Vannak olyan szobák is, amelyek nem szabványos elrendezéssel rendelkeznek, de a számításokat még mindig végre kell hajtani. Ahhoz, hogy a falak pontosan 100% -osak legyenek, még a standard méretek és paraméterek helyiségeiben sem mindig simaak, és előzetesen össze kell hangolni őket, különben a tapétán lévő dísz vagy minta nehezen csatlakozhat a falak teljes felületéhez.

A szokatlan felületeket a sarokba kerekítéssel, vagy a falnak egy félkör alakú alakjával lehet tulajdonítani. Vannak olyan helyiségek, ahol a falak a mennyezetre vannak kerekítve, és kupola tetejük van. Vannak olyan kiálló részek vagy partíciók is, amelyek a teret zónákra osztják és így tovább.

A tapéta tekercsek számának meghatározásához a területet ebben az esetben is ki kell számítani. A mesterek azt tanácsolják, hogy a teret kényelmes formákra vágják (négyzet, téglalap). Ehhez vegye a fal szélességét és magasságát a legmagasabb ponton, és mentálisan csatlakoztassa egy téglalapba. A sarkokban lekerekített háromszögek maradnak, amelyek négyzetekre vannak osztva. Később az összes terület összege összeadódik, és a teljes terület kiderül.

De sok „tapasztalt” kárpitos azt mondja, hogy nem kell ilyen alaposan kiszámítani.

A ragasztás folyamán csak akkor kell levágni a felesleget a kanyar körvonala mentén egy rendes késsel vagy írószalaggal (azzal együtt fogsz kapni).

Ha a falnak van egy szabályos téglalap paramétere, hanem egy orosz c betű alakja, akkor a szélességét mérőszalaggal mérik, amelyet szorosan a felülethez kell nyomni. A magasság normális lesz, bármilyen probléma és bármilyen változás nélkül. Ezután a területet a jól ismert képlet szerint számítják ki.

Abban az esetben, ha konvex részek vagy bizonyos szerkezetek vannak a falon (például egy cső a motorháztetőből, amely téglalap alakú lemezek vannak a gipszkartonból vagy PVC-ből), akkor a területet is ki kell számítani és hozzá kell adni a teljes felülethez. Jó, ha tiszta, szögletes alakja van, mint egy négyzet vagy téglalap, de ha vannak lekerekített részek, akkor is jobb számítani őket, mint a „helyes” számok, majd vegye le a kis felesleget egy késsel.

Roll méretek

A helyiség összes szükséges paraméterének kiszámítása után el kell kezdeni a háttérkép kiszámítását. Ezt megelőzően tudnia kell a kiválasztott tekercs szélességét és hosszát.

Jelenleg a tapéta metrikus paramétereire számos szabvány létezik, mivel a gyártók külföldi és helyi, vagyis oroszok.

A tekercs szélessége számos variációval rendelkezik, de ma három fő mérete van, amelyeket a legtöbb gyártó megpróbál betartani:

  • 53 cm - a leggyakrabban használt méret, így a külföldi és a helyi márkájú tapétákban található. Mivel nagyon kényelmes a ragasztás, előnyben részesítjük, mint mások.
  • 70 cm - a frekvencia szélességében második. Ez a méret az európai gyártók körében népszerűbb. Mint mindenki tudja, az emberek importált háttérképet próbálnak vásárolni, mert bizonyos szempontból jobbak, ezért az ilyen szélesség iránti kereslet nagyon magas.
  • 106 cm - ahogy a mesterek azt mondják, minél szélesebb a tapéta, annál gyorsabban fejezheti be a folyamatot, de ez nem mindig így van. Ilyen szélességgel a leggyakrabban készült „hatalmas” tapétahengerek készülnek.

Az orosz piacon előnyben részesítik a méter és fél méter széles tapétákat.

Ami az ilyen paramétert illeti, a hossz egy kicsit egyszerűbb.

Ebben az esetben három fő méret van:

  • A legalapvetőbb hossza 10,5 méter. A tapéta legtöbb gyártóját követi. Elég a 3 teljes csíkhoz a falon.
  • Az 53 centiméteres szélességű tapétahengereknél 15 méter hosszú. Általában ez a tapéta készült vinil vagy nem szőtt.
  • Az üvegszálból vagy ugyanazon nem szőtt anyagból készült, nagy méterű szélességű háttérképekhez 25 méteres felvételt készíthet.

Van tapéta roll, van olyan dolog, mint egy bevonási terület, amely változik a hossza.

Amikor a standard hosszúság 1050 cm, a szélessége 53 cm, akkor a képlet szerint (S = a * b) 53000 négyzetméter. cm (5,3 négyzetméter). A hasonló szélességű és 1500 cm hosszúságú terület közel 80.000 négyzetméter. cm (8 négyzetméter). Ha 2500 cm hosszú, 106 cm szélességű, akkor 25 négyzetméter. m. - 25.000 négyzetméter. cm.

Rapport és minta beállítások

Úgy tűnik, hogy a tapéta ragasztása csak azért van csökkentve, hogy csak a felvételeket, a csíkok számát, majd a tekercseket számolja ki. Alapvetően ez az eset áll fenn, de csak olyan háttérképekre vonatkozik, amelyek nem rendelkeznek mintázattal vagy összetett díszítéssel. Ebben az esetben meg kell változtatni a háttérképet, hogy monolit darabként nézzen ki.

Mielőtt kiválaszthat egy képet egy háttérképpel, meg kell határoznia, hogy melyik rapport van. A Rapport egy minta vagy minta ismétlésére utal egy tapéta-tekercsen. Ez viszont két típusra oszlik. Előfordul, hogy az oldal (a kép a lap szélessége) és magas (a dísz ismétlődik a magasságban). Ez az elrendezés közvetlenül függ a vászon paramétereitől és a dísz méretétől és típusától.

Az ilyen háttérképek ragasztásakor az egyik legfontosabb szükséglet - a háttérképek illesztése a minta szerint, ami befolyásolja a végeredményt. Az a tény, hogy az ilyen háttérképek esetében a tekercsek kissé eltérő számítása van.

Mindent megtenni, szükséged lesz az ilyen háttérképeken található egyezményekre:

  • Ha egy címkét húzunk a címkére - egy nyíl 0-mal, akkor ez azt jelenti, hogy ez a tapétacsík ragasztható és csíkokkal dokkolható, anélkül, hogy attól félne, hogy megzavarja a dísz integritását, nincs sok különbség.
  • Amikor a nyilak egymásra mutatnak, akkor a tapétacsíkokat egyértelműen össze kell kötni az élek mentén. De ha az ellentétes mutató nyilak eltolódnak (az egyik magasabb, mint a másik), akkor a ragasztót felfelé vagy lefelé kell mozgatni (ebben az esetben egy speciális vászon kerül kiszámításra a fal teljes felületén). Általában az ilyen hengerelt dobozok csomagolásán számok találhatók. Például - 55/23, az első számjegy (centiméterben) a dísz vagy minta méretét jelzi, a második pedig azt, hogy mennyi (centiméterben is) egy csíkot kell eltolni a másikhoz képest.
  • Abban az esetben, ha a nyilak az alulról felfelé mutatnak, ez azt jelenti, hogy a tapétapapírlapok elrendezése során számláló dokkolónak kell lennie.

Ne dobja el a rövid csíkot mintázattal.

Használhatók az ablak alatti tér, az akkumulátor és az ablakpárkány között, vagy az ajtó fölötti falrésszel.

A fentiekből kitűnik, hogy az anyag kiszámítása rapport-tal eltérő lesz. Először is meg kell találnod a fal kerületeit, majd osszuk meg a tapéta szélességével, és megkapjuk a szükséges sávok számát. Ezután ki kell számítania, hogy hány ellentételezést kell végrehajtani egy sávban, annál nagyobb a rajz, annál több tapéta szükséges. Az információk ismeretében megtaláljuk a tekercsek számát.

Számláló képlet

A tekercsek számának kiszámítása nagyon nehéz feladat, különösen akkor, ha először csinálod. Ebben az esetben a varázsló azt ajánlotta, hogy használjon egy speciális táblázatot, amely segít a helyiségben a tapéta fogyasztásának helyes kiszámításában.

A számítási táblázatok megtalálhatók mind a boltban, mind az interneten, mindössze annyit kell tennie, hogy le kell írnia a szükséges paramétereket, és a kész eredményt a háttérképek számának formájában kell megadnia. Mind a kerületen, mind a téren lehet irányítani. A kerület mentén nagyon könnyen kiszámítható, ahogy azt korábban leírtuk. Ami a téret illeti, itt először meg kell találnia a helyiség területét.

Vegyük például a következő paramétereket: hosszúság - 4 m, szélesség 3 m. Ennek megfelelően a terület 12 négyzetméter. Ezután hozzá kell adnia egy kötetet tartalmazó szobát, nevezetesen a mennyezet magasságát, mivel az eredmény közvetlenül attól függ. Tegyük fel, hogy a magasság 2, 5 méter. Ezenkívül meg kell határozni a tapéta-tekercs szélességét és annak hosszát - ezek a számítás során alapvető adatok is.

Ezután csak az adat táblázatban szereplő változókat kell helyettesítenie: kiderül, hogy 12 négyzetméteres terület. m, a mennyezet magassága 2,5 méter, és ha a tekercs paraméterei 0, 53 m x 10 m, akkor 8 tekercsre van szükség.

Ha a szoba 15 négyzetméter. m, és a magasság - 3 méter, akkor körülbelül 11 tekercsre van szüksége.

Szoba magassága - 2,5 méter

2,5 méteres magasság, legfeljebb 3 méter

S (alapterület)

N (tekercsek száma)

S (alapterület)

N (tekercsek száma)

6

5

6

7

10

6

10

9

12

7

12

10

14

8

14

10

16

8

16

11

18

9

18

12

Ha a tekercs más paraméterekkel rendelkezik, akkor egy másik táblát kell keresnie. De még így is érthető, hogy minél szélesebb és hosszabb a tapéta-tekercs, annál kevésbé lesz szükség.

De a legjobb, ha a szokásos képletet alkalmazzuk, ami a számítást a szoba kerületéből vezeti.

Mit kell még figyelembe venni?

A szoba háttérképének kiszámítása nem könnyű dolog, mert sok tényezőt és árnyalatot kell figyelembe venni, amelyek vezető szerepet játszhatnak.

Először is figyelembe kell venni a háttérképek tartalék tekercsét, mivel vannak olyan helyzetek, amikor a ragasztás során több sáv véletlenül tönkrement, például erősen összetörtek, az elülső oldalt ragasztóval elpirították, és ezt nem lehetett rögzíteni, ferdén beilleszteni, és mindent eltávolítottak a falról és így tovább.

A kerület vagy terület kiszámítása során meg kell mérni a fal minden szabálytalanságát, ők maguknak is bizonyos mennyiségű tapétát készítenek.

Sokan csoda, hogy ragasztják-e a háttérképet a bútorok mögött. A mesterek két lehetőséget ajánlanak. Ha ez egy hatalmas monolit hardver, amely a falhoz van csatlakoztatva és nem mozdul vagy mozog, akkor a pénz és a javítási idő megtakarítása érdekében nem számíthat erre a helyre. De meg kell érteni, hogy a tapéta lapnak kicsit a bútor mögött kell lennie, hogy olyan vizuális érzés legyen, hogy ott is ragasztják őket.

Abban az esetben, ha nincs biztos abban, hogy a bútorok hosszú ideig állnak a helyén, akkor természetesen be kell illeszteni az összes falra.

Ne felejtsük el az ilyen anyagokat, mint ragasztót. Jobb, ha kis árrésszel állnak rendelkezésükre, sokkal jobb, ha egy kicsit hosszabb ideig marad a jövőbeni használatra, mint amennyit nem elég a folyamat közepén.

A szobánkénti háttérképek számának kiszámításához lásd az alábbi videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba