Hogyan ragasztó tapéta popsi?

 Hogyan ragasztó tapéta popsi?

Minden ember legalább egyszer életében foglalkozott a lakásában. Nem minden munkát lehet önállóan elvégezni, de a falak tapétájú csípővel való feltöltése mindenki számára lehetséges. Annak érdekében, hogy a design megfelelően elvégezhető legyen, figyelembe kell venni néhány árnyalatot, hogy a falak felülete sima és vonzó legyen.

típusok

Annak érdekében, hogy megfelelően tapadjon a tapéta, először meg kell határoznia az űrlap kiválasztását. Ehhez meg kell foglalkoznia azok osztályozásával. A háttérképek különböző típusokra való felosztása számos tényezőtől függ, nevezetesen vízállóságuktól, felületi típusuktól, sűrűségüktől és mintázatuktól.

A háttérképek többféle fajtája van.

 • A leggyakoribb és legolcsóbb papír háttérképsima szerkezeti fajtákra osztva. Papír tapéta alkalmas szinte minden nappali beillesztésére. Ezek környezetbarátak, de nem elég tartósak.
 • Vinyl tapéta a két rétegből álló vízálló fajhoz tartoznak. Az alsó papír (szövet) bázist PVC réteggel fedjük le, és mintázatot vagy bélyegzést alkalmazunk. A penészgomba elleni védelemhez speciális vegyületeket kezelnek. A PVC réteg védi a tapétát a nedvességtől, a fénytől és a mechanikai sérülésektől.
 • Textil tapéta két rétegből áll: a fő papírból és a tetejéből, amely szövetrostokból áll. Az alkalmazott szálak pamutból, lenből, viszkózból és más szövetből készülnek, amelyeket a fő vászonra ragasztással alkalmazunk. Néha az anyagot alapként használják.
 • A kevésbé gyakori típusok közé tartozik a üvegszál tapéta. Az ilyen háttérkép alapja az üveg, amelyet melegítésnek vetnek alá, ami szálak képződéséhez vezet, szövésnek vetik alá. Az üvegszálas tapéta lehet egyrétegű, amely csak szálakból áll, és kétrétegű, ahol a szálakon kívül papír is van.

A dokkok típusai

A legtöbb tapéta típus egy bizonyos mintázattal rendelkezik. A háttérkép ismétlődő mintázata egy bizonyos idő után, amelyet rapportnak hívnak. Többféle dokkoló háttérkép is létezik, amelyek közvetlenül függenek a kép helyétől.

Közvetlen dokkolás

Gyakran sok vásárló csoda, hogy mi a közvetlen dokkolás és milyen esetekben használják. E kérdések megválaszolásához először ki kell derítenie, hogy mely rajzok alkalmazzák ezt a módszert. A közvetlen dokkolást olyan típusokra használják, ahol az egyes tekercsek mintája egy töredékkel kezdődik, és egyenletesen oszlik el a tekercs teljes területén.

A görgőkre történő közvetlen illesztést két irányba mutató nyíl → ¦ ← jelzi, és a számjegy azt az intervallumot jelöli, amely után a minta ismétlődik. A 64-es minta közvetlen összekapcsolása azt jelenti, hogy a minta megismétlődik 64 cm után, ezért egy 250 cm magasságú falhoz 256 cm hosszúságú vászont kell vágni, és 280 cm magasságban 320 cm-t kell vágni a vászontól. Sajnos, de 40 cm-t el kell dobni, különben a design nem kombinálható.

Displaced

Ez a módszer tapéta esetén alkalmas, ahol a minta egyenes vagy geometrikus mintázattal rendelkezik. A háttérképen a gyártók két nyíllal jelzik az eltolást, de egy nyíl kissé eltolódik. Az ofszet módszert tapéta esetén használják, ahol az egyes tekercsek rajzai különböző töredékekkel kezdődnek.Annak érdekében, hogy a minta megszerzi a helyes alakot, a vászon felét kell a rapport felére tolni. A szakértők véleménye szerint jobb, ha egyszerre két tekercset használunk. Ezzel a módszerrel csökkentheti a fogyasztást.

ingyenes

Ezt a beillesztési módot olyan lehetőségekre használjuk, ahol a mintát kaotikus módon alkalmazzuk, egyértelműen jelölt mintázattal. Ez a leggazdaságosabb és egyszerűbb. A tekercseket majdnem teljesen elfogyasztják, és ha szükséges, bárki meg tud birkózni a beillesztéssel.

pult

Ez a dokkolási módszer alkalmas a különböző mintákra. A minta kombinálásához minden további lapot az előzőhez képest ellenkező irányba kell beilleszteni. Ezt a módszert két nyíl is jelzi ↑ ↓.

vegyes

A vegyes módszer két vagy három beillesztési módszer kombinációja. Az egyik módszert választják a főbbek, és a nehezen elérhető helyeken az adott terület legmegfelelőbb módszerét használják a beillesztéshez.

Anyagok és eszközök

Bármely felület beillesztésekor bizonyos eszközöket és segédanyagokat kell felhalmozni.

 • Először is elő kell készítenie saját tapétáját és megfelelő ragasztóját.
 • A magas pontokhoz való gyors eléréshez egy létra szükséges.
 • Egy kis asztalra van szükség a szerszámok és a maradékanyagok elhelyezéséhez.
 • Egy műanyag vödörben tenyésztett ragasztó, és a kádnak ki kell préselnie a felesleges ragasztót.
 • A ragasztó felhordásához habos fúvókával vagy ecsettel ellátott henger használható, és a varratok jobb ragasztásához szükség lesz egy dokkolószalagra és egy gumifúvókával ellátott hengerre.
 • A műanyag spatulák segítenek eltávolítani a légbuborékokat és a felesleges ragasztóanyagot.
 • Háttérkép ecset sima tapéta.
 • Az építési szint és a plumb segítségével akár a ragasztót is ragaszthatja.
 • Rulett, ceruza, kés és olló hasznos lesz a tapéta pontos vágásához.

A háttérkép ragasztására vonatkozóan lásd a következő videót.

technológia

Annak érdekében, hogy megfelelő tapadást biztosítson bármilyen háttérképet, be kell tartania bizonyos szabályokat.

Először is, elő kell készíteni a ragasztó összetételét, majd vágni a tapétát a vászonra, hozzáadva a kívánt hosszhoz 5 cm-t, a következő lépés a tapéta ragasztószerkezettel történő kenetét. Szükséges, hogy a vágott vászont rossz oldalra fejjel lefelé fordítsuk, és óvatosan alkalmazzuk a kompozíciót a középponttól a széleiig, elkerülve az érintkezést az elülső oldalon lévő ragasztóval.

Az alkalmazott kompozíciót felvisszük félbe, és egy ideig hagyjuk impregnálni. A tapétagyártók általában az impregnált szövet expozíciós idejét jelzik.

Most elkezdheti a matrica rajzolását.

Húzzon egy ceruzát és egy ceruzát, rajzoljon egy vonalat a falra, és ragadja meg az első csíkot, az ablaknyitástól kezdve és a mennyezetről a padlóra mozgatva az előrajzolt vonallal. Finomítsa a ragasztott lapot a középtől a szélig. A következő vászon az előzőhez van ragasztva, a mintához igazítva, és az egész felületre óvatosan vasalható.

Annak érdekében, hogy az ízületek láthatatlanok legyenek, gumírozott görgőt kell használni. Annak érdekében, hogy az ízületeket ne csak a két vászon közötti érintkezési helyeken, hanem a fal és a mennyezet között is elrejtse, vízszintes és függőleges szegélyt használhat. A határok nemcsak az ízületek elrejtését segítik, hanem a tér elhatárolását is.

Bármely hely beillesztésekor szükséges a hőmérsékleti feltételek betartása. A minimális hőmérséklet +20 fok. Ezen túlmenően az ablakok és ajtók szoros lezárása szükséges a folyamat során, és még inkább annak befejezése után, hogy megakadályozzák, hogy a szövedék elváljon a felületről.

Hogyan dokkolhatok a sarkokba?

Annak érdekében, hogy a háttérképet a sarkokba megfelelően rögzítse, bizonyos szabályokat kell követnie.

 • Az utolsó ragasztott lap szélétől a sarokig mérjük a távolságot, és a megfelelő csíkot 5 cm-es margóval vágjuk le, a fal felszínét és a sarkát ragasztóval feldolgozzuk.Az elkészített vászon a tapéta szalagjából ragasztott a sarokba egy enyhe túlnyúlással egy másik falon.
 • Az így kapott átfedés szinte mindig egyenlőtlen. Ezután meg kell határoznia azt a helyet, ahol a vászon minimális távolságban van a saroktól. Ebből a helyből 1 cm-t kell visszahúzni a sarok irányába, és egy függőleges vonalat rajzolni. Ettől fogva a következő vászon teljes szélességben lesz ragasztva, átfedve. A vászon beillesztése után mindkét vásznat egyszerre kell megmunkálni.
 • Ezután távolítsa el a tapéta vágott maradványait. Annak érdekében, hogy eltávolítsuk az alsó részet, el kell mozdítanod a vászon szélét, és a felső rész könnyen eltávolítható.

Hogyan ragasztó kétféle tapéta?

Néha a tulajdonosok választhatnak kétféle tapétát a falak díszítésére. Ezek lehetnek különböző színek és különböző textúrák.

A beillesztésnek több módja is van.

 • Függőleges kombinációval a tapéta a szokásos módon van beillesztve. Kívánság szerint a ruhák szélei zigzagok vagy hullámok formájában adhatók ki.
 • A leggyakoribb módszer a vízszintes módszer, amikor a fal felső részén egy típus van ragasztva, az alsó felében pedig egy másik.

Vannak más módszerek is kombinálni, de kevésbé gyakori.

Ezután részletesebben tárgyaljuk a horizontális módszert.

Először meg kell határoznia a háttérkép vonalát, majd rajzolni egy vízszintes vonalat. Mérjük meg a távolságot a mennyezetről a vonalra, és vágjuk le a vászonot, hozzáadva 5 cm-t, majd számítsuk ki a második vászon méretét és folytassuk a beillesztést. Először ragassza fel a felső lapot, nem kell alsó sávját ragasztania. Ezután ugyanígy ragasszuk az alsó lapot, a felső rész érintetlenül maradjon. Miután a szövet teljesen megszáradt, távolítsa el a felesleges tapétát, ragasztót és nyomja meg az ízületeket.

Csatlakozás a fotó háttérképhez a szokásos módon

A falakhoz nagyon gyakran használják a fotókat, amelyeket a szokásos háttérképekkel kombinálnak. A megfelelő illesztéshez a fotós háttérképekhez hasonló sűrűségű háttérképeket kell felvenni, és jobb, ha a ragasztást PVA ragasztóval is bevonjuk a kötésekre a lapok ragasztása után. Emlékeztetni kell arra, hogy a fotós háttérképek első vászonját függőlegesen ragasztva kell ragasztani, különben a kép ferde. Ezenkívül minden tapéta típushoz saját típusú ragasztót kell használni.

Öntapadó funkciók

Az egyes tapéta típusok saját sajátosságai.

 • A legegyszerűbb módja a ragasztásnak papírfajták. A ragasztás során meg kell jegyezni, hogy ez a fajta tapéta nem elég erős, és ezért, amikor a falra simítja a szalagot, nagyon óvatosnak kell lennie, hogy ne sértse meg a vászonot, különben nem lehet elkerülni az alap törését. Annak érdekében, hogy ne alakuljon ki repedések az ízületekben, nem kívánatos a vászon túlzott nedvesedése, mivel teljes szárítással a vászon összenyomódik, ami elkerülhetetlenül repedések kialakulásához vezet.
 • A nehéz tömör színek megfelelő dokkolásához vinil vagy nem szőtt tapéta repedések nélkül a ragasztó alapot nem csak a vászonra, hanem a falra is alkalmazni kell. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy a nehéz vászont a lehető legpontosabban mozgassa a következő sávra.
 • Selyemképernyős háttérképekhez Szükséges gondosan előkészíteni a felületet, tökéletesen laposnak kell lennie. Ez a követelmény nem véletlen, és az ilyen típusú tapéta textúrahoz kapcsolódik. Nincs megkönnyebbülésük, és a beillesztés utáni szabálytalanság észrevehető lesz.

Mi a teendő, ha a varrás eltér?

Néha a tapéta beillesztése után az ízületek területén lévő varratok eltérnek, és ennek több oka is lehet. A leggyakoribb oka a rossz minőségű feldolgozási anyagok. Ha ragasztónak van kitéve, az anyag, amellyel a kezelést elvégezték, a tapétával együtt mozog a falról. Néha a varratokat az ízületeknél hámozzák le, ha egyenetlen falra ragasztunk. Egy másik, hasonlóan gyakori oka annak, hogy a varratok az ízületekben mozognak, a falnak a portól való hiányos tisztítása és a felületen lévő primer hiánya.

De ha az okok nem olyan nagyok, akkor vészhelyzeti intézkedéseket hozhat és helyesbítheti a helyzetet.

 • Ha a tapéta szélei egyszerűen leesnek, akkor a varratokat saját kezével ragaszthatja, anélkül, hogy segítséget kérne a szakemberektől. Ehhez csak zsírozza meg a széleit ragasztóval, nyomja meg jól a falat, és szárítsa meg őket hajszárítóval.
 • Ha az élek nem hámozódnak le, hanem egyszerűen eltérnek egymástól, akkor speciális szerszámokat használhat, különösen, ha a rés nagyon kicsi. A színes háttérképek esetében használhatunk tömítőanyagot, kiválasztva egy árnyalatot, amely megfelel a vászonnak. Ha a tapéta színe túlnyomórészt fehér, akkor használhat egy gittet. De érdemes megjegyezni, hogy a tömítőanyag és a gitt nem nagyon hasonlít a tapéta szerkezetéhez, ezért gondos vizsgálat után a varratok észrevehetőek lesznek.
 • A falak beillesztésénél használt tapéták maradványaiból levágott vékony csíkokkal könnyebben zárhatóak be nagy rések. Ez a módszer időigényes, de hatékony. A lényeg az, hogy mindent szépen csináljunk.
 • A repedések még mindig díszíthetők. Díszként a határ, a zsinór vagy az ízületek speciális matricája használható.

Gyönyörű belső terek

Annak érdekében, hogy egy szép belső teret hozzon létre minden szobában, ki kell választania a megfelelő háttérképet a színben és a struktúrában. Segítségükkel különböző kívánt hatásokat érhetünk el.

Ha a szoba kicsi, és az ablakok az északi oldalra néznek, akkor a világos színek tapétája fényt ad hozzá.

Sötét tónusok használhatók a szoba egy adott területének kiemelésére. Leggyakrabban világosabb árnyalatokkal kombinálják őket.

Néha az ékezetek elhelyezéséhez a kerület körül világos háttérképeket készítenek egy speciális csíkkal. Nagyon szépnek és látványosnak tűnik.

A falak díszítésére a szokásos tapéta használatával. Segítségükkel nem csak kényelmes környezetet hozhat létre minden szobában, hanem globális javítás nélkül is bővítheti a helyet.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba