Hogyan ragasztó papír tapéta?

Most a legújabb építési anyagok nehéz nyomon követni. A tapéta típusai hatalmas mennyiségűek. De ha szeretnénk a költségvetést gyorsan és divatosan díszíteni otthonuk, akkor még mindig fordul a papír tapéta. A megfelelő ragasztás alapja a bevonat tartósságának és szépségének.

Különleges jellemzők

Papír tapéta gyakori a belsőépítészetben nagyon hosszú ideig, de nem veszíti el népszerűségét. A progresszív fejlesztéseknek köszönhetően ez a modern, kiváló minőségű bevonat néha nem más, mint más típusú befejező anyagok.

Fő különbségük az, hogy alacsony áron. A természetes anyag (cellulóz) alapja a tapéta számára lehetővé teszi a levegő átadását. Ezért gyakran ajánlották őket az óvoda díszítésére.

De a papír teljesen nem tud érintkezni vízzel, így a magas páratartalmú helyiségekben jobb, ha nem használják őket.

típusok

Számos fajtájú papírt készítenek.

A rétegek száma szerint:

 • Simplex (egyrétegű). Ezek a legkevésbé tartósak és ezért a legolcsóbbak. Sima textúra is van;
 • Duplex (többrétegű). Ezek erősebbek, mint az egyrétegűek, jól ragasztottak, de több összetételt igényelnek. Ezekkel a megoldásokkal megoldható a falak hibái.

A nedvesség ellenállása:

 • instabil - nem szabad magas páratartalmú helyiségekben használni. És ha megkapod őket, akkor nem tehetsz semmit;
 • mosható (van egy felső védőrétege). Használhatók a konyhában, de még jobb, ha nem használják a fürdőszobában. Ápolás és tisztítás - kezelés nedves ruhával.

A texturált papír háttérképek:

 • Sima. Leggyakrabban ezek a szokásos egyszerűsített háttérképek;
 • Domborított. A bevonat két rétegből áll, megkönnyebbülése és térfogata, amelyet a minta dombornyomásának módszerével adunk meg;
 • Hab háttérkép szintén rétegelt. Az akril két papírréteg között van felhordva és melegítve, így habosodik és növeli a tapéta erősségét. Az akril termékek porszívózásával csodálkoznak a szépséggel és a különböző megkönnyebbülési rajzokkal;
 • Háttérkép zsetonnal. A préselés eredményeképpen a papírrétegek közötti forgács megkönnyíti a felületet, az ilyen háttérképek nem veszítik el a természetességüket;
 • Festéshez. Ez egy textúrázott tapéta, melyet festeni kell;
 • Háttérkép papírréteggel. Ebben az esetben a papírt más anyagokkal kombinálják - interline, szövetek, parafa és furnér. A bevonó tulajdonságok a második anyagtól függően nagymértékben változhatnak.

Átfedés vagy csikk?

A papír tapétát kétféleképpen lehet ragasztani: lapokat helyezve egymáshoz egy résszel vagy egymással összekötve. Az alacsony költségű vékony tapéta egymáshoz ragasztható. A szélénél a leggyakrabban van jelen. Az átfedő ragasztási módszer segít a kicsi kúpos és üreges falak javításában is. Az új épületekben és faházakban az átfedő beillesztési technológiát alkalmazzák, mivel fennáll a zsugorodás, a kiegyenlítés és a felszíni hibák megjelenésének veszélye. Ha a fal alapja jelentős hibákat mutat, és a tapéta nehéz és dombornyomott, akkor ezt a technikát el kell hagynia.

A tapéta ragasztásának technikája valamivel bonyolultabb, mint az előző. Végül is, az ízületeknek hiányosak, tökéletesen egyenletesek és szépek. A legpontosabb csatlakozás esetén szép és egyenletes felülete lesz. Ha a falnak jelentős görbülete van, akkor először ki kell igazítani, hogy elkerülhető legyen a tapintatlan csúszások.

Anyagok és eszközök

A háttérkép beillesztése előtt fel kell töltenie az összes szükséges eszközt:

 • mérőszalag;
 • építési ceruza;
 • papír kés;
 • szint vagy börtön;
 • henger és ragasztó tartály;
 • vödör és eszköz a készítmény keverésére;
 • egy kis ecset a ragasztó felvitele a nehezen elérhető területekre;
 • ecsettel vagy ruhával szalvéta sima tapéta;
 • létrára.

Érdemes megemlíteni a modern fejlesztést - a háttérkép alapját. Ez egy hengerelt anyag, amely három rétegből áll: a középső polietilénhab, a két külső réteg nemszőtt anyagból, papírból vagy parafából készült. A ragasztópapír típusát a szükséges tulajdonságok alapján kell kiválasztani. Ha olyan helyiséget szeretne díszíteni, amelyben túlzott páratartalom lesz, jobb, ha nem használ papírlapot. A parafa bevonat a leginkább környezetbarát.

Az ilyen réteg használatának számos előnye van: az alapszintet eloszlatja, elrejtheti a falak kisebb hiányosságait, növeli a hangszigetelést, és jobban megtartja a hőt. Könnyebb ragasztani a háttérképeket, és tartósabbá válnak. De csak vastag vastag tapétához használhatja, mivel a vékony ragyoghat rajta.

A falak felületét a munka előtt el kell készíteni. Ezt alapozással végezzük. Speciális vegyületet alkalmaznak, amellyel a ragasztó jobban teljesíti a feladatát, és kevésbé lesz különböző hibák.

Mi az alapozó?

A boltokban sokféle összetétel van a falak feltöltésére. De nem mindegyik alkalmas papírpapírra.

 • A legegyszerűbb megoldás egy olyan ragasztó kiválasztása, amelyet alapozóként lehet használni. A címke általában azt írja le, hogy milyen arányban kell hígítani erre a célra.
 • Ha a ragasztó nem illik, akkor a széles körben keresett akril alapozót használhatja. Alkalmas minden felületre. Az akril oldatnak nincs szaga, de hosszú ideig szárad.

Ragasztó kiválasztása

A tapétázás során a ragasztó az egyik fő anyag. Válassza ki azt a tapéta gyártójának ajánlásaival összhangban. Por formában értékesítve és vízzel összekeverve egy közepes vastagságú kész konzisztenciára. Jobb, ha hosszú ideig nem tárolják a kész készítményeket.

Fél évszázaddal ezelőtt elődjeink maguk is főzték a ragasztót - a keményítő alapú paszta paszta tökéletesen teljesítette szerepét, bár egyszerre kellett használni. De most a boltok tele vannak különböző típusú és márkájú tapéta ragasztóval. A legjobb, ha a kompozíciót speciálisan a papírbevonáshoz választjuk. A hazai CMC széles körben ismert az orosz piacon. De azok számára, akik előnyben részesítik az importált termékeket, választhat a német „Methylan” vagy a francia Kleo.

Abban az esetben, ha más típusú papírbevonatokat kell kombinálnia, hogy ne vegye fel és ne keverje többféle ragasztót, akkor egyetemeset vásárolhat.

De összetétele tele van vegyi adalékokkal. Ezért anélkül, hogy jobb lenne használni. A nem szőtt ragasztó papírra is alkalmas. De egy vékony bevonat deformálódhat egy nehéz megoldásból.

A kompozíció kívánt mennyiségét a csomagon szereplő ajánlások alapján lehet meghatározni. Általában azt jelzik, hogy hány négyzetméter van egy doboz vagy egy zsák keverékkel.

Hogyan kell jelentkezni?

A lefektetett tapéta ragasztó egy speciális hengerrel vagy széles ecsettel van felhordva a középponttól a széleiig. Biztosítani kell, hogy nagy mennyiségű ragasztó ne halmozódjon fel az él mentén, így később nem kell a szomszédos vászonokból dörzsölni. A kompozíció kidolgozásának gondosan kell lennie az egész lapnak, és nem szabad üres helyeket hagyni. Ez a későbbiekben megszünteti a hibákat. A kenet egyrétegű rácsának vékony rétegre van szüksége, mivel nagyon törékenyek. A többrétegű anyag jobban zsírozza a bőségesebbeket.

Kiválasztjuk a felületet

A falak eltérő állapotban lehetnek, és nem mindig lehet azonnal elkezdeni a beillesztést. Matrica a régi tapéta - nem a legjobb ötlet.Az előző rétegeket óvatosan el kell távolítani, mert nem lehet biztos benne, hogy jól ragasztották-e őket, vagy ha az újak lesznek levágva velük. Az előbbi bevonat mintázata átfuthat az új felületen, vagy a korábbi varratok láthatóak lesznek.

Korábban kitűnő megoldásnak tekintették az újságok előtti fal beillesztését, majd helyezték a háttérképet. Ez a lehetőség a fenti okok miatt elfogadhatatlan.

Próbálok időt takarítani az új épületek javítására, néhányan próbálják ragasztani a tapétát a vakolatra. Ez a lehetőség azonban nem adja meg a legjobb eredményt. A vakolt falak nagy mennyiségű ragasztót szívnak fel a laza szerkezetük miatt, és az új bevonat egyszerűen leeshet. A régi vakolaton is el kell távolítani az összes szabálytalanságot, a felszíni anyagmaradványokat, egyenletes állapotban polírozni, és át kell tisztítani egy tiszta gittet és alapozót, és csak ezután befejezni a falat új anyaggal.

Mi a teendő, ha a fal festett. Ebben az esetben minden az alkalmazott kompozíciótól függ. Ha a festék vízbázisú, akkor a préselés után ragaszthatja a tapétára. A többi vegyületet el kell távolítani. De ez a folyamat nagyon időigényes. Ezért, hogy a tapétát bevonjuk a festékre, lehetséges, hogy a felületet megfeszítjük, és egy alapozóval sétálhatjuk úgy, hogy a ragasztó jobban tapadjon a falhoz.

A szoba felépíthető rostlemezből vagy gipszkartonból. Ezeket az anyagokat arra is használják, hogy a falakat magán és régi házakban nagy hibával és görbülettel állítsák be. A gipszkarton szokásos tapéta ragasztható, ha előkezeljük gittel és alapozóval. Ellenkező esetben lehetnek feliratok, színes lapok, a fogantyú nem lesz tökéletes, és a háttérkép eltűnik. Az MDF esetében a feldolgozás is szükséges. Plusz, szerelje fel a partíciókat csavarokkal. Következésképpen nagy ízületek keletkeznek. Sem a csavarok, sem a csavarok fejei nem láthatók a háttérképen, a kezdeti szakaszban durva gittet kell alkalmazni.

A beton alapja teljes felületkezelést igényel, különben sötét színe és többszörös hibája látható a papíron.

technológia

Annak érdekében, hogy a tapétákat a falakra megfelelően ragasztják, szigorúan be kell tartani a folyamat szabályait és technológiáját:

 • tisztítsa meg az összes tárgy helyiségét, és győződjön meg róla, hogy a falfelületek megfelelően készülnek;
 • készítsen el minden szükséges eszközt és anyagot. Létrehoz egy lépcsőt vagy széket;
 • a falakon jelölést kell tenni. Először az ablakról ragadni. Egy szintes vagy vízszintes vonal segítségével határozza meg a függőleges értéket, és jelölje meg azt ceruzával anélkül, hogy világos és világos vonalat rajzolna;
 • Meg kell vágni a háttérképet. Ha van rajza, akkor a vászonokat úgy kell beállítani, hogy jól illeszkedjen. Mérjük meg a kívánt hosszúságú vászonot, figyelembe véve a magasságba való beilleszkedés körülbelül 10 centimétert. Vonalzó, kés és ceruza segítségével vágja le a kívánt darabot. Ha biztos abban, hogy a padlótól a mennyezetig az erős cseppek nélkül, a teljes csíkot egyszerre lehet vágni. A maradványok az ablakokra és az ajtó fölé kerülnek;
 • Szükséges, hogy a ragasztót hígítsuk a csomagoláson feltüntetett módon, alaposan összekeverve. Ragasztóval ragasszuk fel a tapétát egy hengerrel, és terjesszük a lapra;
 • a csíkok fele vagy rétegben kell hajtaniuk, hogy kényelmes legyen a helyükre mozgatni. De ezt nagyon óvatosan kell megtenni, hogy ne essen el az elülső oldal, és ne hagyjon helyet;
 • figyelembe véve a cölöp alatt lévő rést, tegye a háttérképet a tetejére, a függőlegesre összpontosítva;
 • most meg kell simítani a vászont gumihengerrel vagy tiszta ruhával, hogy ne legyen duzzadt hely;
 • távolítson el minden felesleget felülről és alulról egy írószerrel. A felületen lévő ragasztók nyomai azonnal eltávolíthatók nedves szivaccsal;
 • Egy új csíkot óvatosan ragasztunk elölről végig vagy átfedve, így a varrás nem látható.

Egyrétegű tapétán egy réteg ragasztó, és azonnal dokkolja őket a falra. Csiszolja őket szalvétával, ne erőltesse keményen.A nehéz háttérképek ragasztása, például egy dombornyomott duplex papíralapon, némileg eltérő: ragasztó van a lapra és a falra. A háttérképeket 3-5 percig előzetesen el lehet hajtani. Finomítsa a vászont egy ecsettel. Az egyszerű tapéták ragasztás nélküli ragasztását egy személyre fokozatosan kell elvégezni, méréseket végezve, vágva, minden egyes szalagot ragasztóval elosztva és az előzővel való csatlakozás után. Miután elvégezte ezeket a lépéseket több vászonra, sok helyrehozhatatlan hibát találhat.

Ahhoz, hogy a háttérképet buborékok nélkül saját kezével ragaszthassa, győződjön meg róla, hogy a fal jól alapozott, és nincsenek lyukai és hasadékai. Szükséges, hogy a ragasztó egyenletesen elterjedjen, és teljes egészében fedje le a tapétát. A ragasztás során gondosan simítsa a szabálytalanságokat minden irányban, elkerülve a légbuborékokat.

A kanyarodás folyamata kifinomult. A papír tapéta ragasztók ebben az esetben átfedik egymást. Egy vászon pár centiméterre kerül a következő falra. A második vászon maga az első sarokhoz van ragasztva. De ha a szög egyenetlen, az eredmény hanyag.

A második változatban az első szalagot a falra is ragasztották, de egy kicsit. Irányítsa a második sávot függőlegesen a saroktól távolabbi szélén. A ragasztót pedig az első átfedésben 2 cm-rel, majd a szint segítségével jelölje meg a függőleges elemet, és vágja le a varrót egy papír késsel. Távolítsa el a tapéták maradványait és ragadja meg a lemaradó helyeket. A technológia külső sarkaiban a második módszerhez hasonló.

Miért buborék?

A tapétán lévő buborékok a szobában előrajzolódások miatt fordulhatnak elő, ha a ragasztás előtt hiányzott a vászon, a fal rosszul feldolgozott volt, és a szabálytalanságokban levegő volt, ha a ragasztó túl nehéz a papírbevonáshoz, vagy nem simította a vászonot. Ne hagyja, hogy a tapéta túl hosszú ideig ragadjon meg, vagy hajlítsa meg a vékony tapétát és a zsírt vastag ragasztó réteggel, hogy később ne ráncoljanak.

Titkok és tippek

Vágáskor ne vágja le azonnal az anyagot. A hiba egyszerű, de lehetetlen. A tapétákat, különösen egyrétegű tapétákat ragasztással kell elosztani egy szalagra, és azonnal ragasztani, és nem minden csíkot egyidejűleg áztatni kell, ahogyan azt a befejezési szabályok ajánlják. Jobb, ha a lemez ragasztása után a felső lapot a felső és az alsó részről levágjuk. A dokkoló tapétájának azonnal meg kell ragadnia, nem pedig a felület simítása után. Ha a ragasztó a tapéta külső oldalára került, ne dörzsölje rá ruhával. Károsíthatja a festéket vagy a textúrát, különösen olcsó tapéta esetén.

Milyen gyorsan szárad?

A papír tapétája sokkal gyorsabban szárad, mint más típusok, porózus szerkezete és lélegző képessége miatt. A ragasztás után átlagosan 8–24 órát kell igénybe venni a teljes szárításig. De ha a szoba hideg és magas páratartalom, az idő 2-szeresére nőhet.

Gyönyörű belső terek

A frissesség, a pozitivitás és a romantika nagy virágokkal díszített papírképeket biztosít a Provence-i étkezőben.

Még az olcsó papírborítók is aláhúzhatják a gyönyörű és szokatlan vintage designot.

Még az olcsó papírborítók is aláhúzhatják a gyönyörű és szokatlan vintage designot.

A környezetbarát és természetes környezet természetes motívumokkal növeli a tapétát.

A barokk stílusú palota belseje kiegészíti az organikus könnyű papírmintákat.

A papíralapú háttérképek magának ragasztásához lásd a következő videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba