Hogyan lehet gyorsan és egyszerűen eltávolítani a régi tapétákat a falakról?

A javítások végrehajtásakor a fő lépés az, hogy előkészítsük a felületet egy új bevonat alkalmazásához. Mielőtt elkezdené befejezni a falakat, teljesen el kell távolítania a régi tapétát. Ennek az eljárásnak saját jellemzői vannak. Gyakran némi erőfeszítést igényel. Érdemes még részletesebben megvizsgálni, hogyan lehet gyorsan és egyszerűen eltávolítani a régi tapétákat a falakról.

Hagyományos módon

A vizet gyakran használják a régi tapéta eltávolítására. Ez a legegyszerűbb módszer a felület tisztítására otthon.

Szükséges előkészíteni a szobát, mielőtt vizet helyeznénk a falakra.

 • A villamos energiát ki kell kapcsolni a lakás elektromos paneljén.
 • A helyiség minden aljzatát és kapcsolóját maszkolószalaggal kell lezárni.
 • A felületek szennyeződésének elkerülése érdekében a bútorokat, a padlókat, az ajtókat és az ablakokat előnyösen műanyag burkolattal kell borítani.
 • A régi bevonatot meleg vízzel kell nedvesíteni. A jobb hatás eléréséhez mosogatószert adhat a vízhez.
 • Az oldatnak a felületre történő első alkalmazása után tizenöt percet kell várnia, majd ismételje meg az eljárást.
 • A szappanos vízzel való újrafeldolgozás után a bevonatot meg kell kezdeni. A duzzadt tapéta alsó szélének fém spatulával való összekapcsolása elkezdheti óvatosan letépni a vászont.

Nem mindig lehetséges a régi bevonatot szilárd vászonokkal eltávolítani. A fennmaradó darabokat csiszolópapírral lehet tisztítani. Ha a tapéták borítása elég régi, már elhagyja a betonfalakat, akkor könnyen és gyorsan eltávolítható víz nélkül.

Elég a kezével vagy egy spatulával, hogy rögzítse a visszahúzott háttérképet, majd távolítsa el a vászont a falról.

műszerek

A régi tapéták eltávolításának folyamata nagyon időigényes lehet. A fő munkák megkezdése előtt elő kell készíteni az összes szükséges dokumentumot.

A régi szerszámok eltávolításához a következő eszközökre lehet szükség:

 • Fém simító. Ezzel az eszközzel célszerű a tapétákat a későbbi eltávolításhoz horgolni.
 • Festékkaparó.
 • Tűgörgő. A tapéta integritásának megsértésére szolgál, amely javítja az anyag nedvesség áteresztőképességét.
 • Háttérkép "tigris". A tűgörgővel azonos célokra használják.
 • Háztartási gőzfejlesztő
 • A permetezőgép megkönnyíti a szappanoldat felvitele a felületre.
 • Hab szivacs vagy puha ruhával.
 • Vödör.
 • Polietilén fólia.
 • Maszkolószalag.
 • Vas. A tapéta bevonat nem feltétlenül nedves vízzel. A gőzzel való tisztítás nem kevésbé hatékony: csak nedves ruhát támaszkodva a régi tapétához, vasalóval vasaljuk.
 • Fémkefe.
 • Csiszolópapír.
 • Kést.

Ha a burkolatot a mennyezetről el kell szakítani, akkor egy lépcsőt kell készíteni. Ne felejtsük el, hogy saját védelmet nyújt a szennyeződéstől és a portól. Előre készítsünk kesztyűt, fejfedőt és védőszemüveget.

Speciális készítmények

A ragasztó keverékek gyártói speciális szerszámokat készítenek a tapéta eltávolítására a falakról és a mennyezetről. Az ilyen keverékek képesek mélyen behatolni a tapétaanyag szerkezetébe. Lehetővé teszik, hogy könnyen leválassza a régi réteget. A gyártó a csomagoláson mindig megoldást készít. A hatékonyabb működéshez szükséges speciális szerszámmal összekeverhetjük a tapéta ragasztó keverékével. A felületet a kapott kompozícióval kezeljük.

Miután a falak teljesen szárazak, eltávolíthatja a régi bevonatot anélkül, hogy erre különös erőfeszítéseket tett volna.

A munka rendje

A régi bevonat eltávolításakor figyelembe kell venni, hogy a portól és a gittől a tapétákkal együtt a falakról lesz szó. A munka megkezdése előtt óvatosan kell eljárni a por és a szennyeződés ellen. Polietilén használatával védje a különböző felületeket és bútorokat a szennyeződéstől. Ne felejtsük el az egyéni védőeszközöket: a fején lévő kötést, kesztyűt, építési szemüveget.

A munka idején a lakásban lévő villamos energiát ki kell kapcsolni.

A munka további sorrendje attól függ, hogy milyen módszert választott a régi háttérkép eltávolítására.

A régi bevonat eltávolításának folyamatában a következő általános lépések különböztethetők meg:

 • A régi háttérképet megfelelően elő kell készíteni. A kétrétegű tapéta esetében először le kell szakítani a felső réteget. Ezután a bevonatot vízzel megnedvesítjük, különleges összetételű, gőzzel kezeljük - egy dolgot kell választani. Ne töltse fel azonnal a teljes felületet. Csak kezdje a fal egy kis részét.
 • Különleges eszközökkel vagy vízzel végzett kezelés után egy ideig kell várni, hogy a nedvesség jobban felszívódjon a bevonatba. Amikor a tapéta megduzzadt, elkezdheti eldobni őket a falról.
 • Egy fém spatulával vagy késsel a fal mögött hagyja el a tapéta szélét, és húzza meg. Jobb, ha az alábbiakban, a padlótól kezdve.
 • A felület jó előkezelésével a tapétát egy darabból készült vászonokkal kell eltávolítani, de gyakran tapadnak a falon a tapéták borítójának kis töredékei. Ezek újra megnedvesíthetők vagy tisztíthatók csiszolópapírral.

Jellemzők a vászon alapjaként

A befejező anyagok modern piacán a tapéták széles skálája található. Háttérképek készülnek különböző anyagokból. A szövetek falakból és mennyezetekből való eltávolításának folyamatának néhány kifinomultsága a tapéta típusától függ.

gyapjú

Nem szőtt tapéta cellulózrostból és speciális adalékanyagokból. A Flizelin szilárd anyagú szerkezetű. Az ilyen anyag ellenáll a nedvességnek és a könnyeknek. A felső réteg könnyen eltávolítható. Elég, ha felveszi a háttérkép szélét, majd tépje le a vászont az alsó rétegből. A többi bázishoz ragaszthatja az új tapétát.

A vízálló, nem szőtt tapéta teljesen teljesen nyugtalan. Először a felső réteget eltávolítjuk, ezután szükséges az alap eltávolítása. A legegyszerűbb módszer a felület meleg, szappanos vízzel történő áztatása, majd az alsó réteg eltávolítása egy spatulával. A nem szövött alapokra mosható modellek gőzfejlesztővel távolíthatók el. A magas hőmérsékletű gőz lágyítja a ragasztót, majd könnyen eltávolíthatja a bevonatot a falról egész vászonokkal.

papír

A falról eltávolított régi papírpapír bevonat nem olyan egyszerű. Ez az anyag nagyon könnyen szakítható, így nem lehet eltávolítani a tapétát egész vászonnal. A papírfelületen elővágást végezhet. A felületet vízzel kell megnedvesíteni. Lehetőség van egy speciális megoldás elkészítésére is. Az áztató oldat elkészítéséhez elegendő az ecetet vagy mosogatószert meleg vízzel hígítani. Húsz percen belül meg kell kezdeni duzzadni a tapéta. Ezután elkezdheti eltávolítani a papírdarabokat a falról.

Abban az esetben, ha a tapéta-vászon PVA keverékével van ragasztva, a felület tisztításához sokkal radikálisabb módszert kell alkalmazni. A bevonatot egy fúróval kell eltávolítani, fém kefével. A papíralapú tapéta eltávolításának leghatékonyabb eszköze a speciális keverékek, és a gőzkezelés is használható. A festett papírpapír gőzfejlesztővel tisztítható. Először meg kell próbálnia legalább részben eltávolítani a felső rétegréteget.

Annak érdekében, hogy a bevonat nedvességálló, a papír tapéta gyakran lakkozott. Ha a lakkot használták, a fali tisztítási eljárás több időt és erőfeszítést igényel. Az ilyen háttérkép eltávolításához először tisztítsa meg a felső réteget dörzspapírral. A lakkbevonat eltávolítása után a szokásos módon áztassa a felületet, majd a tapétát egy spatulával távolítsa el.

vinyl

A vinil tapéta egy kétrétegű anyag. Az alsó réteg papírból vagy nem szövött anyagból készül. A felső vinil réteg PVC-ből készül. Nagy a nedvességállósága. Az ilyen bevonat eltávolításához a felület szokásos áztatásának módszerével sok erőfeszítést kell tennie. A tapéták alsó rétegéhez való nedvesség elérésének megkönnyítése érdekében meg kell szakítani a vinil bevonat integritását a tapéta "tigris" -vel. Aztán meg kell nedvesíteni a tapéta anyagát meleg vízzel, távolítsa el a bevonatot egy fém spatulával.

A felületkezelés után gőzzel jól eltávolítható a PVC tapéta. Ez a módszer gőzgenerátort vagy vasat igényel. A ragasztóréteg a gőz hatására lágyul, ami lehetővé teszi, hogy anélkül, hogy erőteljesen eltávolítanánk a tapétát a falról. Bonyolultabb esetekben, amikor a vinilbevonatot nehéz eltávolítani, speciális háttértároló eszközöket kell használni a háttérkép eltávolításához. Ezt az eszközt össze kell keverni a tapéták ragasztóanyag-összetételével, a falakra felhordva, három órán át állni. A háttérképek könnyen eltávolíthatók az egész vásznon.

folyadék

Folyékony tapéta nagyon könnyen eltávolítható a felületről. A burkolatot fokozatosan kell tisztítani, a teljes felületet kis részekre kell törni. Egy kis területet vízzel vagy egy speciális szerrel nedvesítenek. A folyadék jól felszívódik a folyékony tapéta szerkezetébe. Ehhez várjon csak tíz percet.

Miután a réteg folyékony tapéta razmok, könnyen tisztítható egy spatula készült fém, festék kaparó. Az ilyen típusú bevonatok eltávolításához épületszárítót is használhat.

Ezzel az eszközzel a tapéta felszínét jól kell felmelegedni, majd a tapétát könnyen lehet spatulával megtisztítani.

Öntapadós

Az öntapadós tapéta egy PVC fólia, amely a hátoldalon száraz ragasztóréteggel van bevonva. Az öntapadó bevonatok többsége könnyen eltávolítható a felületről bármilyen speciális módszer és eszköz használata nélkül. Ha a film egyszerűen nem húzódik le a felületről, akkor a bevonatot forró vízzel nedvesítheti. A tapéta alatti ragasztószerkezet néhány perc múlva lágyul, majd a fóliát egy spatulával lehet eltávolítani. Az öntapadós tapéta eltávolításának leghatékonyabb eszköze egy épületszárító. A forró levegő bevonata hatására lágyul, elkezd lemaradni a fal mögött.

Szerelje szét a gipszkartonból

A gipszkartonból származó régi háttérkép eltávolításának nehézsége az, hogy ez az anyag jól szívja fel a nedvességet. Ez a felület deformációjához vezet. A gipszkarton külső rétege papírlapokat ragasztott össze. Ezt a réteget érintetlenül kell hagyni a háttérkép eltávolítása során. Ebben az esetben a szappanos vízzel való tapadás egyszerű módja nem működik. Speciális eszközöket kell használnia, amelyek befolyásolják a tapéta ragasztót.

A gipszkarton felületéről a tapéta tisztításához használjon gőz funkcióval rendelkező vasalót. Ez az eljárás sok időt vesz igénybe, de lehetővé teszi a régi bevonat tisztítását a gipszkarton károsítása nélkül. Ha szembesül a nem szőtt tapéta eltávolításával a gipszkartonról, ez az eljárás nem lesz nehéz. A felső nem szőtt réteg könnyen leválasztható a falról.

A kényelem érdekében megtörheti a bevonat integritását egy tűgörgővel, majd elkezdheti húzni a falakat. A felső réteg maradványai spatulával tisztíthatók. A tapéta alsó rétege a gipszkartonon marad.Nem kell törölnie.

Általános ajánlások

A falak új tapétával való beillesztése előtt nem mindenki úgy véli, hogy a régi tapétát el kell távolítani.

Azonban a régi réteghez való ragasztás komoly problémákat okozhat:

 • A régi rétegre illesztett háttérképek végül elmozdulhatnak a falakról.
 • Amikor a ragasztó keveréket a régi és új bevonatokra alkalmazzuk, mindkét réteget átitatjuk. Ezt követően, az új tapéta segítségével futófelület mintázata a régi réteg.
 • A régi tapéta alatt a falon a gombák képződhetnek. Szükséges teljesen megtisztítani a falakat, ha lehetséges, az új befejező réteg alkalmazása előtt.

A régi tapéták eltávolításának folyamatát minden felelősséggel kell megközelíteni, hogy a falakat ne roncsolják.

A régi háttérképek eltávolításakor a következő árnyalatokat kell figyelembe venni:

 • Ha a betonfal erősítésére erősítő hálót alkalmaztunk, akkor a tapéta eltávolításának folyamatát minden óvatosan kell megközelíteni. A felszíni tisztítás során a szerelő rács nem sérülhet.
 • Gyakran előfordul, hogy a felületen lévő tömítések tömítése serpyanka szalaggal történik. A tapéta eltávolításának folyamatában az ilyen erősítés nem szükséges eltávolítani.
 • A belső és külső sarkokat egy szögképző nemszövött szalag, valamint fém sarkok segítségével lehet erősíteni. Gondoskodnunk kell az ilyen rögzítők biztonságáról.
 • Nem szükséges a teljes felületet szappanos oldattal kezelni. Egy webhely tisztítása a következőre léphet.

Hogyan lehet gyorsan és egyszerűen eltávolítani a régi tapétákat a falakról, lásd az alábbi videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba