A folyékony tapéta primerjének megválasztása

 A folyékony tapéta primerjének megválasztása

A folyékony tapéta népszerű befejező anyag a különböző szobák falainak és mennyezetének tervezésében. Ahhoz, hogy ezt a felületet hosszú ideig megőrizze, speciális ragasztót kell használnia a ragasztás előtt. Ebben a cikkben meg fogjuk érteni a folyékony tapéta primer kiválasztásának bonyolultságát, feltárva a szakértők ajánlásait.

Jellemzők

A primer az alap további előkészítéséhez. A terméket olyan koncentrátum vagy kész készítmény formájában állítják elő, amely nem szükséges a felületre való felhordás előtt. A koncentrált típus por keverék, amelyet szobahőmérsékletű vízzel kell hígítani, mielőtt a falak és a mennyezet felületét feldolgozzák. A termék csomagolásán fel van tüntetve egy adott típusú anyag hígításához szükséges víz mennyisége. A kész kompozíció konzisztenciája a vastag tejhez hasonlít.

A szerkezetet viszkozitás jellemzi, melynek következtében ez az anyag kötődik a mikrokockákhoz, a kezelt felületek pórusai és porai. A feldolgozás során az alapozó 1 cm mélységben behatol az átfedő réteg vastagságába, és homogénvé teszi a falakat. Ez különösen igaz azokra a falakra, amelyek megsértik a technológiát, amely a homokot bomlik belőle, valamint a porózus alapokat.

A primer különböző áthatoló erővel rendelkezik, de az anyag típusától függetlenül erősíti a falakat.

Az anyagot műanyag vödörben és dobozban értékesítik. A falak és mennyezetek felületkezelésének leginkább igényelt mennyisége (mennyezeti zóna beillesztésekor) 5 és 10 liter térfogat. Ha a ragasztási terület kicsi, 5 liter térfogat elegendő a feldolgozáshoz. Általában a felületet kétszer kezeljük, mielőtt a tapétát ragasztjuk. Az anyag első alkalommal többet hagy el, mivel gyakran a falak nagyon abszorbensek. A második talajréteg gazdaságos lesz.

A primer megkülönböztető jellemzője egy másik szín és textúra. Az anyag színe átlátszó, fehér, szürke és rózsaszínes lehet. A falak erősítéséhez nem használhat színes alapozót, különösen, ha a kiválasztott háttérkép színe világos. Felületkezelésnél jobb kétféle előkészítő nyersanyagot használni: átlátszó és fehér.

Azonnal töltsön át egy átlátszó alapozót a felületre. A fehér lehetővé teszi, hogy lássuk, hol történt a feldolgozás, és kiegyenlíti a falak hangját, elfedve a különböző helyeket. Különösen helyénvaló, ha a folyékony tapéta ragasztását sötét beton alapra tervezik. Ugyanakkor a spatulával vagy egy nagy fúvókával ellátott légtisztítóval felhordott bélésanyag nem jelenik meg az alap sötét tónusán keresztül.

aktualitás

A mai napig az építési termékek alapozói piacát széles körben képviselik. Ez az anyag nem enyhíti a falat a súlyos problémáktól. Az alapozót csak azután helyezik el az alapra, miután az összes repedést eltakarították, a dudorokat kiegyenlítették és a vizuálisan észrevehető gödröket eltávolították. Ha figyelmen kívül hagyjuk ezt az előkészítési folyamatot, a ragasztás során folyékonyabb tapéta lesz, és bevonó rétegük egyenetlen lesz, ami vizuálisan észrevehető lehet.

A beágyazás előtti alapozó alkalmazása nemcsak megbízhatóan csatlakoztatja a felületet az alaphoz, ez lehetővé teszi a befejező folyamat egyszerűsítését. Ez megkönnyíti az átfedést a nagy nedvszívó képességtől, miközben a beillesztés során könnyebb lesz a beállítás elvégzése.Sok folyékony tapéta nem fog azonnal kiszáradni, ami lehetővé teszi, hogy sűrű, egyenletes rétegben elosztható legyen a falfelületen.

Minél jobban behatol a primer, annál jobb.

Az alapozó használata a falak felületek beillesztése folyékony tapétával csökkenti a nyersanyagok fogyasztását. Ez a kompozíció izolálja a síkok problémás területeit, például fémszerelvényekkel, ezért a rozsdafoltok nem jelennek meg a kész bélés felületén az idő múlásával. A falból talajjal kezelt filmréteg lehetővé teszi, hogy a felületen meglehetősen nehéz típusú folyékony tapétákat tartsunk. Háromszor egy primer alkalmazása a falakra elfedi és elszigeteli a pöttyös bázist.

típusok

A fajok tömegéből megkülönböztethető A primer három kategóriája, melyeket a falak feldolgozására lehet megvásárolni, mielőtt folyékony tapétával borítják:

  • akril;
  • egyetemes;
  • különleges (a konkrét érintkező típusától függően).

A jó alapozó alkalmas arra, hogy a falban kisebb hibákat tudjon kiegyenlíteni. Az akril fajta igen népszerű. Ezt a primert jó viszkozitás jellemzi, a szárítás után a felületen képződött film elég erős. Ez a talaj optimálisan gyorsan szárad, a folyamatban nem bocsát ki kellemetlen szagot, alkalmas belső munkára. Szárításkor a polimer kristályrács felületén képződik, amely elegendő tapadást biztosít.

Az univerzális ekvivalens figyelemre méltó abban, hogy minden egyes fajtából egy kicsit vett. Ezért ennek a primernek behatoló, erősítő és szintező képessége van. Ennek hatása azonban nem olyan kifejezett, mint az egyes kategóriákban. A behatoló teljesítménye kisebb: ez a fajta talaj legfeljebb 0,5 cm-rel behatol a pincébe.

A legjobb választás a falak felületének előkészítéséhez folyékony tapétához ragasztáshoz a beton érintkezéséhez szükséges alapozó. Különlegessége a kvarchomok keverékének összetételében való jelenléte, aminek következtében a felület a szárítás során némi érdességet szerez. Ez a tény a folyékony tapéta maximális tapadását biztosítja a kezelt felülettel. Ez a tulajdonság azzal magyarázható, hogy egy túl sima bázis megnehezíti a beillesztési folyamatot (a folyékony tapéta kevésbé eloszlik a felületen, és gördülhet). A durvaság jelenléte a falon késlelteti a ragadós tömeget, így sokkal könnyebb elhelyezni a kívánt színmintát a különböző színekből.

A választott finomságok

A talaj típusa függ a használt tapéta típusától. Elfogadhatatlan az első dolog, amit szeretsz a számlálón: a választásnak szilárdnak kell lennie. Fontos, hogy ne csak a márkát vegyük figyelembe: érdemes antiszeptikus hatású talajt vásárolni. Ennek következtében a felület megbízhatóan védhető a környezet kialakulásától a gomba és a penész megjelenéséhez.

Vásárláskor fizessen a "mély behatolás" jelzésért: Ez az alapozó alaposabban előkészíti a felületet a befejező munkákhoz. Ez teszi az alapegységet, csökkenti a porozitást és erősíti a falakat. A szakértők a falak kétféle anyagból - átlátszó és fehér - feldolgozását javasolják. Annak ellenére, hogy a primer szokásos színsémával festhető, ne kísérletezzen a színnel, így torzítja a kívánt bélés színét.

Ha a falakat fehér vagy könnyű folyékony tapétával kívánja ragasztani, az előkészítési folyamatban kétszer használjon fehér alapozót: elrejti a magasabb minőségű falak problémás területeit. Az ilyen anyagokkal való munkafolyamat színének köszönhetően minden kezelt terület látható. Ez lehetővé teszi, hogy a felületet egyenletes réteggel kezeljük: a szárítás után kialakult filmrácsnak egyenletesnek kell lennie.

Anyag vásárlásakor figyeljen a szín tisztaságára, legyen teljesen fehér vagy átlátszó (más árnyalatok keveréke nélkül). Vegye figyelembe az árnyalatot: a kiváló minőségű alapozó mély behatolása drágább, mint a hagyományos társaik.Vásárláskor nézze meg az eltarthatósági időt: az anyag elhaladása után elveszíti tulajdonságait. Ha a közeljövőben nem tervezik a javítási munkákat, és a kiválasztott anyag eltarthatósági ideje lejár, az ilyen anyag nem vehető fel. Ha késedelmes alapozót használ, a tapadás nem lesz elegendő.

Ha a probléma alapja, szükség van egy alapozóra a porózus típusú felületekre. Gondosan olvassa el a címkén feltüntetett primer alkalmazásának jellemzőit. Nem minden alapozó alkalmas sötét felületek kezelésére.

Szükséges a primer szigorú megvásárlása a kezelt felületek terjedelmének és típusának megfelelően. Ha kérdés van egy adott márka kiválasztására, figyeljen a Ceresit, a Knauf és a Silk Plaster termékekre. Néha ezeken az anyagokon van egy „selyem dekoratív vakolat” címke (selyem- vagy papírszál alapú folyékony tapéta).

Hogyan kell használni?

A folyékony tapéta beillesztése előtt a felületkezelés nem okoz nehézséget, kis utasításokat használhat. A munkafolyamat előtt egy henger, közepes méretű, lapos kesztyű, kesztyű, munkaruházat, egy alapozóoldat tárolóedénye készül.

A munka algoritmusa a következő lesz:

  • A készítményt előkészített tartályba öntjük, a száraz keveréket a csomagoláson lévő utasítások szerint hígítjuk.
  • Vegye ki az építési hengeret, impregnálja azt egy alapozóoldatban, óvatosan nyomja össze és tekerje át a felületet.
  • Alapozás szükséges, egyenletesen elosztva a készítményt. Azonban nem szabad a falak mentén áramolni, a padlón medencéket képezve.
  • A nehezen elérhető helyeken sík kefét használjon: lehetővé teszi, hogy a sarkok, a mennyezeti kötések és a falak feldolgozását pontosabban végezze, anélkül, hogy a megoldást túllépné.
  • Ha a falak nem szívják el jól a folyadékot, akkor ugyanazt a részt többször görgővel tekercselik, majd folytassák a következőt. Ugyanakkor minden egyes helyhez adjunk hozzá egy új részt a folyadékból.
  • A kezelés végén a szerszámokat alaposan mossuk, mivel ha a készítmény marad, kemény lesz, az ecsetet és a görgős kabátot ki kell dobni.

A primer második rétege csak az első száradás után kerül alkalmazásra. Ne szakítsa meg a technológiai technológiát és ne sietje meg: befolyásolhatja a tapadási szintet. A második réteg alkalmazása után érdemes egy napot várni, és csak ezután kezdje meg ragasztani a falakat folyékony tapétával. A száraz falak nem tapadnak az érintéshez.

Mit érdemes még megfontolni?

Annak érdekében, hogy ne legyen kétséges, hogy melyik alapozó választja a falak előkészítését a pasztaszerű folyékony tapéta beillesztéséhez, vegye figyelembe a talaj további tulajdonságait jelző információkat.

A gipszkarton falát mély behatolású alapozóval kell kezelni.a lapok ízületeitől kezdve. Nem lesz felesleges kezelni a rögzítőket zománc vagy akril festékkel.

Fafelületeket vagy falakat kell feldolgozni préselt fa alapján, vízszigetelő talajjal. Ha a fali falat a folyékony tapéta alatt nem dolgozzák fel, használjunk egy shellak-alapú oldatot: ez nem teszi lehetővé a pályán látható foltok megjelenését a felületen.

Ha lehetséges, a festéket a festett alapfelületről dörzsöljük, és gombaellenes vegyülettel kezeljük. Ha a fal fémrögzítőkkel van ellátva, kezelje azt alkid primerrel vagy fenollal vagy glikptal alapuló anyaggal. Beton esetén jobb a primer használata konkrét érintkezésre.

Ha a boltban nincs kvarchomokkal rendelkező alapozó, amely a felületet durvavá teszi, akkor szokásos mély behatolású alapozót vásárolhat, és hozzáadhat finomszemcsés mesterséges folyami homokot a készítményhez. Ne cserélje ki ezt az anyagot házi készítésű, vízalapú festékből készült alapozóval, PVA ragasztóval. Az anyag összetétele eltér a védjegyek által kifejlesztett anyagtól. A primer alkatrészeit speciális módon tervezték meg, kiegyensúlyozzák a szükséges elemeket a falak belső felerősítéséhez, ami nem így van a házi készítésű készítmények esetében.

A következő videóban útmutatást talál a felület előkészítéséhez folyékony tapéta alkalmazásához.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba