Hőálló ragasztó: a készítmény típusai és jellemzői

 Hőálló ragasztó: a készítmény típusai és jellemzői

Az alacsony és magas hőmérséklet időszakos hatásainak kitett anyagok fokozott követelményeket szabnak meg a ragasztók számára. A tűzhely, a kandalló, a padlófűtés és a kerámia burkolólapok esetében kiváló minőségű és megbízható hőálló ragasztó szükséges. Bármely anyag szilárdsága csak ilyen ragasztót biztosíthat. Ezt paszta vagy száraz keverék formájában használják. A szükséges konzisztencia eléréséhez bizonyos mennyiségű tiszta vizet kell hozzáadnia az etiketten feltüntetett ajánlásoktól függően.

Jellemzők

Ma a hőálló ragasztók összetevői több elemet tartalmaznak mindegyiknek különleges tulajdonságai vannak:

 • homok és cement;
 • lágyítók keveréke (a legmagasabb, hogy a rugalmasságot mutatja, és megakadályozza az összekötő rétegek pusztulását);
 • szintetikus adalék (javítja a ragasztó hő tulajdonságait).

Gyakran a gyártó tűzálló agyagot adhat a hőálló ragasztó összetételéhez. Ezt azért teszik, hogy erős anyagcsatlakozást biztosítson, és növelje a tüskés hely stabilitását a hirtelen hőmérséklet-ingadozásokhoz.

A jövőben használható magas minőségű hőálló ragasztót néhány tulajdonság jellemzi:

 • lineáris kiterjesztés;
 • kopásállóság és nedvesség;
 • a hőmérséklet minimális stabilitása - legalább háromszáz fok;
 • magas és alacsony hőmérséklet ellenállása egyidejűleg;
 • ártalmatlan a környezetre;
 • a kompozíciónak univerzálisnak kell lennie, mind belső, mind külső munkákhoz;
 • jó hőátadási képesség.

Magas hőmérsékletű ragasztó használata a műanyag felületek csatlakoztatásához ajánlott hőálló műanyagot használni. Más szavakkal, az anyagok jellemzőinek meg kell egyezniük.

A hőálló burkolólap ragasztószerkezete kívánatos a béléshez, például kemencékhez.

faj

A hőálló ragasztó kiválasztásakor figyelembe kell venni a felhasználás területét. Ha az egyik kompozíció a kandalló, a tűzhely, a lakóépület homlokzata felé nézve a leghatékonyabb, a másik természetes kőre és üvegre alkalmas, a harmadik pedig fémelemek ragasztására. És amikor konyhai eszközöket ragasztunk, célszerűbb egy speciális, nem mérgező hőálló ragasztót használni.

A hőálló ragasztók külön kategóriáinak saját megkülönböztető összetevői vannak, amelyek meghatározzák a használat területét. Általában a hőálló ragasztó két fő kategóriába sorolható: természetes és szintetikus keverék. A ragasztó kategóriája a címkén szerepel.

 • Természetes keverék. E ragasztó összetételében a fő összetevő a nátrium-metaszilikát, mint folyékony üveg vizes oldata. Homokkal, tűzálló agyagrostokkal és ásványi anyagokkal keverve ragasztót kapunk.

Ő képes ellenállni az ezer fokos hőmérséklet-ugrásoknak.

Ez a környezetbarát keverék melegítéskor nem káros, mérgező anyagokat bocsát ki. Ezt a kompozíciót gyakran használják otthoni javításokban. Például, ha meg kell erősítenie a tömítést a sütőben.

 • Szintetikus keverék. A gyártás alapját a polimerek, az oligomerek, a monomerek és ezek kombinációi képezik. Szervetlen anyagokat használnak a legtöbb hőálló ragasztó létrehozásához. A foszfát ragasztóanyag ellenállhat 1-2 ezer fokos hőmérsékletnek. Más fajok még nagyobb hőmérsékletnek is ellenállnak - akár 3 ezer fok.

Az ilyen vegyületek ellenállóak a savra és a nedvességre. Gyakran használják grafit és különböző fémek ragasztásához.

A hőálló dielektromos ragasztóanyagot összetételével száraz és paszta keverékre osztják.

Mindegyik rendelkezik bizonyos jellemzőkkel, amelyek segítenek meghatározni a megfelelő terméket.

 • Egykomponensű kompozíció kerámia burkolásához. Az alap egy akril keverék, amelyben gyantát és különböző módosítókat adunk hozzá. Magas tapadási aránya van, lehetőség van a csempe helyzetének beállítására húsz percen belül.
 • Kétkomponensű alumínium-szilikát gumi ragasztókészítmény. Két összetevő alapján készül - poliuretán és epoxigyanta. Használatukkor jól kell keverni. Ezt a ragasztót gyorsan keményedőnek nevezik, a beállítási idő elhanyagolható.
 • Száraz keverék. A gyártás alapját a megnövelt rugalmassági és tapadási jellemzőkkel rendelkező cement képezi. A ragasztó keverék polimer módosítója nem teszi lehetővé a repedések kialakulását magas hőmérsékletű hullámhosszon és a kötőanyagok tömörítését.
Egyetlen összetevő
Két komponens
Száraz keverék

Minden gyártó a címkéken meghatározott hőmérsékleti minimumot biztosít, amely ellenáll az átlátszó, vízálló és bármilyen más ragasztóanyag-összetételnek. Emellett a maximális megengedett üzemi hőmérséklet is megjelenik.

gyártók

Napjainkig a hőálló kompozíciók sokfélesége szembetűnő. Mindegyik gyártó megpróbál egy jobb, sokoldalúbb megoldást keresni, mint azok, amelyek már a boltok polcain vannak. Annak érdekében, hogy ne tévesszük össze a választékot a márka minden ilyen bőségében, szükség van egy ötletre a legnépszerűbb ragasztótermékekről.

 • "D-314" - ez egy ragasztóanyag-összetétel, amelyet a hazai Diola cég gyárt. Főleg kályhák és kerámialapok díszítésére használják kandallókon. A gyártott kompozíció rugalmas és alakzáró, amellyel kapcsolatban a lapok nem csúsznak és nem tapadnak szorosan a bélelt felületeken.
"D-314"
"D-314"
 • "Super kandalló" - ez egy olyan ragasztóanyag, amely a hazai gyártó Plitonit erősítőszálával rendelkezik. A betonból és téglából készült szerkezetek megbízhatóan ragaszthatók, amelyek fűtés, kerámia, gránit és más természetes anyagok.
 • "Hercules" - ragasztó, amelynek célja egy kandalló vagy kályha építése, amely a felszíni fűtést ezer fokig tudja kivonni. Tökéletesen megfelel a hőnek folyamatosan kitett bevonatok munkájának: alacsony porcelán kerámialapok és mázas csempe. A szerkezet lehetőséget ad a befejező munkák elvégzésére -10 és +35 fok közötti hőmérsékleten.
"Super kandalló"
"Hercules"
 • "Moment Epoxylin" - nagyon tartós és tartós ragasztószerkezet, amelyet a világhírű Henkel cég gyárt. Az epoxigyanta alapját képezi, a ragasztó kétkomponensű keverék. Ajánlott fémek, kerámia és üvegfelületek ragasztására. Miután a ragasztó megkeményedik, tartós réteg képződik, így biztonságosan polírozhatja vagy fúrhatja a szükséges lyukakat.
 • Terracotte ragasztó keverék - Ideális opció az építési munkákhoz.

Fokozott ragasztási tulajdonságokkal rendelkezik.

"Moment Epoxylin"
„Terrakotta”
 • Finn hőálló ragasztó "Scanmix Fi" szilárd tüzelőanyag vagy tűzhely tervezése.
 • Epoxi ragasztó keverék "Adesileks" az indonéz gyártó tökéletesen megbirkózik az anyagok összetételének kombinációjával.
"Scanmix Fi"
"Adesileks"
 • Tűzálló ragasztó keverék Parade 77 fenntartja a felület fűtését nyolcszáz fokra. Nem ajánlott a tűzhely vagy a kandalló kialakítása vakolt felületéhez.
 • Pasztikus ragasztóalap "Neomid"Univerzális jellemzőkkel, melyek a kandalló, a tűzhely, a cserép és a többi számára alkalmazhatóak. Az ilyen tulajdonságok a "Pechnik" összetételűek.
Parade 77
"Neomid"

Hogyan válasszuk ki?

A szükséges opció kiválasztása attól függ, hogy milyen anyagokat tervez ragasztani. Emellett a ragasztott anyagok helyének és működésének megválasztása. A jó minőségű ragasztó képes elviselni a húsz fok és magasabb hőmérsékleteket.

Az anyag állapota szintén jelentős szerepet játszik.

 • Hőálló ragasztó tűzhelyhez. Először meg kell határozni a jövő kemence helyét. A házban és kívül is elhelyezhető. Ha az épület az utcán van, akkor éles hőmérsékletváltozásokba ütközik. Délután - meleg napsütés, éjszaka - alsó hőmérséklet.

Ezt követően a csempe megrepedhet, ezért gondosan vizsgálja meg a ragasztó címkéjét. A gyártó köteles jelezni az összetétel tartósságát az ilyen hőmérsékletváltozásokra. Tekintsük meg közelebbről a talkohlorit és folyékony üveg alapú termékeket - mindkét anyag magas hővezető képességgel és rugalmassággal rendelkezik. A repedések megszüntetéséhez a hőálló szilikát vagy hőálló kétkomponensű szilikon tömítőanyag segít.

 • Az alumínium és más fémek ragasztásához a legjobb megoldás a kétkomponensű poliuretán-epoxi ragasztó. Kémiai összetevőket tartalmaz, amelyek biztosítják a rögzítés megbízhatóságát. Meg kell jegyezni, hogy a kétkomponensű ragasztókészítményt használat előtt összekeverjük keményítővel, egy-egy arányban. Gyakran az arányok a céltól függően változhatnak.
 • A fürdőkád, a fürdőkád vagy a szauna a leginkább nedvességre hajlamos szobák, így a ragasztó kiválasztásakor ezt meg kell emlékezni. Mielőtt megvásárolná, fontolja meg, hogy a kerámialapok milyen alapon ragadnak meg (gipsz, régi csempe, gipszkarton), csempe típusa és tulajdonságai a nedvesség felszívódásához (ez befolyásolja a ragasztó abszorpcióját), a csempe mérete (minél nagyobb a csempe paraméterei, annál vastagabb lesz a ragasztóréteg) ), felület, stb.

Továbbá mindez attól függ, hogy milyen helyzete és tulajdonságai vannak annak a teremnek, amelyben az elkövetkező munkát végzik. Például a fürdőszobákban ajánlott egy száraz összetételt választani, amely cement alapú. A kész ragasztókban van egy fontos árnyalat: magasabb áruk van, mint a száraz analógoknál. Az ideális keverékeket ideális felületen kell alkalmazni. Azonban sokan még mindig inkább száraz keveréket vásárolnak, megfizethetőbbek és optimálisabbak.

Alkalmazási tippek

 • Először is ajánlott a ragasztandó felület előkészítése. Tartósnak, egyenletesnek, mészből, olajból, zsíros anyagokból, porból és szennyeződésektől kell tisztítani, mivel csökkenthetik a ragasztó tapadását. Az alaphoz ragasztáskor, amely erősen abszorbens, szükség van egy alapozó emulzióval történő előfeldolgozásra. Hagyja teljesen megszáradni több órán át.

A gyengén felszívódó alap esetében a kezelést egy speciálisan tervezett összetétel mellett is ajánljuk. Készítsük fel a felületet néhány nappal azelőtt, hogy szembenézne vele.

 • A száraz keverékekkel végzett munka során fel kell készíteni a felületet és körülbelül egy órát várni. A ragasztót tiszta vízzel hígítjuk, körülbelül egy negyed liter liter száraz keverékre vonatkoztatva. Keverés közben a legjobb, ha fúrót vagy speciális keverőt használ, hogy elkerülje a vérrögök és a csomók megjelenését.
 • A ragasztóval való munka algoritmusa a következő: egy spatulával a kompozíciót a kívánt felületre alkalmazzuk, a kerület körül simítják. Ezután a csempe megnyomódik (a ragasztás után körülbelül tizenöt percen belül javítható).Fontos megjegyezni, hogy az alkalmazott keverék vastagsága nem haladhatja meg az egy centimétert.

A beszúrás a telepítés befejezése után két nap múlva történik.

A termikus tulajdonságokkal rendelkező ragasztó régóta elfoglalja az egyik vezető pozíciót a ragasztó keverékek között. Alkalmazható például kerámia, erős öntöttvas, üvegkerámia és gumi számára. Ő bizonyította magát a mindennapi életben. Például a használati utasítás szerint használható a sütő különböző részeinek feldolgozására. Az erősség, a tartósság, a plaszticitás és a nagy tapadás fenntartása miatt a hőmérséklet ingadozásaitól függetlenül ez az anyag valóban nélkülözhetetlen az építési és javítási munkákhoz.

Mennyire ragasztó különböző anyagok, tanulhat az alábbi videóból.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba