Hőálló ragasztó fémhez: műszaki jellemzők

 Hőálló ragasztó fémhez: műszaki jellemzők

Hőálló ragasztó a fém számára a háztartási és építési vegyszerek népszerű eszköze. Széles körben használják az automatikus javítás és vízvezeték, valamint a fém szálak és tömítések helyreállítása terén. A ragasztó nagy megbízhatósága és a javított szerkezetek hosszú élettartama miatt a „hideghegesztés” -nek nevezték, és szilárdan belépett a modern használatba.

A különböző márkák hőálló ragasztóinak műszaki jellemzői

A hőálló ragasztó egy szilárd vagy folyékony készítmény, amely epoxigyantából és fém töltőanyagból áll.

 • A gyanta a fő összetevő, amely az elemek megkötésére szolgál.
 • A fém töltőanyag a keverék fontos eleme, amely magas hőállóságot és megbízhatóságot biztosít a ragasztott szerkezet számára.

A fő anyagok mellett a ragasztó módosító adalékanyagokat, lágyítószereket, ként és más olyan elemeket is tartalmaz, amelyek a ragasztóanyagot a szükséges textúrához adják és szabályozzák a beállítási időt.

A ragasztó kezdeti szárítása 5 percig változik a Penosil termékeknél 60 percig a Zollex ragasztó esetében. Ezeknek a vegyületeknek a teljes száradásának ideje 1 és 18 óra. A ragasztó működésének maximális hőmérséklete a Penosil-nál 120 ° -tól kezdődik és 1316 ° -kal végződik a magas hőmérsékletű modellben. A legtöbb készítmény átlagos maximális hőmérséklete 260 fok.

A termékek ára függ a ragasztó gyártójától, felszabadulási formájától és működési tulajdonságaitól. A költségvetési lehetőségek között szerepel a "Spike", amelyet vas- és színesfémek ragasztására használnak, és 50 g-os csövekben gyártva, 30 rubelért vásárolható meg.

A "Super Hold" hazai márka a legjobb ár-érték arány. Összesen 45 rubel / 100 g-os kompozíció található. A szűk specializációjú kompozíciók drágábbak. Például a 300 grammos VS-10T csomag ára körülbelül kétezer rubel, és az UHU Metall márkaösszetétele körülbelül 30 rubelt fizet egy 30 grammos csőhöz.

Előnyök és hátrányok

Magas fogyasztói igények és széles körű alkalmazások a hőálló ragasztó számos tagadhatatlan előnye miatt.

 • A készítmények elérhetősége és elfogadható költsége a ragasztót még népszerűbbé teszi a fogyasztói piacon.
 • Az alkatrészek hideghegesztéssel történő ragasztásához nem szükséges szakképzettség és speciális hegesztőberendezés.
 • A javítási munkák lehetősége a javított alkatrészek eltávolítása és szétszerelése nélkül.
 • A modellek teljes szárításának gyors ideje lehetővé teszi, hogy saját maga és rövid idő alatt javítsa meg magát.
 • A hagyományos hegesztéssel ellentétben a kompozícióknak nincs hőhatása a fém alkatrészekre, ami kényelmes a komplex mechanizmusok és érzékeny egységek javításához.
 • A magas minőségű csatlakozás biztosítja a rögzített elemek folyamatosságát még mechanikai terhelések hatására is.
 • A forró olvadék ragasztó segítségével tűzálló és hőálló varrás jön létre. Ez fontos az 1000 fokot meghaladó hőmérsékleten működő fémszerkezetek javításában.
 • Nincs szükség további varrásfeldolgozásra, mint például csiszolás és szintezés. Ennek előnye, hogy e csoport ragasztója az elektromos és gázhegesztés előtt.
 • A fém és a gumi, üveg, műanyag és fa termékeinek ragasztása.

A hőálló fém ragasztók hátrányai közé tartozik az a képesség, hogy nem tudjuk megszüntetni a jelentős károsodásokat és hibákat. Hosszú idő van néhány kompozíció teljes száradására és a javítási idő növelésére. A ragasztandó felületeket alaposan elő kell készíteni a zsírtalanítással és a munkafelületek mosásával.

típusok

A modern piacon a fémmel olvadó ragasztó széles választékban jelenik meg. A modellek összetétele, célja, maximális üzemi hőmérséklete és költségei különböznek. Mindegyik univerzális kompozíciót használnak bármilyen fémfelületen, és rendkívül speciális szerszámok.

A legkedveltebb és legelterjedtebbek több ragasztó márka is.

 • "K-300-61" - egy háromkomponensű anyag, amely egy epoxi szerves szilíciumgyanta, egy amin töltőanyag és egy keményítő. Az anyagot több rétegben felvisszük a korábban 50 ° C-ra melegített felületre. Az egy réteg kialakításában a fogyasztás körülbelül 250 gramm / négyzetméter. A teljes szárítás időtartama közvetlenül függ az alap hőmérsékleti mutatóitól és 4-24 óra között változik. Elérhető az 1,7 literes kapacitású bankokban.
 • "VS-10T" - ragasztó, szerves oldószerek hozzáadásával speciális gyantákból áll. A készítmény quinolia és urotropin adalékanyagokat tartalmaz, amelyek lehetővé teszik a készítmény 200 ° C-os és 300 ° C-os, 200 ° C-os hőmérsékletének tartását 5 órán át. A ragasztónak jó folyékonysága van, ami lehetővé teszi, hogy alacsony nyomáson alkalmazzuk. Egy előzőleg elkészített felületre szerelés után a készítményt 1 órán át hagyjuk hagyni, amelynek során az oldószert teljesen elpárologtatjuk. Ezután a ragasztandó részeket 5 kg / m2 nyomáson nyomjuk alá. m. és két órán át 180 ° C hőmérsékletű fűtőkamrában tisztítjuk. Ezután a szerkezetet eltávolítjuk és hagyjuk lehűlni. A működés a ragasztás után 12 órával lehetséges. A 300 gramm kompozíció ára 1920 rubel.
 • "VC-20" - poliuretán ragasztó, amelynek összetétele különleges katalizátor, amely ellenállhat akár 1000 fokos hőhatásnak is. A ragasztó otthon használható a felület előfűtése nélkül. Ebben az esetben a teljes szárítási idő 5 nap lehet. A bázis 80 fokos fűtése jelentősen felgyorsítja a folyamatot. Az anyag vízálló varratot képez, és lehetővé teszi, hogy a felület teljes és légmentes legyen. A frissen elkészített keverék életképessége 7 óra.
 • "Maple-812" - háztartási vagy félig profi kompozíció, amely megbízhatóan összekapcsolja a fémet a műanyag és kerámia alapokkal. A modell mínuszja a kialakított varrás törékenysége, amely lehetővé teszi, hogy olyan felületen használhassuk, amelyek működés közben nem deformálódnak. A réteg szobahőmérsékleten történő megszilárdulásának időtartama 2 óra, az oldat végső ragasztása és szárítása 80 ° C-ra melegítve 1 óra. Ne tegye ki az anyagot nyílt lángnak. A csomagolás költsége 250 g –1644 rubel.

Kiválasztási kritériumok

A ragasztó kiválasztásánál figyelembe kell venni, hogy ez a készítmény kompatibilis-e a ragasztott fémrel. A képződött réteg szilárdsága nem lehet kisebb, mint maga a fém szilárdsága. A maximális hőmérséklet mellett, amelyen egy adott vegyület alkalmazható, figyelembe kell venni az alacsonyabb megengedett kifejezést. Ez megakadályozza a varrás repedésének és deformálódásának lehetőségét alacsony hőmérsékleten.

Óvatosan kell alkalmazni az univerzális készítményeket. Jobb választani a speciális eszközöket, mivel az anyagokat, amelyeket össze kell ragasztani, például "fém + fém" vagy "fém + műanyag".

A ragasztó kibocsátásának formájának kiválasztásakor figyelembe kell venni az alkalmazás helyét és a munka típusát.Mikrohullámok ragasztásakor kényelmesebb a folyékony konzisztens szer használata, és a műanyag rudak elengedhetetlenek abban az esetben, ha nem lehet epoxigyantákat és keményítőt összekeverni. A legelőnyösebb a kész, félig folyékony keverékek, amelyek nem igényelnek önálló előkészítést és teljesen felhasználásra készek. Ne vásároljon ragasztót a jövőbeni használatra: sok kompozíció eltarthatósági ideje nem haladja meg az egy évet.

Emlékeztetni kell arra, hogy a fém legerősebb ragasztója nem hasonlítható össze a hagyományos hegesztéssel történő felületek tapadásának erősségével. Ha a struktúrát rendszeresen dinamikusan befolyásolják, az ízület integritása veszélybe kerül. Ilyen esetekben jobb, ha hegesztési vagy mechanikus rögzítőket használnak. Ha a ragasztott alkatrészet otthon üzemeltetik, akkor nincs szükség drága szerszámok beszerzésére, magas hőmérséklettel, amelyet a légi és autóiparban használnak. Ebben az esetben a legfeljebb 120 fokos költségvetési összetételsel juthat el.

A hőálló ragasztó a fémhez egy könnyen használható eszköz, amely lehetővé teszi a magas hőmérsékleten alkalmazott fémszerkezetek minőségi javítását.

A következő videóban áttekintést talál a HOSCH kétkomponensű ragasztóról.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba