Poliuretán ragasztó: az alkalmazás jellemzői és jellemzői

 Poliuretán ragasztó: az alkalmazás jellemzői és jellemzői

A modern piac a ragasztók széles választékát kínálja, amely lehetővé teszi, hogy erős és megbízható csatlakozást nyerjen a különböző termékekhez. Sokan azonban olyan konkrét akciókhoz és anyagokhoz vannak tervezve, amelyek nem a vásárló „kedvére” vonatkoznak. Népszerű a poliuretán kompozíció, melyet sokoldalúsága jellemez, és bármilyen anyaggal dolgoznak.

Jellemzők

Gyakorlatilag a poliuretán ragasztó teljes összetétele szilárd szintetikus gyanta, amely megkülönbözteti ezt a keveréket az összes analógtól. Bennük a gyanta - ez csak egy kis része a kompozíciónak, minden más - víz. A poliuretán termék egyik jellemzője a keményedés. Vízgőzzel érintkezve kémiai reakcióba lép, ami erős filmet eredményez. A reakció során szén-dioxidot és buborékokat szabadítunk fel, ami a polimerizációs folyamatot hasonlóvá teszi a hab szárítására.

Kétkomponensű és egykomponensű poliuretán ragasztó van. A második izocianát prepolimerekből áll, könnyen kezelhető és lehetővé teszi, hogy gyorsan végezzen sok munkát. Nagy viszkozitású, így bármely anyag azonnal fel van ragasztva a kívánt felületre.

A kétkomponensnek két összetevője van, amelyek nem kevert állapotban alacsony viszkozitásúak. És csak azután, hogy a mechanikus keverési ragasztó működési állapota megtörténik. A komponensek összekeverésének eljárása bizonyos hőmérsékleti feltételeket és meghatározott arányokat igényel.

A poliuretán kompozíciónak számos előnye van, így ő és a kereslet a vevők között.

 • ellenállás a magas páratartalom ellen - ez a keverék még a kerti bútorok utcáin is használható, amelyet minden évben használnak egész évben;
 • megbízhatóság és tartósság - a ragasztó kiváló minőségű kötést garantál a különböző anyagok, akár nedves fa kombinálásakor, vagy különböző antiszeptikumokkal borítva;
 • nyitva tartás - a poliuretán ragasztóval való munkavégzés során nem kell sietnie, gondosan alkalmazhatja a készítményt kb. 20 percig, és minden alkatrészt pontosan kell alkalmazni;
 • kényelem a munkavégzés során - a ragasztó biztosítja a kenhető elemek csúszását, ami kényelmes a szoros szerkezetek összeszerelésekor;
 • A parkettát fektetni kell - a keverék szilárdan rögzíti a fát a padlóval és nem teszi lehetővé az anyag duzzadását.

A fával való munkavégzéshez általában egykomponensű változatot alkalmaznak. A kétkomponensű anyagot általában nedvességálló anyagokhoz használják - műanyag, üveg.

Műszaki adatok

A poliuretán forró olvadék ragasztó szürke, fehér vagy borostyánszínű. A kétkomponensű keverékkel ellátott tartály keményítővel van ellátva. A ragasztót legfeljebb 5 kg-os műanyag vagy fém vödrökben értékesítik. A poliuretán alapú keverék kiváló mechanikai jellemzőkkel rendelkezik.

A keverékkel 0 és +40 fok közötti hőmérsékleten dolgozhatés a beillesztés után a készítmény -50 ° C és +120 fok közötti. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a jó tapadás érdekében a felületet alaposan meg kell tisztítani a portól és a szennyeződéstől, és a ragasztás alkalmazása előtt zsírtalanítani kell.

A ragasztó tulajdonságai közé tartozik a gomba és a penész kialakulásának megakadályozása. Alkalmazás közben a keverék egy kicsit habzik, így a két anyag közötti tér teljesen kitölti a készítményt.Az oldószereket nem használják a ragasztó előállításához, nem szagol, ami pozitív hatással van az emberi egészségre és a környezetre.

A polimer készítmény keményítővel rendelkezik, ami ellenáll az adhéziónak. A ragasztóanyag fogyasztása az anyagtól függ, és 150 és 500 gramm / négyzetméter között mozog.

gyártók

Tekintsük a legnépszerűbb poliuretán készítményeket.

 • Soudal - ezt az opciót aeroszolban értékesítik, könnyen használható. A ragasztó minőségileg rögzíti a hablemezeket és a gipszkartonlemezeket. A keverék csak egy óra alatt szárad és gazdaságos.
 • Polynor fixo - hőszigetelő ragasztó, amelyet polisztirolhab, poliuretán hab és ásványgyapot lemezeinek összekötésére használnak az épület szigetelésében. Aeroszolos dobozban kerül forgalomba, ezért könnyen használható.
 • "Moment Crystal" - a belföldi cég ragasztója, amelyet plexiüveg, gumi, fém és egyéb anyagok kezelésére terveztek. Ellenáll a nedvességnek és a lúgoknak.
 • "Desmokol" - poliuretán gumi oldata szerves oldószerekben. Ezzel egy erős varrás érhető el, amely nem fogja félni a nedvesség és a hőmérséklet változásától. A tagadhatatlan előny, hogy ez a kompozíció nagyon gyorsan szárad.
 • Mapei - csempe ragasztó az olasz gyártótól.

Ezeket a keverékeket különböző áron kínálják, a kompozíció megválasztása függ az üzemi körülményektől, valamint a ragasztandó anyagtól. A szakértők azt javasolják, hogy a keveréket nagy hardverboltokban vásárolják, ahol összehasonlíthatja a különböző gyártók árait, tanulmányozhatja a ragasztó összetételét és működésének feltételeit.

Hogyan válasszuk ki?

Egy ragasztó, nem csak poliuretán megvásárlásakor különös figyelmet kell fordítani annak jellemzőire. Még a legkisebb részleteket sem lehet figyelmen kívül hagyni.

 • Az idő, amely alatt az alkalmazott ragasztó megtartja rugalmasságát - ebben az időszakban, jól illesztheti a készítményt, eltávolíthatja a felesleges anyagot, és illesztheti a rugalmas fém vagy fa ragasztott elemeit. Ezért arra ösztönzik a kezdő szakembereket, hogy válasszanak a legmagasabb arányú készítményeket. A gyorsan száradó anyagok sok bajt okoznak.
 • Az elterelhetőség mutatója - ez a tulajdonság két szempontból is fontos: figyelembe véve a csempék függőleges felületekre ragasztását, vagy ha van olyan alap, amely sok hibával rendelkezik, mint pl. Túl sűrű kompozíció nem terjed ki az anyagra, nem esik bele minden üregbe, és nem garantált a kiváló minőségű markolat, függetlenül attól, hogy milyen anyagból lesz - PVC, CIP panel, polisztirol hab vagy mennyezeti lábazat.
 • Lejárat dátuma a rajzoláshoz - ezt a tulajdonságot figyelembe veszik kétkomponensű ragasztók vásárlásakor. Miután két anyagot több órán át keverjük, a ragasztó megtartja tulajdonságait. Attól az időponttól kezdve, amikor a kompozíció elveszíti jellemzőit, az elkészített oldat mennyiségétől függ.
 • Működési terület - néhány megoldás a legjobban gőzbeton vagy parketta, és néhány - szendvicspanelek vagy kő esetében. Egyes keverékek alkalmasak ívelt felületekre való öntésre, függönyrudak ragasztására a mennyezetre és másokra - a kiváló minőségű szigetelésre a szobából vagy kívülről.

Alkalmazási tippek

A kiváló minőségű és megbízható felületek ragasztása érdekében szükséges a szakemberek összes szabálya és ajánlása. Minden elemet alaposan meg kell tisztítani a portól, a szennyeződéstől és zsírtalanító szerrel kell kezelni. A ragasztó alkalmazása vékony réteggel, ecsettel, spatulával, permetezővel vagy speciális berendezéssel történik a gyártóüzemek esetében.

Vegye figyelembe, hogy a felesleges ragasztó tiszta felületre juthat. Annak érdekében, hogy később ne aggódjunk a szárított készítmény eltávolításának módjáról, jobb, ha azonnal eltávolítjuk egy speciális oldószerrel.

Különböző anyagokat ragaszthat különböző technológiák segítségével.

 • Forró módszer - Desmokol ragasztóval együtt használják, az oldatot mindkét tárgyra alkalmazzuk, és fél órán át hagyjuk. Az anyag tulajdonságai a magas hőmérséklet (kb. 85 fok) hatására néhány perc alatt aktiválódnak. Ezután a felületet erőteljesen nyomni kell egymáshoz.
 • Hideg módszer - a tárgyak ragasztásához a keveréket mindkét felületre kell felhordani, 10 perc múlva a ragasztót vékony réteggel kell visszahelyezni, szárítani és egyesíteni néhány percig.
 • Felület nedvesítés - a jó tapadás érdekében a ragasztandó elemeket vízzel szórjuk és egymás ellen préseljük. Ez a módszer akkor használható, ha speciális sajtó van, mivel a legerősebb tömörítést igényli.

Szükséges, hogy ragasztóval dolgozzon speciális ruhában, légzőkészülékben és szemüvegben.

Télen a poliuretán kompozíció nem veszíti el jellemzőit, de viszkózusabbá válik, ezért nehezebb vele dolgozni. Sokan úgy vélik, hogy hígítható vagy folyamatosan fűthető, de a szakértők ezt nem ajánlják. A ragasztóval való munkavégzés optimális hőmérséklete +20 fok. Ezért, ha alacsony hőmérsékleten dolgozol, jobb, ha egyszer egyszer melegíted a hordót, és a ragasztót kis szoros tárolóedényekbe öntsük.

Figyelem: A ragasztóval ellátott konténert nem szabad nyílt láng közelében tartani, és még inkább a tűzhöz. Az optimális hőmérséklet megtakarításához ajánlott a ragasztót termoszban tárolni. Ne melegítse a szerszámot +40 fok fölé, és ne ragasszon forró felületeket. Ha a ragasztandó tárgyak hőmérséklete +80 fok felett van, a ragasztó gyorsabban keményedik meg, és tapadása megnő.

Ha a munka befejezése után még mindig megvan az összetétele a tartályban, nyomja össze a palackot, és szorosan zárja be, hogy az összes levegő megszökjön. Ez megakadályozza az anyag gyors romlását, és többször is használható.

A poliuretán ragasztót sikeresen használják felépítésben és javításban. Kétségtelen előnye, hogy még a kezdők is dolgozhatnak ezzel a keverékkel.

A poliuretán ragasztó használatával kapcsolatos információkért lásd a következő videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba