Litokol ragasztó: műszaki jellemzők és felhasználási terület

 Litokol ragasztó: műszaki jellemzők és felhasználási terület

A minőségi javítás érdekében felelősségteljes megközelítés szükséges a nem csak a befejező anyagok, hanem a kapcsolódó termékek megválasztására is. A felületre csempével vagy mozaikokkal szemben rendkívül fontos, hogy kiváló minőségű ragasztóanyagot használjunk. Az olasz márkájú Litokol ragasztó a világon több mint 90 országban nagyon népszerű az ügyfelek körében, a nagy teljesítmény és a széleskörű használat miatt.

tulajdonságok

Az olasz Litokol cég a mozaikok, csempe, porcelán csempe, valamint a természetes kőből készült csempe ragasztóanyag-készítmények fejlesztésére és gyártására specializálódott. A nyersanyagok előállításában csak a legmagasabb minőséget használták, ami lehetővé teszi a kiváló műszaki jellemzőkkel rendelkező ragasztó beszerzését. A Litokol márkanév alatt többféle módosítást végez a ragasztó keverékekben, amelyek mindegyike saját tulajdonságokkal rendelkezik.

Az anyagok általános tulajdonságairól beszélve megkülönböztetjük a következő pontokat.

 • Egészségbiztonság. A ragasztó keverékek gyártásakor a Litokol nem használ káros összetevőket, így a késztermék teljesen környezetbarát.
 • Nagy tapadás szinte minden típusú bázissal. A ragasztószerkezet lehetővé teszi, hogy az ilyen összetett bázisokat is fa- és műanyag felületre csempézze.
 • Kiváló nedvesség és vízállóság. Az anyagok sorában a Litokol egy különféle keveréket is tartalmaz a csempe csempével történő befejezéséhez.
 • Magas és alacsony hőmérséklet ellenállása, valamint éles cseppjei.
 • A keverék jó rugalmassággal rendelkezik.

faj

A Litokol márkanév alatt sokféle ragasztó keveréket készített.

Minden kompozíció három fő csoportra osztható:

 • cementalapú keverékek;
 • akril diszperziós keverékek;
 • epoxi reaktív készítmény.

Minden ragasztócsoportnak saját jellemzői vannak. A cement kompozíciók a legszélesebb körűek. Különösen népszerűek azok a keverékek, mint a Litokol X11, a Hyperflex K100, a Hyperflex K100 fehér és a Litoflex K81 a sokoldalú használat miatt. Az ilyen ragasztó keverékek gyorsan keményednek és nem zsugorodnak. A cementalapú anyagok a Litokol termék más módosításaihoz képest olcsóak.

Érdemes megjegyezni, hogy egy kis ár nem befolyásolja a ragasztó minőségét: a cementkeverékek műszaki jellemzői nem alacsonyabbak, mint más készítmények.

Az anyag a helyiségen belül és kívül is használható, ellenállhat a hirtelen hőmérséklet-változásoknak és a légköri tényezőknek való kitettségnek. A cementkeverékek száraz formában készülnek.

A diszperziós keveréket két termék képviseli: Litoacril Fix és Litoacril Plus. A készítmények pépes fehér tömegűek, az alkalmazásra kész. Az anyag meglehetősen széles üzemi hőmérséklet-tartományban van, ami -30 és +90 fok között mozog. A keverék nem fél a vízzel való közvetlen érintkezést és nem szívja fel, ami lehetővé teszi a ragasztó használatát a magas páratartalmú helyiségekben.

Az epoxi alapú csempe ragasztót főként komplex alapok csempézésére használják. A kompozíciót nagy szilárdság és mechanikai terhelésekkel szembeni ellenálló képesség jellemzi, ezért ideális a csempék nagy forgalmú helyeken történő rögzítéséhez.

Tippek a kiválasztáshoz

A Litokol ragasztóanyagok széles választékának köszönhetően bármilyen feladathoz kiválasztható a megfelelő összetétel. A választás során vegye figyelembe a következő tényezőket:

 • a befejező munkák helye: a helyiségen belül vagy kívül;
 • alaptípus: vízszintes vagy függőleges felület;
 • olyan anyagok, amelyekből a csempézett burkolat és az alapok készülnek.

Egy anyag megvásárlásakor alaposan meg kell vizsgálni a csomagon feltüntetett összetétel műszaki jellemzőit, amelyek lehetővé teszik annak céljának és tulajdonságainak meghatározását. A vélemények előzetes elolvasása a Litokol különböző ragasztószerkezeteire is elvégezhető.

Belső kivitel

A beltéri munkákhoz egyaránt használható a Litokol univerzális ragasztó keverékek és a speciális célú készítmények. Általában a belső környezetben a ragasztó speciális módosításai a leginkább környezetbarát nyersanyagokból készülnek. Cementalapú készítmények alkalmazása esetén kívánatos, hogy a habarcs előkészítésekor a kibocsátott por mennyisége minimális legyen. A Litogres K44 ECO és a Litoflex K80 öko-keverékek a pormentes anyagok kategóriájába tartoznak.

Az utcai munka

Az épületek, járdák és veranda homlokzatainak befejezéséhez olyan kompozíciókat kell választania, amelyek jó ellenállással rendelkeznek az időjárás és a szélsőséges hőmérsékletek ellen.

Érdemes figyelmet fordítani a keverék működési paramétereire is. A szabadtéri munkákhoz szükséges kompozícióknak képesnek kell lenniük a magas hőmérsékletnek és fagyállóságnak. Ezek például olyan keverékek, mint az Litokol K17, Litoelastic, Litoplus K55 és Litofloor K66.

Nehéz okok

A bonyolult alapok olyan felületet tartalmaznak, amelyek működési ideje alatt jelentős mechanikai feszültségnek vannak kitéve, valamint bizonyos anyagok: fa, vas, műanyag, aszfalt, régi felület, meleg padló. Ebből a célból a Litokol Litoelastic kétkomponensű összetétele sokoldalúsága miatt jól illeszkedik.

Ez a keverék nagy tapadást mutat bármely alaphoz, nem zsugorodik, és nagyon ellenáll a külső tényezők negatív hatásának. A ragasztó nem fél a víztől, és rezgésnek is ellenáll, ezért felvonókban vagy kirakodásokban is használható. A meleg padlók rendszerének befejezéséhez használhatja a ragasztó összetételét Litoflex K81.

A diszperziós keverék jól alkalmazható néhány komplex bázissal végzett munkához. Litoacril Plus. Ezzel a kompozícióval lapokat helyezhetünk a deformációra érzékeny felületekre, fa panelekre, valamint a régi befejező anyagokra (pl. Csempe vagy festék).

Nedves szobák

A magas páratartalmú helyiségekben csak olyan készítményeket kell használni, amelyek vízlepergető tulajdonságokkal rendelkeznek. A különféle ragasztó keverékek közül a Litokol számos alkalmas lehetőséget kínál a fürdőszobák és a medencék befejezésére. Például keverékek Superflex K77, Litostone K98, Litoflex K81, Litoplus K55és diszperziós készítmények.

Különböző anyagok

A Litokol ragasztókeverékeket széles körben használják a csempézési felületekhez. A ragasztó néhány módosítása azonban más anyagokkal is együttműködhet. Az akril alapú Litokol vegyületeket széles körben használják különböző hang- és hőszigetelő anyagok rögzítésére.

A Betonkol K7 tégla, cellás beton, habtömbök és más anyagok falainak és válaszfalakjának kialakítására szolgál. Ez a kompozíció is használható felületek kiegyenlítésére. A Litokol néhány öntapadó keveréke márvány és más természetes kő, köztük nagy formátumú fektetésre is használható.

Alkalmazás funkciók

A Litokol minden egyes ragasztóanyag-típusának saját alkalmazási jellemzői lehetnek. Ezért a munka megkezdése előtt javasoljuk, hogy olvassa el az anyag csomagolására vonatkozó utasításokat.

Felület előkészítése

Bármilyen összetételű munkához szükséges a felszín előkészítése. Sima és tiszta kell legyen.Ha a csempe a padlóra kerül, akkor várjon, amíg a cement-homok esztrich teljesen megszárad (kb. 28 nappal a kialakulásától számítva). A felületen kisebb szabálytalanságok vannak (legfeljebb 0,3 cm).

A felület tisztítása és zsírtalanítása után ajánlott a bázist egy primerrel repedens vegyülettel kezelni. A ragasztó keverék alkalmazása előtt az alapozónak teljesen száraznak kell lennie.

büntetés kiszabása

A ragasztószerkezetet nem a kezelt felület teljes területére alkalmazzuk egyszerre, hanem csak egy kis részét. A ragasztó rétegnek egyenletesnek kell lennie, ebből a célból a keveréket fém spatulával szórjuk, majd egy fogazott simítóval dolgozzák fel. A csempézett anyagot a kezelt felületre helyezzük és jól nyomjuk le.

Miután a lapot egy napra helyezte, a ragasztót megbízhatóan védeni kell a vízzel való közvetlen érintkezéstől. A következő héten a felületet védeni kell a fagyálló hőmérsékletektől és a közvetlen napfénytől.

Tippek és trükkök

Bizonyos típusú bázisokkal és ragasztókkal való munkavégzés bizonyos nehézségekbe ütközhet. Anyag vásárlásakor és használatakor érdemes néhány pontot emlékezni.

 • A cementkészítményeket nem ajánljuk gipszfelületekre, mivel ezek az anyagok nem kölcsönhatásba lépnek egymással. Alternatív megoldás lehet a közvetlen kapcsolatuk megakadályozása. Ehhez a ragasztó alkalmazása előtt a vakolat alapját alapozni kell.
 • Mielőtt egy üveg mozaikot helyezne a medence vagy szökőkutak felületére, a bázist cement és homok keverékével kell kezelni a tökéletes illeszkedés érdekében.
 • Mindig figyelembe kell venni a használt Litokol-ragasztó keményedésének sebességét, mivel az alkalmazott kompozíción egy film kialakítása után az új réteg felvitele után a csempe erre a területre lesz ragasztva. Érdemes megjegyezni, hogy a szárítási idő a hőmérséklet és a nedvességtartalom függvényében változhat. Például közvetlen napfényben és száraz szél hatására a ragasztóanyag kikeményedési folyamata gyorsabb lesz.
 • Ha a ragasztóanyagokkal dolgozik, a Litokol csempe nem kell vízbe áztatni.
 • Ha szükséges a nagy mechanikai terhelésnek kitett felületek csempézése, ajánlatos a ragasztó keveréket az alaplapra és a lapka hátoldalára is felhelyezni.

Lásd a lenti videót arról, hogyan kell ragasztót alkalmazni a lapkához.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba