Csempe ragasztó Litokol K80: az alkalmazás műszaki jellemzői és jellemzői

 Csempe ragasztó Litokol K80: az alkalmazás műszaki jellemzői és jellemzői

A ház elrendezése vagy javítása során a csempe ragasztót nem kevésbé gondosan kell kiválasztani, mint maga a kerámia cserép. A csempe a szobák tisztaságának, szépségének és rendjének helyreállításához és ragasztáshoz szükséges ahhoz, hogy sok éven át biztosítsa a rögzítést. Az ügyfelek körében többek között a Litokol K80 csempe ragasztó.

Milyen munkák alkalmasak?

A K80 hatóköre nem korlátozódik a klinker vagy kerámia burkolólapok munkájára. Sikeresen használják a természetes és mesterséges kőből, a márványból, a mozaiküvegből és a porcelán kőből készült befejezőanyagok. A ragasztó különböző helyiségekben (lépcsőházakról a ház kandallószobájáig) használható.

Ennek oka lehet:

 • beton, szénsavas és téglafelületek;
 • rögzített cement esztrichek;
 • úszó cement-esztrichek;
 • cement vagy cement és homok keverékén alapuló vakolat;
 • gipsz vakolat vagy gipsz panelek;
 • gipszkarton lapok;
 • régi csempézett padló (fal vagy padló).

A falak és a padlóburkolatok szobáiban történő díszítése mellett ez az anyag szabadtéri munkákhoz is használható. A ragasztó alkalmas:

 • teraszok;
 • szakaszában;
 • erkélyek;
 • homlokzatok.

A rögzítéshez vagy kiegyenlítéshez szükséges ragasztó réteg 15 mm-ig terjedhet anélkül, hogy elveszítené a kötőelemek minőségét és a réteg száradásából adódó deformáció hiányát.

Ne alkalmazza a kompozíciót nagy lapok és homlokzati lemezek felszerelésére, kezdve 40x40 cm-es és annál nagyobb méretben. Emellett nem ajánlott azt olyan alapokra használni, amelyek erős deformációnak vannak kitéve. Jobb, ha száraz ragasztó keveréket használunk latex zárványokkal.

jellemzői

A csempe ragasztó teljes neve: A Litokol Litoflex K80 fehér. Eladáskor a száraz keverék 25 kg súlyú standard zsákokban van. A cementcsoport rugalmas ragasztóit kezeli. Magas tartási kapacitással (tapadással) rendelkező anyag megbízhatóan rögzíti a felületet az alapanyaghoz.

A ragasztó hajlékonysága nem teszi lehetővé, hogy a homlokfelületi anyag a hőmérséklet és a kölcsönhatásba lépő anyagok szerkezetének alakulása következtében még a bázis és a bázis közötti feszültségek között is leereszkedjen. Ezért a "Litocol K80" -ot gyakran használják nagy terhelésű nyilvános helyiségek padló- és falburkolásához:

 • egészségügyi intézmények folyosói;
 • hivatalok;
 • bevásárló- és üzleti központok;
 • vasútállomások és repülőterek;
 • sportlétesítmények.

Ezt a ragasztóoldatot nedvességállónak tekintik. Nem zuhan le a víz hatására a fürdőszobákban, zuhanyzókban és fürdőszobákban, a pincében és a magas páratartalmú ipari helyiségekben. A K80 használatával a külső épületek befejezésének lehetősége igazolja összetételének fagyállóságát. A ragasztóanyag pozitív jellemzői a következők:

 • a ragasztóoldat vízzel való összekeverése után 5 perc;
 • a kész ragasztó élettartama minőségromlás nélkül nem haladja meg a 8 órát;
 • a már ragasztott felületű anyagok beállításának lehetősége nem több, mint 30 perc;
 • a bevont réteg készen áll a hegesztésre - 7 óra elteltével függőleges alapon és 24 óra elteltével - a padlón;
 • a levegő hőmérséklete a munka során, oldattal - nem +5 és nem +35 fok felett;
 • a bevont felületek üzemi hőmérséklete: -30 ° C és +90 ° C között;
 • környezeti biztonsági ragasztó (nem azbeszt).

Ez a ragasztó az egyik legjobb a könnyű használat és a bevonatok tartóssága szempontjából. Nem indokolt, hogy különösen népszerű a lakosság körében, és az építőipar és a javítás területén a mesterek nagyra értékelik. És az ár megfizethető.

A fogyasztási adatok

A ragasztóoldat előkészítéséhez szükséges a térfogat kiszámítása a munkaterület területétől és a szakember képességétől függően. Átlagosan a csempe száraz keverékének fogyasztása 2,5 - 5 kg / m2, a méretétől függően. Minél nagyobb a szemközti anyag mérete, annál több oldatot fogyasztanak. És ez azért van, mert egy nehéz lapkához vastagabb ragasztó rétegre van szükség.

Az áramlás következő arányaira koncentrálhat a csempe alakjától és a dolgozó spatula fogak méretétől függően. A következő lapokhoz:

 • 100x100 - 150x150 mm - 2,5 kg / m2 6 mm-es spatulával;
 • 150x200-250x250 mm - 3 kg / m2, 6-8 mm-es spatulával;
 • 250x330 - 330x330 mm - 3,5-4 kg / m2 8-10 mm-es spatulával;
 • 300x450 - 450x450 mm - 5 kg / m2 10-15 mm-es spatulával.

Nem ajánlott 400 x 400 mm-es lapokkal dolgozni, és 10 mm-nél vastagabb ragasztóréteget kell alkalmazni. Ez csak kivételes esetben lehetséges, ha nincs más nemkívánatos tényező (magas páratartalom, jelentős hőmérsékletcsökkenés, megnövekedett terhelés).

Más, nagy felületű anyagok és a bevonatok (például padló) nagy terhelésének feltételei esetén a ragasztóanyag áramlása nő. Ebben az esetben a ragasztóréteget az alapanyagra és a hátlapra helyezzük.

A munka algoritmusa

A Litoflex K80 száraz keveréket tiszta vízzel hígítjuk 18-22 ° C hőmérsékleten, 4 kg keverék 1 liter vízig. A teljes zsákot (25 kg) 6-6,5 liter vízzel hígítjuk. A por részei a vízbe öntik, és alaposan elkeverik, amíg homogén pasztaszerű tömeget nem tartalmaz. Ezután az oldatot 5-7 percig főzzük, majd újra alaposan keverjük. Akkor lehet dolgozni.

felszerelés

A bélés alapja előre elkészült. Sima, száraz, tiszta és tartósnak kell lennie. Különleges higroszkópos esetekben a bázist masztikával kell kezelni. Ha a bélés a régi cseréppadlón történik, akkor a bevonatot meleg vízzel és szódával kell mosni. Mindez előre történik, nem pedig a ragasztó hígítása után. Az alapítványt a munka előtti napon kell elkészíteni.

Ezután elő kell készítenie a lapkát, meg kell tisztítania a hátoldalát a piszoktól és a portól. A csempe előzetes áztatása nem szükséges, ellentétben a cementhabarcsos burkolólapokkal. Szüksége lesz egy megfelelő méretű spatulára. A fésű méretén túl, a beltérben történő munkavégzés során az egyik alkalmazásban a lapka felületének legfeljebb 70% -át fedi le.

Ha a munka kívül esik, ez a szám 100% -nak kell lennie.

Először egy ragasztóoldatot viszünk fel az alapra a spatula sima oldalával egy kis vastagságú rétegben. Ezután azonnal - egy réteg spatula fésűkagyló. Jobb, ha az oldatot nem mindegyik csempe külön-külön alkalmazzuk, hanem egy olyan területre, amely 15-20 perc alatt bélelhető. Ebben az esetben elegendő idő áll majd a munkájuk beállításához. A ragasztóanyagot a ragasztóréteghez nyomással rögzítjük, szükség esetén egy szint vagy markerek segítségével kiegyenlítjük.

A csempe varrási módszerrel van kialakítva annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a hőmérséklet és a zsugorodás alakváltozása. Az újonnan burkolt lapokkal ellátott felületet 24 órán keresztül nem szabad kölcsönhatásba lépni a vízzel. A hét folyamán nem szabad fagy vagy közvetlen napsugárzásnak kitenni. Lehet, hogy 7-8 óra múlva dörzsöljük a varratokat, miután az alap (egy nap alatt - a padlón) szembesült.

Vélemények

A "Litokol K80" ragasztóanyagot használók véleménye szerint gyakorlatilag nem volt olyan ember, aki nem tetszett neki. Az előnyök közé tartozik a kiváló minőség, a könnyű kezelhetőség és a tartósság. Mások hátránya a magas ár. A jó minőség azonban minőségi anyag és magas termelési technológia használatát igényli.

A LITOFLEX K80 ECO pormentes ragasztóhoz lásd az alábbi videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba