Mi az a hideghegesztés, hol alkalmazható és hogyan működik?

Az alkatrészek hideghegesztéssel történő összekapcsolása az utóbbi években meglehetősen népszerű megoldás. De ahhoz, hogy jó eredményt érjünk el, kitalálnod kell, hogyan kell ezt a módszert megfelelően alkalmazni. Meg kell értenie a termék műszaki jellemzőit és kémiai összetételének jellemzőit is.

leírás

A hideghegesztés jó néhány ismert, és néhány fogyasztó elismeri az ilyen döntések előnyeit. Ugyanakkor az otthoni kézművesek egy bizonyos kategóriája is van, akik negatív eredménnyel rendelkeztek a használat során. A legtöbb esetben az ok nyilvánvaló - az utasítások és a figyelmetlenség elégtelen vizsgálata a technológia részleteit illetően. Megfelelő használat esetén a speciális ragasztó sokáig hosszú ideig együtt tartja össze a különböző részeket.

A hideghegesztés stabilan működik, és így olyan anyagokat köthet, amelyek nem éri el a jelentős terhelést. Ilyen esetekben célszerű alkalmazni a vízvezeték-berendezések és az autóipari berendezések befejezésére. De a megbízhatóság mértékétől függetlenül, a probléma ideiglenes javításához hideghegesztés szükséges. Később, amint lehetőség nyílik, nagy átalakításra van szükség. A hideghegesztés az alkatrészek csatlakoztatásának eszköze, amely lehetővé teszi, hogy fűtés nélkül, majdnem „a területen” csatlakoztassák őket.

A ragasztó kémiai összetétele egy vagy két komponenst tartalmazhat (az első esetben az anyagot a lehető leghamarabb fel kell használni, amíg el nem veszíti a tulajdonságait).

A hideghegesztés előnyei az összekötő anyagok más változataihoz képest:

 • a deformációk kiküszöbölése (mechanikus vagy termikus);
 • következetesen tiszta, sima és megbízható varrás létrehozása;
 • az alumínium és a réz kombinálásának lehetősége;
 • a robbanóanyagokat tartalmazó tartályokban és csövekben lévő rések és rések bezárása;
 • nincs hulladék;
 • energia- és üzemanyag-megtakarítás;
 • környezeti biztonság;
 • az a képesség, hogy minden munkát speciális eszközök nélkül végezzenek.

Ne feledje, hogy a hideghegesztés csak kisebb javításokra alkalmas, mivel a kialakított hegesztések kevésbé tartósak, mint a „forró” módszerek használata.

Típusok és cél

Hideghegesztés alumíniumhoz használható. Ragasztó alkalmazásával az alkatrészeket szorosan préselik és körülbelül 40 percig az üreg alatt tartják. Végül a keveréket 120-150 perc alatt megszilárdítjuk. Ez a technika képes mind a lapos alkatrészeket, mind pedig a lyukakat és repedéseket minimális erőfeszítéssel összekapcsolni.

A műanyag szerkezetek (beleértve a PVC-t is) hideghegesztéssel kapcsolódhatnak az ipari létesítményekhez és otthonhoz. Alapvetően az ilyen keverékeket úgy tervezték, hogy műanyag csöveket csatlakoztassanak a fűtéshez, vízvezetékhez és szennyvízhez. A linóleum hideghegesztése a keménygumi termékek ragasztására is használható. Meg kell jegyezni, hogy a linóleum részei közötti kötések, ha így készülnek, sokkal jobbak, mint más ragasztók vagy kétoldalas szalagok használata.

A fém, beleértve a réz hideghegesztését is lehetővé teszi a különböző csővezetékek és tartályok szivárgásának lezárását.

Továbbá a kapacitás:

 • 100% -ra töltötték;
 • teljesen üres;
 • nyomás alatt.

Ez azt jelenti, hogy a szivárgó elemek, a radiátorok, a tartályok és a hordók, más tartályok javítása a folyadék elvezetése nélkül is elvégezhető.Még a olcsó ragasztóverziók is használhatók a melegvíz-csővezetékek javítására, és könnyen melegíthetik a hőt 260 fokig. De elengedhetetlen, hogy megtudjuk, hogy ez a feltétel ténylegesen megfigyelhető-e, vagy hogy a hőmérséklet magasabb lesz. A magas hőmérsékletű hideghegesztés 1316 fokos melegítéssel megtartja munkakörülményeit. Lehetővé teszi, hogy a hagyományos módon nehezen vagy lehetetlen módon hegeszthető, nyitott felületet hozzunk létre.

A két legelterjedtebb ragasztófajta természetesen öntöttvas és rozsdamentes acél esetében. Nem szabad összekeverni egymással, mert mindegyikük csak "fém" számára alkalmas.

A hideghegesztés univerzális módosítása lehetővé teszi, hogy:

 • fémtermékek javítása;
 • autók javítása;
 • a víz alatti részek csatlakoztatásához.

Természetesen a legtartósabb és stabilabb azok a ragasztók, amelyeket kizárólag fém, fa és polimerek egyidejű kezelésére terveztek. Az ilyen keverékek használatának előnye a vízvezeték javításában, hogy még a nem szakemberek is, akik nem rendelkeznek kifinomult berendezésekkel, elvégezhetik a munkát. Az univerzális készítmények felhasználhatók kerámia, polipropilén termékek ragasztására is. Függetlenül attól, hogy melyik célállomásról van szó, a folyékony hegesztést agyaggal konzisztens termékekkel párhuzamosan állítják elő.

struktúra

A kétkomponensű hideghegesztés egy hengerben helyezkedik el, amely egy pár réteg „töltésével” van ellátva: a külső réteget egy keményítőszer alkotja, és belsejében egy epoxigyanta magja van, fémpor hozzáadásával. Egy ilyen adalék segít erősíteni és megbízhatóbbá tenni az alkatrészeket. A különleges tulajdonságokat számos más adalékanyag adja, amelyeket minden gyártó gondosan elrejt. De biztos, hogy a kén mindig jelen van a fő összetevők között.

A benzostabil hideghegesztést különböző helyek alkotják. Stabilitása a terhelés nagyságától függ és néhány órától néhány napig terjed. A benzintartályokban lévő rések és lyukak bezárásához ajánlott a fém töltőanyaggal ragasztót használni, csak akkor juthat el a legközelebbi szervizhez.

Műszaki adatok

Mikor a hideghegesztés megszárad, annak kémiai összetétele határozza meg. A legtöbb esetben a varrás 1-8 óra elteltével már nem ragadós, bár vannak kivételek. Nem szabad elfelejteni, hogy a speciális ragasztó általában általában lassabb, mert meg kell várni, hogy a reakció teljes legyen a bevonat teljes vastagságában. A keményedési idő a levegő hőmérsékletétől függ, és leggyakrabban 12 és 24 óra között van. A hideghegesztés során kialakuló varrás egyenletesen vezet egy áramot a teljes hossz és vastagság mentén.

A tulajdonságok kombinációjából arra lehet következtetni, hogy a hideghegesztés minőségi összetétele szinte minden esetben használható, amikor a hagyományos elektromos hegesztőgépet nem lehet használni. De ahhoz, hogy az eredmény megfeleljen az elvárásoknak, először ki kell választania egy minőségi terméket.

A népszerű gyártók áttekintése

Hasznos, ha a hideghegesztés megvásárlásánál a vélemények irányulnak, de ugyanolyan fontos tudni, hogy mely gyártók termékei állandó keresletben vannak. Az ilyen orosz termékek viszonylag megfizethetőek, de minőségük gyakran nem felel meg az ügyfelek elvárásainak. A szakmai szakértők által megosztott becslések alapján a külföldi márkák közül a legjobbak Abro és Hi-Gear.

Ha még mindig a hazai termelés keverékét keresi, akkor minden besorolás első sorában mindig megjelenik "Gyémánt" és "Polimet". Termékek a márka alatt "Almaz" 1 óra alatt megszilárdul, és a vegyület 24 óra elteltével teljes szilárdságot kap. Csak ekkor lehet minden stressz alá esni. A ragasztó újrafelhasználható műanyag csomagolással lezárva és csőbe csomagolva.

A gyártó utasításai szerint ez a "Almaz" nedves felületeken is alkalmazható. Csak akkor kell vasalni, amíg a tapadás nyilvánvalóvá válik. A ragasztó megkötéséhez tartsa 1/3 órán át egy fonattal, és felgyorsíthatja ezt a folyamatot az otthoni hajszárító körüli ragasztott terület fújásával. A gyártó szerint nem felelős a hideghegesztés következményeiért a rosszul szellőztetett helyeken és / vagy védőkesztyűk nélkül.

Kémiai összetétele az epoxigyanták mellett ásványi töltőanyagok, keményítők és vasalapú töltőanyagok. A kritikus hőmérséklet 150 fok, a keverék elkészítésének ideje 10 perc. A minimális üzemi hőmérséklet +5 fok, de figyelembe kell venni, hogy ezzel együtt az anyag életciklusát percek alatt mérjük.

A linóleum hideghegesztése az A, C és T márkanév alatt az orosz piacra kerül (az utóbbit kevésbé használják). A módosítás - folyadék, nagy koncentrációban tartalmaz oldószert. Az aljzat széleit egymás után olyan hatékonyan ragasztják össze, mint a közepét. Nem lehet ilyen anyagot felhasználni nagy hézagok lezárására konzisztenciája miatt. De ez lehetővé teszi, hogy hozzon létre egy elegáns, nehezen felismerhető, még a varrás gondos vizsgálatával is.

Az A típusú hideghegesztés minden előnyével az új linóleumra is alkalmas, továbbá minden szabály szerint vágva. Ha az anyagot már hosszú ideig tárolják, vagy kényelmesen levágták, célszerűbb a C típusú ragasztó használata, amely több polivinil-kloridot tartalmaz, és az oldószer koncentrációja csökken. Az ilyen anyag vastag, még elég nagy repedésekre is kiterjedhet. Nincs szükség a széleinek pontos, precíz beszerelésére, ezek között 0,4 cm-es rések vannak, és ez nem zavarja a technológiai követelmények betartását.

A T hideghegesztési csoportot többkomponensű linóleummal tervezték, amelynek fő összetevője PVC vagy poliészter. Az így nyert varrás megbízható, tisztán megjelenő és nagyon rugalmas. Ezzel a keverékkel még félig kereskedelmi minőségű lemezeket és tekercseket is össze lehet kötni.

Hideg hegesztés fémhez a márka alatt "Thermo" - fémek és szilikátok kombinációja, melyet nagy viszkozitás jellemez. "Thermo" Kiválóan használható hőálló ötvözetekkel, beleértve a titánt is. Ha a motorhajtómű kiégett részeit meg kell javítani, a szétszerelés nélkül a motorrészekben keletkezett repedéseket, ez a legjobb megoldás. A létrehozott varrat nem csak a -60 és +900 fok közötti hőmérséklet-tartományban működtethető, hanem nagyon erős, jól tolerálja a víz behatolását és az erős rezgések hatását. Az anyag azonban csak az alkatrészek alapos feldolgozása, a legkisebb rozsdás területek eltávolítása és a belőlük levő lerakódások után mutatja a legjobb tulajdonságait.

Használati utasítás

A hideghegesztés nem lehetséges, ha a felület nincs megfelelően előkészítve. A legjobb módszer a csiszolópapír tisztítására, és a felszínre való felkészülés megítélésére a kitett fémréteg és a karcolások rajta. Minél nagyobb a karcolások az egyes területeken, annál mélyebben lépnek be az anyagba, annál erősebb a kapcsolat. A következő lépés az anyag szárítása, amelyhez egy egyszerű háztartási hajszárító elegendő.

Felmerülhet, hogy a hideghegesztés sikeresen összekapcsolja a nedves alkatrészeket is., de nem számít, mennyire lenyűgöző az ilyen kapcsolat, nem valószínű, hogy megbízható és feszes, ellenáll a víznek és a káros tényezőknek. Az egyik szárítás soha nem elég, el kell távolítania a zsírréteget a felületről. Az aceton volt és továbbra is a legmegbízhatóbb zsírtalanító, hatékonyan eltávolítja a még nagyon kis foltokat is.

Ezután a ragasztó elkészítésének fordulata következik be.A hengerről való leválasztáshoz a kívánt legnagyobb töredék csak éles késsel lehetséges. Csak át kell vágni, ellenkező esetben megsértik a gyártó által a készítményben megadott gyanta és keményítő arányait. Ha egy darabot vágunk, akkor összenyomódik, amíg a lágy és teljesen egyenletes színű lesz. Könnyen el lehet kerülni a keverék ragasztását a kezedhez, csak rendszeresen dörzsölje a tenyerét vízben (előkészítve, mert sokkal kényelmesebb, mint a csap nyitása, még akkor is, ha nagyon közel van).

A kezekkel együtt fontos felgyorsítani, ha a ragasztó eléri a kívánt konzisztenciát. Elegendő, ha néhány percig felügyelet nélkül hagyjuk, hogy felismerjük a megszilárdulást. Még mindig óvatosan kell dolgoznia. A lyukhegesztésnek egy lyuk tömítésekor részben be kell mennie. De ha a rés túl nagy, ajánlatos egy fémfoltral zárni, amely már a hideghegesztéshez tart.

A ragasztó 24 óra elteltével teljesen megszilárdul (bár néha a recept lehetővé teszi, hogy felgyorsítsa ezt a folyamatot).

A gyártó által megadott idő lejárta előtt a javított területet nem szabad befejezni:

 • tisztítsa meg;
 • gittel;
 • földre;
 • festett;
 • antiszeptikumokkal végzett folyamat;
 • őrölni;
 • a vízvezetékek vagy a radiátorok használata szintén nem éri meg.

Az a tény, hogy a hideghegesztés segítségével különféle terveket és részleteket lehet hegeszteni, lenyűgöző hatás elérése érdekében, nem jelenti azt, hogy használhatatlanul használhatja. Javasoljuk, hogy ne csak a gyártó utasításait olvassa el, hanem a véleményeket, szakértői véleményeket is. Nem szabad elfelejtenünk, hogy mind az aceton, mind más zsírtalanító szerek nagy veszélyt jelentenek az emberek és az állatok egészségére, és különösen nehéz esetekben akár fogyatékossághoz vagy halálhoz is vezethetnek. Ezért védőruházatot, kültéri munkát vagy jó szellőztetést kell viselni beltérben, lehetőleg segítséget nyújtó személy jelenlétében.

Hasznos tippek a profiktól

A fémek vagy ötvözeteik javításakor az epoxi alapú agyag agyag ragasztót ajánljuk. A keverék nem érzékeny a vízre, az oldószerekre és a technikai olajokra. Segítségével a -40 és +150 ° C közötti hőmérsékleten használható termékeket ragaszthatja. Egy ilyen kompozíció megtartja a legfeljebb öt perces munkaképességet, és amikor az óra elhalad, a ragasztott fém már élesíthető, fúrható, csiszolható és így tovább.

Szakértők úgy vélik, hogy a legjobb rögzítése lapos felületek klipekkel. Annak érdekében, hogy a motoros jármű radiátorában a folyadékot áramló területeket kimutassák, a víz belsejéből egy kompresszor fújja be a vízbe; azok a helyek, ahol a buborékok kijönnek és feldolgozásra szorulnak. Az ilyen javítás rövid távú, ha a következő néhány órában nincs lehetőség arra, hogy segítséget kérjen az autóápolási központban. Még egy rövid időre is elfogadhatatlan, hogy egy másik anyaghoz vagy kevésbé erős fűtéshez használt ragasztót alkalmazzanak.

Mi a hideghegesztés és miért van szükség, lásd az alábbi videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba