Forró ragasztó: mi az, az alkalmazás jellemzői

A meleg ragasztó olyan szilárd anyag, amely magas hőmérsékletek hatására gélszerű állapotba lágyul. Ilyen szerkezettel végzett munka esetén a speciális fegyvert használják.

Mi az?

A termikus ragasztót szilárd polimer rudak formájában állítjuk elő. Az anyagot melegnek nevezik, mert csak bizonyos hőmérsékleten történő melegítés után ragasztó és tömítő tulajdonságokat szerez. Fűtéskor a rúd egy része megolvad, és egy viszkózus sűrű tömegnek tűnik. Az edzés után a ragasztó ismét szilárd lesz. Hűlni másodpercek alatt.

Ez a kompozíció kézimunka és díszítés számára kényelmes. Ennek a ragasztónak a használata azonban nem korlátozódik a különféle kézművességek létrehozására - a forró keverék tökéletesen ragasztja a sokféle anyagot és használható javítási és építési munkákhoz.

A meleg ragasztóval való munkavégzéshez speciális pisztolyra van szükség, amellyel a szilárd, hosszú rudakat melegítjük. Lehetséges azonban az anyag olvadása pisztoly nélkül, jól melegítve egy könnyebb vagy más eszközzel. Ez a ragasztó használata azonban nem túl kényelmes.

Jellemzők

A forró ragasztó rudak különféle módosításokban kaphatók, amelyek egyes tulajdonságok, műszaki jellemzők és megjelenés tekintetében különböznek. Ennek az anyagnak minden fajtája közös jellemzője, hogy gyorsan és szilárdan ragasztja össze a legtöbb felszínt. A meleg ragasztó használata hatással lehet a hegesztésre.

Az alábbiakban a meleg ragasztó fő előnyei vannak:

 • Erősen rögzíti egymás között különböző anyagokat. A ragasztott részek megszakítása meglehetősen problémás.
 • A fűtött folyékony ragasztó néhány másodpercen belül megszárad, visszatér a korábbi szilárd állapotába, és megbízhatóan tartja az anyagokat együtt.
 • A negatív környezeti tényezők nem befolyásolják a ragasztó összetételét, és nem változtatják meg a műszaki jellemzőket. A termék nem fél alacsony és magas hőmérséklet, közvetlen napfény és nedvesség.
 • Alacsony költség. Ezenkívül kiválaszthatja a legmegfelelőbb rúdméretet, mivel a csövek hosszúsága és átmérője különbözik, ami lehetővé teszi, hogy ne fizesse túl a javításhoz nem szükséges anyagmennyiséget.

A ragasztó jelentős előnyei ellenére az anyagnak hátránya van. A ragasztószerkezet hátrányai a következő pozíciókat tartalmazzák:

 • A forró ragasztó különböző típusú felületek között ragaszthat. Van azonban néhány korlátozás: a ragasztóanyagot nem használják beton- és vakolt alapokra, valamint bizonyos típusú szövetekre és PVC-termékekre.
 • Mivel az olvadék ragasztóanyag elég magas olvadásponttal rendelkezik, ezért rendkívül óvatosan kell dolgozni az ilyen anyaggal.

típusok

Ma sokféle meleg ragasztó van. Először is, a szilárd rudak mérete és súlya különbözik: leggyakrabban 7 és 11 mm átmérőjű csöveket találunk, és az anyag hossza 4-20 cm lehet.

A következő fontos különbség az anyag színe. Az építőiparban a ragasztórúdok következő lehetőségei találhatók:

 • Átlátszó cső fehér színű. Ez az összetétel minden anyag esetében egyetemesnek tekinthető. A terméket mind a hazai, mind a szakmai építés területén használják.
 • Átlátszó cső fehér színű.Ebben a formában a ragasztókeverékeket univerzális használatra készítik, és az üvegrögzítéshez speciális módosítást végeznek.
 • Különböző színű átlátszatlan rudak. Ez az opció a színes dolgok ragasztására alkalmas, hogy a ragasztócsukló ne térjen el az anyag színétől. A meleg ragasztó színtartománya meglehetősen széles.
 • Átlátszó csík sárgás árnyalat. Ez a fajta meleg ragasztó fa, karton vagy papír tárolására szolgál.
 • Fekete vagy szürke csövek. Ez a módosítás nem használható különféle elemek ragasztására. Ebben az esetben a forró ragasztó tömítőanyagként szolgál az ízületek tömítésére. Ilyen készítményt is használunk az elektromos vezetők izolálására.

A ragasztórúdok másik fontos különbsége az olvadáspontja: egyes fajok 150 ° C-nál alacsonyabb hőmérsékleten, másoknál pedig igen alacsony hőmérsékleten olvadhatnak. Ez a mutató fontos figyelembe venni a ragasztó vásárlásakor.

Megfelelő összetételt kell kiválasztani a ragasztandó anyag típusának, valamint a ragasztópisztoly jellemzőinek figyelembevételével.

Hogyan válasszuk ki?

A megfelelő ragasztó rudak kiválasztása mindenekelőtt attól függ, hogy milyen felületről van szó, és amelyre a kompozíciót alkalmazzák, és a munkák általános céljára. Ugyanezeket a tényezőket is figyelembe kell venni a ragasztópisztoly kiválasztásakor. Fontos figyelmet fordítani a ragasztókészítmény ilyen jellegzetességeire, mint a rúd színe, az olvadáspont, a viszkozitás mértéke és a cél.

Mint tudják, a rudak 7 és 11 mm átmérőjűek. A kis átmérőjű csövek alkalmasak különböző kézművességek, jelmezek, díszítő elemek, valamint puha játékok kézi gyártására. 11 mm átmérőjű rudakra van szükség a szereléshez és az építési munkákhoz.

Hogyan csináld magad?

A meleg ragasztóhoz speciális eszközre van szükség. A legegyszerűbb ragasztópisztoly viszonylag olcsó. Ha szükséges, otthon is készíthet analógot egy ilyen eszközről. Ez különösen igaz, ha sürgősen szükség van bármilyen anyag ragasztására, és nincs megfelelő felszerelés.

A ragasztószalagok olvasztására szolgáló eszköz egy hagyományos újratöltőből készülhet. Ezen felül a következő eszközökre lesz szükség:

 • Teflonszalag vagy más hasonló tulajdonságú anyag;
 • konzervdoboz;
 • rézhuzal;
 • egy kis bárfa.

A jövőbeli készülék fogantyújának egy fából készült darabból kell készülnie. Ehhez mérjük meg a cső kezdetétől a spirálig terjedő távolságot, a mérést a sávra helyezzük. Két darab megfelelő méretű darabot vágunk ki a fából, és egy kis lyuk van a cső számára a középen.

A fogantyút két részből álló sáv alkotja. A fűtőcsövet teflonszalaggal kell becsomagolni, amely után egy fogantyút csatolhat hozzá. A sávok a szokásos szalaghoz vannak kapcsolva.

Szükséges egy cső készítése egy konzervdobozból, amelyben a ragasztó rudak megolvadnak. Az ónot két részre kell vágni, amelyek szélessége 9 és 16 cm. Egy cső egyetlen darabból készül, amelynek átmérőjének meg kell felelnie a ragasztópálcának. Ehhez a ragasztóanyagot ónszövet segítségével csomagolhatja.

Egy kis, 5 és 8 cm szélességű darabot vágunk ki az ón darab második részéből, amelyből egy nyitott orr kúp alakul ki a kapott hálóból, amelyből a ragasztó áramlik. Az ónlapok mindkét része összekapcsolódik és a kazán spirálja közötti lyukba kerül. Az óncsövet a hélixhez rézhuzallal rögzítik. Miután elvégezte az összes lépést, használhatja az eszközt.

Hogyan készítsünk forró ragasztót saját kezével, lásd a következő videót.

Használati utasítás

A meleg ragasztó alkalmazása otthon nem különösen nehéz. Ennek az anyagnak a kezeléséhez speciális ragasztópisztolyt kell vásárolnia. Az ilyen eszközzel való munkavégzés elve nagyon egyszerű:

 • A rudat egy speciális lyukba kell helyezni, amely a készülék hátulján található.
 • A kábellel ellátott pisztoly 220 voltos feszültséggel csatlakozik a hálózathoz. Azonban bizonyos típusú eszközök akkumulátoron is futtathatók.
 • Ahhoz, hogy a mag elkezdjen olvadni, várjon egy kicsit. A várakozási idő 5–10 perc lehet a meleg ragasztó típusától függően.
 • Forró folyékony ragasztó felhelyezése a felületre húzza ki a készüléket. A pisztoly előtt egy speciális lyuk van, amelyből viszkózus tömeg folyik.

tippek

Annak ellenére, hogy szinte bárki könnyedén dolgozhat egy ragasztópisztollyal, nagy valószínűséggel éget, ha gondatlanul kezeli a berendezést.

 1. Ügyelni kell arra, hogy a készülék ne melegítse túl a ragasztót, ellenkező esetben a viszkózus tömeg szivároghat a pisztoly testéből, és sérülést okozhat a bőr bőrével érintkezve.
 2. Ne hagyja a berendezést bekapcsolt állapotban, ha nincs szükség arra, hogy a ragasztáshoz egy adott időpontban használja.
 3. Ha az egyik színrúd cseréjét egy másikra kell cserélni, fontos, hogy a pisztolycsövet a maradék ragasztótömegből jól tisztítsuk. Ehhez ajánlatos a készüléket a hálózathoz csatlakoztatni, néhány percig melegíteni, és a trigger megnyomásával az összes forró ragasztó maradványait préselni.

Ha a ragasztó véletlenül bejutott a ruhába, akkor acetonnal oldhatja fel.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba