Kétkomponensű ragasztó: típusok és alkalmazás

Különböző építési és befejező anyagok ragasztásához a legtöbb esetben speciális ragasztót használnak, amely két komponenst tartalmaz. Az ilyen ragasztó tartós és megbízható tapadást biztosít különböző anyagokhoz. De mielőtt ezt az anyagot javítási munkák során használná, meg kell ismerkedni annak jellemzőivel, jellemzőivel és alkalmazási körével, és annak érdekében, hogy a tisztességtelen gyártók ne legyenek megtévesztve, fontos a kétkomponensű kompozíciók gyártóinak elemzése is.

Jellemzők

A kétkomponensű ragasztó kétféle összetevőt kombinál - speciális gyantákat, valamint keményítőszereket. Az utóbbiak eltérő aggregációs állapotúak lehetnek: folyadék vagy por. De mindenképpen szükség van a fő eljárás elvégzésére, mielőtt a ragasztót használná - a komponensek összekeverése, amely biztosítja az anyag keményedését.

Az összetétel megfelelő elkészítéséhez szigorúan be kell tartani a tenyésztési utasításokat.a csomagoláson feltüntetett. A kézikönyv a komponensek arányának és a hígítás után az öregedéshez szükséges idő arányának adatait tartalmazza. Egyes készítmények a két anyag összekeverésének más módját jelentik. Ha két felületet ragasztunk össze, akkor a gyantát egyre felvesszük, és a másikra keményítőt alkalmazunk, és a keverékeket közvetlenül összekeverjük két felület csatlakoztatásakor.

A kétkomponensű összetétel gyorsan megragad a felületen és megkeményedik. Ezenkívül nagyon nehéz eltávolítani. Bizonyos esetekben az epoxigyantával történő ragasztás vagy beágyazás folyamatát visszafordíthatatlanná teszi, ezért fontos, hogy gondosan előkészítsük a felületet, hogy a ragasztószerkezet a kulcsfontosságú funkcióinak elvégzése mellett ne járuljon hozzá a javítási események megjelenéséhez.

A fa és más felületek ragasztására szolgáló kétkomponensű anyagot gyakran vödrökben értékesítik. Az egyik alkatrész száraz formában van. Ebben az esetben adjuk hozzá a száraz komponenst a vödörhöz, és alaposan keverjük össze mindkét alkatrészt.

Az adott márkától és az epoxi összetételétől függő specifikus komponensektől függően az ilyen ragasztó fél órán át két óráig tárolható. Ezután használhatatlanná válik konzisztenciájának sűrűsége miatt.

Ha a kompozíciót már felvisszük a felszínre, akkor 1-2 órán át megtartja teljesítményét.

Előnyök és hátrányok

Más típusú ragasztókhoz képest a kétkomponensű ragasztóknak számos speciális pozitív tulajdonsága van.

Ezek közé tartozik néhány pozíció.

 • Nagy száradási sebesség. Az ilyen oldat nem tartalmaz különféle oldószereket vagy vizes komponenseket, így az alkalmazás után egy nappal megszáradhat.
 • Nagy szilárdság. Az epoxi oldat hosszú ideig ragasztja az anyagokat. Ezenkívül bármilyen módon is alkalmazható.
 • Vízálló. Az ilyen ragasztóval történő feldolgozás után az anyag nem reagál rosszabbra a vízzel való érintkezés esetén. A ragasztó nem tudja átadni a folyadékot, és nem szívja fel. Ezen túlmenően a nedvességgel való érintkezés nem befolyásolja az oldat jellemzőit.
 • A ragasztóoldat nem szállít villamos energiát.
 • A tapadási szint nagyon magas.
 • A készítmény rugalmas szerkezetű.
 • A ragasztónak nincs negatív hatása a tömb anyagaira.
 • Szárítás után a ragasztókötés nem deformálódik.
 • Az anyag nem hajlamos zsugorodásra az alkalmazás után egy bizonyos idő elteltével.
 • Még a káros anyagok jelenléte ellenére, a ragasztó nem veszélyes, mivel ezek az anyagok a kompozíció megszilárdulása miatt egyszerűen eltűnnek.
 • A készítmény nem érinti a különböző baktériumok és penész káros hatásait.

A hátránya a viszonylag magas ár, de a sokféle termék közül mindig megtalálható egy olyan lehetőség, amely megfelel a pénzügyi lehetőségeknek.

A kétkomponensű ragasztó néhány poliuretán fajtája is nagyon maró hatású, ami a bőrrel való érintkezéshez vezethet.

típusok

Bár a kétkomponensű ragasztó sokoldalú anyag, mégis számos fajtát tartalmaz, amelyek mindegyikének saját jellemzői vannak.

A kompozíciók fő típusai többféle.

 • Poliuretán ragasztó epoxi komponenssel. Gyakran válik alternatívaként a csavarokkal való szereléshez. Ez az oldat 20% -os rugalmassággal rendelkezik, és megfizethető áron értékesítik.
 • Egy még rugalmasabb összetétel, amelyet a parketta aljához való rögzítésre terveztek, poliuretán ragasztó, epoxigyanta nélkül. Rugalmassági indexe elérheti a 40% -ot, de az ilyen anyagot magasabb áron értékesítik.
 • Az akril 2-komponensű ragasztóanyagot ilyen fajták formájában, módosított kompozíció formájában mutatjuk be. Tartalmaz egy aktivátort, amely a termék felületére kerül. Csak akkor lehet ragasztást végezni.
 • Az akril fajták között van egy kétkomponensű, vízen alapuló diszperziós ragasztó is. Ez a vegyület tartós, mivel magas a tapadási szintje a felülethez és környezetvédelmi szempontból biztonságos.
 • Ragasztó PVC-hez - összetétele, amelynek teljesítménye akár 8 óráig is tarthat. Emellett lehetőséget biztosít további keményítők hozzáadására is. PVC-anyagú ipari munkákhoz egyfajta kétkomponensű kompozíciót használnak, mint pl.
 • Különleges a nem zsugorodó kétkomponensű oldat, amely átlátszó színnel rendelkezik. Ez az epoxi összetétel multifunkcionális, mivel összetett elektronikai alkatrészként rögzíthető, kis díszítőelemek vannak.

Alkalmazási kör

A kétkomponensű készítmény anyagának kiváló tapadóképessége miatt Különböző típusú mintákat ragaszthat.

 • A parketta ragasztására szolgáló kétkomponensű poliuretán készítmény nagyon népszerű. A ragasztás utáni tapadás esetén a parketta ragasztó jobban tapad a lapokhoz, ezáltal kiküszöböli a nem kívánt üregeket.
 • Ha szükség van a rétegelt lemez ragasztására, az alternatív rögzítés, amely nem alacsonyabb az erősségnél, kétkomponensű ragasztóvá válhat.
 • Az ilyen típusú kompozíció tökéletesen alkalmas kerámialapok vagy mozaikok elhelyezésére. Speciális tulajdonságai miatt az anyag biztosítja a burkolólapok megbízható kötését az alapra mind vízszintes, mind függőleges felületeken.
 • A ragasztószerkezettel történő további hőkezeléssel a fémből, alumíniumból vagy más nehéz anyagból készült összekapcsolt részeket lehet használni.
 • Kétkomponensű ragasztóval a természetes és mesterséges kőből készült masszív termékek, mint például a márvány és a gránit is összekapcsolódnak egymással. Különböző panelek lehetnek a belsőépítészethez.
 • Az üvegtermékek gyakran törékenyek a törékenységük miatt. De az epoxi ragasztó kiváló összeköttetés lesz az ételek, vázák és egyéb üvegtárgyak alakjának helyreállításához.
 • Kétkomponensű anyagot használnak cipők, néhány ruházati cikk és kiegészítők javítására.

A ragasztószerkezet ilyen széleskörű használata lehetővé teszi, hogy a mindennapi életben egyfajta univerzális módszerként használják a különböző anyagok ragasztását. Elég, ha egy cső ilyen ragasztó van a házban, hogy könnyen megszüntesse a sok lebontást.

Néha epoxi ragasztót használnak betonelemek készítéséhez. Ehhez a kompozíciót speciális formákba öntik.

A befejező munkálatok során a ragasztószerkezetet arra használják, hogy lezárják a padlóburkolat esztrichének réseit, ami lehetővé teszi az építés során keletkező kis hibákat.

gyártók

Az építési és befejező anyagok piacán számos ilyen összetétel található. Válassza ki a legnépszerűbb gyártókat.

 • "Uzin MK 92 S" - egy egyedülálló ragasztó, amelyet nagyon hosszú élettartam jellemez. Ez a minőség az anyag megnövekedett szilárdságának köszönhető.
 • Kétkomponensű ragasztó keverék Poxipol egyedülálló anyag, mert még víz alatt is keményedhet. Az ilyen komponens, mint érintkezési ragasztó, nem tartalmazza a toluolt. Fél óra múlva a keverék már megszáradhat.
 • A nehéz anyagok, például fém, acél, titán vagy cement ragasztásához használják "Univerzális kétrészes összetétel 302". 10 g-os csövekben kerül forgalomba. Fontos megjegyezni, hogy az ilyen anyag nem képes cinket, poliolefint, rézet és celluloidot ragasztani.
 • Védjegy ragasztó Interbond Fából, műanyagból, MDF-ből, rétegelt lemezből és más nem nehéz anyagokból álló anyagok közötti kötőanyagként használják. Különlegessége abban rejlik, hogy az egyik anyag aeroszol formájában van feltüntetve, amelyet a csatlakozni kívánt felületek egyikére kell permetezni.
 • Kétkomponensű összetétel Akfix 705 különleges szerkezettel rendelkezik. Soha nem folyik lefelé, ezért ez egy nagyon kényelmes anyag a függőleges felületek felé. A fa és a műanyag mellett a bőr és a gumi ragasztása is lehetséges.
 • A márka Zionakrilát ragasztó oldatai Loctite széles körű alkalmazásokkal rendelkezik. A cég speciális típusú vegyületeket gyárt a huzalok, gumi alkatrészek ragasztásához, kozmetikai eljárásokhoz és sok más munkához.

Hogyan válasszuk ki?

Sok felhasználó számára a ragasztó kiválasztásának összetettsége.

A megfelelő összetétel kiválasztásához számos tényezőt kell figyelembe venni, amelyek tartalmazhatnak néhány árnyalatot.

 • A munka típusa Befejező munkák, falburkolatok, parketta. A ragasztót az alkatrészek javítására és összekapcsolására is használják. A szükséges anyag mennyisége közvetlenül függ ezen tényezőtől. Néha elég csak egy 10 g-os csövet vásárolni.
 • Az anyag, amit meg kell ragaszkodnod. Meghatározza a kétkomponensű ragasztó konkrét típusát. Nem minden fajtának van lehetősége arra, hogy alkatrészeket csatlakoztasson bármely nyersanyagból, ezért speciális készítményeket kell vásárolnia.
 • Pénzügyi költségek. Szükséges kiszámítani a ragasztó megengedett értékét a képességei alapján. Egyes munkák esetében nem szükséges a legdrágább ragasztók vásárlása, mivel egy olcsóbb egyenérték is sikeresen képes megbirkózni a díszítéssel és a javítással.
 • Amikor egy felhasználó dönt egy adott ragasztó márkáról, akkor emlékeznie kell arra, hogy megismerkedjen a gyártó véleményével - ez segít ellenőrizni az anyag jellemzőit, megtanulni néhány felhasználási titkot, és bizonyos esetekben megvédi magát az alacsony minőségű termékek vásárlásától.

tippek

A kétkomponensű ragasztó használata különböző területeken egyszerű és hatékony volt, meg kell hallgatni az építési és javítási szakemberek és a tapasztalt felhasználók ajánlásait.

A ragasztóval való munka megkönnyítése elősegíti a szakemberek tanácsát.

 • A polimerizációs eljárást nem rögzítik időben. Különböző módon befolyásolható. Ha fel kell gyorsítani az eljárást, ajánlott a környezeti hőmérséklet növelése. Egyes kézművesek nagyobb arányban szeretnek keményítőt hozzáadni a folyamat felgyorsításához.Ha meg kell hosszabbítania a folyamatot, akkor kevesebb keményítőt kell hozzáadnia, mint az utasítások.
 • Ha a parketta kétkomponensű csatlakozóra van szerelve, akkor ajánlatos a teljes szárítást nem 24, hanem 48 óráig várni.
 • Az epoxi kétrészes ragasztóval való munkavégzés során ne felejtsük el a védőeszközöket. Ezek közé tartoznak a kesztyűk, a légzésvédelemhez való kötés. Szükséges a komponensek összekeverésének szakaszában, mivel ebben a szakaszban előfordulhat a káros anyagok kibocsátása. A kesztyűk jól használhatók, hogy a ragasztó ne kerüljön a kezek bőrére, mert elég nehéz tisztítani.
 • Ha a kétkomponensű ragasztó javításakor a bőrre került, akkor az acetonoldat segíti a jelek mosását.
 • A ragasztóval való munkavégzés során a rajzokat kerülni kell a beltérben.
    • Ha padlóburkolatot használnak, az alkalmazási felületnek szükségszerűen száraznak, de nem túl simanak kell lennie.
    • Egyes vegyületek nagyon gyorsan tapadnak, ezért ajánlatos azokat más anyagokkal együtt használni, ha szükség van arra, hogy minden befejező részletet sietség nélkül felszereljen.
    • A kétkomponensű ragasztó keveréséhez vagy alkalmazásához használt szerszámokat gondosan meg kell tisztítani. Ha időben nem szabadul fel a szennyeződéstől, akkor használhatatlanná válhat.

    Kétkomponensű ragasztóoldatok - egy igazán egyedi eszköz különböző bevonatok és alkatrészek rögzítésére. Ha figyelembe vesszük az ilyen anyag kiválasztásával és munkájával kapcsolatos minden árnyalatot, könnyen megbirkózhat a javítással és a hazai nehézségekkel.

    A Hosch kétkomponensű német építési ragasztó használatához lásd az alábbi videót.

    Comments
     szerző
    Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

    Bejárat

    Nappali

    hálószoba