A fa ragasztó kiválasztása

A mindennapi életben gyakran előfordulnak olyan helyzetek, amelyek különböző fafelületekkel és különböző fajok faipari termékeivel foglalkoznak. Annak érdekében, hogy javítson vagy csináljon valamit, nem mindig helyénvaló a körmöket vagy csavarokat használni, így van egy olyan eszköz kiválasztása, amely a rögzítőkhöz használható. A választás leggyakrabban a ragasztó mellett van, de nem minden ragasztószerkezet ajánlott a fával való munkavégzéshez.

Különleges jellemzők

A fa ragasztót mindenütt használják, de az ilyen anyag ragasztásának sajátosságai némileg eltérnek a gumi vagy műanyag felületek közötti kapcsolattól. Ezeknek a munkáknak a végrehajtásának technikája nem feltételezi az elemek száradását vagy préselését egymáshoz. A fa más megközelítést igényel, amely az egyes fajta egyedi jellemzőitől függ. Ma a ragasztók köre a piacon különböző termékek tömegét képviseli.

De ebben a fajtában elég csak megzavarni, anélkül, hogy megértenénk, hogy mely termékek lesznek optimálisak egy adott helyzetben.

Ahhoz, hogy a legmegbízhatóbb kapcsolatot biztosító összetétel helyes választás legyen, figyelembe kell venni a következő tényezőket:

 • anyagjellemzők - a tapadás mértéke, kátrány;
 • minden egyes hozzátartozó anyag jellemzői - fa, fa vagy fa;
 • a ragasztóvonal terhelése;
 • termék jövőbeni felhasználásának feltételei.

Figyelembe kell vennie a ragasztó összetételének jellemzőit is, többek között:

 • kötési sűrűség szintje;
 • a termékek nedvességállósága;
 • a teljes szárításhoz szükséges idő;
 • többfunkciós ragasztó;
 • kötési szilárdság;
 • toxicitási mutatók.

típusok

A fa ragasztására szolgáló termékek eltérő összetételűek és hatókörük. Az anyagok többsége univerzális áruként van elhelyezve, amelyekhez a faelemek rögzítőelemei csak egyike a használatnak. Más termékek szűk célú vegyületekként készülnek, így nem szándékoznak más anyagokkal érintkezni.

Számos különböző kompozíció létezik.

 • PVA ragasztó néha diszpergált kötőanyagnak nevezik.

Az ilyen termékek fő jellemzői:

 1. nincs toxicitás, így a kompozíció beltérben használható további biztonsági intézkedések nélkül;
 2. gyors beállítás a felülettel;
 3. 60 kg / cm2 statikus terhelés;
 4. korlátlan termelési élettartam;
 5. bármilyen felület használatának lehetősége.

Ennek a ragasztónak a hátránya a hígítás módszere, amely a víz hozzáadásán alapul, ami negatívan befolyásolja a magas páratartalmú helyiségekben a rögzítés megbízhatóságát. Az ilyen ragasztóelemek magas minőségű ragasztásának biztosítása érdekében ajánlott a fapor hozzáadása.

 • Epoxi ragasztó egy kétkomponensű kompozíció, melynek használata során az anyagokat egy adott arányban kell összekeverni. A termékek erős alkalmazást biztosítanak, univerzálisak az alkalmazás kérdésében. Az epoxi-vegyületek vízállóak, ellenállnak az agresszív anyagoknak és az üzemanyagoknak és a kenőanyagoknak. A teljes keményedési idő az alkalmazott réteg vastagságától függ. Az anyag hátrányai közé tartozik a bőr védelme és a túlköltekezés szükségessége, mivel lehetetlen pontosan kiszámítani, hogy a felületkezeléshez mennyire szükséges egy kész oldat.
 • BF - a ragasztó típusa, amely számos eszközt tartalmaz. A faanyagok esetében a 2. és 4. sorozatot ajánljuk, melynek összetétele nagyon gyorsan megszilárdul. Ez átlagosan 50-60 percet igényel, de feltéve, hogy a páratartalom és a hőmérséklet normál határokon belül van.

A készítményeket két rétegben, rövid időközönként kell alkalmazni. A negyedik ragasztó-fagyálló termék. A BF hátránya, hogy szükség van a fa felületének kötelező zsírtalanítással történő előzetes tisztítására.

 • Hőálló ragasztókrúd formájában. Az ilyen termékekkel való munkavégzéshez speciális fegyverre lesz szükség. A termékek alkalmazási köre főként a kis részek rögzítését vagy a fafelületen lezáró hibákat érinti.
 • Asztalos ragasztók. A termékek megmunkálásához elő kell készíteni. A fa ragasztó alapja a szerves fehérje, amely a fő ragasztóanyag. Különböző faanyagok kombinálásához szükséges: keménylemez, papír, karton, faipari termékek. A természetes összetétel biztosítja a használat biztonságát.

A fűrészáru fő összetevőjének eredete más.

A termékeket a nyersanyagok változatossága alapján osztályozzák.

 • Mezdrovyj. Az ilyen termékek fő összetevője az állati bőr feldolgozása során keletkező anyag. Az anyag pelyhek, csempe vagy por formájában állítható elő.
 • Bone. A nyersanyagok az állatok csontjai. A termékek átlagos költsége. Jobb, ha átlátszó készítményt használunk a nyers keverékek helyett a szennyeződésekkel.
 • Kazein. Széles körben használják a repülőgép-modellezésben és a hajógyártásban. A nedvességet semleges és erős vegyületet képez. A kompozíció elkészítéséhez szigorúan be kell tartani az arányokat és az időintervallumot.
 • Fish. Készült a bordák és a mérlegek maradványai alapján. A kompozíció professzionális terméknek tekinthető, amely különböző fokú merevségű felületek ragasztására szolgál. A ragasztó költsége meglehetősen magas, ezért bútorragasztóként van elhelyezve és drága bútorok javítására vagy helyreállítására használják.
 • Nedvességálló oldat. Ezt önmagában is elkészítheti, hidratált mész és túró felhasználásával, ami nem olyan régen megszűnt.

Van egy bizonyos technológia a fa ragasztó gyártására. Ezt a száraz tömeget vízzel öntjük és 6-12 órán át hagyjuk, hogy a készítmény teljesen felszívja a nedvességet. Ezután a maradék vizet leeresztjük, és az elegyet vízfürdőben melegítjük, amíg az anyag teljesen fel nem oldódik. A főzési folyamat időszakos keverést igényel. Fontos, hogy szabályozzuk a folyamatot, hogy a keverék ne forraljon. A ragasztót szigorúan a fa szálak elrendezése irányában hajtják végre, majd az elemeket egymáshoz nyomják és rögzítik. A termék fő hátránya a 10% -ot meghaladó faanyag nedvességtartalmának csökkentése.

 • Szintetikus sav ragasztó. A ragasztóanyagból mész és porcukor hozzáadásával készül. A termékek nagyfokú szilárdsággal rendelkeznek a csatlakozó elemeknél. Vízálló, vegyszerekkel szemben ellenálló. A termék hátránya elég hosszú főzési folyamat, mivel az oldat tömegét 24 órán át vízben kell tartani.
 • Ragasztó paszta. Asztalos, fából készült kőris és kréta alapján készül. Az anyag jól mutatja a fa alapozását és gittelését.
 • Poliuretán termékek. Ez a legdrágább a fenti tartományban. Az anyagnak számos pozitív tulajdonsága van. Az a terület, ahol a készítményt alkalmazzák, tökéletesen ellenáll a nagy dinamikus terheléseknek.

Ez az anyag ideális bútorok javítására, például a székek lábaihoz, amelyeket idővel lazítanak.Továbbá a készítmény nagyon ellenáll a különböző hőmérsékleteknek, nedvességnek és napsugárzásnak. A szélsőséges körülmények között működtetett faszerkezetek jobb, ha csak egy ilyen összetételű ragasztót használnak.

Az alkalmazás hatálya

A beltéri felületek ragasztásához egy- és kétkomponensű PVA ragasztókat használnak. Egy keményítővel ellátott kétkomponensű eszköz könnyen beszerezhető a munkaterületen, a helyiségen kívül, - lépcsők, kerti bútorok, ablak- vagy ajtómodellek. Poliuretán folyékony ragasztóanyag kompozíciók tökéletesen ragasztják a fát, valamint a kerámialapokat, rétegelt lemezeket, fémeket és műanyagokat. A termékek ideálisak olajos fa számára. A ragasztó ötvözet rögzítés nélkül rögzíti a csatlakozásokat, kis részekkel ellátott részeket biztosít.

Az epoxi ragasztó olyan munkákhoz ajánlott, amelyekben fa ragasztása történik. A termékek kitölti a hiányosságokat, vízálló kapcsolatot hoz létre.

A kontaktkompozíció rugalmas varrást képez, amely ellenáll a mechanikai stressznek. A ragasztó megbízhatóan rögzíti a textíliákat a kárpitozott bútorok gyártásához és a nagy műanyag alkatrészek ragasztásához.

A Superglue-t leggyakrabban otthon használják, mivel a gyorsan száradó készítményekre vonatkozik. Mindezek mellett széles körben használják a fát. Ez elengedhetetlen a kis faelemek rögzítéséhez és az alkatrészek közbenső rögzítéséhez. A kompozíciót javasoljuk a repedések zárására a fa felületeken, valamint arra, hogy saját kezűleg javítsa a vágó konyhai táblát.

A csont ragasztó ideális termék antik bútorokkal készült munkákhoz.

Hogyan kell használni?

A fa ragasztók minden típusa magában foglalja az alkalmazási területet érintő egyedi szabályok betartását.

A közös módszerek a következők:

 • a munkafelületek tisztításának szükségessége a kompozíció alkalmazása előtt;
 • a tesztszerelvény ragasztó használata nélkül.

Mivel azok a részek, amelyek kis nyomást nem gyakorolnak egymásra, nem tapadnak ragasztásra. A már összeállított alkatrészeket a kompozíció segítségével szorítókkal kell rögzíteni, amíg az anyag teljesen megszárad. Átlagosan a termékek fagyasztása egy nap alatt történik. A ragasztó, mint a faelemek egymás közötti rögzítésére szolgáló eszköz, egy régi és nagyon hatékony változat, amely a legújabb technológiai fejlesztéseknek köszönhetően többször megerősítette tulajdonságait. Minden termék részletes utasításokat tartalmaz a csomagoláson található alkalmazásról.

gyártók

A piacon a fa ragasztót számos ismert márka képviseli. A szegmens vezetői a Moment, a Titebond és a Titan.

Titebond által gyártott Franklin International. Ajánlott a rétegelt lemezből készült bútorok, kültéri fafelületek, valamint egyéb faanyagok. A készítmény nem tartalmaz oldószereket, és a fő komponensek természetes és szintetikus polimerek. Ez a funkció jó tapadási felületeket biztosít egymáshoz.

Van egy sor kompozíció Titebond II Premiumamely az ajtók és ablakok gyártásával kapcsolatos munka iránti igényt jelent. A kompozíciónak nagy a nedvességállósága, ezért tökéletesen az utcán való működés során nyilvánul meg. Ezt az eszközt gyakran használják különböző faelemekkel díszített fa homlokzat díszítésére.

társaság Henkel népszerű a termékei számára "Moment Super PVA D3". Ipari célokra, valamint a karton, papír vagy rétegelt lemez ragasztására szolgáló mindennapi életben használják. A vízálló PVA ragasztó adalékanyagként működik konkrét megoldásokban, ezáltal növelve a kész tömeg plaszticitását. A D4 készítmények a termék vízállósága tekintetében magas minőségűek.Az ilyen alapok speciális célú áruként helyezkednek el, ezért magas áron különböznek.

"Moment Joiner" - a legjobb orosz ragasztó, amely víz diszperzió, amely tökéletesen ragasztja a fafajokat, valamint az építőanyagokat. A professzionális csatlakozók felismerik a gyors száradást, a rendelkezésre állást és a tartósságot.

"Universal Titan" ajánlott műanyag, üveg és fa ragasztásához. Egy ilyen gyorsan száradó ragasztó gyorsan erősödik, színtelenné válik, ezért kiváló lehetőséget kínál a fa és a fa tartalmú anyagokkal való munkavégzéshez.

Fa ragasztó „Második” szilárdan ragasztja a kartont, a műbőr, a fa, a forgácslap és a szövet. Különböző anyagok és termékek kombinációinak rögzítésére használható. A ragasztóanyag népszerű a bútorok javításában, valamint a padlóburkolat telepítésekor. A készítmény szagtalan, ezért zárt helyiségekben működhet.

tippek

Fából készült ragasztóoldatot vásárolva figyelembe kell vennie a következő árnyalatokat:

 • Ha örökké tartja a kötőelemeket, akkor figyeljen a szintetikus készítményekre. Olyan alkatrészek esetén, amelyek további szétszerelést igényelnek, jobb, ha csont vagy kazein terméket vásárol.
 • A könnyű fafajokat nem kell ragasztani a kazein ragasztókkal, mert idővel a varratok sötétebbek lesznek, és az „ácsmester” összetétel, amely ugyanolyan árnyalatot fog kapni, mint a munkafelület, ideális lesz az ilyen munkákhoz.
 • A PVA megvásárlásakor ellenőrizni kell annak következetességét. Ha túl folyékony, vagy éppen ellenkezőleg, nagyon vastag, azt jelenti, hogy a termékeket szállítás vagy tárolás során túlhűtésnek vetették alá. Ennek eredményeként garantáltan elveszíti tulajdonságait.

  A minőségi ragasztó kiválasztásához figyelembe kell venni a közelgő munka terjedelmét és sajátosságait. Például egy összetétel nagy területre történő alkalmazásához érdemes a porított termékeket választani, mivel ez többször kevesebb költséggel jár. Szükséges a készítmény minőségi jellemzőinek tanulmányozása, a termékek legmegfelelőbb fizikai jellemzői alapján választott termékek kiválasztása.

  Nem lenne felesleges, ha először konzultálnának egy szakemberrel, mivel a szakemberek többsége empirikusan kiválasztja a kompozíciót, és a csomagoláson és az ügyfelek véleményein lévő információk segítenek a helyes választásban a hazai és külföldi fa ragasztóanyagok gyártói között.

  A fa ragasztó kiválasztásához lásd a következő videót.

  Comments
   szerző
  Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

  Bejárat

  Nappali

  hálószoba