Téli hab: jellemzők és alkalmazás

Sok építési és javítási munka magában foglalja a hab használatát. Az alsó hőmérséklet nem lehet az építés felfüggesztésének oka. A poliuretánhab tömítőanyag speciális típusainak köszönhetően a munka bármilyen időjárási körülmények között folytatható. Azonban egy ilyen termék megvásárlása előtt meg kell derítenie, mi a téli hab, mi az alkalmazásának jellemzői.

Jellemzők és tulajdonságok

A poliuretán hab egy aeroszol csomagban kibocsátott anyag. Folyékony előpolimert tartalmaz, amely a léggömbből gázkeverékkel van eltolva. Ennek az összetételnek köszönhetően a szerelőhab kiszorult a tartályból, habok és nedvesség hatására kitágul. Ezután a polimerizációs folyamat során a termék teljesen kikeményedett. Az eredmény egy meglehetősen erős anyag - poliuretánhab, amely kitölti az összes szükséges üreget, varratokat és nehezen hozzáférhető ízületeket. Egy henger segítségével meglehetősen nagy mennyiségű munkát végezhet, amit az anyag jelentős kiterjesztési együtthatója megkönnyít.

A hideg tavaszi vagy őszi időszakban kötelező a téli fajták használata. Ha a levegő hőmérséklete +5 ° C alá esik, akkor a nyári habok már nem alkalmasak a telepítésre.

Az anyag teljesítménye csökken a hőmérséklet csökkenésével. Negatív hőmérsékleten a hab mennyisége minimálisra csökken. Ezenkívül a réteg nem keményedhet megfelelően, az anyag az alkalmazás során nem lesz képes a kívánt konzisztenciát elérni, és nem képezi a szükséges hermetikus alapot. Ezt a problémát a hegesztőanyag téli fajtáival lehet megoldani, biztosítva a stabil működést -10 ° C-os hőmérsékleten. Ezért télen csak speciális, nagy teljesítményű habverziókat kell használni.

A téli poliuretán habtömítő nyáron főként a hajtóanyag, a hajtóanyag gáz kémiai összetételében különbözik, ami sokkal hatékonyabbá teszi a habot. A főbb jellemzők szerint a habosító tömítőanyagok téli típusai ugyanazokkal a tapadási és szigetelési adatokkal rendelkeznek, mint a nyári. Ha a levegő hőmérséklete nulla, a téli tömítőanyagok ugyanúgy működnek, így nyáron is használhatók.

Poliuretánhab alkalmazásával fontos megjegyezni egy fontos árnyalatot. A poliuretánhab tömítőanyag keményedési ideje a környezeti hőmérséklettől függ, és minden fokozatos csökkenésnél nő. A szakértők azt javasolják, hogy ne folytassák tovább a feldolgozást, amíg a habréteg teljesen meg nem keményedik. A téli szezonban ez a folyamat hosszabb ideig tart, mint nyáron. Az anyag keményedési periódusainak be nem tartása a szerelési hab tulajdonságainak romlásához, valamint a rétegszerkezet és a méretstabilitás megszakításához vezet.

Típusok és specifikációk

A meglévő szerelési habok különböző kritériumok szerint több típusra oszthatók.

A termék összetevői:

 • egyetlen komponens;
 • két komponens.

Az alkalmazási idő alatt a környezeti hőmérsékletnek megfelelően háromféle hab van:

 • A csomagoláson a nyári jelölés a felület hőmérsékletét mutatja az alkalmazás időpontjában + 5 ° és + 35 ° C között, ugyanakkor a keményített hab fagyállósága -50 ° és + 90 ° C között mozog.
 • Tél - az alkalmazás idején a hőmérséklet-tartomány főként -10 ° és + 35 ° C között van (egyes gyártók - 20 ° C-ra csökkentették az alsó határt).
 • All-season - a leginkább sokoldalú lehetőség, amely egyesíti a két korábbi hab tulajdonságait.A speciális képletnek köszönhetően az anyag térfogatát növelheti és gyorsan hidegben polimerizál.

A használati mód szerint a hab:

 • professzionális, speciális adagolópisztoly használatát igényli;
 • háztartási vagy félig profi, nem igényel speciális eszközöket (speciális csőadapter alkalmazásához).

A gyúlékonysági hab osztálya:

 • tűzálló vagy tűzálló B1;
 • önkioltó B2;
 • gyúlékony B3.

A téli telepítési hab műszaki jellemzői és tulajdonságai több fő pontot tartalmaznak:

 • Különböző alkatrészek tapadási képessége a telepítés során.
 • Fagyállóság. Az edzett állapotban a habréteg képes ellenállni az alacsony hőmérsékleteknek, megtartva az összes teljesítményadatot.
 • Jó hang- és hőszigetelési jellemzők.
 • A levegő üregeinek, üregeinek a feltöltése és tömítése nehezen elérhető helyeken.
 • Kiváló kompatibilitás a legtöbb építőanyaggal (kivéve a teflont, szilikonot, polietilént, olajos felületeket stb.).
 • Porozitás, amely különböző kombinációkban stabilitást biztosít.
 • Jó tapadás, amely biztosítja az anyag azon képességét, hogy bármilyen alaphoz tapadjon. Ez a tulajdonság biztosítja a gyors és kiváló minőségű telepítési folyamatot.
 • Zsugorodás. Minél kisebb ez az érték, annál erősebb lesz a kapcsolat. Az anyagnak ez a tulajdonsága megszilárdulása után van.

A beszerelő tömítőanyag minőségi jellemzői számos paramétertől függenek:

 • Felületi és környezeti hőmérséklet a használat idején. A hidegben a tömítőanyagokkal való munka nehezebbé válik, mivel a hideg levegőt alacsony páratartalom jellemzi. Ilyen körülmények között a hab nem terjed ki olyan jól, és nem elég keményen keményedik.
 • Bővítés - a tömítőanyag ezen tulajdonsága befolyásolja a tömítés minőségét. Túlzott terjeszkedés esetén az épületszerkezetek deformálódásához vezethet.
 • Anyag viszkozitása - ez a paraméter jellemzi a tömítőanyag azon képességét, hogy a telepítés idején nem csúszik le a felületről.

Alkalmazási kör

Tulajdonságai miatt (nagy tágulási együttható és kiváló tapadás a legtöbb építőanyaghoz) a fagyálló habot széles körben használják mind a belső, mind a külső munkákhoz.

Ez az anyag nagyon népszerű az építők körében, és:

 • tömítő- és tömítőanyag a szerkezetekben a rések, üregek és ízületek betöltésére;
 • szigetelés és hangszigetelő anyag (porozitása miatt);
 • az egyes alkatrészek rögzítése és rögzítése a telepítés során, például ablakok, ajtók vagy falszigetelés telepítésekor;
 • hőszigetelő fűtő- vagy hűtőrendszerekben;
 • az elosztó és elektromos hálózatok elosztó szigetelője.

gyártók

Az építési munkákban leggyakrabban előforduló habképző anyagok egyik legszembetűnőbb példája a habszigetelő anyag. Soudal. A specifikációk szerint kiváló minőségű anyagként ismerik fel, amit a tömítőanyag értékesítésének száma és az elégedett vásárlók pozitív visszajelzése bizonyít.

A Soudal a világ legnagyobb poliuretán porlasztóhab gyártója. A legmagasabb minőségű és széles termékválaszték lehetővé teszi a gyártó számára, hogy mintegy 20 éve vezessen az építőanyagok piacán. A Soudal hab szerelvénye kiváló működési jellemzőkkel, egyenletes szerkezettel, nagyfokú szigeteléssel és nedvességállósággal rendelkezik. A gyártó téli vonala -250 ° C-ig használható.

A kiváló minőségű beszerelési anyagok egy másik példája a fagyálló, egykomponensű aeroszolhab. Penosil. Jó műszaki jellemzői vannak: nagy anyaghozam, kiváló tapadás, egyenletes egységes szerkezet, kis másodlagos expanzió.Ez egy univerzális professzionális szerelési eszköz, amely minden időjárási körülmények között használható.

Poliuretán hab Makrofleks - ez egy egykomponensű, jó tapadású poliuretán anyag, hosszú működési idő, amely alatt az anyag nem törik meg. A jó műszaki jellemzők ellenére a termék olcsó.

Ragasztó hab "Technonikol" - jó szerelési anyag kiváló teljesítményt nyújt. A hazai termelés terméke kényelmes és hatékony használatban van, aktívan használják melegítő helyiségekbe polisztirol hablemezek, gipszkarton lapok, gipszszálak, gőzbeton tömbök telepítésével.

Kiváló téli habot veszünk figyelembe Tytan szakembera poliuretán habok új generációját képviseli. Teljesen ártalmatlan anyag, biztonságos az alkalmazás idején is. A termék legfeljebb –200 ° C-os hőmérsékleten használható a henger előmelegítése nélkül.

A hab beszerzése előtt meg kell határozni az anyag követelményeit. A hardverboltok értékesítési asszisztensei segítenek a választék kezelésében és a megfelelő választásban.

Használati tippek

A hab használata előtt emlékezzen néhány alapvető szabályra:

 • A felhasznált felület hőmérsékletének meg kell felelnie a csomagoláson feltüntetett határértékeknek.
 • A habhenger nem tárolható nulla alatti hőmérsékleten. Ha a tömítőanyag valahol a zérus hőmérsékleten helyezkedik el, használat előtt melegíteni kell szobahőmérsékletre. Meleg vízzel, 30-500 ° C-os fűtéssel lehetséges, bár egyes gyártók termékei nem igényelnek ilyen eljárásokat. Mindenesetre jobb, ha gondosan tanulmányozzuk a használati utasítást.
 • Vigyen fel habot, tartsa a palackot fejjel lefelé. A hézagokat és a varratokat kb. Emlékeztetni kell arra, hogy a polimerizációs réteg alatt hajlamos a terjeszkedés. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál nagyobb az anyag viszkozitása. A tartalom a henger falához tapad, lehetetlenné válik a teljes keverék használata. Vízszintes használat esetén a szelep eltömődhet.
 • Használat előtt rázza fel a habot. Ez szükséges az összetevők összekeveréséhez.
 • A kezelendő felületet alaposan meg kell tisztítani a portól és a törmeléktől. Ön enyhén nedvesítse meg őket egy palackkal, de ne engedje fel a folyadék felhalmozódását. Ellenkező esetben az ilyen helyeken jég keletkezhet, ami megakadályozza az anyagok tapadását.
 • Ha a résvastagság 5 cm-nél nagyobb, akkor az ellenkező oldalon karton, hab műanyag vagy más anyaggal kell lezárni.
 • A további felületkezelést legkorábban 24 órával kell elvégezni. Szükség esetén alkalmazhatja a következő habréteget.
 • A keményített habot védeni kell a közvetlen napfénytől, különben a réteg porózus és törékeny lesz, ami csökkenti az anyag teljesítmény-jellemzőit.
 • Ha a kompozíciót nem használták fel teljesen, akkor egy idő után is használható.

A téli hab használatára és tárolására vonatkozó gyártó tanácsának gondos vizsgálata segít abban, hogy az év bármely szakaszában jó eredményeket érjen el ezzel az anyaggal.

A különböző típusú habok használatáról további részleteket a videó tartalmaz.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba