Poliuretán hab: típusok és tulajdonságok

 Poliuretán hab: típusok és tulajdonságok

A különböző multifunkcionális építőanyagok közül a szerelési hab már régóta népszerű. Ezt a kompozíciót különböző javítási területeken használják, de nem mindenki tudja, hogy milyen típusú termékekkel rendelkezik, és hogyan kell helyesen használni a habot a javítási folyamatban. Annak érdekében, hogy ne tévesszen meg egy terméket, gondosan olvassa el a használatára vonatkozó ajánlásokat.

Különleges jellemzők

A poliuretánhab egy olyan anyag, amely egy speciális konzisztenciájú fluoropolimer tömítőanyag, amely a közvetlen működés során változik. A keverék komponensei között poliol és izocianát is megtalálható. A termékeket speciális patronokban gyártják, amelyek tartalma nyomás alatt áll. A magas nyomású habos anyag létrehozásához hajtóanyagot használnak.

Ennek a tömítőanyagnak a sajátossága az aggregáció állapotának változása bizonyos körülmények között. Ez a folyamat a habszerkezetnek a levegőben és a kezelt felületen lévő nedvességgel való érintkezése miatt következik be. Ennek az érintkezésnek köszönhetően a szerelőhab lefagy, a készítmény polimerizációja következik be.

Műszaki adatok

Ez a tömítőanyag számos olyan különleges jellemzővel rendelkezik, amelyek megkülönböztetik azt az építési és javítási folyamatban használt egyéb vegyületektől. A hab működése során figyelembe veszi az anyag térfogatát, amelyet literben mérnek. Ezt a mutatót a hab (habzás) konzisztenciája, valamint a hengerből kilépő anyag mennyisége határozza meg.

Az adhéziós index az aljzattal való tapadás erősségét jellemzi. A különböző felületek szubsztrátként működhetnek, a leggyakoribb a tégla, a beton, a műanyag, a fa. Ezeknek az anyagoknak a tapadóképessége nagyon magas, de olyan szubsztrátokkal, mint az olajfelületek, szilikon, jég és szintetikus anyagok, a tapadás gyakorlatilag hiányzik.

A habosodást az anyagnak a ballonban felforraló folyamata jellemzi. Ez a légköri nyomás és a henger belsejében lévő nyomás közötti különbség miatt következik be. Amikor egy anyag kilép a csomagolásból, buborékok képződnek. A szilikon részecskék jelenléte miatt a habosított tömeg megtartja egy bizonyos alakját. A szilikonok hiánya a habzás során a készítmény konzisztenciájának megsértéséhez vezethet.

A porovialis komponensek megléte lehetővé teszi a buborékok felrobbantását, míg a buborékok tartalma nem hagyja el a habot. Csak a felesleges hajtóanyagot távolítják el természetes módon. A zárt és nyitott buborékok számának mindig egyensúlyban kell lennie, hiánya jelentősen megváltoztathatja a készítmény szerkezetét és tulajdonságait.

A terjeszkedés a habzás utáni kémiai folyamat. Ez egy előpolimer reakció a környezetre. Általában a habanyag a nedvességgel érintkezik, amelynek során szén-dioxid szabadul fel, és poliuretánvegyületek keletkeznek. Ebben a szakaszban az anyag kibővül, kitöltve a szükséges területeket. Úgy vélik, hogy a habgyártóknak gondoskodniuk kell a folyamatot a túlzott terjeszkedés elkerülése érdekében, de sokan úgy gondolják, hogy ez a tulajdonság jelentősen megmentheti az anyagot a javítási folyamat során.

A másodlagos expanzió olyan folyamat, amely az anyag polimerizációja után következik be. Leggyakrabban ez a folyamat pontosan negatív, mivel befolyásolja az összetétel használhatóságát. Az újbóli terjeszkedés leggyakrabban a külső tényezők hatásának, például a hőmérséklet növekedésének köszönhető. Egy fontos mutató azonban a gázok eredete, amelyeket a gyártó hozzáad a habhoz. A minőségi termékek általában nem tartoznak sem spontán expanzióhoz, sem zsugorodáshoz.

Egyes építők észrevették, hogy a másodlagos expanzió valószínűsége a csövekkel ellátott hengerekben gyártott termékek esetében növekszik.

A minőség egyik fontos mutatója az anyag viszkozitása. Ez jelentősen meghatározza a készítmény összetételét és a hőmérsékleti tényezők befolyásolásának mértékét. Éles hőmérséklet esetén gyakran megtört a különbség viszkozitása.

A poliuretán hab speciális hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. Hővezetőképessége nem különbözik a hab jellemzőitől. A habosító eszköz kiválóan alkalmas szigetelésre, de általában kis területen vagy bizonyos varratoknál használják, mert meglehetősen drága lesz a nagy terek szigetelése habbal.

A készítmény típusától függően a hab különböző sűrűségű lehet. Ez a tervezett munka típusának megfelelően kerül kiválasztásra, mert különböző eljárások esetén ez a szám változik.

A habzó tömítőanyag jellemző színe világos sárga. Ha helytelenül előkészíti a felületet, a szín a napfény hatására változhat, és narancssárga lesz. Ez a folyamat jelentősen befolyásolja az anyag élettartamát. A meghosszabbítása érdekében feldolgozza az anyagot gitt vagy vakolat segítségével.

A termékek eltarthatósága a gyártótól függ. De átlagosan évről évre másfél évre változik. Ez után az időszak után nem ajánlott tömítőanyagot használni, mert a tulajdonságváltozás következtében üzem közben meglepetéssel járhat.

típusok

Építési hab vásárlásakor nagyon fontos, hogy pontosan válassza ki a szükséges összetételt, mert néha könnyen összetéveszthető a terméktípusok. Ezért bizonyos tulajdonságokra vonatkozóan előzetesen meg kell érteni a habtípusok osztályozását.

A tömítőanyag első jellemzője az összetevők számának összetétele.

 • Egykomponensű készítmények. Ezek magukban foglalják azokat a termékeket, amelyeket a felhasználásra kész palackokban értékesítenek. Ez a hab a fent ismertetett standard tulajdonságokkal rendelkezik. Az aeroszolok eldobható készítményeinek második neve a háztartási hab. Ezt a terméket a palackok alacsonyabb töltési sűrűsége jellemzi a professzionális kompozíciókhoz képest.
 • Kétkomponensű hab bonyolultabb összetevőket tartalmaz, amelyeket a telepítés előtt tovább kell készíteni. Ezt a habot speciális építési pisztolyhoz tervezték.

A kétkomponensű termékek sokkal gyorsabbak, mint az egykomponensű analógok, és a polimerizáció magasabb szintje is jellemzi.

De mivel az embereknek, akiknek nincs sok építési tapasztalata, nehéz és drága lesz az ilyen vegyületek használata, elsősorban a tapasztalt kézművesek körében keresnek igényt. Az ilyen professzionális hab nem eldobható.

A habosztályozás másik jele a különböző hőmérsékletekkel szembeni ellenállás.

Számos fajta van.

 • Summer. Pozitív hőmérsékleten - 5-35 Celsius fok.
 • Winter. Hideg időjárási körülmények között - -20 ° C-os hőmérsékleten használják. Ez a fajta gyengébb kiterjesztéssel rendelkezik, ami negatív minősége.Annak érdekében, hogy a készítmény a felülethez jobban tapadjon, néha spray-pal kell nedvesíteni. Ahhoz, hogy a hab normálisan működjön, figyelni kell a henger hőmérsékletét, amely a hideg évszakban sem lehet 20 fok alá eső.
 • Szezonális termékek széles hőmérséklet-tartományban használják - 10 fokos fagytól 30 fokkal.

Gyakran szükség van habos tömítőanyag használatára szélsőséges körülmények között, ahol tűzveszély áll fenn.

A tűzállósági foknak megfelelően többféle összetétel is létezik:

 • B1 - ez az osztály azt jelzi, hogy a készítmény nagyon ellenáll a nyílt tűznek.
 • B2 - olyan jelzés, hogy az anyag önnyomásos.
 • A B3 olyan habot ír le, amely nem hőálló. Ez a csoport tartalmazhat ilyen típusú tömítőanyagot vízálló habként. De nem bomlik le a bőséges nedvességtartalom alatt, és ideális a fürdőszobákban és a medencékben való használatra.

Amint a rendelkezésre álló osztályozásokból látható, a szerelési hab egy egyedülálló építőanyag, amely szinte minden időjárási és hőmérsékleti körülmények között használható.

Az alkalmazás hatálya

Az építési hab számos fontos funkciót lát el:

 • tömítő;
 • hangszigetelt;
 • szerelés (csatlakoztatás);
 • hőszigetelő.

Ezen funkciók mindegyike egy adott felhasználási területen történik.

Az épülethab tömítőanyag fő alkalmazási területei a következők:

 • A gazdasági helyiségek felmelegedése. A poliuretán habot gyakran használják a garázskapuk vagy a tárolóhelyiségek szigetelésének hézagainak lezárására.
 • Rögzítő ajtók, fali panelek, ablakok.
 • Tekintettel arra, hogy ezt az anyagot a szoba további vízszigetelése és hangszigetelése jellemzi, gyakran használják a lakótelepek felújítása során a különböző rések kitöltésére.
 • Az anyagot gyakran a belső ívek rögzítésére is használják.

fogyasztás

Nagyon fontos mind a szakemberek számára, mind a tapasztalatlan építők egy olyan mutató, mint a szerelési tömítőanyag fogyasztása. Ez a kritérium közvetlenül befolyásolja a javítási munkához szükséges anyagmennyiséget, ezért fontos, hogy ne legyen tévedés az áramlás kiszámításakor.

Számos tényező befolyásolja a töltött hab mennyiségét.

 • Levegő hőmérséklet a készítmény működése közben. Ez hozzájárulhat a további bővítéshez és az anyagmegtakarításhoz.
 • Fontos figyelembe venni annak a felületnek az anyagát, amelyen a habot alkalmazzák. A tömítőanyag és a különböző nyersanyagok tapadási szintje nem mindig azonos. Néhány felület jobban elnyeli a nedvességet, és némelyik megakadályozza a vizet. Mindez befolyásolja a habösszetétel működésének és fogyasztásának minőségét.
 • A tömítőanyag előállításának jellemzői. A gyártó a legtöbb esetben bizonyos primer expanziós sebességgel rendelkező habbal rendelkezik. Köteles ezeket az adatokat a csomagon feltüntetni annak érdekében, hogy a vásárló számára kényelmesebb legyen a szükséges anyag mennyiségének kiszámítása. Az őszinte gyártók számára a fogyasztási adatok mindig egybeesnek a valósággal.

Az oldat standard hozama 50 liter, ami közvetlenül arányos a varrás töltésével, legfeljebb két centiméter szélességgel és 5 cm mélységgel. Ha ez nem haladja meg a 3 négyzetmétert, akkor a fogyasztás több mint 7 m3 lehet, ami 123 palacknak ​​felel meg. De ha a felület több mint 3 m2, akkor a fogyasztás csökken.

Figyelembe kell venni az olyan tényezők kiszámításakor, mint az 1 henger térfogata. A standard térfogata 750 ml. De lehet más méretek is.

Használati módszer

A legfontosabb lépés a hab használata. Szükséges megismerkedni a készítmény használati utasításával.

Alkalmazása több szakaszból áll.

 • Ha nem akar sok időt tölteni a kézmosás után a munka befejezése után, viseljen gumikesztyűt. Megvédik Önt az elkerülhetetlen bőr szennyeződésektől.
 • A hengeret el kell távolítani a hengerből, és az eszköz típusától függően egy speciális csövet kell csatlakoztatni a szelephez, vagy egy pisztolyt csavarozni kell.
 • Az anyagnak a ballonban való konzisztenciájához homogén lett, ezért ajánlatos alaposan rázni a készítményt. A rázásnak legalább 60 másodpercnek kell lennie.
 • A felületet, ahol a tömítőanyagot felhordjuk, vízzel kell kezelni.
 • A hengeret úgy kell tartani, hogy az alulról felfelé kerüljön, mert ez a legjobb habellátás.
 • Fentről lefelé haladva töltse ki a nyílásokat 1/3. A fennmaradó helyet a bővítési folyamat során tölti ki.
 • Amikor a hab kitölti az összes üres területet, ajánlatos vízzel szórni. Ez felgyorsítja a végső megszilárdulást.

Szárítási idő

Az a idő, amely alatt a hab kemény és száraz textúrát szerez, különböző, és több mutatótól függ:

 • A gyártó különböző minőségű habokat készít. Megvásárolhat olyan termékeket, amelyek szárazon száradnak.
 • Annak érdekében, hogy ne fordítsuk le a terméket, ne felejtsük el, hogy különböző típusú szárítás létezik, és mindegyikük bizonyos ideig igényel. A felületi réteg kb. 20 perc elteltével keményedik. A szerszám segítségével a felesleges habot csak 4 óra elteltével távolíthatja el, és a végső megszilárdulás legkorábban egy nap múlva következik be.
 • A vízzel való száradási idő felgyorsítása érdekében nemcsak a bázist permetezzük, hanem az alkalmazott készítményt is.

gyártók

Számos olyan gyártó cég, amely szerelési habot gyárt, ami vezető szerepet tölt be a gyártók globális rangsorában.

Német cég Dr. Schenk Európa-szerte ismert, és számos országban, köztük Oroszországban is számos fiókkal rendelkezik. A vállalat mind belső, mind külső munkákhoz kapcsolódó vegyületek előállítását végzi. Minden termék elfogadható minőségű és elfogadható áron kombinálható.

Észtországi cég Penosil az összeszerelő habot igen széles alkalmazási tartományban teszi lehetővé. Az ilyen termékeket gyakran nem csak a lakások építésére és javítására használják, hanem a különböző ipari létesítményekben is. A nagy sűrűségű és alacsony tágulási szint mellett a kompozíciók kiváló lehetőséget kínálnak az ajtófelületek kezelésére.

A belga cég kiváló minőségű építőhabot állít elő. Soudal. Ennek a cégnek a sajátossága az, hogy folyamatosan javítják termékeiket. Rendszeresen alkalmazzák az új és új technológiákat, amelyek lehetővé teszik a tömítőanyag használatát a legmegfelelőbb használatban. A termékválaszték is csodálatos.

Oroszországból származó márkák nem rosszabbak a külföldi vállalatokhoz. társaság realista professzionális és félig professzionális kompozíciókat készít, amelyek különböző típusú munka- és hőmérsékleti körülmények között használhatók.

cég Proflex híres habos tömítőanyagok gyártásáról. Közülük van egy speciális árucikk a külső munkákhoz. Az építőipar és a javítás területén számos szakember megjegyzi, hogy a vállalat termékei szinte azonosak a vezető európai márkák minőségével.

A vállalat összetételének kivételes minősége Makroflex. Megjegyezzük, hogy a szárítás után a hab nem összeomlik, nem romlik, és hosszú időn át nem veszíti el eredeti megjelenését.

Bármelyik cégt is választja, olvassa el a fogyasztói véleményeket a hab megvásárlása előtt. A kiválasztás egyik fontos tényezője a szakemberekkel való konzultáció.

tippek

A beszerelési hab használati utasításában az ilyen anyagokkal való munka minden árnyalatától távol van.

Jelentős előnyök a tömítőanyaggal való munkavégzés során, és a választás a professzionális építészek ajánlásait eredményezi:

 • A készítmény keményedésének sebességét jelentősen befolyásolja a helyiség nedvességtartalma. Ha a szoba mikroklíma száraz, akkor a megszilárdulás hosszabb időt vesz igénybe.
 • Ha kitölti a kis ízületeket vagy réseket, akkor győződjön meg róla, hogy gyengén bővülő habot vásárol, ami megtakarítja Önt attól, hogy a felesleges anyagot megragadja, és a leggyakrabban töltse ki a varratokat.
 • A jó állapotú építési pisztoly legfeljebb 3 napig tárolhatja magában a habösszetételt.

Ha építési habot vásárol, győződjön meg róla, hogy a léggömb a kezedbe kerül. A jó termékeknek általában kézzelfogható súlya van, és rázáskor úgy érzi, hogyan mozog a készítmény a csomag egyik végéről a másikra.

 • Ügyeljen a tartály megjelenésére. Ha deformáció nyomai vannak, akkor ez azt jelenti, hogy a készítményt nem megfelelő körülmények között tároljuk.
 • A tömítőanyag felszerelésére szolgáló pisztoly kiválasztása jobb, ha összecsukható kivitelű fémmodelleken tartózkodik. Az ilyen lehetőségek kényelmesek, ugyanakkor viszonylag olcsóak - körülbelül 500 rubel. Sokak számára a legjelentősebb a rozsdamentes acél. Ügyeljen arra, hogy jelen legyen a szabályozó, amely meghatározza a haboldat ellátásának mértékét.
 • Ha nagy épületekkel rendelkezik az épülethabokkal, ajánlatos egy speciális tisztítószert vásárolni az ilyen anyagokhoz. A tisztítószer összetétele a következő komponenseket tartalmazza: aceton, dimetil-éter és metil-etil-keton. Mindezek a komponensek speciális aeroszolos dobozban vannak elhelyezve, amely a pisztoly fúvóka formájában is rendelkezésre áll.
 • Ha úgy dönt, hogy kitölti a hézagot, győződjön meg róla, hogy vastagságuk nem haladja meg az 5 centimétert. Ellenkező esetben túl sok anyagfogyasztást vagy kiszámíthatatlan változást tapasztalhat a kompozícióban, például a túlzott terjeszkedés.
 • Ha a habos összetétel a bőrre vagy a ruházatra kerül, ajánlatos azonnal mossa le a szennyeződéseket, ellenkező esetben sokkal nehezebb lesz az anyag kiszáradásakor.
 • Annak ellenére, hogy az összeszerelő tömítőanyag nem teszi lehetővé a víz áthaladását, hanem az anyag felszívódásán belül a textúrájában marad, sok szakértő javasolja, hogy habot csak belsőépítészeti célra használjon. Mielőtt döntene a külsőről, elemezze az éghajlat jellemzőit.

Minden olyan tulajdonsággal, ajánlással és alkalmazási lehetőséggel, mint például az építési hab, ezt az anyagot különféle területeken alkalmazhatja, és a környezetet sokkal kényelmesebbé teheti.

A falra szigetelés habgal, lásd a következő videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba