Lehet-e szigetelni a házat hab segítségével?

Mielőtt beszámolnánk a habosodásról, mint az otthoni szigetelés eszközeiről, szükség van arra, hogy kitaláljuk, mi ez az anyag és miért van rá szükség.

Jellemzők és specifikációk

A poliuretánhab, amelyet poliuretánhab-tömítőanyagként is ismert, az építményben széles körben használt anyag, amely egyesíti az egyesítendő szerkezetek egyes részeit, a hő- és hangszigetelést, a tömítés és az üzem közben keletkező üregeket. Általában fémdobozokban értékesítik, amelyekben a hab és a cseppfolyósított gázok keveréke nyomás alatt van - az úgynevezett. hajtóanyag, amely a patron tartalmának nyomóerőjeként szolgál. A szintetikus polimer sokoldalúsága elengedhetetlen asszisztensnek számít sokféle építési munkában és szinte bármilyen javításban.

Természetesen a poliuretánhab tömítőanyagnak saját jellemzői és jellemzői vannak, amelyeket az alábbiakban tárgyalunk.

méltóság

A szóban forgó anyag vitathatatlan előnyei, amelyeket a gyártó általában a csomagoláson jelez, a következők:

 • nagyfokú tapadás - azaz annak képessége, hogy szilárdan csatlakozzon sok felülethez. Kivételek a teflon, a szilikon, a jég, a polietilén és az olajos felületek;
 • a hőállóság (általában a -45 ° C és +90 ° C közötti tartományban van);
 • a fagyasztott poliuretán hab dielektromos (nem vezet elektromos áramra);
 • meglehetősen gyors beállítási sebesség - nyolc perctől napig;
 • magas nedvességállóság;
 • nincs toxicitás (természetesen a végső megszilárdulás után);
 • a zsugorodás kis hányada (legfeljebb 5%) a teljes üzemidő alatt;
 • kémiai ellenállás;
 • nagy szilárdság;
 • az anyag hosszú élettartama (fél évszázadig).

Nem kevésbé fontos jellemzők a következők:

 1. A tömítőanyag teljes kimenetét literben számítják ki, és azt jelenti, hogy a hab egységnyi kapacitást hagy. Ezt a jellemzőt a környezeti hőmérséklet, a páratartalom és a szélesség befolyásolja.
 2. A viszkozitás - leginkább a levegő hőmérsékletétől függ. Az egyes habtípusokra meghatározott (vagy annál alacsonyabb) hőmérsékletek kedvezőtlenül befolyásolják az anyag viszkozitását. A tojásrakás rossz.
 3. Elsődleges és másodlagos bővítés. Elsődleges expanzió - a készítmény azon képessége, hogy a hengerből való kilépést követően nagyon rövid időn belül (akár 60 másodpercig) is kibővüljön. Ebben a rövid távon a poliuretán hab tömítőanyag 20-40-szeresére képes növelni a térfogatot. A másodlagos expanzió egy szintetikus polimer képes arra, hogy hosszú ideig kitáguljon a polimerizáció végső leállításáig.

A kiváló minőségű poliuretán hab világos, sárgás vagy enyhén zöldes színű, nem folyik le a felületre, és a tetőre is alkalmas. Nem rágcsálók és rovarok fogyasztják, nem károsítja a környezetet. Megkötött, az anyag tartós, porózus, zökkenőmentes anyaggá válik, amely nagyon nedvességálló és kiváló szigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. A poliuretánhab tömítőanyag kémiailag inert, ami előnye és hátránya is. A megszilárdulás után az oldószerek roncsoló hatása nem áll fenn, így annak többletét mechanikusan kell eltávolítani - kaparóval vagy pumcával.

Fontos megjegyezni, hogy a napenergia ultraibolya hatása alatt ez a szigetelőanyag gyors megsemmisítésnek van kitéve - először elsötétül, majd törékeny lesz. Soha ne felejtsük el, hogy megszilárdult a habgal töltött terület. Ellenkező esetben egyszerűen por alakulhat ki.

A poliuretánhab alkalmas egy házház felmelegítésére. Speciális légrétegként szolgál.

típusok

Nem titok, hogy a modern szigetelő gyártók a tömítőanyagok széles választékát választják. Próbáljuk meg együtt megérteni a hab típusainak bőségét, és megnézni, hogy milyen típusú anyagok szükségesek a legjobban az egyik célnak.

A poliuretán hab több paraméterben különbözik.

Típus szerint

háztartás

Előnyök: a háztartási habbal való munka nem igényel speciális berendezést. Könnyen megkülönböztethető a professzionális külső patronoktól: egy speciális szelep van a tartály végén, amelyen egy műanyag csővel ellátott kar van rögzítve.

Hátrányok: csak kis üregek vagy rések kitöltésére használhatók, amelyeket nem használnak fel a telepítéshez, mivel szinte mindig megköveteli a vágást - az ilyen típusú tömítőanyag térfogata általában nagyobb, mint az általa töltött térfogata.

szakmai

Előnyök: magasabb, mint az előző típus, az elsődleges expanziós együttható, a megnövekedett rugalmasság és egy kisebb szerkezet. Az anyagellátás szabályozható, így a gondosabb, mint a háztartás, egyenletesen kitöltve a szükséges mennyiséget. Nem is beszélve arról, hogy egy professzionális poliuretánhab könnyen csatlakoztatható majdnem minden felülethez.

Hátrányok: a professzionális nézet megmunkálásához szerelőpisztoly szükséges. Azonban a sokoldalúság és a széles körű alkalmazás miatt ez a mínusz nagyon relatív.

Használati hőmérséklet

nyár

A nyári habot pozitív hőmérsékleten ajánljuk - kb. +5 és +30 között. Alacsony környezeti hőmérsékleten a kazetta előnyös anyagának hozama csökken, és a tágulási fok jelentősen csökken. A megemelt hőmérsékleten végzett munka nem az előpolimer jellemzőinek köszönhető, amelyek viszkozitása ilyen esetekben jelentősen csökken.

tél

Általában -10 és +40 fok közötti hőmérsékleten használják. Vannak azonban olyan típusú habok, amelyek lehetővé teszik, hogy még -20-nál is dolgozzon, például "Tytan Professional 65" tömítőanyaggal. A megszilárdulás után a téli típus könnyen ellenáll a hetven fokos fagynak. Olyan hordókhoz alkalmas, amelyekben bármilyen anyagot tárolhat.

Egész szezon (vagy egyetemes)

Valójában szinte ugyanolyan hőmérséklet-tartományban van, mint a téli, és nem mindig kiemelkedik egy külön csoportban. A munkát -15 és +30 fok közötti hőmérsékleten végezzük.

A patronban lévő összetevők számával

Egyetlen összetevő

Elég széles körben elterjedt és viszonylag alacsony költségű. A polimerizációs reakció vízzel történik. Az eltarthatóság nem haladja meg az egy évet.

  Előnyök: olcsó, azonnal felhasználásra kész, a vásárlás után, könnyen használható.

  hátránya: rövid eltarthatósági idő.

  Kétkomponensű (szerkezeti)

  A víz nem vesz részt a reakcióban. Ezt egy speciális alkatrész helyettesíti, amely egy kis hermetikusan lezárt tartályban helyezkedik el a tartály belsejében. Költsége magasabb, mint egy komponensé, és általában kis térfogatú (általában 220 ml) palackokban kerül értékesítésre, mivel az összetevők kikeményítése után az anyag keményedési ideje rövid és tíz perc.

  Előnyök: üregek kitöltése.

  hátránya: a magas költség, a poliuretán keverékek gyártása során szigorúan be kell tartani a meghatározott arányokat.

  A gyúlékonyság mértéke szerint

  • B1 osztály - tűzálló és tűzoltó.Általában rózsaszín vagy élénkvörös színárnyalat van - a színezékeket kifejezetten hozzáadjuk, hogy ha alkalmazzák, a kompozíció típusa azonnal látható.
  • A B2 osztály - az önoltás, amint azt a neve is jelzi, nem támogatja az égést.
  • B3 osztály - gyúlékony habhab, nulla refraktivitással. A visszajelzés többnyire pozitív.

  Szigetelési technológia

  Számos elve van a szigetelésnek egy saját kezű tömítőanyaggal. Kifejezünk két alapelvet és részletesen megvizsgáljuk azokat:

  • A poliuretánhab részvételével előállított első és leggyakoribb technológia a szigetelés permetezés. Amint a neve is utal, ez az a folyamat, amikor a habot a felületen egy szórópisztoly segítségével osztják el. A tömítőanyag azonnal csatlakozik az aljzathoz, amelyre rá van helyezve, egyenletes réteget képezve, amely lefedi a szigetelt területet. Ez lehetővé teszi, hogy gyorsan szigetelje a szigetelést, és fontosabb, hogy a permetezés előtt nem szükséges a falak igazítása. Az anyag maradványait egyszerűen levágják.
  • töltelék. Ezt a technológiát leggyakrabban az építési folyamatban használják, amikor a felépített épület szerkezete olyan üregeket biztosít, amelyeket szigetelőanyaggal kell megtölteni. Ennek a melegítési elvnek a alkalmazása azonban még teljesen felépített szerkezettel is lehetséges, bár ebben az esetben szükség van olyan technológiai lyukakra, amelyeken keresztül habot szállítanak, valamint az injekcióhoz szükséges berendezéseket. Meglehetősen összetett fúrás van. A töltési módszer használata veszélyes az alacsony minőségű anyagokból álló épületek számára - mivel a tömítőanyag, amely bővül, károsíthatja a falakat. A töltés jelentős előnye a külső burkolat szükségességének hiánya.

  A munka szakaszai

  A szigetelőanyaggal végzett munka megkezdése előtt munkaruhát, kesztyűt kell viselni és védeni kell a légzőszerveket - például légzőkészüléket és szemet - átlátszó műanyag pohárral. Nem ajánlott a folyékony anyag hosszantartó érintkezése a bőrrel - súlyos irritációt okozhat. Ha a tömítőanyag védtelen bőrre kerül, kívánatos, hogy a lehető leghamarabb le kell mosni szappannal és vízzel.

  Ezután a por és a szennyeződések eltávolítása után elő kell készítenie a felületet a szigetelőanyag felhordásához. A nedves tisztítást célszerű elvégezni, mert az összeszerelő hab sokkal jobban tapad a nedvesített felülethez. Ha a kompozíciónak ki kell töltenie a csövek közötti helyet, akkor olajszárnyas csomagolásra kerülhetnek, hogy ne szennyeződjenek.

  Az előkészítő szakasz után valójában megkezdhetjük a szigetelést.

  Ha a permetezési technológiát használja, akkor a telepítési habot alulról felfelé kell alkalmazni, különös figyelmet fordítva a felületek sarkaira és ízületeire, hogy ne hagyjanak üres területeket. A szigetelés bizonyos vastagságának eléréséhez több réteget is biztonságosan alkalmazhat egymásra.

  Ha az Ön által választott módszer a töltelék, akkor ajánlatos a habot részekről a felső részről lefelé tölteni, arra a tényre támaszkodva, hogy maga a tömítőanyag elosztódik a töltött térfogatban, és egyenletesen tölti ki. Sajnos, ha ezt a technológiát használjuk, nem fogod követni az üregek egyenletes kitöltését. Az öntés után célszerű eltávolítani a megjelenő csíkokat, amelyek meglehetősen érthetetlenek. A technológiai lyukak, amelyeken keresztül a tömítőanyag belépett az általa töltött helyre, a legjobb, ha nem hagyjuk nyitva. Kívánatos lezárni őket.

  A szerelési hab végső keményedése / keményedése után biztonságosan feltételezhetjük, hogy a szigetelés megtörtént. Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy a bomlás elkerülése és az anyag szilárdságának csökkentése érdekében a melegített felületet védeni kell a közvetlen napfénytől. Ez történhet festéssel, gipszvel, gittel.A kezelt felületet valamilyen, pl. Gipszkarton vagy más sűrű anyaggal is meg lehet becsapni.

  Hol használhatom?

  Lehetőség van poliuretánhab melegítésére lakó- vagy ipari épületekként (belül vagy kívül), valamint ablak- vagy ajtónyílásokon, valamint a falakban kialakított üregek betöltésekor a kommunikáció és csövek lerakásakor. A csodálatos tömítés könnyen kitölti még a kis hézagokat is, megakadályozva az ártatlan huzat előfordulását. A falak, padlók és mennyezetek könnyen melegíthetők. Megvédi a fát a bomlástól és a gombaformától. Vas - a korróziótól.

  A tömítőanyag ökológiai tisztasága lehetővé teszi, hogy az ilyen esetekben is használják azt, mint az óvoda felmelegedését. Ezért, ha visszatérünk a cikkünk témájához: „Lehetséges-e habot melegíteni a házban? "- a válasz meghatározásra kerül. Szüksége van rá! Természetesen a poliuretánhab tömítőanyag magas ára megijeszthet, de a fentiekben ismertetett előnyök mindenképpen megéri az otthoni melegítésre fordított pénzt. Igaz, nem szabad elfelejtenünk egy árnyalatot - az ilyen típusú szigetelőanyag használata a szigetelt helyiséget szinte légmentesen teszi, ami azt jelenti, hogy az épületnek vagy a helyiségnek jól átgondolt szellőztetéssel kell rendelkeznie, hogy ne alakuljon ki zavaros vagy elzáródott levegő problémák.

  A poliuretánhab alkalmas hangárok, garázskapuk, garázsok, homlokzatok, ablakok és erkélyek és fürdők szigetelésére. Az anyag segítségével lehetőség van a tégla és a blokk közötti interstitialis tér területének szigetelésére. A belső és a tető vízszigetelése megbízhatóbb.

  Hogyan kell szigetelni egy erkélyt poliuretánhabdal, lásd a következő videót.

  Comments
   szerző
  Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

  Bejárat

  Nappali

  hálószoba