Tűzálló hab: jellemzők és alkalmazási kör

A tűzbiztonság az épületek minőségének egyik fő mutatója. Nem éghető anyagokat használnak a szükséges paraméterek eléréséhez, amelyek megfelelnek az összes szabályozási dokumentumnak. A tűzálló hab felszerelése kiváló tűzszigetelő anyagként szolgál, mivel ez megbízhatóan védheti a helyiséget a mérgező gázok behatolásától és a füstöléstől.

Jellemzők

A tűzálló hab viszonylag új anyag. Ha függőleges felületekre alkalmazzuk, a tömítőanyag nem folyik le saját súlya alatt. Jól behatol az üregbe, 100% -ot tölt be. Tűzálló rögzítőhab szorosan megragad bármilyen felületet: üveg és polimerek, fa és cement, tégla és fém, természetes kő és cement tömbökkel.

Az üregekbe, hornyokba vagy repedésekbe való behelyezés után a tömítőanyag térfogata nő, és a megszilárdulási folyamat befejezése után a tömeg merevvé válik. Ezt a tulajdonságot használják különböző keretek, csatornák, ajtó- és ablakblokkok rögzítésére egy bizonyos helyzetben. A tömítőgyűrűben lévő építőelemek semmilyen irányban nem változtatják meg helyzetüket. A habosított hely nem teszi lehetővé a gáz és a nedvesség. Ezenkívül a tömítőanyag kiváló hangszigetelőként szolgál.

A jellemzők részletes áttekintése kiemeli a következő pontokat:

 • A hasznos tulajdonságok megőrzése a végső polimerizáció után széles hőmérséklet-tartományban (-60 és +100 ° C között).
 • Teljes nedvességtartalom. Sem a gomba, sem a penész nem gyökerezik az edzett tűzálló anyagon.
 • Megnövelt szilárdság a többi rögzítő habhoz képest.

Az ilyen típusú tömítőanyag fő előnye a tűzállóság. A nyílt tűzzel való hosszú távú kölcsönhatás esetén a hab még mindig meggyullad. A gyújtás időtartama a csomagoláson látható. A különböző gyártók eltérő feltételekkel rendelkeznek, például a Soudal márkahab 360 perc után elkezd égetni. Ezen túlmenően, az anyag nem áramlik, ha melegszik, nem esik csepp, és ha kigyullad, akkor a nyílt tűz expozíciójának megszűnése után öngyullad.

Ennek az anyagnak az a hátránya, hogy nem képes ellenállni a napsugaraknak - az ultraibolya romboló hatás a nyitott szerelési varratokra. A hab megbízhatóságának biztosítása érdekében a varratokat meg kell védeni, ezért gyakran egy gittzel vagy cementhabarccsal kezelik, kevésbé festik.

típusok

Tűzoltó hab nagyon népszerű. Az egyedülálló tulajdonságok lehetővé teszik a különböző építési spektrumok használatát. A fürdők és szaunák, különböző kályhák, kazánok, kandallók és egyéb fűtőberendezések felszereléséhez hőálló hab szükséges, vagyis mindenütt, ahol jelentős fűtés vagy nyílt tűz van jelen.

A tűzálló hab színnel van kiemelve - piros vagy rózsaszín. A szín megmondja, hogy milyen típusú poliuretán keverék, ami megakadályozza a kevésbé ellenálló tömeget azzal a céllal, hogy kevésbé ellenálljon az égésgátló változatnak.

Nem minden tűzálló hab azonos - több típusra oszlik.

A felhasználás idejére hőálló hab minden évszakban és télen. Az első nyáron használható, és nem alacsonyabb, mint -10 fok. Téli hab is alkalmazható alacsonyabb hőmérsékleten. Az ilyen típusú tűzálló tömítőanyag alacsonyabb hőmérsékleti határértéke a csomagoláson látható. Néha eléri a -18 fokot.

Ne feledje, hogy hidegben a hab elveszi a térfogatot: a hidegebb levegő, annál kisebb a tömítőanyag térfogata.

A hab összetétele a következő kategóriákba van osztva.

 • Egyetlen összetevő. A készítmény normál páratartalom mellett keményedik. A gyártók javasolják a kezelt felületek vízzel történő permetezését a tapadás javítása érdekében.
 • Linings. Olyan reagenseket tartalmaz, amelyek megkeményítik a keveréket. Negatív hőmérsékleten csak kétkomponensű keverékek működhetnek.

A használati mód szerint a hab háztartás és szakember.

A háztartási opciót kis mennyiségben használják kis mennyiségű helyi javításhoz. Az anyag kilép a hengerből a csőben.

A professzionális keveréket egy speciális pisztoly segítségével préselik ki. Megkülönbözteti a megnövekedett szilárdságot és a hőálló tulajdonságokat.

Az anyag a következőket tartalmazza:

 • Katalizátorok, amelyek a hab terjeszkedésének felgyorsításáért felelősek. Lehetővé teszik, hogy hideg téli időben dolgozzanak.
 • Habosítószerek, amelyek habzást okoznak, meghatározzák a hab fogyasztását és a keményedési sebességet.
 • Gáz, melynek hatására a hőtágulási hab kiszorul a csőből.
 • Stabilizátorok, amelyek befolyásolják a habzás egységességét. A stabilizátorok megfelelően működnek, ha a léggömb nyitása előtt jól felrázódik.

A szerelési habok három tűzállósági osztályba sorolhatók. A legmegbízhatóbb anyag a B1 osztályba tartozik. Olyan helyiségekben használják, ahol az emberek maximálisan átjárhatóak.

Az ilyen jelöléssel ellátott anyag a következő tulajdonságokkal rendelkezik:

 • hosszú ideig ellenáll a nyílt tűznek;
 • nem támogatja az égési folyamatot;
 • a tűz eltávolítása után maga is elhalványul.

A második osztályú hab kevésbé megbízható - B2. Nem képes ellenállni a tűzelem hosszú ideig tartó „támadásának”, és elkezd olvadni. Ha ez megtörténik, a nem kritikus mennyiségű toxin felszabadulása. Fading önállóan. Megfelelő hab a közepes forgalmú helyiségekben.

A B3 osztály gyúlékony tömítőanyagot tartalmaz. Használata korlátozott.

fogyasztás

Körülbelül 1 négyzetméterenkénti anyagfelhasználás. m a tömítőanyag csomagolásán látható. Vegyük a gyártó adatait a csodaszerért, amit nem érdemes megtenni - a hab beszerzése soha nem lesz vége. Nem minden hab, ha felületekre van felhordva, ugyanazt eredményezi.

A fogyasztás a következő tényezőktől függ:

 • a keverékben lévő komponensek;
 • a rések, hornyok, hornyok, azaz a töltött tér paraméterei;
 • egy tömítőanyag (profi pisztoly vagy speciális cső) alkalmazásának módja;
 • a habokkal kapcsolatos készségek megléte vagy hiánya;
 • egy adagoló eszköz jelenléte;
 • hőmérséklet és páratartalom a munkaterületen.

Az építési szervezeteknél az összeszerelési hab szükségletének kiszámításakor a becslők feltételezik, hogy a munkát kizárólag szakképzett munkások és professzionális pisztolyok végzik normál éghajlati viszonyok között.

A következő körülményeket veszik figyelembe:

 • A kezelt üreg kötelező hidratálása;
 • a tartály rendszeres rázása;
 • az anyag egyenletes alkalmazása felfelé.

Az ablakkeret feldolgozásához szükséges tömítőanyag hengerek számának meghatározásakor feltételezzük, hogy a varrat vastagsága körülbelül 35-40 mm. Úgy vélik, hogy a blokk szigetelés 1 négyzetméterenként. m körülbelül 10 liter habot tartalmaz. Általában az építők tisztességes állományt helyeznek el, bizonyos különleges feltételekre hivatkozva.

Az utasítások egyike sem biztosítja a tömítőanyag áramlásának pontos meghatározását. Az utasításokat az összes lehetséges indikátorhoz az ideális paraméterekhez igazítják, átlagolva. Ezért a gyártó adatai hozzávetőleges vizsgálati eredményeknek tekinthetők. Mindenképpen emlékeznünk kell arra, hogy csak a kiindulási pont adódik, és az „extra” ballon soha nem lesz igazán felesleges.

Ilyen paraméterek, mint a feldolgozandó varrás mélysége és szélessége jelentősen befolyásolja a tömítőanyag áramlását. Ha a varrás egyenetlen, és néhány helyen a szélessége háromszorosára emelkedik, akkor a habfogyasztás többször is növekedhet.A fogyasztás csökkenése a varratok más anyagokkal való kiegészítésével következik be.

Nem szabad elfelejtenünk a hab kibontakozásának képességét. Az erős, közepes és gyengén bővülő fajok eredményei nagyon eltérőek egymástól. Néhány a polimerizációs folyamatban ötször nőhet, mások pedig csak három vagy csak két alkalommal.

A bővítési képesség a habgyártóktól függ. Bizonyos esetekben még egy csomag is elegendő az egész ablak kezeléséhez, míg másokban két palack nem elég.

Alkalmazási kör

Tűzálló rögzítő habok használata olyan helyeken indokolt, ahol a szabályozások szigorúan betartják a tűzbiztonságot.

Habok töltik a varratokat, a réseket, beleértve a süketeket, a tűzgátakban.

A habszerkezetek füstfeszültségének és tűzállóságának biztosítása érdekében:

 • ablakok és ajtókeretek;
 • töltse ki a falakon és a mennyezeten lévő üregeket;
 • habosító lyukak az elektromos vezetők, kapcsolók, dugók és aljzatok körül;
 • tömítő repedésekként használják a kémény és a tetőablakok telepítésekor.

Ezzel ragasztószigetelő anyagokat használunk. Elnyeli a zajt és a hangokat, javítja a légkondicionáló rendszerek hőszigetelőinek minőségét, valamint a hűtőhálózatokban. Tűzoltó keveréket használnak a kábel behatolására, a feldolgozott varratokat kemencék és egyéb fűtőberendezések telepítésekor.

Függetlenül attól, hogy milyen anyagot használnak (beton, tégla vagy fa), az előnyös csuklószélességnek 3-10 cm-nek kell lennie. A repedések és rések kiváló minőségű tömítésére szolgáló feldolgozandó felület optimális hőmérsékletét 5-30 fokos pozitív hőmérsékleti tartománynak kell tekinteni.

Azok a személyek, akik saját javításokat indítottak el, tudniuk kell, hogy a habot nem lehet használni, amíg a henger és annak tartalma nem éri el a 10 fokot. Ha a hőmérséklet 10-30 fokon belül van, a tömítőanyag elvégzi a hozzá rendelt funkciókat.

Ha a habot hidegen hozták, akkor egy ideig melegen kell tartani. A ballon erőszakos fűtése károsítja a keveréket.

gyártók

A nagyszámú gyártó jelenléte hozzájárul a különböző tulajdonságokkal rendelkező szerelési habok bőséges megjelenéséhez a piacon. Például DF hab (DF1201 tétel) éghetőnek minősül, tűzállósága 150 perc. Rózsaszín színű, 0,740 l térfogatú léggömbön van csomagolva. A kijáraton körülbelül 25 liter hab keletkezik.

A CP 620 DF habtól eltérően ez az anyag termikusan bővül, kétkomponensű. A hab mennyisége 1,9 liter. A nehezen elérhető helyeken és ahol szükséges a megbízható elkülönítés kialakítása a füsttől, a gőztől és a víztől. A kábelek szigetelésére szolgál.

Nullifire - piros színárnyalattal rendelkező professzionális hab a legmagasabb B1-osztályú tűzállósággal. A nyílt tüzetől a tűzig terjedő idő 4 óra. Módosított poliuretán és nem éghető gáz.

Kémények, csővezetékek, tűzvédelmi ajtók építésére használják. Tökéletesen tartja a felületet. A keverék kimenete körülbelül 42 liter.

Kétkomponensű hab Hilti 660 különböző esetekben használják. Sokoldalú, képes megvédeni a tűz és a füst belépését. A tűzállóságot három órán át tartjuk. A termikusan bővülő tömeg piros, 325 ml-es patronokban szállítva. A hozam 2,1 liter.

Rush Firestop Flex 65 - Hab mérsékelten gyúlékony, egykomponensű. A hengerből származó keverék kilépésének egyenletessége, a varratok magas hőszigetelő tulajdonságai eltérnek.

Ennek a készítménynek a terjedelme áttetsző szerkezetek. Épületszerkezetek zárására szolgál. Alacsony tapadás a PTFE-vel, polietilénnel és propilénnel. Magas tapadás tégla, kő, beton, fa.

Észt hab Penosil márkák úgy tervezték, hogy a tűzálló szerkezetek ízületeit tömítse és elkülönítse.Az eszközök alkalmasak a cseréptetők zárására. Az anyag három órán át melegítve tartja a tömítettséget. Tűzálló ajtók beszereléséhez ajánlott.

Nullifire FF197 - a B1 gyúlékonysági osztály egykomponensű keveréke. Tűzveszélyes szerkezetek hézagainak szigetelésére, tömítésére, töltésére és szigetelésére szolgál. Alkalmas szintetikus anyagokból készült felületre, beleértve a habot, a kábelköpenyeket, a műanyagot. Tökéletesen megragad egy kő, beton, fém, tégla, fa.

Profflex cég - orosz gyártó. Az azonos nevű poliuretánhab háztartási és professzionális használatra készült. A szezonális anyagot nulla hőmérsékleten (-15 fokig) lehet alkalmazni.

Remontix tűzálló anyag, amelynek tűzveszélyessége 240 perc. 10 perc elteltével keményedik, naponta teljesen polimerizálva. Feldolgozást igényel, mivel fél az ultraibolyától. A +23 fokos hőmérséklet elérheti a 65 literet.

tippek

A hab kiválasztásakor előnyben kell részesíteni a jól ismert, bevált gyártókat.

Figyelmet kell fordítani az áruk költségére és a henger térfogatára. A különböző gyártók mennyisége jelentősen eltér, míg az ár azonos lehet.

Minél jobb hab, annál hosszabb ideig képes ellenállni a tűznek. A kandallók és kályhák telepítéséhez érdemes B1 gyúlékonysági osztályú habot vásárolni. Ha a hő, vízvezeték vagy szennyvízhálózat szigeteléséhez hab szükséges, akkor az csak tűzveszélyességre korlátozódik.

A hab felvitele előtt tisztítsa meg a munkafelületet. A tapadás jobb lesz, ha a habzó pontokat vízzel megnedvesítjük. A vízcseppek jelenléte azonban elfogadhatatlan. A felületek alapozása is hozzájárul a tömítőanyag jobb illeszkedéséhez.

Tárolja a hengereket függőleges helyzetben, és figyelemmel kell kísérni a tárolási időt. Használat előtt rázza fel.

Az első hab kimenet próba. Amikor a keveréket kiegyenlítjük, akkor a tömítéssel folytathatjuk, a hengernek 90 fokos szögben kell lennie a kezelt felülethez képest. A hornyot egyharmaddal kell kitölteni, kétharmadát akkor tölti ki, amikor a hab kitágul.

Egy cső helyett professzionális pisztoly használata lehetővé teszi a hatékony munkavégzést, miközben a habot egyenletesebben adagolják a hornyokba.

Nem szükséges a hidegben lezárni, ha ez nem feltétlenül szükséges, mert a téli munka sokkal drágább. A meleg évszakban a költségek csökkenése az, hogy a hab pozitív hőmérsékleten sokkal jobban kitágul. A munka és a hab optimális hőmérséklete +20 és +23 fok között van.

A hagyományos hab és a tűzálló hab közötti különbséget lásd az alábbi videóban.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba