Hogyan kell használni a habot?

Szinte minden ember legalább egyszer használta az összeszerelő habot - egy modern eszközt az ablakok és ajtók lezárására, javítására, szerelésére, tömítő rések és ízületek kialakítására. A szerelési hab használata nagyon egyszerű. Ehhez van egy speciális pisztoly, de néha egy kis javításra a házban, anélkül tehetjük meg. De még az egyszerű munkát is helyesen kell elvégezni a magas színvonal elérése érdekében.

Különleges jellemzők

A poliuretánhab óriási választéka szakosodott üzletekben csodálkozik a szükséges anyagok kiválasztásakor. Mindannyian jó minőségű és olcsó kompozíciót akarunk választani. Jelenleg a szakosodott kiskereskedelmi üzletek kétféle anyagot kínálnak a vásárlóknak: háztartási és szakmai. Tekintsük az egyes funkciókat.

háztartás

A háztartási szerelési hab fő jellemzői a henger térfogatában vannak. A gyártók ezt az anyagot kis palackokban (kb. 800 ml) állítják elő. A cső alakú csomag egy kis csővel ellátott kis csövet tartalmaz. A háztartási hab palackjaiban a nyomásszint alacsony, ez szükséges ahhoz, hogy a javítási munkálatok során jelentősen csökkenjen az anyagfelhasználás. A háztartási szerelési hab használatához speciális fegyvert használhat. A henger szelepet a cső és a szerelőpisztoly rögzítésére tervezték.

szakmai

Az ajtók, ablakok szereléséhez a vízvezeték-szerelők professzionális típusú poliuretán habot használnak. A gyártók ilyen anyagot 1,5 literes kapacitású palackokban gyártanak. A tömítőanyag nagy nyomású hengerben van. Javasoljuk, hogy egy speciális pisztoly segítségével végezzen munkát egy professzionális tömítőanyag segítségével. Annak érdekében, hogy az anyagot a legmegfelelőbb módon lehessen használni, a henger további rögzítőelemekkel van ellátva a pisztoly belsejében lévő szilárd rögzítéshez. A hengerben nagy mennyiségű tömítőanyagot terveztek nagyszabású munkák elvégzésére.

E fajták tömítőanyagai hasonló műszaki jellemzőkkel rendelkeznek. A szükséges anyagok kiválasztásakor figyelembe kell venni azt a célt, amelyre habot igényel. Ezenkívül fontos a munka mennyisége is.

A kompozíciók sajátos jellemzője az újbóli alkalmazás lehetősége.

Működési szabályok

Minőségi javítási vagy szerelési munkák elvégzése tömítőanyaggal, ismernie kell néhány szabályt az anyag alkalmazására.

 • A speciális szerelőpisztoly használata biztosítja az elvégzett munka jobb eredményét.
 • Szükséges egy professzionális változata a tömítőanyagnak, amely hasznos tulajdonságokkal rendelkezik: elég alacsony másodlagos expanzió.
 • Javasoljuk, hogy a meleg szezonban végezze el a szerelési és javítási munkákat: ez felgyorsítja a habfagyasztás folyamatát és megtartja minden műszaki tulajdonságát.
 • A munka során személyi védőfelszerelést kell használni.
 • Javasoljuk, hogy tömítőanyagot használjon a kis repedések kb. 8 cm széles lezárásához, ha a rés szélessége meghaladja ezt a mutatót, célszerű más anyagokat (tégla, fa, műanyag) használni.
 • Az 1 cm-nél kisebb szélességű repedések és repedések tömítése gazdaságosabb és praktikusabb a gitt használata.
 • Az üzemeltetési folyamat során a tartóhabot tartalmazó tartályt fejjel lefelé kell tartani.
 • Szükség van a rés kitöltésére a mélység egyharmadánál.
 • Miután a tömítőanyag megkeményedik, a felesleges habot speciális késsel kell eltávolítani.
 • Az összes munka befejezése után a fagyasztott habréteget speciális eszközökkel kell lefedni a napfénytől való védelem érdekében.
 • A mennyezeten végzett munkákhoz speciális rögzítő habot kell használni: a hegesztőanyaggal ellátott henger bármilyen helyzetben használható.
 • A mély rések vagy repedések cseréjéhez speciális hosszabbító adaptereket kell használni.
 • A működési folyamat során a hab hengerét meg kell rázni, és a szerelőpisztoly fúvókáját meg kell tisztítani a felesleges tömítőanyagról.

Hogyan kell jelentkezni?

Mielőtt elkezdené dolgozni ezzel a tömítőanyaggal, meg kell tanulnia a használatának minden finomságát. Ellenkező esetben a munka minősége szenved, a tömítőanyag fogyasztása jelentősen megnő, ami további pénzügyi költségekhez vezet. Először ki kell választania a megfelelő szerelési habot. Az anyagválasztás a munka mennyiségétől függ.

Ha nagyszabású munkát tervez az ajtók, ablakok vagy vízvezeték szerelésénél, vagy nagy mennyiségű javítási munkánál, jobb, ha professzionális habot választ. Az ilyen anyagok költsége sokkal magasabb, de az elvégzett munka eredménye kellemesen örül.

Egy kis javítás a helyiségben (pl. Tömítő rések) magában foglalja a háztartási tömítőanyag megvásárlását.

A tömítőanyag szerelőpisztoly nélkül történő felvitele többféleképpen is elvégezhető.

 • A kisebb javítások elvégzése fegyver nélkül is elvégezhető. Egy speciális kis cső van felszerelve a henger szelepére. Ezután folytassa a javítási munkák megkezdését.
 • A cső segítségével professzionális habot lehet alkalmazni, de ez a módszer az anyagi és a többletköltségek nagy felhasználásához vezet.
 • Ha nem lehetséges a szerelőpisztoly használata professzionális tömítőanyaggal, két különböző átmérőjű csövet használhat. Ehhez egy nagy átmérőjű csövet rögzítünk egy professzionális habbal ellátott hengerhez, majd egy második (kisebb) csövet csatlakoztatunk ehhez a csőhöz, és gondosan rögzítjük. Ez a módszer jelentősen csökkenti az anyagfelhasználást és csökkenti a pénzügyi költségeket.

Miután eldöntötte, hogyan kell alkalmazni a habot, elő kell készítenie a felületet. Bizonyos esetekben a tömítőanyag felülete hamis lehet. A varrat tömítésének minősége attól függ, hogy a felületet mennyire óvatosan készítik el. A felület alaposan megtisztul a portól, a szennyeződéstől. Különös figyelmet kell fordítani azokra a résidőkre, amelyeknek zenének kell lenniük. Néha a felületet zsírtalanítani kell.

Nagy repedések, amelyeket előzőleg habosítottak be vagy más alkalmas anyag. Csak akkor tölthetők fel hab. Ez jelentősen csökkenti a hab fogyasztását, növeli a szigetelés minőségét. Az indítás előtt a felületet meg kell nedvesíteni. Ebből a célból egy egyszerű porlasztó tökéletes.

Most folytathatja a tömítést. Ahhoz, hogy megfelelően működjön, a habnak szobahőmérsékleten kell lennie. A folyamat megkezdése előtt alaposan rázza meg a ballont. Csak azt követően, hogy egy cső vagy pisztoly rögzítve van a léggömbön. Most már alkalmazhatja a kompozíciót.

Ha úgy dönt, hogy habot speciális fegyver nélkül használ, figyelembe kell vennie ennek a folyamatnak a hiányosságait.

 • A henger magas nyomása miatt a hab fogyasztása jelentősen (néha kettő, háromszor) nő.
 • Egyes hengerek szelepének kialakítása nem tartalmazza a cső használatát.

A pisztoly tömítése időt takarít meg. Egy pisztoly segítségével egyáltalán nem nehéz cserélni a felületet habbal.

Elég, ha megtanuljuk, hogyan kell adagolni a habot. Ily módon bármilyen tárgyat ragaszthat, nem feledkezve meg a felület előkészítéséről. Ezután kezdje el a tömítőanyag alkalmazását. Fontos megjegyezni, hogy a függőleges rést alulról tömítőanyaggal kell kitölteni, simán mozgatva felfelé.

A munka befejezése után szükség van egy speciális öblítőfolyadék használatával alaposan tisztítani a habot. A szerszámba kell önteni. Ha működés közben kis mennyiségű tömítőanyag kerül a kezébe, akkor azt oldószerrel kell eltávolítani. A szennyezett helyekből származó felesleges habot az oldószerben áztatott szivaccsal kell eltávolítani. Ha a tömítőanyagnak sikerült megszilárdulnia, akkor mechanikusan kell eltávolítania.

A késedelmes hab nem működik. A permetező fegyvereket gondosan kell végezni. Nem hozhatod a tüzet. Ha a hab lejárati ideje lejár, az anyag elveszíti tulajdonságait.

tippek

A szerelési hab kiválasztásakor ne feledje, hogy a léggömb csak egyszer használható. Ezért a vásárlás előtt gondosan számítsuk ki a szükséges összeget. Ha kétségei vannak ezzel kapcsolatban, jobb tanácsot kérni egy szakemberrel.

Jegyezze fel néhány hasznos tippet.

 • A munka megkezdése előtt a hab elhelyezése előtt elő kell készítenie a felületet a felületen lévő víz bepermetezésére, egy késre van szükség a felesleges anyag levágásához.
 • A munka elvégzése során szivaccsal vagy puha, acetonnal vagy oldószerrel megnedvesített ruhával kell rendelkeznie.
 • A tömítőanyag megfelelő adagja jelentősen csökkenti az anyagfelhasználást.
 • A felesleges tömítőanyag eltávolítását a felületről négy nappal az alkalmazás után kényelmesebb eltávolítani, a teljes megszilárdulást követően ez az eljárás sokkal bonyolultabbá válik.
 • Használjon személyi védőfelszerelést (légzőkészüléket, védőszemüveget, kesztyűt).
 • Szükséges a helyiség levegőjét munka közben.
 • Az összes munka befejezése után a fagyasztott habot különleges eszközökkel kell kezelni a napsugaraktól való védelem érdekében. Szükség van a hab sötétítésére.
 • Szigorúan tilos a palack használata nyílt tűz közelében.

Ne hagyja a szerelési habot a napfény hatására. Ez kellemetlen következményekkel járhat.

Különösen figyelembe kell venni az acélfürdő feldolgozásakor. A hab összetétele gyúlékony anyagokat tartalmaz. Ezért a tömítőanyag kiválasztásakor ügyeljen arra, hogy a kiválasztott anyag milyen típusú (tűzoltás, önoltó, éghető). Ez segít elkerülni a bajt.

A szerelési hab tárolásakor meg kell figyelni a hőmérsékleti viszonyokat. Az optimális tárolási hőmérséklet +5 és +35 fok között mozog. A hőmérsékleti előírások be nem tartása a szerelvényhab technikai tulajdonságainak jelentős csökkenéséhez vezet. A kiskereskedelmi üzletek polcain egész szezonos habot találhat. Az ilyen hab optimális tárolási hőmérséklete -10 és +40 fok között mozog.

Még akkor is, ha még soha nem használta a szerelési habot, miután elolvasta az összes tippet és ajánlást, elég könnyű és egyszerű kezelni ezt a folyamatot. Ilyen anyag segítségével önállóan szigetelhetjük az ajtó- és ablaknyílásokat, javíthatunk minden felesleges repedést, rést és csatlakozást a falak felületén. A folyamat során ne felejtsük el a biztonsági szabályokat.

A hab használatára vonatkozó szabályokat lásd alább.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba