Hogyan válasszuk ki a homlokzati lapokat?

 Hogyan válasszuk ki a homlokzati lapokat?

Függetlenül attól, hogy melyik anyagból épült az épület, védelmet kell nyújtania a kedvezőtlen éghajlati viszonyoktól. Az elülső burkolólapok kiválóan alkalmasak erre a funkcióra. A megbízható védelem mellett fokozzák az épület megjelenését - stílusosak és modernek.

Anyagi jellemzők

Az előlapok a ház külső oldalára vannak tervezve. Különböző méretű és méretű elemek. Cserépragasztókra, valamint szellőztetett homlokzat elvére is felszerelhetők. A lemezek dekoratív funkcióval rendelkeznek, mivel tégla, kő vagy gipsz lehet.

Az elülső lemezek javíthatják a szoba szigetelését, ha fűtőtestet helyeznek alá. Hangszigetelő funkcióval rendelkeznek. Ezenkívül az elemek tartósak és megvédik a szerkezetet a nedvesség behatolásától, ellenállnak a penész és a gomba terjedésének, a gátlók és rovarok akadályává válnak.

A lemezek tűzállóak, nem veszítik el jelentős hőmérséklet-ingadozásukat, és hosszú élettartamuk is van. Nem igényelnek különös gondosságot - néhány lehetőség meglehetősen egyszerű tisztítás esővízzel. Könnyen javíthatóak, az egyes elemek cseréje a szerkezet szétszerelése nélkül lehetséges.

A hiányosságok között megemlíthetünk egy bizonyos típusú anyag elég nagy súlyát. Emiatt nem lehet alacsony minőségű szerkezetekre telepíteni - a telepítés során nehézségek merülhetnek fel.

Továbbá, a felületet, amelyen a paneleket rögzítik, ki kell egyenlíteni - ez szükséges, ha ragasztót használ rögzítőanyagként.

Fajta és méret

A homlokzati lapok a következő kritériumok szerint oszthatók meg:

 • termelési anyag;
 • a panelek festésének módja;
 • termékek formájában.

Ami az alakot illeti, a panelek téglalap alakúak (kis szélességűek) és meglehetősen hosszúak, négyzet alakúak és modulárisak. A színezés módja felelős a végső vizuális eredményért. A panelek természetes kő, tégla, fa és csempe utánozhatók. A lemezek összetétele természetes anyagokat és szintetikus adalékanyagokat tartalmaz, amelyek lehetnek agyag, fa, fém, üveg, beton vagy poliuretán.

A gyártási anyag szerint a következő típusú homlokzati paneleket különböztetjük meg.

 • Kerámia homlokzati lemezek. Ez a fajta lap agyagból készül. Környezetbarátak és tűzállóak, jól megtartják a hőt, vízlepergető és hangszigetelő funkciókkal rendelkeznek. Megengedik a hőmérsékletcsökkenést, ideálisak szendvicspanelek létrehozásához, míg meglehetősen nehézek.
 • Polipropilén lemezek. Ilyen lemezek használhatók homlokzati és alagsori munkákhoz. Nagyon tartósak, hosszú élettartamuk, negatív külső hatásokat tolerálnak. Az anyagnak kis súlya van, ami megkönnyíti a telepítés folyamatát. Különös gondossággal kell eljárni magadnak.

A mínuszok feljegyezhetőek a panelek törékenysége, a hőszigetelő tulajdonságok hiánya. A polipropilén lemezek nem kombinálhatók más befejező anyagokkal.

polipropilén
kerámiai
 • Üvegszálas lemezek. Tartós, edzett üvegen alapul.Ezek a lemezek tökéletesen ellenállnak a szél és más éghajlati jelenségek hatásainak, feltéve, hogy megfelelően vannak felszerelve. Az ilyen típusú anyagok használatakor figyelembe kell venni, hogy ha a tervezést nem megfelelően tervezték, a terv potenciális veszélyt jelenthet az emberi egészségre. Ugyanakkor az üvegszálas panelek jól világítanak, ellenállnak a mechanikai hatásoknak és a napsugárzásnak, vízlepergető tulajdonságokkal rendelkeznek és hosszú élettartamuk van.
 • Termoplasztikus lemezek. A poliuretán lemezek összetételének köszönhetően kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek. Kis súlyuk van - új házakra is telepíthetők, és a régi épületek előtt is használhatók. A tartós és megbízható anyag kiváló teljesítményt nyújt, és nem igényel különös gondosságot.
üveggyapot
hőre lágyuló
 • Rostcement lemezek. Az anyag cementre és kvarchomokra épül, speciális segédanyagokat tartalmaz. A gyártási folyamat során kerámiával vagy polimerrel kell bevonni a panelek esztétikusabb megjelenését. A szálas cementlemezek palettáján sok szín és különböző textúrák találhatók. Kiváló hangszigeteléssel rendelkeznek, nem okoznak problémát működés közben. Az elemeken antisztatikus bevonatot alkalmazunk.
 • Fa lemezek. A panelek fából készültek, és a gyártási folyamat során vízlepergető és antiszeptikus vegyületeket kezelnek. Ennek köszönhetően az anyag élettartama jelentősen meghosszabbodik. A fa szilárdságának növelése érdekében nyomja meg. Az anyag környezetbarát, kis súlyú. Nagy a hangszigetelés és a hővédelem a szobában, ellenáll a szélsőséges hőmérsékleteknek.

A negatív szempontból megállapítható, hogy a fa panelek jól megvilágítottak, képesek a nedvesség felszívására - ez negatív hatással van a felszínre. Az anyag ára meglehetősen magas.

szálas cement
faipari
 • Fémlemezek. Az ilyen panelek alapja alumínium és horganyzott acéllemez. A külső oldal polimer bevonattal van ellátva, ami az anyagot korróziós folyamatoknak ellenállóvá teszi. Károsodás esetén azonban fennáll a rozsdásodás veszélye. A lemezek tűzállóak, nem szívják fel a nedvességet, nagyon tartósak. Ezenkívül jelentős súlyuk ellenére könnyen telepíthetők, és a panelek hosszú ideig tarthatnak. Ők ellenállnak a magas hőmérséklet-ingadozásoknak, és nem igényelnek különleges gondozást. A hiányosságok között szerepel a külső mechanikai feszültséggel szembeni ellenállás hiánya. Például a lemez deformációja esetén nem lehet visszaállítani a korábbi alakjába. Nyáron a szoba nem túl kényelmes a fémlemezek napfényben történő felmelegedésének köszönhetően.
 • Cement forgácslapok. Az ilyen anyagok lemezei nem terhelnek falakat. A DSP-k zsaluzóként használhatók, mivel azok nem deformálódnak.
fém
DSP
 • OSB lemezek. Ezek a panelek tűlevelű faforgácsból állnak. Környezetbarátak és nagy szilárdságúak. A készítmény viaszot tartalmaz, aminek következtében az anyag tökéletesen megakadályozza a nedvességet, ellenáll a kedvezőtlen éghajlati viszonyoknak.
 • Bazaltlapok. Az ilyen anyag egy speciális ragasztóval összekapcsolt préselt ásványi szálakból áll. A bazaltlemezek használata teljesen biztonságos - bármilyen szobával, beleértve a gyermekeket és a társadalmat is, használható. A lemezek könnyűek, tűzállóak, kiváló hangszigeteléssel és hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezek ellenállnak a mechanikai feszültségnek és nedvességnek. A paneleket könnyen fel lehet szerelni egy másik típusú felületre, ugyanakkor nem igényelnek azok összehangolását. A hiányosságok között említést érdemel a speciális ragasztó használata és a meglehetősen magas ár az anyag számára.
OSB lemezek
bazalt
 • Kompozit lemezek. Az ilyen típusú lemezek használata egyre népszerűbb a fogyasztók körében. Széles palettájuk lehetővé teszi a legmodernebb tervezési megoldások megvalósítását.

A lemezek horganyzott acélból, alumíniumból, gránitból, rostcementből és fémből készülhetnek. Nem hámozódnak és kiváló korróziógátló hatásúak.

alumíniumból
kő morzsa

tervezés

Lehetőségek az épületek díszítésére. A homlokzati lemezek segítségével azonban teljesen megváltoztatható a ház megjelenése, így eredeti, modern és egyedi. Az anyagok széles skálán kerülnek bemutatásra, amely lehetővé teszi a különböző befejező megoldások kialakítását.

A tégla, gipsz vagy kő homlokzati lapjai hatékonyan átalakíthatják a szerkezetet minimális idővel és erőfeszítéssel. Természetesen a munka sokkal olcsóbb lesz, mint a természetes anyagok befejezése.

Gyakran előfordul, hogy a szokatlan kialakítás érdekében a fogyasztók a terrakotta agyagcserepeket választják. A szín a készítményben lévő agyag szikláitól függ, és bézstől sötétbarnaig terjedhet.

A gyártók áttekintése

A modern piacon mind a hazai, mind a külföldi gyártók lemezei vannak. A szakértők azt javasolják, hogy előnyben részesítsék azokat a megbízható cégeket, amelyek már több pozitív ügyfél-véleményt erősítettek meg márkájukban.

A fogyasztók tudomásul veszik a vállalatok által gyártott homlokzati panelek jó minőségét Alta-profil, Fineber, Wandestein, Vinylit és más jól ismert cégek. Emellett nem szabad elfelejtenünk, hogy kiváló teljesítménytulajdonságok nem várhatók olyan anyagból, amely túl alacsony árat tartalmaz. Ezért ajánlatos az összes árnyalatot megvizsgálni és a vásárlást megtervezni a szükséges jellemzők, vizuális fellebbezés és ár alapján.

ALTA-profil
Fineber
Vinylit

Hogyan válasszuk ki?

A homlokzati lapok vásárlása előtt meg kell figyelni az olyan paramétereket, mint a termék szilárdsága, a telepítés egyszerűsége, a súly, amely nem okoz extra terhelést a keretterület szerkezetére. Az anyagok ökológiai tisztaságát és nem toxicitását is figyelembe kell venni. Ellenállnak az agresszív külső hatásoknak, a gomba és a penész megjelenésének, komoly hőmérsékletváltozásoknak kell lenniük.

A fontos pont a termék ára. Ideális megoldás az lenne, ha olyan termékeket vásárolnánk, amelyek ésszerű költségeket, a kívánt megjelenést és a szükséges funkciók és funkciók kombinációját kombinálják.

Tervezési lehetőségek

Annak ellenére, hogy a homlokzati födémek sokféle típusra oszlanak, a telepítésük nagyrészt sok azonos pillanattal rendelkezik. A szellőztetett homlokzatok elvének megfelelően egy eszköz van, bár a rögzítőkhöz különböző elemeket lehet használni. Először telepítenie kell egy rácsot, amelyen a lemezek magukra kerülnek.

A befejezés folyamatában, ha szükséges, megteheti a szoba felmelegedését és hangszigetelését. Mivel a homlokzat szellőztethető, nem képez kondenzátumot, ami segít elkerülni a kellemetlen problémákat a működés során.

Homlokzati panelek használata az épület külső burkolásához, speciális ragasztószerkezetet használhat. Ugyanakkor helyénvaló, hogy nem minden típusú anyagra alkalmazzák, és nem minden típusú épületre.

Ajánlások a munkához

A homlokzati paneleket az alulról felfelé kell telepíteni. A horony és a nyelv a dokkoláshoz használatos, és a rögzítés önmetsző csavarok segítségével történik.

Mivel a bélés nemcsak dekoratív, hanem védelmi funkció is, nem ajánlott túl sokat megtakarítani. Ne feledje, hogy a lemezek megvásárlása mellett további pénzügyi költségek szükségesek a kötőelemek megvásárlásakor. Ugyanolyan színsémában kell festeniük, mint a lemezeket.

Az anyagot nem szabad kiválasztani, csak a megjelenésükre vonatkozó preferenciáik alapján. Érdemes megvizsgálni a termék teljesítményjellemzőit.

A szakértők nem javasolják a homlokzati csempe saját kezű szerelését a hasonló munka tapasztalatának hiányában - jobb, ha fordulni a szakemberekhez, akik nem tesznek hibákat a telepítés során, és megmagyarázzák a szükséges üzemeltetési követelményeket, majd a megfelelő felületet sok éven át a fogyasztónak szívesen látja.

Gyönyörű példák a külső részen

A ház homlokzatainak kialakítása az arclapok készítésekor változtatható. Világos és szép példák a munkára a fényképekhez.

A homlokzat homlokzatán a tégla és a vakolat lapjai használtak. A tervező ötlete szerint az alsó rész sötétebb színekben készül, és a különböző típusú lemezek közötti határok ugyanolyan szinten haladnak, mint a padló közötti határ.

A tervezéshez szálas cement homlokzati paneleket használnak. Ellenállnak a szennyezésnek, nem igényelnek különös gondosságot és tisztíthatók közönséges esővel.

Ez a fénykép mutatja az épület csuklós szellőzésű homlokzatát. A burkolatot rostcement lemezek segítségével készítik.

Itt van a porcelán elülső csempe. Kőből készült, kecses és drága megjelenést biztosít az épületnek.

A polifázis telepítésének folyamatát lásd az alábbi videóban.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba