A fa homlokzatának befejezésének folyamatai

A nagyvárosok „kő-dzsungelei” az energiát egy személyből húzzák ki, így legalább hétvégén közelebb akarsz kerülni a természethez. Nos, ha saját házunk van egy faházzal vagy egy privát házzal. Az ilyen otthon természetes anyagai segítenek a környezetbarát körülmények között pihenni. És egyszerűen nincs semmi kényelmesebb, mint egy faburkolatú szoba. A ház fafelülete organikusan illeszkedik mind az épület minimalista stílusához, mind pedig hagyományos házakhoz vagy stilizált "antik" nyaralókhoz alkalmas.

A ház homlokzata minden tulajdonos névjegye lehet, ezért érdemes a ház külső díszítését teljes mértékben komolyan venni. Az épület esztétikailag vonzó megjelenése mellett fontos, hogy a ház meleg és környezetbarát legyen. Ezért hagyja abba a választást a fa homlokzati díszítésénél.

Ha építeni egy faház miatt a magas anyagköltség nem áll mindenki számára, akkor szinte minden nyári rezidens megengedheti magának, hogy a házat faburkolattal szállítsa. Technikailag nem túl bonyolult a fa külső bevonása, így még a felkészületlen mester is a lehető leghamarabb képes befejezni a homlokzati munkát.

Előnyök és hátrányok

A faszerkezet, mint bármely más befejező anyag is, előnye és hátránya.

A felsorolt ​​előnyök között szerepel:

  • környezetbarát;
  • a bélés más anyagokkal való kombinálásának lehetősége - például kő vagy tégla;
  • az a képesség, hogy "elrejtsék" a fa alatt a támasztó szerkezetek és a vastag szigetelő réteg hátrányait;
  • az illetékes feldolgozásnál a fafelület megbízhatóan védi a házat a negatív külső hatásoktól;
  • nincs szükség szellőztetőcsatornák telepítésére, mivel maga a fafelület jól szellőző;
  • elegancia és felületi tisztelet;
  • különböző tervezési megoldások.

Az a hátrány, hogy valójában egy anyag, például fa gyúlékonysága. De könnyen megoldható speciális védőbevonatok segítségével, amelyek évről évre alkalmazandók a szerkezetre.

A fajta anyaga megválasztása

Mielőtt elkezdené a homlokzati munkát, döntse el, hogy milyen fát használjon, mivel minden anyagnak saját jellemzői, előnyei és hátrányai vannak. Ismételje meg az általános stilisztikát és a tervezési irányt, hogy a ház leginkább harmonikusan és hatékonyan nézett ki.

A fa kiválasztása nagyon fontos. Ne becsülje túl az egzotikus fákat - hagyja abba az orosz hagyományokat a faházak építésében. Csak a Közép-Oroszországban növekvő fák lesznek alkalmasak az ország minden éghajlatára.

A fenyő puha, így a mester feldolgozásának folyamata a lehető legegyszerűbb. A szakértők azt javasolják, hogy ezt az anyagot nedves éghajlaton használják, mivel a gyantás tűlevelűek ellenállnak a nedvesség és a bomlás negatív hatásainak.

A Cedar a legerősebb és tartósabb fa. A szokatlan sárga színárnyalat is megkülönböztethető, amely hatékonyan megverhető az otthonának kialakítása során.

És egy elit anyag, amely messze nem elérhető mindenki számára a magas költség miatt, tölgyfa lehet. Magas szilárdsággal és tartóssággal rendelkezik, a tölgyfa mellett különböző árnyalatok is lehetnek - az aranysárgatől a sötétbarnaig, így valószínűleg nem lesz problémája a választással.

A vörösfenyőfa nagyon tartós sárgás. Az ilyen anyagok tartóssága miatt gyakran nagy méretű tárgyak - például templomok - építésére használják. Sajnos, a környezet és a csapadék hatására eltöltött idő, a vörösfenyőfa sötétebbé válhat, ezért vegye figyelembe ezt a ház építésekor.

A lucfenyő könnyű szerkezetű, jól ragasztott, de végül elkezd rothadni, rendszeres karbantartás és speciális eszközökkel történő kezelés nélkül. Az éger lágy szerkezetű, jól feldolgozott, de könnyen rothadt. Az építőanyag-piacon az innováció termikusan módosított fa, amelyet a fa nagy nyomáson történő feldolgozása után nyernek.

A burkolat típusai

A külső burkolatok, mint ismertek, nedves technológiával (pl. Gipszeléssel) vagy szerelt technológiával (faburkolatok faburkolatokkal, iparvágányokkal vagy más befejező anyagokkal) készülhetnek.

- házház

Úgy tűnik, hogy ez a befejező anyag egy fertőtlenítőszerrel és lakkkal kezelt napló, amelyet felére osztunk. A sík oldalt a homlokzathoz az oldalsó hornyok miatt rögzítették. Az ilyen telepítési technológia lehetővé teszi, hogy a lehető leghamarabb összeállítson egy házat. Ha csavarokat vagy körmöket használ, győződjön meg róla, hogy egy speciális korróziógátló anyaggal kezeli őket.

- Siding

Nagyon népszerű és olcsó kivitelezés - fából készült iparvágány. Lehet, hogy formázott profilból áll, amely több részből áll, vagy tömör fából készült tábláról készülhet. A könnyű telepítés lehetővé teszi, hogy még egy szakszerűtlen építőt is befejezzen - természetesen az interneten megtalálható illetékes utasítások és szakmai tanácsadás segítségével.

- Fából készült zsindely

Nagyon lenyűgöző a fa zsindely. Ezenkívül egy ilyen befejező anyag jelentősen megnöveli a szerkezet élettartamát, és megvédi azt a kedvezőtlen időjárási körülmények hatásától. Az ilyen homlokzat befejezése csak olyan speciális szakembereknek van kitéve, akik speciális képzésen mentek keresztül, ezért nem szabad kísérletezni és megtakarítani a szakemberek szolgáltatásait.

- Thermotree

Ez az anyag nem csak dekoratív elemek, például lépcsők, gerendák, szerszámok, szarufák, panelek gyártására használható. A termikus fa homlokzatburkoló anyagként is használható. A speciális hőkezelésnek alávetett faanyagot arra használják, hogy megbízhatóan védje a házat a negatív külső hatásoktól, a nedvességtől és a hőmérséklettől. Végtére is, az ókori Oroszország idejétől kezdve az égett fát használták fel a szerkezetek erősségének növelésére.

- Euro bélés

Az épület eurolining bevonata egyszerű - az ilyen munkák önállóan is elvégezhetők, mivel a táblák a rögzítőnyelv-rögzítő rendszerrel vannak összekötve. Hasonló külső felülete szépnek és ugyanakkor megfizethetőnek tűnik. Ez az anyag kis súlyú, ami gyorsabb telepítési sebességet jelent.

- HPL panelek

Ez az anyag egy kombinált befejező nyersanyag, amelyet cellulóz és fa szálak préselésével nyerünk, amelyek hőre zsugorodó gyantákkal vannak impregnálva a műszaki jellemzők javítása érdekében. Az ilyen anyagot magas hőmérsékleten állítják elő, így a lapok szupererőssé válnak.

A többi anyaghoz képest előnyökkel jár a sokk és a mechanikai károsodás, valamint a negatív környezeti hatások. Egy ilyen homlokzat hűségesen szolgál majd majd sok éven át, és gondoskodik róla, hogy minimális idő és pénz álljon.

Mivel a HPL panelek könnyebbek, mint más homlokzati anyagok, gyakran használják a nagy felületek befejezésére. A színek széles választéka és a textúrák gazdag választéka lehetővé teszi a panel kiválasztását bármilyen belső stílusban. Másik előnye a panelek „önellátása”, vagyis nem kell gipszet, vagy egy ilyen homlokzat további feldolgozását.

- Szellőztetett homlokzat

Egy másik újítás a szellőztetett homlokzat, amikor a falra szerelhető konzolokat először a falra szerelik, majd a faanyag szigetelését és burkolatát helyezik el. Ennek eredményeképpen belsejében egy légzsák alakul ki, amely biztosítja a fa homlokzat természetes szellőzését.

A szigetelés védelme érdekében a ládához egy membrán van rögzítve a kondenzációtól és a gomba kialakulásától. Vegye figyelembe, hogy az abszorbens oldal a ház falához van rögzítve. És a fa befejezése után speciális rögzítők segítségével rögzítjük a ládára a rögzítőanyagot.

befejező

A telepítés befejezése után győződjön meg róla, hogy a fa felületét speciális védőszerekkel fedi le. A homlokzati lakk lehet alkid vagy poliuretán, antiszeptikus töltőanyagokkal szemben a gomba kialakulása és a káros rovarok megjelenése ellen. Minden felsorolt ​​tulajdonság rendelkezik egy jachtlakkkal.

Az olajfesték pénzt takarít meg, ellenáll a napfénynek, a csapadéknak és a hőmérséklet változásának. Az alkid lakk segít megelőzni a fa repedéseit. A víz alapú lakk a leginkább környezetbarát és ártalmatlan. Ugyanakkor az ilyen szerszámmal kezelt fafelület megbízhatóan védhető a külső hatásoktól és a mechanikai károsodástól.

A homlokzat lakkozással történő feldolgozásakor olvassa el az utasításokat, és vegye figyelembe a gyártók kívánságait, milyen hőmérsékleten kell alkalmazni, úgy, hogy a lakk a szabályoknak megfelelően felszívódjon, és ennek megfelelően a ház fafelületének minőségét ne érje.

A homlokzati bevonat másik népszerű lehetősége az ún., amely megvédi a homlokzatot az eső és a nap hatásától. Ebben az esetben a háznak különböző színárnyalatokat adhat. Azúrkék védő tulajdonságai körülbelül 5 évig fennmaradnak, majd megismétlik a kezelést.

A blokkház telepítésének módját lásd az alábbi videóban.

Comments
szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba