Hogyan festjük meg a lépcsőket a ház második emeletére?

 Hogyan festjük meg a lépcsőket a ház második emeletére?

Kétemeletes magánházunkban hangulatos légkört akarok létrehozni benne. A falak és a padló díszítése mindig segít a friss és új tér érzésében, a szép bútorok megfelelő életkörülményeket teremtenek. Van azonban néhány árnyalat, amely nem kevésbé játszik szerepet az otthoni fejlesztésben. A második emelethez vezető lépcsőház gondoskodik arról, hogy ne álljon ki az egész szoba kialakítása, funkcionális, szép és biztonságos legyen bármely családtag számára.

Ezért a színezőanyag kiválasztásához nagyon óvatosan kell előkészíteni.

Megfelelő kezelési követelmények

Minden kétszintes vidéki házban van egy lépcsőház. Javítási munkák elvégzése, ne felejtsd el róla. Egy ilyen elem festése nagyon fontos, mert szükséges a megfelelő anyag kiválasztása a feldolgozáshoz, és magának a folyamatnak a végrehajtása bizonyos követelményeknek megfelelően. Ha beszélünk az átmenetekről, akkor tudnia kell az ilyen árnyalatokról:

 • a létra hosszú távú működéséhez fontos, hogy megfelelően kezeljék, különben az anyag elkezd romlani és romlani;
 • a lépcsők befejezésének folyamatában: antiszeptikus oldatok, fungicidek, foltok, impregnálás, tűz megakadályozása, alapozó, lakkfesték;
 • minden terméket felhasználás előtt hígítunk, ami optimális konzisztenciát biztosít az anyagra;
 • Az optimális megjelenés érdekében legalább két réteg szükséges.

Ha a munkát a házban végzik, a kezelés kicsi lesz, ami a termék esztétikai megjelenéséhez kapcsolódik, hangsúlyozva a fa mintázatát. Ilyen esetekben nincs szükség a felület alapozására, tisztán kell tisztítani a dörzspapírral, és faanyagot kell használni, ami még erősebb színt ad. A házon belüli lépcsőház gyakran lakkozással nyílik meg, amely három lehetőségből áll:

 • matt;
 • fényes;
 • félig-mat.
unalmas
fényes
csiszolta

Egy matt változat segítségével kiderül, hogy pontosabban hangsúlyozza a fa szerkezetét, és a fényesebb hangsúlyozza a termék szépségét. A lakk kiválasztása a munkához fontos, hogy figyelmet fordítsunk a kompozícióra, nincsenek káros anyagok, és minimális kézzelfogható szag. Ebben az esetben nem szükséges a külső felhasználásra szánt festékeket és egyéb anyagokat használni, mert olyan csípős szaguk van, amely másoknak ártalmas.

A modern lakkok és festékek gyakorlatilag nincsenek szaga. Ha van lehetőség, jobb, ha megvásárolja a már használatra kész megoldást, vagy hígítsa a meglévő oldalt az utcán. Ha gyorsan száradni kívánó festéket kell használni, akkor fel kell készülnie arra a tényre, hogy az összes löketnek pontosnak kell lennie, sőt, nagyon kevés idő áll rendelkezésükre a kijavításhoz.

Amikor a második emeletre emelkedik az utcáról, használhat festékeket és egyéb kompozíciókat külső használatra.

Ha rossz festéket választ, a javítás eredménye sérült lesz.

A bevonatok típusai különböző bevonatokhoz

A vidéki ház egy fa, fém vagy beton létrájával kiegészíthető.Minden anyag esetében fontos a megfelelő festékanyag kiválasztása.

faipari
fém
beton

Olajfesték

A ház belsejében díszítésre alkalmas. Az alkidfajta jól illeszkedik a felszínre, az uretán-alkid fajtákat olyan esetekben használják, amikor a felület már festett, pigmentált - segít elrejteni a hibákat és hibákat. Az ilyen festékek por alakú állapotúak, amelyek lenolajban oldódnak vagy készen állnak. Szárítóolaj is változhat, mesterséges és természetes, a második lehetőség előnyösebb a minőségben, és az első az árban.

Egy mesterséges típusú lenmag segít abban az esetben, ha a lépcsőházat beltérben kell festeni, és természetesnek kell lennie ahhoz, hogy megbirkózzon a szabadtéri terhelésekkel.

alkid
pigmentált
Szárító olaj

lakk

A legjobb megoldás a fából készült lépcsők feldolgozására a fa szerkezet szépségének hangsúlyozása érdekében. A lakk használata kényelmes, gyorsan szárad, és nem okoz nehézséget az anyagfeldolgozás során. Vannak fajták: olaj - amelyben mesterséges olajjal keveredik, amelyet természetesen természetes gyantával keverünk. Amikor egy ilyen összetétel megszárad, a felület sűrűvé válik és sárga árnyalatú lesz. Ezt a típusú lakkot csak beltérben használják, mert nem fog nagyobb terhelést fenntartani.

Alkohollakk - olyan alkoholtartalommal rendelkezik, amely kölcsönhatásba lép a természetes eredetű gyantával. Ez az opció lehetővé teszi több réteg szinte egyszerre történő alkalmazását. Kiderül, hogy nagyon stabil bevonat van, amely nem sérül meg semmilyen külső hatással.

A mínuszok közül csak az alacsony ellenállást lehet észrevenni.

Maslen
alkohol

A nitrát-cellulóz lakk segít a felület színének és szagának sűrű rétegével, amely gyorsan kiszárad. Az alkalmazási terület fa.

Poliészter lakk - vastag és sűrű réteg felületén képződik, ellenáll a bármilyen hatásnak, beleértve a vizet is. Az epoxi lakkot keményítővel használják, ellenáll a nedvességnek és lúgnak, de rosszul tolerálja a légköri jelenségeket. A poliuretán lakk - nagyon tartós és kopásálló, a faépítésű lépcsők esetében a legjobb választás. A hátránya a magas ár, de a minőség megéri. Kevésbé költséges lesz, és a kopásállóság legrosszabb mutatói, vízbázisú lakk;

Nitrát cellulóz lakk
Poliészter lakk

zománc

A lakk szerkezeteinek pigmentekkel való összekapcsolásával kiderül. Segíti a felület színének és fényességének legjobb eredményeit, de nem ellenáll a nedvesség hatásainak, ezért rendkívül ritkán használják a színező lépések összetételében.

Zománc fa és fém
Zománc betonon

Impregnált foltok

Egyfajta antiszeptikum, amely segít megvédeni a fát a tűztől. A folt alkalmazása után a felület gyakran lakkozott. A fa színe sötétebb, ami fontos a lakk kiválasztásakor.

átitatás
Folt - antiszeptikus

Olaj a lépcsőkhöz

Természetes olajokból, hozzáadott viaszból áll. Az olaj a lakk helyettesítője, jól illeszkedik a fára, és tartós védőréteget hoz létre. A lépések nemcsak védettek, hanem szépek is. Az olaj baktericid tulajdonságai miatt a fa megbízhatóan védve van a penészgombáktól.

A lépcsők lakóövezetben történő festésének tervezésekor pontosan meg kell tudni, hogy milyen típusú festék alkalmas ezekben a körülmények között.

Különböző burkolatok színezésének finomsága

Fa bevonatokhoz

A fából készült lépcsőfestéshez az első dolog az, hogy előkészítsük a felszínt, és pontosan megértsük, milyen fát kell dolgozni. Ha szükség van arra, hogy elhagyja a fa szerkezetét, a bevonatot jól meg kell tisztítani és foltokkal kezelni. Amint kiszárad, lakkot vagy áttetsző festéket alkalmazhat.

Ebben az esetben, ha teljesen fel kell festenie egy fa felületet, akkor megtisztítják és kiteszik, hogy eltávolítsák az összes hibát a lépcső felső rétegéből. A csiszolás után szükséges egy alapozó alkalmazása. A korábban festett felületeken uretán-alkid festéket használnak. Amikor egy új réteg jól illeszkedik, biztonságosan festheti meg az egész terméket. Ha a festmény egyenetlen és csúnya lett, akkor az alkalmazott színt egy mosóoldattal kell eltávolítani.

A fafaragás lépcsőinek, különösen a fenyőből, meg kell szabadulniuk a gyantáról a fő munka előtt. Ehhez 25% -os technikai orientációjú aceton oldatot kell használni, amelyet ecsettel kell felhordani. Csak a termék mosása és szárítása után.

Ha lakkot szeretne alkalmazni, a legjobb megoldás egy permetező használata, de a munkát széles ecsettel lehet elvégezni.

Beton színezés

A festék betonfelületre helyezése nemcsak a lépcsők vonzóbbá tétele, hanem a negatív tényezőktől való védelme is. Ha a létra még nem áll készen, akkor a konkrét megoldáshoz festéket adhat hozzá a jövőbeli termék teljesítményének javítása érdekében. Ha a késztermékkel együtt kell dolgoznia, a betonhoz festéket kell választania. A megoldás kiegészítőjeként használhatja a pigmentet, amely nem fél a nedvességtől és a naptól. A jobb teljesítmény érdekében a beton fehér használata javasolt.

Ha meg kell festenie a kész létrát, akkor egy speciális festéket használjon betonhoz, lehet:

 • a víz;
 • akril;
 • poliuretán.
víz
akril
poliuretán

Alkalmazás előtt a felületet polírozni kell, prime, válasszon egy színt a késztermékhez, és széles hengerrel kell festeni.

Fém lépcsők

A lépcsőfestés előtt fontos, hogy a rozsda jeleinek eltávolítása érdekében feldolgozzuk azt, amelyhez egy darálót, csiszolópapírt vagy oldószert használhat. A következő lépés a felület zsírtalanítása és egy alapozó bevonása. A rozsdát tartalmazó területeken különösen jól kell járnia egy alapozóval, és miután megvárta, hogy teljesen megszáradjon, elkezdheti a festést.

Fémtermék festéséhez zománcot vagy festéket kell használni, amely jelentős mértékben ellenáll a környezeti jelenségeknek és kopásnak. A festett lépcsőhöz próbáljon új réteget alkalmazni a régi tetején;

Hogyan válasszunk ki egy festéket?

A festék kiválasztásának meghatározásához fontos, hogy világosan megértsük, milyen célokra. A készítmények kültéri és beltéri használatra szolgálnak. Ha meg akarja őrizni a fa szerkezetét, a színezőanyag színének a lehető legközelebb kell lennie a termékhez. Ha szabálytalanságok vannak a felszínen, elrejtheti őket egy sűrű pigmentes kompozícióval. Különböző típusú festékeket alkalmazunk a megfelelő eszközökkel. Az egyes festékek csomagolásán általában a használati utasítás szerepel.

Az alkid-zománcot és az akril festéket hengerrel vagy ecsettel kell felhordani. Ha a munkát a szabadban végzik, akkor ugyanezen opcióknál jobb a szórópisztoly használata. A házon belüli létrákkal végzett munkákhoz olajfestékeket vagy környezetbarát lehetőségeket használjon természetes alapokkal. Használatuk után a felület nem lesz kevésbé kopásálló és szép, mint a károsabb analógok használata.

Annak érdekében, hogy egy fa megőrizze textúraát, azt nem szabad alapozni. Ebben az esetben a legjobb, ha nem festéket használunk, hanem matt vagy fényes fajtájú lakkokat. Átlátszó változatot vagy színárnyalatot használhat, amely jelentősen befolyásolhatja a termék megjelenését. A belső munkákhoz fontos, hogy a lehető leggyorsabban kiválasszuk a festékeket vagy lakkokat. Külső munkákhoz a kompozíciókat és a szagot is megteheted, de a legjobb teljesítménytől eltérően.

A maximális hatás érdekében jobb, ha egy további védőréteget alkalmazunk, amely megvédi a felületet a kopástól.

Faépítés: festési technológia

Annak érdekében, hogy a fa lépéseket saját kezével lehessen festeni, meg kell felelnie a sok generáció által tesztelt technológiának. A munka elve az intézkedések egymást követő végrehajtásából áll:

 • Készítse elő a felületet a következő festményhez. Finom csiszolópapír használatával a fát a szálak mentén kell csíkolni.
 • A lépcsők és a lépcsők más részei belsejében megtöltött repedéseket és hibákat fa gittel kell kitölteni.
 • A vakolat megszáradása után tisztítsa meg a por és a részecskék felületét porszívóval.
 • A következő lépés egy alapozó, amely segít a fa telítettségében és az új bevonattal való jobb érintkezésben.
 • A feldolgozás a kiválasztott eszközzel festék vagy lakk alkalmazásával folytatódik.

Az ecsettel történő festés a legnépszerűbb, ezért érdemes megfontolni azt. El kell kezdeni a legtöbb területet foglaló területeken: korlátok, lépcsők, kosoura. A kefe mozgásának iránya - felülről lefelé a csepegtetés elkerülése érdekében. Nem szabad nagy mennyiségű festéket írni az eszközre, de 45 fokos szögben kell tartania.

Ahhoz, hogy a termék teljes legyen, két-hatszor festik, várva, amíg minden réteg teljesen megszárad. Ahhoz, hogy a festék gyorsan megszáradjon, a hőmérsékletnek és a páratartalomnak optimálisnak kell lennie.

A túlzott meleg vagy hideg időjárás repedéseket és gyenge teljesítményt okoz.

edzés

Mielőtt elkezdené festeni a fa lépcsőket, tudnia kell, hogy milyen fából készült. Ez a pillanat kulcsszerepet fog játszani a folyamat anyagának elkészítésében. Tűk: cédrus, fenyő, luc, magas gyanta tartalma, ami rosszabb anyagi érintkezést eredményez a festékkel. A keményfa nem rendelkezik ilyen tulajdonságokkal, így a velük való munka könnyebb.

Ha a lépcsőház friss fából készült, akkor fontos megérteni, hogy az ilyen anyagok a nagyobb pórusszám miatt aktívabban elnyelik a festéket vagy lakkot. A régi fa használatakor a szükséges eljárás a felület alapozása, amely nélkül az új bevonat nem esik a termékre.

A festés előtt fontos lépés a gitt repedések, amelyek segítenek elkerülni a festék vagy a lakk szivárgását. Ha átlátszó kompozícióval kell dolgoznia, akkor fontos, hogy egy gitt használjon a lépcső színéhez. Csak a gitt száradása és a felület polírozása után lehet alapozni. Az optimális eredmények érdekében ezt a folyamatot leginkább kétszer kell elvégezni. Amint a második réteg megszárad, festheti a lépcsőket.

színezés

Mielőtt elkezdené festeni a lépéseket a második emeletre, fontos, hogy maga elkészítse a festéket. Ha vastag, akkor egyenletesen alkalmazza a problémát, és az eredmény nem lesz kielégítő. A színezés előkészítése a festék keverésével kezdődik. A legjobb eredmény egy légszóró használatával érhető el a munkában, de a legdrágább is, mivel szükséges a megfelelő felszerelés. Az ecsetet a fa szálakra nehezedő nyomás nélkül kell festeni. Az első réteg befejezése után felül kell vizsgálnia a munkát, és ki kell javítania a hiányosságokat, ha vannak, és ezután megkezdődik a festék szárítási szakasza. Ha a létra egy színben van festve, a szárítás után a második réteget felhordjuk, és a késztermék teljes száradása várható.

Ha festéket használ a lépcsőfokok felhasználásával, az alapszínre más színt kell alkalmazni, amelyhez ecsettel vagy sablonnal lehet használni. Ilyen rajzoknál gyakran veszi a vízbázisú festéket, amely teljesen megszáradt után lakkbevonatot igényel, különben a rajz nagyon gyorsan törlődik.

Ha a munkát nagyon gyorsan kell elvégezni, akkor jobb, ha a nitrocellulóz festéket fél órán keresztül szárítjuk. Ha a festéklakk helyett választjuk, akkor az ezzel való munka folyamata kicsit más, a gyantázás hozzáadódik az őrléshez és a primerhez, majd lehetőség van a munka megkezdésére. A lakk esetében nagyon fontos a megfelelő márka kiválasztása az alkalmazott anyagtól és egyéb jellemzőktől függően. Lehetséges szerszámok egy kefe, egy tampon vagy egy légfúvó, és egy ömlesztett részeknél szórópisztoly vagy flautz.

Amikor az első réteg bevonatot alkalmazzuk, a felületet ismét csiszolópapírral polírozzuk tökéletesen sima állapotba. A második réteget csak a por és a szennyeződések eltávolítása után alkalmazzuk.

Kiváló minőségű kompozíciók és a megfelelő munkafolyamat használata során a lépcsőfestés nem lesz nehéz, és az eredmény elégedett lesz a minőséggel és a szépséggel.

Szakértői tanácsadás

A lépcsők helyes festéséhez fontos megérteni, hogy mit érdemes használni a munkában, és mi nem. Ha fényes zománcot alkalmaz a lépcsőn, akkor csúszóssá válnak, ami veszélyes, különösen, ha a házban gyermekek vagy idős emberek vannak. A legjobb, ha matt vagy félig matt lakkot használunk, amely nem csak a lépcsőket díszíti, hanem segít elrejteni a hibákat. A lakk alkalmazásának sajátossága, hogy a sókat minden új bevonattal más irányban alkalmazzák, ami optimális eredményt biztosít.

Ha a festék vagy a lakk már régen megszárad, és a lépcsőket kell használni, akkor a festmény áthaladhat a lépésen. Amikor az első rész kiszárad, akkor a második, a termék aktív használatának leállítása nélkül. A lépcsők festésére vagy díszítésére való felkészüléskor fontos, hogy ne csak a terméket, hanem mindent úgy tisztítsa meg, hogy a por ne üljön a kezelt felületen, zavarva annak szépségét.

Érdekes lehetőségek

A saját ház átalakításához és a második emeletre vezető lépcső frissítéséhez nem festékkel vagy lakkkal festheti meg, hanem két színt használ. Bármelyik opciót választotta, a legfontosabb az anyag minősége és biztonsága.

 • A különböző színek kombinációja nem alkalmas minden házra, de egy bizonyos kialakításban ez a fajta létra nagyon érdekes. A színválasztás ebben az esetben a legkülönbözőbb lehet, amennyiben belefér a szoba általános fogalmába.
 • Lakk használatával sötétebb színben kiemelheti a lépéseket, és a többi elemet hagyhatja meg. A félfényes lakk használatával kiemelheti a fa szépségét.

Megtanulhatja, hogyan kell festeni egy fa lépcsőházat a második emeletre a saját kezével, az alábbi videó megtekintésével.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba