Folyékony nátrium-üveg: mire használják?

A folyékony nátrium-üveg egy jól bevált eszköz, amely nagy tapadási tulajdonságokkal rendelkezik, és sokáig nem veszíti el relevanciáját. Az olcsó, univerzális anyag használata lehetővé teszi, hogy gyorsan és hatékonyan vízálló szerkezeteket készítsen, erősítse a beton esztricheket és tiszta háztartási eszközöket.

A folyékony nátrium-üveg egyfajta ragasztókészítmény.amely építési és vízszigetelési munkálatok során széles körben használatos. Az anyag bázikus komponense nátrium-szilikát, amelynek jelenléte az oldat nagy teljesítményű tulajdonságainak köszönhető.

Műszaki leírás

A folyékony nátrium-üveg előállítása a GOST 13078 szabványnak megfelelően történik. A nátrium jelenlétét a készítményben 9% -kal határozzuk meg, a kálium-értékek sokkal alacsonyabbak, körülbelül 0,2%. A tiszta formában alkalmazott kompozíció teljes megszilárdulásának ideje 10 perc, míg a különböző oldatok összetételében az idő két órára nő.

Az anyag sűrűsége 1,45 g / cm3az anyag fajlagos sűrűsége 1,45, az eltarthatóság 2 év, az olvadáspont pedig 1088 fok. A káliumvegyületekkel ellentétben a nátrium-oldat stabilabb és tartósabb kötést képez, amely megkülönbözteti azt a többi szilikát elegytől.

A folyékony üveggyártás meglehetősen bonyolult folyamat, és több szakaszból áll. A zúzott kvarchomokhoz szódát, káliumot, nátrium-szulfitot és egyéb összetevőket adunk. Ezután a masszát autoklávba helyezzük, és monolit öntvény formájában olvasztjuk, amelyet ezután 170 ° C hőmérsékleten oldunk. A kapott oldat folyékony nátrium-üveg.

alkalmazási körét

A kompozíciót széles körben használják a javításban és az építésben. A gipsz- és gittoldatokhoz való hozzáadása sokszor növeli tűzállóságát, szilárdságát és nedvességállóságát. Az eszközök kiküszöbölik a repedéseket, a forgácsokat és a padló és a fal egyéb hibáit. Az anyag jól bevált és különböző célokra szolgáló alapanyagok adalékanyagaként.

Különösen hatékony a beton esztrichek keverékei. A nátrium-üveg használata jelentősen növeli a beton szilárdságát, így tűzálló és antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkezik. A nátrium-üveg segítségével könnyen eltávolíthatja a régi lakk- vagy olajbevonatot. A különböző színezékek hozzáadása lehetővé teszi, hogy a szerszámot szilikátfestékként használják.

A keverék felhasználható a fémrétegek korrozív folyamatainak megakadályozására. A korróziógátló készítmény előállításához a cementet 1: 1 arányú nátrium-üveggel keverjük, és kis mennyiségű folyadékot öntünk. Az anyag tolerálja az agresszív környezeti hatásokat, és nem csak beltéren, hanem szabadban is használható. Ez lehetővé teszi a kutak, víztartályok, mesterséges tározók és alagsorok vízszigetelését. A munkához 10 darab betont és egy folyékony nátriumot vesz igénybe.

A szerkezetet széles körben használták a falazati kompozíciók kiegészítő komponenseként. Gyakran hozzáadódik a kandallók és a tűzhely füstcsövek külső díszítésére szolgáló megoldásokhoz.A mindennapi életben a folyékony üveg az akváriumok és a tiszta háztartási eszközök javítására szolgál. A tisztító oldat elkészítéséhez 25 rész vizet és egy nátrium-szilikátot kell összekeverni. A kapott keveréket nagy edénybe kell önteni. Akkor tedd ott a tisztítani kívánt edényeket, és forraljuk fel a kompozíciót.

A szódás üveg a vízellátás károsodott részeihez alkalmazható, vegye ki a ruhákból származó zsírfoltokat és a mészben lévő adalékanyagokat, amelyek bármely felület felszínre vágására szolgálnak. Ha a mész és a nátrium-szilikát keveredik, rendkívül tartós anyag képződik - kalcium-szilikát, amely jelentősen megnöveli a mész bevonat külső ellenállóképességét, és jelentősen meghosszabbítja a mész bevonat élettartamát.

előnyök

A folyékony nátrium-üveg, mint állandó eszközként és különféle építési megoldások adalékanyagaként való népszerűsége számos pozitív anyagi tulajdonságnak köszönhető.

 • A készítmény jó rugalmassága lehetővé teszi, hogy a betonoldatok adalékanyagaként használják. Az anyag bármilyen, még a legkisebb repedést is behatol, és kitölti, így megakadályozza az üregek és üregek megjelenését a kialakított betonrétegben. Emellett a betonburkolat teljes szilárdsága jelentősen megnő.
 • Az ár és a minőség optimális aránya. Az 5 kg-os keverék ára körülbelül 200 rubel, ami jelentősen növeli a fogyasztói keresletet és az építőanyag használatát.
 • A nátrium-üveg nagy szilárdságú. Ellenáll a vegyi anyagoknak és a szélsőséges hőmérsékletnek.
 • Az anyag jelentősen csökkenti a cement teljes kikeményedésének idejét, így a javítási idő jelentősen csökkenthető.
 • A folyékony üveg alacsony hővezető képessége lehetővé teszi a helyiségek hőszigetelésének létrehozását. A készítmény tökéletesen ellenáll az 1200 fokos hőmérséklet-ugrásoknak, és ellenáll számos fagyás-olvadási ciklusnak.
 • Az anyag teljes körű biztonsága a toxikus és mérgező anyagok összetételének hiányában. Bár érdemes megjegyezni, hogy az alkotóelem, amely az oldat egyik összetevője, veszélyes a bőrre a telepítés során. Ezért folyékony pohárral való munkavégzéshez védőkesztyű használata szükséges.
 • A szerszám kifejezetten antiszeptikus hatású, így a kezelt felületeken nincs a penész, a gomba és a kórokozók kockázata.

A folyékony üveg hátrányai közé tartozik a túl magas beállítás és keményítés.és az anyag nem kívánatos a festésre szánt felületek kezelésére.

Használati utasítás

Ahhoz, hogy a habarcsot folyékony nátrium-üveg hozzáadásával megfelelően előkészítsük, meg kell figyelni az arányokat:

 • betonoldatokban a folyékony üveg mennyisége a készítmény teljes tömegének 5-20% -a lehet;
 • a tűzálló kompozíció megszerzéséhez cement, három rész homok és 10-25% folyékony üveg szükséges;
 • az alapozó keverékek cementből és nátrium-üvegből állnak, 1: 1 arányban, és folyadékkal hígítják a kívánt konzisztenciát;
 • Az antiszeptikus bázis kezeléshez 400 g szilikát üvegből és 1 literből kell venni. a víz;
 • ha a terméket linóleum ragasztóként használják, akkor az anyagfogyasztásnak 200-400 g-nak kell lennie a bázis négyzetméterére;
 • vízszigetelő habarcs cement, homok és szilikát üveg előállításához azonos mennyiségben kell.

A szilikátüvegen végzett munkát jól szellőző helyen kell elvégezni. személyi védőfelszereléssel. A bőrrel vagy a nyálkahártyával való érintkezés esetén azonnal öblítse le a szennyezett területet bő vízzel, és forduljon orvoshoz.Annak érdekében, hogy elkerülje a hamisítványok vásárlását, a kompozíció csak megbízható gyártóktól származhat. Szintén tanácsos ellenőrizni a megfelelőségi tanúsítványok és egyéb igazoló dokumentumok rendelkezésre állását.

Vélemények

A folyékony nátrium-üveg nagy fogyasztói igényt képvisel, és sok pozitív véleménye van. A vásárlók feljegyzik az anyag megfizethető árát, ami lehetővé teszi, hogy széles körben használják mind a különböző építési és alapozási megoldásokban, mind pedig önálló eszközként. Felhívjuk a figyelmet a készítmény könnyű előkészítésére és könnyű alkalmazására. A nátrium-üveg kiváló vízszigetelő tulajdonságai szintén nagyra értékelhetők, ami lehetővé teszi az alagsorok és uszodák hermetikus lezárását. A vásárlók hátrányai közé tartozik a kompozíció gyors használatának szükségessége annak rövid „életképessége” miatt.

Részletesebben a folyékony üveggel végzett munka árnyalatairól szól a videó.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba