Szárítók: tulajdonságok és alkalmazás

 Szárítók: tulajdonságok és alkalmazás

Felkészülés a festésre, az emberek maguk választják ki a zománcokat, szálakat, oldószereket, megtanulják, hogy mit és hogyan kell alkalmazni. De van még egy nagyon fontos pont, amit gyakran hiányoznak, nem veszik figyelembe. Beszélünk siccative, vagyis speciális adalékanyagok használatáról, amelyek felgyorsítják a festékanyagok szárítását.

Mi az?

A Sikkativ egyike azoknak a komponenseknek, amelyek bevezetése lehetővé teszi a gyártók számára, hogy diverzifikálják a receptet és alkalmazkodjanak bizonyos helyzetekhez, felhasználási területekhez. Különböző festékekhez és lakkokhoz adják hozzá a szárítás folyamatának felgyorsításához.

A készítmények fajtái

Kémiai összetétel mellett a szárítószerek nagy értékű fém-sók. Ebben a csoportban is lehetnek monobázisos savak sói (az úgynevezett szappan a fémből). A szárítást felgyorsító reagensek bármely meglévő festékanyagtípusra alkalmazhatók.

A kobalt- és mangán-reagenseket, valamint az ólmot először használtuk. Egy kicsit később elkezdték használni a cirkóniumsókat és néhány más elemet. A modern keverékek nagy többsége ólom nélkül készül, mert negatív hatással van az emberi egészségre. A kémikusok és a technológusok a katalizátorokat első sorban (igaz) és másodlagos vegyületekké (promóterek) osztják fel. A valódi gyorsító egy olyan fém sója, amely változó valenciájú, amely a célanyaggal való érintkezéskor egy redukciós reakcióba lép, majd oxidálódik egy fokozott valenciájú anyaggá.

Segítő vegyületek a fémek sói, amelyek állandó valenciájúak. Ezek közé tartozik a cink, a bárium, a magnézium és a kalcium vegyületek. Feladataik a hagyományos keverékek hatékonyságának növelése a filmet képező anyagok karboxilcsoportjaival való reakcióval. A fejlesztők ezt figyelembe veszik, és egyre több kombinált formátumot használnak.

 • Egycsomagos szárítók Kobalt alapján a leghatékonyabbnak tekintik őket, de hatásuk csak a festékfólia felületét érinti. Ezért egy ilyen fém csak nagyon vékony rétegre alkalmas, vagy a forró szárítás küszöbén önmagában is használható.
 • Vezető dTeljesen működik, nagyon mérgező és képes szulfid foltokat képezni, mivel önálló készítményként ritkán használják.
 • mangán mind a felületeken, mind a vastagságban aktív. A háromértékű fém típus sötétbarna, és ez torzíthatja a bevonat megjelenését. Munkánk során nem kell eltérni a standard készítménytől - a mangán feleslege csak gyengíti a hatást a bizonyítékok ellenére.
mangán
vezet
kobalt

Két gyártási módszer - olvadás és csapadék. Az első esetben az olajokra és gyantákra gyakorolt ​​hőhatást gyakorolják, amelyeket ezután fémvegyületekkel fuzionálnak. Ez egy nagyon egyszerű és hatékony technika. A kicsapott anyagokat úgy állítjuk elő, hogy a fémvegyületek és a savfeldolgozás sótermékei közötti reakciót hajtjuk végre. Az ilyen szárítók tisztított színben különböznek, stabil koncentrációt tartalmaznak intenzíven ható fémek.

 • cink lassabbá teszi a felület szárítását, és a fő térfogatot - gyorsabban, így erős filmet képezve.
 • kalcium a komplex keverékek promótereként működik, köszönhetően a szárításnak a szárítás könnyebbé válik.
 • Vanádium és cérium a festék térfogatában járjon el, de hátrányuk az alkalmazott bevonatban megjelenő sárgaság.
 • A modern készítményekben az ólom-helyettesítők vannak cirkónium és kobalt kombinációja.
cink
vanádium

A szerves savak esetében a szárítószerek négy fő csoportja van:

 • naftenát (ásványolajból készült);
 • linoleát (lenmagolajból);
 • gumi (gyanta);
 • (magasolaj alapján).

A zsírsavkeverékeket (például FA-t) úgy alakítjuk ki, hogy egy többértékű fém-sót zsírsavban oldunk, vagy az ilyen oldatokat nafténsavakkal keverjük. Az ilyen anyagok használata lakkokkal, alkidfestékekkel és lenolajjal kombinálva lehetséges. Külsőleg átlátszó folyadék a fényhez, amelyben 18-25% nem illékony anyag van. A mangán koncentrációja 0,9-1,5%, az ólom pedig legalább 4,5% -ot tartalmazhat.

A zsírsav szicikátumok a lenolajjal kölcsönhatásba lépnek, nem okoznak zavarosságot és üledéket. A minimális lobbanáspont 33 fokos hő. Fontos: E csoport kész enni szikátjai mérgezőek és tüzet okozhatnak. Ha 6 hónappal a kiadás dátuma után van, gondosan ellenőrizze az anyagot, ha nem vesztette el a tulajdonságait.

Az NF1 gyógyszer "ólom-mangán" kombinációja. Ez egy folyékony anyag, amelyet lerakódással nyerünk. A keverék korábbi analógjai NF-63 és NF-64. Szárító gyorsítót kell hozzáadni az olaj- és alkidfestékekhez, zománc- és lakkanyagokhoz, szárítóolajokhoz. Az NF1 ideálisan átlátszó és homogén, nem rendelkezik a legkisebb üledékkel vagy szennyeződéssel. Elfogadható kombinált alkalmazás a katalizátorokkal együtt, a Co. Ezek közül a legjobb NF-4 és az NF-5. Festék- és lakkanyagokkal keverve a kémiai anyagot kis adagokban injektáljuk, a filmképző anyag mennyiségének maximum 5% -át megtartva. Az NF betűket követő digitális index a gyógyszer kémiai összetételét jelzi. Így a 2-es szám jelzi az ólom jelenlétét, a 3-as számot - a mangán, 6-kalcium, 7-cink, 8-vas. A 7640 index azt mutatja, hogy a hatóanyagot kobalt gumi és olaj kombinációjával és ólom- és mangán-sók fehér szeszes oldatával képezzük. Egy ilyen szerszám használható egy elveszett moire zománc mintázat helyreállítására is.

Fontos: a sikkativ-t alkalmazva figyelni kell az adagolásra. A reagens túlzott bevezetése drasztikusan csökkenti a fóliák száradási sebességét, és még a színező készítmény árnyalatát is megváltoztathatja, különösen, ha kezdetben fehér. A fehér szeszben oldott kobalt-oktánát opálosodást okozhat. A nem illékony anyagok legnagyobb aránya 60%, a fémek koncentrációja 7,5 és 8,5% között mozog. Nincsenek rézszárítók, csak ennek a fémnek a alapján készülnek pigmentek.

gyártók

A különböző szárítók márkák közül elsőként megérdemli a cég termékeinek felhelyezését. Borchersamelynek termelése nagyon tökéletes és megfelel a legújabb technológiai követelményeknek. Az ilyen keverékek bevezetése, az értékelés alapján, nagyon alacsony koncentrációban kell lennie, meglehetősen gazdaságosak és praktikusak, és lehetővé teszik számtalan probléma elkerülését.

Egy másik vezető német gyártó - aggodalomra ad okot Synthopol, kiváló minőségű és jó minőségű termékeket is gyárt.

Saját kezek készítése

A szicikátumok receptje viszonylag egyszerű. A lenmag feldolgozásához alkalmas keverék előállításához, amely megfelel a GOST-nak, fuzionált gumit kell használni. A porcelán (szélsőséges esetekben fém) edények 50 g gyantát töltöttek. 220-250 ° C hőmérsékleten olvad. Az olvasztást követően az anyagot keverjük, és hozzáadunk 5 g kenőanyagot. A mész cseréjével 15 g ólom-gránátot, melyet lenmagolajjal őrölünk, majd apró adagokat vezetünk be a gyantába, az ólomgumi kerül. A készítmények mindkét változatának megzavarásához homogén masszát kell kialakítani. A cseppeket periodikusan eltávolítjuk és átlátszó üvegre helyezzük, amint maguk is átlátszóvá válnak, a fűtést le kell állítani.

Ön is készíthet mangán-oxidot, amelyet nátrium-szulfitból és kálium-permanganátból (pontosabban ezek oldatából) nyerünk. Keverés közben fekete porszerű csapadék képződik. Szűrjük és szárítjuk a szabadban, nincs szükség fűtésre, még káros.

Alkalmazási kör

Az olajfestékek szárítóinak használata saját finomsággal rendelkezik; ha a festékrétegben felesleges olajszármazékok képződnek, újra lágyulhat. Ennek oka - a polimerizált olaj kolloid koagulációnak van kitéve. Egyes kombinált lakkok egyes szakértők szerint nem tartalmazhatnak szárítót, mivel a cellulóz-nitrát felvétele növeli a szárítási sebességet. De a vízrendszerekben, mint a leggyorsabban száradó lakkhoz szükséges, szárítószert kell hozzáadni.

A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy a jelentős hőmérsékletek kiküszöbölik a keményítőgyorsítók igényét. A szárítóknak mindig a festékgyártók által ajánlottakat kell használniuk.

Használati tippek

A PF-060 alkid lakkhoz hozzáadandó szárítószer mennyiségének kiszámítása a hatékony megszilárdulás érdekében 2-7%. Az ilyen adalékanyagok bevezetésével a szárítási idő 24 óra. Ezt az eredményt még az ólomtartalmú készítmények elhagyásával érik el, mégpedig olyan modern technológiai megoldások mellett, amelyek gyakran bizalmatlansággal találhatók. A szikátorok eltarthatósági ideje a legtöbb esetben hat hónap.

Fontos: a szárítószer bevezetésére vonatkozó ajánlások elvileg nem vonatkoznak minden kész keverékre. Már a munka során először bevezették az összes anyag megfelelő mennyiségét, és ha nem (alacsony minőségű áruk), akkor még mindig nem lenne lehetséges a probléma felmérése és otthoni javítása. A filmbevezetőre vonatkozóan 0,03-0,05% kobaltot, 0,022-0,04% mangánt, 0,05-2% kalciumot és 0,08-0,15% cirkóniumot adhatunk meg.

Figyelem! Az arányokat tiszta fémben adjuk meg, és nem a keverék abszolút térfogatára, mennyisége természetesen valamivel nagyobb.

Korom, ultramarin és néhány más összetevő jelenlétében a színezőanyag összetételében a szárítószer felületi hatása gyengül. Ezekkel a gyógyszerek megnövekedett dózisainak bevezetésével (mind azonnali, mind pedig külön adagokban) küzdhetsz, részletesebb ajánlásokat csak szakképzett technológus adhat.

Hogyan kell a szárítószert lenmagolajjal alkalmazni?

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba