Szárítóolaj: fajták és felhasználások

A helyiségek díszítése gyakran magában foglalja a festékek feldolgozását. Ez egy ismerős és kényelmes megoldás. De ahhoz, hogy ugyanazt a lenolajat megfelelően alkalmazzuk, alaposan tanulmányozni kell az ilyen bevonat és annak fajtáinak jellemzőit.

Mi az?

A fa visszatér a fogyasztói preferenciák vezetőinek számához, és a műanyag és más szintetikus anyagok elveszítik a keresletüket. Fontos azonban megérteni, hogy a fa professzionális, kiváló minőségű feldolgozást igényel, és a lintel lehetővé teszi a faalap védőfóliával történő fedezését, miközben biztosítja a magas szintű egészségügyi biztonságot. Az ilyen készítmények nagy részét természetes komponensek (növényi olajok) alkotják, és a tömeg legalább 45% -át teszik ki.

Alkalmazás funkciók

Először néhány évszázaddal ezelőtt a művészek már megszokták a szárítóolajat. A gyártási módszer azóta meglehetősen kicsit változott, de számos kulcsfontosságú anyagfajtát kell alkalmazni, amelyeket másképpen kell alkalmazni.

A kombinált kompozíció feldolgozása nagy olcsósága miatt gyakorolható (a keverék egyharmada az oldószerre, főleg fehér szeszre esik). A szárítási arány drámai módon nő, a létrehozott réteg megbízhatósága nagyon magas. Alapvetően ezek a kombinációk külső fafelületekre használhatók, amelyekből a kellemetlen szag gyorsan eltűnik.

Minden szárító olaj, kivéve a természetes összetételeket, olyan anyagokat tartalmaz, amelyek hajlamosak a tűzre és akár robbanásra is, így azokat a lehető leggondosabban kell kezelni.

A fa fedésekor a természetes fa szárítása legfeljebb 24 órán keresztül megszárad (normál szobahőmérsékleten 20 fok). A kender kompozíciók azonos paraméterekkel rendelkeznek. A napraforgóolajon alapuló keverékek egy kicsit ragadós nap után. A kombinált anyagok stabilabbak és 1 napig száradnak. A szintetikus fajták esetében ez a minimális időszak, mivel a párolgásuk szintje kisebb.

Gyakran (különösen a hosszú távú tárolás után) szükség van a szárítóolaj hígítására. A természetes keverékeket a legjobb állapotban tartják fenn, mivel a növényi olajok hosszú ideig folyékony konzisztenciában maradhatnak. Tekintettel az ilyen vegyületek veszélyére, a sűrített keverék hígítására alaposan fel kell készülnie.

  Ehhez:

  • válasszon ki egy kiváló szellőzésű szobát;
  • csak a nyílt tűz- és hőforrásoktól távol dolgozhat;
  • alkalmazzon szigorúan tesztelt készítményeket, amelyeket a gyártó ajánlott egy adott anyaghoz.

  A szintetikus anyagokkal, valamint az ismeretlen kémiai összetételű keverékekkel végzett munka során a hígítás előtt gumikesztyűt kell viselni.

  Fontos megjegyezni, hogy bőrrel való érintkezés esetén bizonyos anyagok kémiai égést okozhatnak.

  A szárítóolajjal hígítva leggyakrabban:

  • fehér szesz;
  • ricinusolaj;
  • egyéb ipari vegyszerek.

   Általában a hozzáadott oldószer koncentrációja a lenolaj tömegéhez viszonyítva legfeljebb 10% (kivéve, ha az utasítások másképp rendelkeznek).

   A tapasztalt szakemberek és építők nem használnak szárítóolajat, amely több mint 12 hónapig hermetikusan lezárt tartályban maradt. Még a folyadékfázis megőrzése, a külső átlátszóság és a kicsapódott üledék hiánya miatt az anyag már nem alkalmas a működésre és nagy veszélyt jelent.

   A kicsapódott védőbevonatok minősége iránti bizalom miatt a legtöbb esetben elegendő a folyadék szűrése egy fém szitán.Ezután a finom részecskék nem lesznek a fa felületén, és nem veszíti el simaságát. Gyakran hallja a kijelentéseket, hogy a lenolajat egyáltalán nem kell hígítani, mert nem fogja helyreállítani a tulajdonságait. De legalább a folyékonyság és a viszkozitás javulni fog, a behatolási képesség növekedni fog, és ezért egy lenolajjal fedezhetjük azt a területet, amely nem igényel kiváló minőségű feldolgozást.

   A fa lenmaggal történő stabilizálása azt jelenti, hogy a feldolgozott termékeket teljesen be kell meríteni a folyadékba.

   Működés közben a minőség ellenőrzése fokozatosan történik, ellenőrző méréseket végezve legalább háromszor:

   • áztatás előtt;
   • az utolsó áztatás után;
   • a polimerizációs folyamat befejezése után.

    A polimer megszárításához és megkötéséhez inkább a rudakat helyezzük a sütőbe, vagy forró vízben főzzük. Az ablaktörlő szárító olaj és őrölt kréta keveréke alapján készíthető (ezek 3, illetve 8 részből állnak). A tömeg készenlétét úgy becsüljük meg, hogy mennyire homogén. Meg kell húzni, és ugyanakkor a kapott szalagot nem szabad szakítani.

    Típusok: hogyan kell kiválasztani?

    A gyártók bőségétől függetlenül a termelési módszerek közel azonosak, legalábbis a természetes készítmények vonatkozásában. Növényi olajat veszünk, hőkezelést végzünk, és a szűrés végén szárítókat vezetünk be. A GOST 7931-76, amely szerint ilyen anyagot állítanak elő, elavultnak tekinthető, de nincs más szabályozási dokumentum.

    A szárítóolaj összetétele különböző szárítószereket, elsősorban fémeket tartalmazhat:

    • mangán;
    • kobalt;
    • vezetnek;
    • vasat;
    • stroncium vagy lítium.

    Ha vegyi anyaggal találkozik, akkor a reagensek koncentrációjára kell összpontosítania. A legbiztonságosabbak a kobaltalapú siccativa szakértők, akiknek koncentrációja 3-5% legyen (alacsonyabbak a haszontalanok és a nagyobbak veszélyesek). Magasabb koncentrációk esetén a réteg rendkívül gyorsan, még szárítás után is polimerizálódik, mert a felület sötétebb lesz és reped. Ezért a festők hagyományosan festékeket és lakkokat használnak szárítók bevezetése nélkül.

    A K2 szárító olajmintát szigorúan belső díszítésre tervezték, sötétebb, mint a 3. osztály. Egy ilyen anyag jelenléte növeli a szárítás egységességét és egységességét. Az anyag alkalmazásához ecsettel kell rendelkeznie.

    természetes

    Ez a lenolaj a leginkább környezetkímélő, benne van egy szárítószer is, de az ilyen adalékanyag koncentrációja alacsony.

    A természetes szárító olaj főbb műszaki jellemzői (tulajdonságai) a következők:

    • sikkativa részvény - maximum 3,97%;
    • szárítás 20-22 ° C hőmérsékleten történik;
    • a végső szárítás pontosan egy napot igényel;
    • kompozíciós sűrűség - 0,94 vagy 0,95 g / cu. m .;
    • a savasság szigorúan normalizált;
    • a foszforvegyületek nem lehetnek több mint 0,015%.

     A későbbi lakkokkal vagy festékekkel történő felületkezelés lehetetlen. A fa teljesen megtartja dekoratív paramétereit.

     Oksol

     Az oxolt szárítva növényi olajok nagy hígításával nyerjük, az ilyen anyagok kombinációjának meg kell felelnie a GOST 190-78-nak. A készítményben a természetes komponensek 55% -ának kell lennie, amelyhez hozzáadjuk az oldószert és a szárítószert. Az Oksol, mint egy kombinált szárítóolaj, nem alkalmas a helyiségekben való felhasználásra - az oldószerek erős kellemetlen szagot bocsátanak ki, néha még a megszilárdulás után is.

     Ennek a keveréknek az előnye elfogadható ár. A készítmény használata hígított olajfesték lehet, mivel az anyag saját védő tulajdonságai a gyakorlatban nem elegendőek. A különböző típusú oxolok közül a legjobb, ha a lenmagolaj alapú készítményeket erősebb fóliát képezik és gyorsabban szárítják.

     Az Oksol több típusra oszlik. Így a B betűvel jelölt anyag csak kültéri használatra használható.A PV összetételét akkor kell használni, ha a gitt akarja főzni.

     Az első esetben a keverék előállításához szüksége van lenmagra és kenderolajra. Az Oxol B kategória olaj vagy sűrített festék hígítására szolgál. A padlók díszítésében az ilyen keverékek nem használhatók.

     Szárítóolaj Az Oksol márka PV-t mindig technikai camelina és szőlő olajokból készítik. Növényi olajokat is tartalmaz, amelyek nem használhatók közvetlenül élelmiszerekhez vagy feldolgozáshoz: sáfrány, szójabab és finomítatlan kukorica. A nyersanyagban nem lehet több, mint 0,3% foszforvegyületek, még ennél is kisebbnek kell lenniük, a számlálási módtól függően. A fém csomagolást csak olyan szerszámokkal szabad megnyitni, amelyek nem okoznak szikrákat az ütéskor. Tilos nyílt tüzet készíteni, ahol a szárítóolajat tárolják és használják, minden világítóberendezést robbanásbiztos módon kell felszerelni.

     Szárítóolaj csak:

     • a szabadban;
     • intenzíven szellőztetett helyeken;
     • a tápellátó és a kipufogó szellőztető eszközökkel felszerelt helyiségekben.

      Alkidos lenolaj

      Az alkid lakk ugyanakkor nagyon olcsó, rendkívül tartós és mechanikusan ellenálló. Ilyen keverékekre van szükség, ha állandóan csökken a nagy csapadék, hőmérsékleti csökkenés és a napsugárzás. Legalább évekig a kültéri faépítmények felülete kiváló állapotban marad. Az alkidvegyületek azonban csak előkezelésként, önálló formában engedélyezettek, nem elég hatékonyak. Nem ajánlatos őket beltérben alkalmazni az erős kellemetlen szag miatt.

      Az alkid lenmagolajat ecsetekkel kell felhelyezni a fa felületekre, és előzetesen tisztítani és a szárazságot figyelni. Körülbelül 24 órával az első réteg után a következőt kell elhelyezni, míg a hőmérséklet 16 és annál nagyobb.

      Az alkidgyantákon alapuló szárítóolaj három fő csoportra oszlik:

      • nitrocellulóz;
      • fenol;
      • ksiftalevuyu.

       Alapvetően az ilyen anyagokat átlátszó tartályokban, esetenként hordóban szállítjuk. Az impregnálás után kb. 20 óra múlva lehet bevonni a fát festékréteggel.

       A szárítóolaj színeit jódometriás skálán határozzuk meg, mint sok más festékkel. A színezést befolyásolja a hidroxi-karbonsavak hangja és a felhasznált növényi olajok típusa. A legfényesebb hangokat dehidratált ricinusolaj felhasználásával állíthatjuk elő. Ahol elektromos áram folyik, sötét területek képződnek, az erős fűtés és jelentős mennyiségű iszap megjelenése is okozhat.

       A lejárati idő tekintetében a jelenlegi állami szabványok nem írják elő közvetlenül.

       A szárítóolaj maximális tárolási ideje 2 év (csak olyan helyiségekben, amelyek leginkább védettek a negatív külső tényezőktől), és 2-3 napig nyitva hagyhatja. Az eltarthatóság vége felé az anyag használható, ha nem védelmi célokra, akkor gyújtóeszközként.

       polimer

       A polimer szárító olaj szintetikus termék, amelyet a kőolajtermékek polimerizációs eljárásával nyerünk és oldószerrel hígítunk. Az ilyen anyag illata nagyon erős és kellemetlen, ultraibolya sugárzás hatása alatt, gyors bomlás lép fel. A polimer szárítóolajok gyorsan száradnak, erős fóliát adnak fényes csillogással, de az asztalosipari termékeket kevésbé impregnálják. Mivel a készítmény nem tartalmaz olajat, a pigment szedimentációs sebessége nagyon magas.

       Az olajfesték hígításakor polimer lakkokat kell használni sötét festékek kisebb festési munkákhoz; szükségszerűen szükséges a szoba intenzív szellőzéséhez.

       kombinált

       A kombinált lakkok kismértékben különböznek a részlegesen természetesektől, de 70% olajokat tartalmaznak, és a tömeg körülbelül 30% -a az oldószerekre esik.Ezen anyagok előállításához a szárító vagy félszárító olajat polimerizálni kell, és a vízből szabadítani kell. A legfontosabb terület a sűrített festék felszabadítása, a teljes szárítás egy nap alatt történik. A nem illékony anyagok koncentrációja legalább 50%.

       A kombinált szárítóolajok használata a legjobb eredményt nyújtja.mint az oxol használata, különösen olyan mutatókban, mint a szilárdság, a tartósság, a vízállóság és az időjárásállóság. Figyelembe kell venni a szabad zsírsavak és az ásványi pigmentek közötti kémiai reakciók miatt a hosszú távú tárolás miatt bekövetkező sűrűség kockázatát.

       szintetikus

       Minden szintetikus szárítóolajat a kőolaj finomításával állítanak elő, a GOST-ot nem gyártották a gyártásukhoz, csak néhány technikai feltétel áll fenn. A szín általában könnyebb, mint a természetes készítményeké, és az átláthatóság nő. A pala-lakkok és az etinol nagyon hosszú időn keresztül erős kellemetlen szagot és száraz anyagot adnak. A polimer anyagot úgy kapjuk, hogy az azonos nevű olajat xilolban oxidáljuk. Elsősorban sötét színezésre és a kívánt konzisztenciára való hígításra használják.

       Elfogadhatatlan szintetikus impregnálás használata padlóburkolatokhoz és egyéb háztartási cikkekhez. Az etiolol könnyebb, mint a palagétszerkezet, a kloroprén gumi befogadását követően hulladék keletkezik. A létrehozott film nagyon erős, gyorsan és külsőleg fényes, hatékonyan ellenáll az lúgoknak és a savaknak. De az időjárásnak való ellenállása nem elég nagy.

       összetett

       A kompozit szárító olaj nemcsak könnyebb, mint a természetes vagy az oxol, de néha vöröses árnyalatú. Az anyag ára mindig a legalacsonyabb. De csak rendkívül ritka esetekben használják, a festékipar nem használta ilyen anyagot sokáig.

       fogyasztás

       A minimális 1m2-es anyagfogyasztás érdekében oxolt kell választani, különösen azért, mert a sorozat összes kombinációja gyorsabban szárad, mint a természetes keverék. A lenmagolajat 0,08 - 0,1 kg / 1 négyzetkilométerenként fogyasztják. m, azaz 1 liter 10–12 négyzetméteren helyezhető el. m. A rétegelt lemez és a beton súlya a szárítóolaj minden egyes típusához egy adott esetben szigorúan egyedi. Szükséges tisztázni a vonatkozó adatokat a gyártó utasításaiban és a kísérő anyagokban.

       Használati tippek

       A szárítási idő csökken, ha a megoldásokat poliméteres szárítók hozzáadásával választjuk. A természetes lenréteg 20 óra múlva megszárad, összekeverve ólommal, és ha mangánt vezetnek be, ez az időszak 12 órára csökken. Mindkét fém kombinációjának használata esetén a várakozást 8 órára lehet csökkenteni. Még az azonos típusú szárítószer esetén is fontos a tényleges hőmérséklet.

       Ha a levegőt 25 fok fölé melegítik, a szárítóolaj kobalt-adalékanyagokkal való szárításának sebessége megduplázódik, és néha mangánnal. A 70% -os páratartalom azonban drámaian megnöveli a szárítás időtartamát.

       Bizonyos esetekben a felhasználók nem érdeklik a szárítóolaj alkalmazása, hanem éppen ellenkezőleg, hatékony módja annak, hogy megszabaduljon róla. A fa felületéről az ilyen anyagot benzinnel távolítják el, amely a kívánt területet dörzsöli. 20 percet kell várni, és az olaj összegyűlik a felszínen. Ez a technika csak a felületi réteg ellen fog segíteni, az abszorbeált folyadékot már nem lehet kitermelni. A fehérpárlat a benzin helyettesítőjének tekinthető, amelynek szaga kissé jobb, és a cselekvés elve hasonló.

       Elfogadható a festékhígító használata, de nem az aceton, mert nem eredményez eredményt. Ne keverje össze a lenolajat és a foltot, az utóbbi szerepe tisztán dekoratív, nincs védő tulajdonságai.

       Mentse el az illat a lakásban nagyon fontos a nagyszámú felhasználó számára, akik javításokat végeznek. Szükséges a bútorok elhelyezése a konyhába, vagy befejező munkák elvégzése, mivel ez a kellemetlen szag több hétig vagy akár hónapig is kíséri a bérlőket.Ezért a feldolgozás után a helyiséget legalább 72 órán át, lehetőleg éjszaka is kell levegőztetni. A helyiségnek szorosan zárva kell lennie a nem kívánt "íz" eltávolításához.

       Ezután az újságokat égetik. Jobb, ha még a tűzben sem éget, és lassan szétterjed, mert több füstöt termel. A gyűjtött füstöt nem lehet legalább 30 percig szellőztetni. Ilyen módon nem kell eljárni, ha a kezelést lakkkal végeztük.

       Tűz nélkül vízzel lehet megszabadulni a lenolaj illatától: a tárolóedénybe több konténert helyeznek és 2-3 óránként cserélnek, a kellemetlen szagtól való felszabadulás a második vagy a harmadik napon történik. A lenmagolajjal elkészített felületek közelében sót helyeznek, naponta megváltozik, a harmadik vagy ötödik nap frissesség.

       Sokan érdeklődnek azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy lehet-e lakkot alkalmazni a szárítóolaj tetején. Mindkét típusú film egy filmet alkot. A friss lakkszárításnál a lakk levegőbuborékok képződnek. Az NC-132 festékek és más festékek kompatibilisek ezzel az impregnálással. Elfogadhatatlan, ha a bevonatot mínusz hőmérsékleten alkalmazzuk, továbbá az oxolt legalább +10 fokos hőmérsékleten alkalmazzuk.

       A csempe ragasztó (vízálló) 0,1 kg fa ragasztóból és 35 g szárítóolajból készül. A szárítóolajat hozzáadjuk az olvasztott ragasztóhoz, és alaposan összekeverjük. A későbbi felhasználás során a kész keveréket szükségszerűen melegítjük, nemcsak a csempe, hanem a fafelületek csatlakoztatására is hasznos.

       Hogyan csináld magad?

       Gyári termelés hiányában a napraforgóolajból gyakran jó minőségű szárítóolajat készítenek. A lenmagolaj alapú termék beszerzéséhez lassan fel kell melegíteni, biztosítva a víz elpárolgását, de nem melegítheti fel 160 fok fölött. A főzési idő 4 óra, nem kívánatos egyidejűleg nagy mennyiségű olajat főzni. A hajó félig történő kitöltésével fokozott védelmet nyújthat a tűz ellen és jelentős teljesítményt nyújt.

       Ha hab keletkezik, kis adagokban hozzáadhatók a szicátumok - csak 0,03-0,04 kg / liter olaj. Az ezt követő 200 fokos főzés ideje eléri a 180 percet. Az oldat készenlétét a tiszta vékony üvegre helyezett keverék cseppjének teljes átláthatósága alapján értékeljük. A szárítóolajat lassan szobahőmérsékleten kell hűteni. Siccativát néha kézzel is készítik: 20 rész gyantát kombinálunk 1 rész mangán-peroxiddal, és a gyantát először 150 fokra melegítik.

       A lenolaj megfelelő alkalmazásának módját lásd a következő videóban.

       Comments
        szerző
       Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

       Bejárat

       Nappali

       hálószoba