Természetes szárítóolaj: az alkalmazás tulajdonságai és jellemzői

 Természetes szárítóolaj: az alkalmazás tulajdonságai és jellemzői

Szovjet időkben a lenolaj gyakorlatilag az egyetlen eszköz, amellyel a fafelületeket és szerkezeteket kezelték. Ezen anyag rajongói a mai napig maradtak.

A szárítóolaj filmképző festékanyag. természetes olajokon vagy hőkezelt alkidgyantákon alapul.

Megbízhatóan védi a fát a rothadás és a gomba ellen, és a gitt és a festék gyártásához is használják.

Típusok, összetétel és tulajdonságok

Napjainkban sok lakástulajdonos megpróbálja megvédeni magát és háztartásait a felesleges kémia ellen. Ebben a tekintetben a lenolajat egyedülálló anyagnak tekintik! Összetételének több mint 90% -a a len, a kender, a napraforgó vagy a nemi erőszak vetőmagjaiból származik. A fennmaradó 5% -kal csökken a szintetikus vegyületek aránya, de összege annyira elhanyagolható, hogy nem okozhat káros hatást az emberre. Ugyanakkor minél kisebb a szintetikus anyagok aránya a szárítóolajban, annál hosszabb a fafeldolgozás a feldolgozás után.

A lakk kiválasztásakor mindenképpen összpontosítson összetételére - minél több természetes alkotóelemet tartalmaz, annál több védelmi fát kap.

A régi lakkban a „főtt vaj”. Ma a termelés technológiája gyakorlatilag nem különbözik az „ősi” módszerektől. Az összetétel variabilitása azonban számos lakkfajtát eredményezett, amelyek különböző tulajdonságokkal rendelkeztek.

Az olajszárító olajok növényi olajokból készülnek speciális anyagok hozzáadásával., ami a szárítás gyorsulását okozza - sukkativov. Ebből a célból kobalt, ólom, stroncium, cirkónium és vas összetevőit használják - ezeknek az elemeknek a neve kétséges az emberi élet és egészség biztonsága tekintetében, azonban arányuk elhanyagolható, így nem lehet félni a szervezetre gyakorolt ​​negatív hatásoktól. De ha biztonságban akarod játszani, akkor előnyben részesítsük a kobalt kompozíciókat - ez a fém nem befolyásolja hátrányosan a felnőtt és gyermek organizmusok fiziológiai folyamatait. A készítményt adalékanyagok nélkül is megvásárolhatja 100% olajból.

Természetes olaj szárító olaj
Természetes olaj szárító olaj

A szárítószer elnyeli az oxigént a levegőből, ezáltal oxidálja az olajat. Ezenkívül az oxidációs reakciók megszáradnak, ezért az ilyen adalékanyagok aránya rendkívül kicsi, ellenkező esetben a bevonat gyorsan sötétebb lesz és törékeny lesz.

Az ágynemű szárítása szárítószerrel és anélkül bizonyos eltéréseket mutat a működési paraméterekben:

 • Az olajfestékek 24 órán át keményednek, és a forró évszakban 5 órára van szükségük, hogy sűrű védőfóliát képezzenek. Szárító olajok szárítása 5 napig szárad, ezt tartsa szem előtt a házban végzett javítások tervezésekor.
 • A szárítószert nem tartalmazó készítmény mélyebben behatol a fa szálakba, és a jövőben megbízhatóbban védi a nedvesség bejutásától és a penésztől. Az adalékanyagokkal nem rendelkező vegyületek nem olyan mélyen elnyelődnek, és a jövőben a film repedhet és leválhat.
Olaj lenmagolaj
Szárító olaj nyugtatók nélkül

A teljesítmény jellemzőit, különösen a szárítási sebességet is befolyásolják a termeléshez használt olajok. A lenmagból és a kenderolajból származó lenolaj a leggyorsabban megkeményedik. Ez annak köszönhető, hogy összetételükben nagy mennyiségű többszörösen telítetlen sav van jelen (az első jódérték mutatója 175-204, a második 145-167).A napraforgóolaj sokkal lassabban szárad, ezért összetételében kis mennyiségben szükségszerűen szárítószereket tartalmaz, de a dió- és mákos olívaolaj adalékanyag nélkül is sok időt vesz igénybe. A ricinus, az olívaolaj és a szörpös lenolaj egyáltalán nem megszárad, szárítók nélkül, csak a szükséges filmbevonat képződése nélkül vastagodik - az összetételükben lévő olajok jódszáma elhanyagolható.

A szárítás sebességének felgyorsítása érdekében a gyártók olyan szintetikus komponenseken alapuló szárítóanyagok sorozatát állították elő.

A kombinált készítmények leginkább az olajokhoz tartoznak - 2/3 olajból és 1/3 fehérjéből vagy más oldószerből állnak. Ezek a keverékek alacsonyabb költséggel és nagyfokú megszilárdulással rendelkeznek, így széles körben használják a külső homlokzati munkákhoz. Egyébként, a közhiedelemmel ellentétben, az egyesített szárítóolajok szinte nincsenek szagtalan szagokkal.

Ha nagy mennyiségű adalékot adunk az olajhoz, lenolajat kapunk. Összetétele olaj (55%), fehérpárlat (40%) és szárítószer (5%). Az Oksol jó megszilárdulási sebességgel rendelkezik, de van egy csípős kémiai szaga, amely sokáig nem erodálódik.

Az Oksol kinézete nem különbözik a természetesektől, de ára lényegesen alacsonyabb, mint az olajkészítmények.

Megkülönböztetni a B és a PV jeleket. A B szárítóolajat lenmagból vagy kenderolajból állítják elő, és a festékiparban alkalmazta a homlokzati festékek tenyésztésére és előállítására.

Oxol VP előállítására használjon napraforgó, sáfrányos vagy kukoricaolajat. Ez a kompozíció rendkívül alacsony költsége miatt népszerű. A teljesítmény tulajdonságai azonban sok kívánnivalót tesznek lehetővé - az ilyen oxidok nem hoznak létre tartós és tartós bevonatot, ezért használata csak a festékek hígítására korlátozódik.

Nem ajánlott a fa termékek fedezésére.

Szárítóolaj "Oksol" márka VP
"Oksol" B szárítóolaj

Egy másik típusú szárító olaj - alkid. Gyantából készülnek, oldószerekkel és módosított olajokkal hígítva. Az olajos lenolajjal analóg módon a szárítószereket, valamint a fehérpárlatot is hozzáadjuk. Az ilyen készítmények gazdaságosabbak, mint az olaj, mivel 1 tonna alkidszárító olaj előállításához csak 300 kg olaj szükséges. Ez jelentősen csökkenti a termék költségét, de nem teszi biztonságosnak a belső helyiségek használatát.

Ezen túlmenően az alkid vegyületek ellenállnak a külső környezet, a hőmérséklet és a páratartalom negatív hatásainak, ellenállnak a közvetlen ultraibolya sugárzásnak. Az ilyen lenolajat a fogyasztók az ár / minőség arány szempontjából a legoptimálisabbnak tekintik.

Alkid lakk
Alkid lakk
Alkid lakk

  A szárítóolaj választékában külön-külön szintetikus márkák. A kőolajtermékekből készülnek, nem tartoznak a GOST 7931-76 hatálya alá, azokat a TU szerint gyártják. Hosszú ideig keményednek, kellemetlen illatúak, és keményítés után üveges törékeny filmet adnak.

  Az ilyen készítményeket rendszerint zománc hígítására használjuk.

  Lyphea szintetikus
  Lyphea szintetikus

  Előnyök és hátrányok

  Az olaj lenmagolajnak számos kétségtelen előnye van technikai paraméterei miatt:

  • az olaj és az adalékanyagok aránya 97: 3;
  • a szárítási sebesség nem haladja meg a 24 órát 20-22 ° C-os levegő hőmérsékleten;
  • sűrűség - 0,93-0,95 g / m3;
  • szar - legfeljebb 0,3;
  • savszám - 5 (mg KOH).

  Az anyag előnyei nyilvánvalóak:

  • A természetes szárító olaj gyakorlatilag nem tartalmaz oldószert, így nem ad erős szagot, és biztonságosnak tekinthető a gyermekek és felnőttek egészségére.
  • Az olajkomponensek mélyen behatolnak a fa szálakba, ezáltal több évtizede növelik élettartamukat, még akkor is, ha a felületet magas páratartalom mellett üzemeltetik.
  • A természetes lenmaggal való impregnálás egy olyan filmet hoz létre, amely védi a fát a gomba és a rothadás ellen.
  • A természetes és megfizethető nyersanyagok használata nemcsak környezetbarát, hanem olcsó anyagként is szolgál, ami sok éven át bizonyítja hatékonyságát.
  • A lenmagolaj felhasználása a befejező munkálatok előkészítésének szakaszában megtakarítást eredményez a festéshez szükséges anyagok fogyasztásában.

    Sokak hátrányai közé tartozik a szárítás sebessége - a feldolgozás után a felület szárad a nap folyamán, így a javítási munkák megállnak.

    gyártók

    Nagyon gyakran, a lakkot rétegelt lemezekkel, ablakkeretekkel és egyéb felületekkel borító emberekből hallható, hogy túl hosszú ideig keményedik. Szakértők azt mondják, hogy ha az anyag nem szárad ki 24 órán belül szobahőmérsékleten és páratartalomig 60% -ig, akkor valószínűleg ez egy rossz minőségű termék, egy olajkeverék, amelyet természetes szárítóolaj árnyékában értékesítenek.

    A száraz vegyület egy házasság vagy hamis.

    A nem megfelelő összetétel megszerzésével kapcsolatos kellemetlen következmények elkerülése érdekében vásároljon bevált gyártók termékeit.

    Minőségi szárítási olaj Oroszországban engedélyezett:

    • Ufa festékgyár;
    • Kotovsky festék- és lakkgyár;
    • Perm festékgyár;
    • ZLKZ Alapkezelő Társaság;
    • Azov festék- és lakk növény "Divo";
    • Bobrovsky kísérleti üzem.

    Nagyon jól bevált lengyel gyártás a magyarországi Vekker cégnél.

    Szárító olaj Vekker
    Bobrovsky kísérleti üzem
    Szárítóolaj "Divo"

    A kivételes minőségnek köszönhetően az alkalmazási terület túlmutat az építőiparban. Ezt a kompozíciót a festők széles körben használják az ikonok létrehozásához és visszaállításához.

    Hogyan válasszuk ki?

    A lakk megvásárlása előtt meg kell nézni a színét és a textúraát. Általában az árnyék sárga és sötétbarna között változik. Az oldatban nem szabad felfüggesztett részecskéket, delaminációt és csomókat megfigyelni.

    A címke mindig a GOST vagy a TU számát jelzi, ha kompozit lenolajat vásárol, a gyártó nevét és címét, az összetételét és a felhasználás technológiáját.

    A különböző típusú szárítóolajok alkalmazása a javítási munkák során kövesse az egyszerű szabályt: a külső bevonatok esetében a megfelelő 45% -ig terjedő olajtartalmú kombinációs készítmények előnyben részesítik a javított márkát, amelyben a természetes összetevők százalékos aránya 70 és annál magasabb.

    Meg tudom csinálni magam?

    Lehetőség van lakk készítésére otthon. Ehhez általában napraforgó és lenmagolajat használunk.

    A termeléshez fémtartályra, fűtőberendezésre, mangán-peroxidra, gyantára, valamint egyedi légző- és bőrvédő eszközökre van szükség.

    A szárítóolaj előállításának technikája egyszerű, de óvatosságot és biztonsági előírások betartását igényli.

    Az olajat egy edénybe öntjük és lassú tűzig 110 fokos hőmérsékletre melegítjük.

    Ekkor elkezdődik a víz elpárolgása, amely szabad szemmel látható. Az olajat 4 órán belül fel kell forralni. Ebben az időszakban biztosítani kell, hogy a hőmérséklet ne haladja meg a 160 fokot. A kívánt idő elteltével az olajhoz szicikátumot adunk (gyantából és mangán-peroxidból 20-1 arányban előállíthatjuk) 30 g anyag 1 liter olajra vonatkoztatva. A keveréket további 3 órán át forraljuk, majd a lenmag készen áll. A magabiztosságot egyébként nagyon egyszerűen ellenőriztük - egy csepp összetétel kerül az üvegre, és ha átlátszó, akkor a lenolaj készen áll.

    Szárítószer hozzáadásakor fokozott habzás és flokkuláció lép fel, hogy csökkentsék a folyamat intenzitását, és hozzáadhatunk egy kevés kész szárítóolajat a tartályhoz.

    A következő videóban láthatod, hogyan lehet otthon a természetes lenmagolajat.

    Alkalmazás funkciók

    A lenolaj alkalmazása nem igényel speciális építési készségeket.

    A technológia rendkívül egyszerű mind a javítás, mind a műalkotások számára:

    • Alkalmazás előtt a kezelt felületet meg kell tisztítani a régi bevonatok, zsírok és por nyomaitól;
    • A felületnek kiszáradnia kell, mivel a készítmény nedves fa használatára nincs értelme;
    • A bevonat görgőt vagy kefét igényel - nagy, egyenletes felületeket hengerrel, kis elemekkel és sarokkal egy kis kefével kezelnek;
    • A kívánt eredmény eléréséhez elegendő egy vagy két réteg.

     Néhány tipp:

     • A vastagított szárítóolajat oldószerrel vagy nefrasszal lehet hígítani.
     • Használat előtt a szárítóolajat alaposan össze kell keverni. Ez növeli a szerkezet számára a szükséges oxigéntelítettséget.
     • A belső munka elvégzése során elengedhetetlen a maximális szellőzés biztosítása. Segít csökkenteni a szárítás és a kellemetlen szagok időzítését.
     • Munkavégzés közben védje meg a kezét, hogy ne kerüljön be az anyagba. Ha még mindig piszkos, nedvesítse meg a bőrt növényi olajjal, majd öblítse jól folyó vízzel és szappannal.
     • Ne feledje, hogy a lenolaj nagyon tűzveszélyes, ezért tartsa a szikra elérhetetlen helyen, ne végezzen hegesztési munkát, és ne dohányozzon a kezelt felület közelében.
     Comments
      szerző
     Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

     Bejárat

     Nappali

     hálószoba