Poliuretán lakk: típusok, előnyök és alkalmazás

A fából készült szerkezetek kezelésében széles körben használják a poliuretán alapú lakkot. Az ilyen festékanyag a fa szerkezetét hangsúlyozza és a felületet vizuálisan vonzóbbá teszi. Az oldat kiszáradása után egy erős film képződik a felületen, amely megvédi a fát a külső negatív tényezők hatásaitól. A poliuretán anyag alkalmazásának típusait, előnyeit és jellemzőit részletesebben tárgyaljuk ebben a cikkben.

Cél és funkciók

A poliuretán lakk az építés és a javítás egyik legnépszerűbb anyaga. A létrehozott bevonat kiváló teljesítményt nyújt. A poliuretán alapú megoldás több módon felülmúlja a többi lakkot.

A poliuretán keveréknek a következő előnyei vannak:

 • A hőmérséklet-ingadozásokkal szembeni ellenállás. A bevonatot -50 ° C és +110 ° C közötti hőmérséklettartományban lehet működtetni.
 • Hosszú élettartam. A minőségi lefedettség több mint tíz évig tarthat.
 • Nagy a tapadás.
 • Fontos szerepet játszik a bevonat nedvességállósága.
 • Az anyag ellenáll a közvetlen napfénynek.
 • A lakk különböző mechanikai terheléseket tart fenn.
 • Az anyag kopásállósága lényegesen magasabb, mint az alkid bevonat.
 • Jó rugalmasság, hogy a lakkréteg szárítás után ne repedjen fel repedésekkel.

  Az összes bevonathoz hasonlóan azonban a poliuretán lakk hátrányai vannak. A fő hátrányok a következők:

  • A kétkomponensű megoldások összetétele általában szerves oldószereket tartalmaz, amelyek nem lehetnek a legjobb módja az emberi egészségre.
  • Nem minden típusú poliuretán keverék kiváló minőségű. Az anyag összetétele a gyártótól függ. A rossz minőségű bevonat idővel sárgává válhat.
  • A magas minőségű poliuretán lakk költsége meglehetősen magas.

  Alkalmazási területek

  A poliuretán lakkot főként fából használják. A megoldás azonban nem csak a fát, hanem sok más anyagot is megvéd.

  A lakk a következő alkalmazásokat tartalmazza.

  • Megbízható védőbevonat létrehozása a falakon, a padlón és a mennyezeten és a fából készült bútorokon. A tartós poliuretán lakkfólia védi a felületet a mechanikai feszültségtől és megakadályozza a kémiai anyagok károsodásának kialakulását.
  • Habarcs jól impregnálja a felületet, mint a beton, tégla, tetőfedő anyag pala csempe formájában.
   • A poliuretán lakk a parketta feldolgozásának egyik legnépszerűbb anyaga.
   • A lakkot „nedves kő” hatás létrehozására használják.
   • Mind belső, mind külső felületre alkalmazzák.
   • A kompozíció ideális a fém és a beton rozsdájának megakadályozására.

   Típusok: összetétel és tulajdonságok

   A poliuretán alapú lakkok eltérő összetételűek lehetnek, amelyek befolyásolják a jövő bevonat tulajdonságait.

   A következő típusú keverékek kémiai összetétele: \ t

   • egyetlen komponens;
   • kétkomponensű.

   Az egykomponensű megoldások vízbázisúak és készen állnak az alkalmazásra.

   A legmegfelelőbb a lakkok használata aeroszol formájában. Az aeroszolos kannák használatának előnye, hogy gyorsan kiszárítja a létrehozott bevonatot.

   A kompozíció előnyei:

   • Egészségbiztonság.Az egykomponensű keverék nem tartalmaz mérgező anyagokat és szerves oldószereket.
   • Szárításkor a lakk nem bocsát ki káros anyagokat a levegőbe.
   • Az anyag tűzálló.

   Azonban az egykomponensű készítmények minősége rosszabb a kétkomponensű keverékeknél. A kétkomponensű megoldás közvetlenül a befejező munkák megkezdése előtt történik. Ez a készítmény tartalmazza a bázist és a keményítőt.

   A keverék felhasználásra kész elkészítéséhez mindkét komponenst össze kell keverni. Ennek a készítménynek a hátránya az elkészített oldat meglehetősen kis megengedett eltarthatósági ideje. A keveréket a gyártástól számított öt órán belül fel lehet használni.

   A kétkomponensű lakk magasabb műszaki jellemzőkkel rendelkezik, mint az egykomponensű összetétel. Ha a felület nagy mechanikai terhelésnek van kitéve, akkor a kezeléshez csak kétkomponensű oldatokat kell használni.

   A poliuretán alapú keverékeket nemcsak kémiai összetétel, hanem alkalmazás is osztályozza.

   A használat terjedelmétől függően a következő típusú lakkok keletkeznek.

   • Yachting. Ez a fajta festéktermék eredetileg fából készült jachtok fedezésére készült. Most azonban az anyagot aktívan használják különböző fafelületek belső és külső kialakítására. Ennek a lakknak az előnye mindenekelőtt a magas nedvességállóság.
   • Műanyag. A műanyag termékek feldolgozásához olyan készítményeket állítanak elő, amelyek nem tartalmaznak latex komponenseket.
     • Parketta.
     • Bútor.
     • Univerzális (különböző típusú felületekhez).

     szín

     A poliuretán alapú lakkot leggyakrabban színtelen, átlátszó formában állítják elő, ami lehetővé teszi a fa természetes szerkezetének hangsúlyozását, amikor a készítményt a felületre alkalmazzák. A fényesség mértékétől függően megkülönböztetik a fényes és matt bevonatokat. Az árnyékban levő ilyen különbségek nem befolyásolják az anyag műszaki jellemzőit.

     A különbség bizonyos működési jellemzőkben lesz.

     • A fényes bevonat a karcolásokra hajlamos. Ezen túlmenően a fényes felületen fellépő hibák észrevehetőbbek, mint a matt felületen.
     • A matt lakk jobban hangsúlyozza a fa textúraát.
     • A matt bevonat leginkább ellenálló az ultraibolya sugárzással szemben. Külső munkáknál jobb, ha ilyen típusú festékanyagot használunk.

     A befejező anyagok egyes gyártói poliuretán alapú lakkokat állítanak elő, amelyek színezékeket is tartalmaznak. A pigmentált keverékek lehetővé teszik a felületnek a kívánt árnyalatot.

     gyártók

     A poliuretán alapú lakk minősége közvetlenül függ a keverék összetételétől és a gyártótól. A festék- és lakkbevonatok gyártójaként létrehozott vállalatnál jobb anyagot vásárolni.

     Petri

     A Petri cég története több mint ötven év. A vállalat vezető pozíciót tölt be Amerikában a poliuretán lakkok gyártásához. A Petri márkanév alatt gyártott termékek kiváló minőségűek és kiváló szilárdsági mutatók.

     A poliuretán alapú lakkok sora tíz különböző módosítást tartalmaz az anyagban, amelyek összetétele és tulajdonságai eltérőek. A Petri bármilyen keverékének használata nagy szilárdságú bevonatot biztosít gyémánt keménységgel. Az ilyen anyag kiválóan alkalmas nagy forgalmú területek padlóinak kezelésére, ahol a felszíni terhelés magas lesz.

     Polistuc

     A Polistuc cég az egyik vezető Olaszországban a festékek és lakkok gyártásában. Olasz poliuretán lakkokat használnak mind hazai, mind ipari kivitelben. Alapvetően előállított keverékek fém- és faszerkezetek feldolgozásához.

     A Polistuc poliuretán lakkok erősen ellenállnak a kopásnak és a karcolásoknak a felületen.Ezzel az anyaggal kiváló minőségű és tartós bevonat keletkezik, amely idővel nem sárga.

     "Irakol"

     Az Irakol cég az oroszországi professzionális festékek és lakkok egyik legnagyobb gyártója. Az orosz cég "Irakol" termékei nem gyengébb minőségűek a világ festék- és lakkgyártóinak termékeivel szemben.

     A poliuretán lakkok gyártása során csak a csúcstechnológiájú modern berendezések és a legjobb nyersanyagok felhasználásával készülnek. Az Irakol cég termékeinek ára sokkal alacsonyabb, mint a külföldi analógok.

     Alkalmazás és alkalmazás módjai

     A poliuretán lakk felületre való felhordásának technikája a keverék összetételétől, valamint annak terjedelmétől függ. Emlékeztetni kell azonban arra, hogy a befejező munkák elvégzése előtt mindenképpen szükséges a felület előkészítése és tisztítása.

     Fafelületek

     A javítások elvégzése előtt a fa alapját jól tisztítani kell a szennyeződésektől és szükség esetén csiszolni. Ha a fán zsírfoltok vannak, azokat el kell távolítani. Ha a nedves tisztítás nem segít megszabadulni az ilyen szennyeződésektől, a felületet oldószerrel zsírtalaníthatjuk.

     Ha a fa építését szabadban vagy magas páratartalmú körülmények között használják, akkor az antiszeptikus tulajdonságok javítására speciális megoldással kell kezelni. A felület természetes faszerkezetének hangsúlyozására vagy az anyag kívánt színárnyalatának biztosítására, a lakk felhordása előtt a termék foltokkal van bevonva.

     Ha a padlót festékkel és lakkanyaggal kell lefedni, akkor a falak alsó részét meg kell védeni a szennyeződésektől. Ehhez az alábbi falakat a szoba kerülete körül eltakarja.

     Miután a fafelület készen áll a feldolgozásra, elkezdheti az alkalmazáshoz szükséges megoldás gyártását. Az egykomponensű készítményeket felhasználásra kész formában értékesítik.

     Bizonyos esetekben azonban az egykomponensű keverékekhez oldószert kell hozzáadni:

     • Ha az oldatot kefével osztjuk el, nem szükséges szintetikus oldószerrel hígítani.
     • A görgővel történő munkavégzés során öt-tíz százalékos oldószert kell megadnia.
     • Ha lakkozáshoz festékszórót használnak, a habarcs konzisztenciája meglehetősen folyékony. Ezért a készítményben hozzá kell adnunk a húsz százalékos oldószert.

     A kétkomponensű keverékek szigorúan a gyártó által meghatározott arányban készülnek. A keverék elkészítésére vonatkozó utasításokat mindig az anyag csomagolásán feltüntetik. A prémiumhengerrel jobbra kétkomponensű oldatokat kell felhordani.

     A felületkezelést a fa szálak mentén kell végezni. Ajánlott legalább két rétegben poliuretán bevonatot alkalmazni. Bizonyos esetekben a keverék négy rétegére lehet szükség. A lakk lassan és simán mozog a felületen. A gondatlan munka során a bevonat buborékokat képezhet.

     A keverék utolsó rétegét csak a szárított és tiszta bevonatra visszük fel. A következő felületkezelés előtti idő két-hat óra lehet. A felületről el kell távolítani az összes felgyülemlett port porszívóval vagy nedves ruhával. Azt is javasoljuk, hogy az első rétegre csiszolópapírral járjon. A befejező réteg száradási ideje függ a használt poliuretán lakk típusától és nyolc órás átlagtól.

     Betonpadlók

     Az ömlesztett beton padlóburkolatok működési tulajdonságainak javítása érdekében gyakran használnak poliuretán alapú lakkokat. A padló minőségének biztosítása érdekében a padlónak a lehető legalacsonyabbnak és tisztanek kell lennie. Ha a polimer anyagok nem képezték az önbeálló padlót, akkor az ilyen felületet alapozni kell.

     A betonpadlók kezeléséhez ajánlott csak kétkomponensű keverékek használata.

     Az eredeti dekoratív bevonat létrehozásához különböző minták alakíthatók ki a felületen, speciális lakkokkal. A poliuretánhabarcs betonra történő felhordásának többi technológiája nem különbözik a hasonló munkáktól a fapadlón.

     Hasznos ajánlások

     A beltéri javításokat bizonyos hőmérsékleten kell elvégezni. A helyiség levegőjének hőmérséklete nem haladhatja meg a 25 fokot.

     Kétkomponensű megoldás használatakor emlékeznie kell néhány további óvintézkedésre.

     • Ha a befejező munkát beltérben végzik, akkor a helyiséget jól szellőztetni kell.
     • Az ilyen anyaggal légzőkészülékben kell dolgozni.
     • A javítások után ajánlott, hogy ne használja a szobát két napig. A megadott idő alatt minden káros anyagnak ki kell ürülnie és el kell párolognia a bevonatból.

     Ha a padlót lakkozással kell lefedni, a keveréket az ablak felé kell elindítani az ajtó felé.

      Ha a görgőt festékanyaggal való munkaeszközként használják, a keveréket a felületen keresztben kell elosztani. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy sima bevonatot hozzon létre foltok kialakulása nélkül.

      A kis területek kis tárgyai vagy felületei jobban kezelhetők aeroszolos dobozokban előállított poliuretán lakkkal.

      Az aeroszolkeverékek fogyasztása általában magasabb, mint a hagyományos folyékony készítményeké, ezért ajánlott anyagot vásárolni.

      A poliuretán lakk alkalmazásának folyamatát lásd a következő videóban.

      Comments
       szerző
      Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

      Bejárat

      Nappali

      hálószoba