Vízi lakkok: típusok és felhasználások

 Vízi lakkok: típusok és felhasználások

A vízen alapuló lakkbevonatok nagyon népszerűek az építési és befejezési munkákban. Ezt a terméket számos olyan tulajdonság jellemzi, amelyek nélkülözhetetlen összetevővé teszik az otthon kialakítását. A modern építési üzletek hatalmas választékot kínálnak a lakkok termékeinek a vásárlók számára. Ezért, mielőtt megvásárolná ezt a terméket, előzetesen meg kell ismerkedni minden lehetséges terméktípussal, a kompozíciók jellemzőivel és az alkalmazás jellemzőivel.

Mi az?

A vízben oldódó lakk készítmények aktívan népszerűsítik az építési piacot. Az ilyen keverékek megkülönböztető jellemzője a fő komponensek vízzel való hígítása. Jellemzően az ilyen lakk kötőanyag-komponensként emulgeálószereket tartalmaz, amelyeket száraz por alakjában vízbe öntünk.

A por összekeverése után egy speciális víz-diszperziós készítmény képződik.Amelyben a védőfólia és a pigmentáció képződéséért felelős különböző kémiai elemeket adjuk hozzá.

A késztermék a víz-diszperziós összetétel és a hozzáadott elemek összekeverése után keletkezik.

Típusok és összetétel

Kezdetben a lakk védőbevonatként szolgál a különböző anyagokból készült termékekhez. A kompozíció leggyakrabban tiszta oldat, amely minden felületre fényes anyagot ad. Bizonyos esetekben is hozzájárul a felület színének telítettségének növeléséhez. Mivel a lakkoldatok különböző fajtái léteznek, mindegyikükre jellemző a kompozíció sajátosságai és összetevői.

Egyetlen összetevő

A poliuretán lakk fő összetevője poliuretán. Ő az, aki az ilyen bevonatokat egyedülálló tulajdonsága, hogy a felület további szilárdságát és ellenállását különböző hatásokhoz hozza létre.

Ez a lakk nem csak a nedvesség, hanem a különböző kémiai összetevők ellen is ellenáll.tartalmazzák a tisztítószerekben. A kémiai manipulációk mellett a lakk keverék tökéletesen tolerálja a mechanikai hatásokat. Nem fél a különböző fújásoktól, ezért gyakran használják azokat a helyiségeket, ahol nagy a felszíni károsodás veszélye.

Az akril lakk más összetételű. Akrilsav alapú. Ez a lakk tejfehér színű, és olyan kompozíció, amelyben az akrilgyanták mellett stabilizátorok vannak, amelyek megőrzik a keverék szerkezetét. A felületen a lakk átlátszó védőréteget képez, amikor szárad. Az egykomponensű akril lakk nagyon rugalmas szerkezetű, nem sűrűen fekszik a felületre, hanem lehetővé teszi, hogy "lélegezzen". Annak ellenére, hogy az ilyen termékek hajlamosak arra, hogy megvédjék a felületet a fakulás ellen, ezek a vegyületek nem ellenállnak a kopásnak.

A fa feldolgozásához speciális típusú bevonatot használnak a víz - fa foltok alapján. Frissíti a fa színét és fertőtlenítő hatású. A vízen alapuló termékek por, amelyet használat előtt vízzel kell hígítani. Ennek az anyagnak a színe összetételében van, így a színintenzitást általában az alkalmazott por koncentrációjától függően szabályozzák.

Kétkomponensű

Ez a készítmény két összetevőt tartalmaz - akril és poliuretán.Ennek a kombinációnak köszönhetően a bevonat további tulajdonságokkal rendelkezik, jobban ellenáll a különböző hatásoknak, ugyanakkor megtartja rugalmasságát. Az ilyen termékek különböző pozitív tulajdonságokat egyesítenek, beleértve a tűzállóságot és a sok más keverékre jellemző kellemetlen szag hiányát.

A Lucky-t textúrauk szerint is fajtákra osztják. Ezek a következő típusok:

 • Matt lakk alkid- és uretángyanták keverésével előállított vegyületek formájában. A kész formában a bevonat átlátszatlan sűrű film. Nem teremt fényt a felszínen, visszafogottnak és nemesnek tűnik.
 • Fényes lakk átlátható. Egy speciális réteget hoz létre, amely jobban ellenáll a kopásnak. Ez lehet színtelen és árnyalatú, mint például arany vagy ezüst.
 • Félfényes lakk, különösen az akril fajoknál gyakori. Nagyon egyértelműen megkülönbözteti a felszíni megkönnyebbülést, meglepő ragyogást mutat. Ezt a bevonatot csak tökéletesen sima felületekre kell felhordani, mivel ez kiemeli a hátrányokat.

Előnyök és hátrányok

Az Aqualaksnak számos pozitív tulajdonsága van, amelyek megkülönböztetik őket a különböző típusú lakkformáktól.

A fő előnyök a következők:

 • Környezetbarát. A használat során az ilyen keverékek nem képeznek mérgező füstöket, amelyek kibocsátása az egészségre veszélyes.
 • Rövid száradási idő. Ellentétben más dekoratív bevonatokkal, ezek a lakkok legfeljebb 5 órán át száradnak, ami jelentősen időt takarít meg a javítási munkákhoz. Egyes fajok szárítási ideje csak néhány óra.
 • A vízalapú lakkok nem égetnek, így magasabb szintű biztonságot nyújtanak, mint például a papírfestési módszerek.
 • A lakk által képződött film nincs erős feszültség alatt. Ez hatékonyabb anyagvédelmet biztosít.
 • A vízkészítmények tartósak.
 • Az anyag külső felületi esztétikát ad.
 • A lakk magas tapadási szintet mutat. Tökéletesen tapad a fafelületekhez, és a forgácsok és a bevonatszerkezet egyéb megsértése nem képződik.
 • A víz alapú lakkok bizonyos típusai antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkeznek, például akril kompozíció.
 • A Lucky általában ultraibolya sugárzást hordoz. Napfénynek kitéve nem veszítik el a megjelenést és a védelmi funkciókat.

A vízalapú lakk negatív jellemzőinek tulajdonítható a következő árnyalatok:

 • Alkalmazása során a hőmérséklet és a páratartalom számos feltételeit figyelembe kell venni - bizonyos hőmérséklet fenntartásához (nem kevesebb, mint 15 és 20 ° C) és 55-60% közötti páratartalom mellett.
 • A felhasználók körében bebizonyították, hogy a lakktermékek meglehetősen költségesek. Kevesebb, mint 1 liter terméknek 500-500 rubelt kell fizetnie.

Az anyag számos előnyével összehasonlítva azt mondhatjuk, hogy a hátrányok nem olyan jelentősek. Minden pozitív tulajdonság átfedi a hátrányokat, és súlyosan indokolja az ilyen lakk kompozíció megszerzését a befejező munkákhoz.

Az alkalmazás hatálya

A lakkok alkalmazási területe a fajtáktól függően változik. A vízi lakkokat főként belső díszítésre használják, mivel nem eléggé ellenállnak az időjárásnak.

A poliuretánvegyületeket általában a nyilvános épületekben használják: oktatási intézmények, irodaházak, kereskedelmi pavilonok. Általában ezeken a helyeken nagy a permeabilitás, amit egy ilyen lakk bevonat nagyon jól ellenáll.

Az akriltermékeket leginkább otthoni belső tereknél használják, különösen színtelen falburkolatként.A kompozíció mechanikai és hőmérsékleti ingadozásokra nézve instabil, így a közönséges lakások a legjobban alkalmasak a felhasználási területre. Fedjük le csak zsírmentes felületű keverékkel.

Az akril lakkot gyakran dekoratív célokra használják. A művészetek és mesterek mesterei rámutatnak, hogy az akril kompozíciók nagyszerűek a díszítő elemek megalkotásához.

A padlóburkolatok kezelésére kétkomponensű készítményeket használnak. Gyakran parkettával kezelik őket. A fényes lakk befejező parkettaként használatos. Alkalmazható vakolatra, tapétára, kőfelületre, fa, beton, gipszkartonra is.

gyártók

Számos olyan festék- és lakktermékeket gyártanak, amelyek sok pozitív visszajelzést szereztek a fogyasztóktól. A legnépszerűbb cégek a következők:

 • Tikkurila. Ennek a márkának a termékeit akril lakkok képviselik, amelyek nagy ellenállással bírnak a mechanikai stressz ellen. A Lucky nagyszerű beltéri használatra, ahol az ablakok nem néznek ki a napsütéses oldalakkal. Az ultraibolya fénynek való kitettség hiányában az ilyen bevonat sokáig tarthat, és nem veszítheti el a megjelenő megjelenését. A cég kínálatában megtalálhatók a falak és mennyezetek lakkai, valamint a padlóburkolatok. Kiváló összetételnek tekintik a faipari termékek védelmére. A vállalat összes terméke allergiás, ami különösen fontos a kisgyermekes családok számára.
 • A vállalat termékei Eurotex nagyon figyelemre méltó az aqua-azure, ami megbízható védelmet nyújt a fafelületeknek a rothadás és a különböző paraziták megjelenése ellen. A kompozíció speciális pigmentjei segítségével lehetősége van nemcsak átlátszó bevonat létrehozására, hanem a nemes fafajok anyagi árnyalataira is. A termékek közé tartozik egy speciális típusú lakk, amely a fürdő vagy a szauna fa felületét fedi le. Az ilyen típusú keverékek fokozott ellenállást mutatnak a magas hőmérséklet és nedvesség ellen.
 • A vállalat nemcsak az Orosz Föderációban, hanem számos európai országban is népszerű "Lakra". A legmagasabb minőségű termékeket kínálja az ügyfeleknek, amit a megfelelő tanúsítványok is megerősítenek. Ezeket a lakkokat elsősorban a befejezéshez használják. Magas esztétikai értékekkel rendelkeznek és teljesen egészségesek.
 • Bútorok és más fa belső részeinek festékréteggel védő lakkozással történő festésére 3V3 termékek. Az ilyen bevonatok kifejezetten bútorokhoz készültek. Ezek teljesen nem mérgezőek, gyorsan száradnak, és nem alkalmazzák a foltokat. A vállalat számos színválasztékkal kínál választékot, amelyek közül könnyen megtalálható a belső tér legmegfelelőbb árnyéka. Jelentős előnyt jelent a szerszámok újrafelhasználása a lakk alkalmazása után, mivel minden eszköz könnyen tisztítható a felesleges keverékről vízzel.

büntetés kiszabása

A bevonat élettartama és minősége nagymértékben függ annak alkalmazásától. Csak a védőréteg kialakításának minden árnyalatát figyelembe véve kiváló minőségű lakkozású designt hozhat létre. Először is emlékeznie kell a munkához szükséges összes eszközre.

Ezek a következők:

 • Védőkesztyűk;
 • légzőkészülék;
 • hengerek;
 • ecsetek;
 • csiszolószerszámok.

Fontos lépés az előkészítés. Mivel a vízalapú lakk nem alkalmas külső munkára és fémre, csak a felületek előkészítését megelőzően használható fafelületekre.

A következő lépéseket tartalmazza:

 • A régi bevonat eltávolítása (ha van). Ezt az eljárást a daráló segítségével végezhetjük.
 • Ezután meg kell tisztítani a fa felületét a szennyeződésektől, és hagyja, hogy az anyag megszáradjon.
 • Kötelező lépés a fa alapozása.Speciális primer fajtákat vásárolhat, és jelentősen csökkentheti a munka mennyiségét és a vásárlást. A primer és a lakk mindkét összetevőjéből áll. Javasolt primer keveréket alkalmazni több rétegben.
 • A lakk összetételének sűrűségétől és összetevőitől függően bizonyos számú rétegben alkalmazzuk. Minél kisebb a bevonat, annál több réteget kell alkalmazni. Az akril például néha 8-szor kerül a felületre.

Hasznos tippek

 • A bevonat felhordása előtt feltétlenül rázza fel, majd alaposan keverje össze.
 • A kompozíciók megfelelő minőségének megőrzése érdekében érdemes azt csak a pozitív levegőhőmérsékletű szobában tartani.
 • A hideg évszak alatt nem ajánlott a felületek lakkozására is. Alacsony hőmérsékletek hatására a lakk gyakran reped, elveszíti esztétikai megjelenését, és további felszíni helyreállítást igényel.
 • Ne használjon hígítót a készítmény hígítására víz helyett.
 • A lakk kiválasztásakor vegye figyelembe a belső jellemzőket. Nem minden stílus alkalmas fényes fajtákhoz.
 • Ha lakkot alkalmaz, győződjön meg róla, hogy az előző réteg teljes száradását várja. Ha száraz felületre újra felhordja, akkor fennáll annak a veszélye, hogy szabálytalanságok és megsértések keletkeznek.
 • Sokan inkább a fát árnyékolják. Ehhez adjuk hozzá a kívánt árnyalat színét a lakkhoz. Ne feledje, hogy kis mennyiségben hozzá kell adnia egy ilyen összetevőt.

A lakkozáshoz a lakberendezés igazi díszítése lett, kövesse a szakemberek ajánlásait, és ügyeljen a kompozíció megvásárlására és alkalmazására. Ezután a falak, a bútorok vagy a padló felülete minden nap gyönyörködik a szép és tömör megjelenéssel.

Megtanulják, hogyan kell lakkolni a parkettát víz alapú lakkal, lásd alább.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba