Hogyan távolítsuk el a lakkot egy fából készült felületről otthon?

Minden alkalommal, amikor a régi bútorok megváltoztatása egy újra, nem messze van az egyetemes, mivel költséges lehet. Ezért a kedvenc étkezőasztal, kényelmes szék vagy tágas szekrény nem akarja eldobni. De ez nem szükséges, mert a bútorokat egy második életre adhatja.

Elég lesz a lakk eltávolítása, ami a bútorok rendezetlen és kopott megjelenését adja.és fedjük le a termékeket egy új réteggel. És mindezt otthon lehet tenni. De előzetesen tudnia kell, hogyan lehet lemosni a régi lakkot a fáról, és hogyan lehet gyorsan és hatékonyan megszabadulni a régi bevonattól. Számos bevált módszer létezik, amellyel eltávolíthat egy régi bevonatot egy fa felületről.

Mechanikai módszer

Népszerű mechanikai módszer, amelyen kiváló eredményeket érhet el, és tökéletesen előkészíti a felületet javításra. Ennek a módszernek van egy jelentős előnye - a vegyi anyagok hiánya. Ugyanakkor fel kell készülni arra a tényre, hogy a folyamat hosszú lehet, és különös gondosságot igényel.

A régi bevonat mechanikai eltávolításához szerszámokra van szükség. Teljesen lehetséges, hogy szerszámként fémlemezt használjunk, amelyet előre meg kell élesíteni. Ezt meg kell tenni annak érdekében, hogy az eszköz jobban megbirkózzon a feladattal.

A különböző típusú homokpapírok is segíthetnek ebben a kérdésben. Az előkészítő munka elején hasznos a kefe fém sörtékkel. Használhat egy darálót vagy egy darálót is, amelyet speciális fúvókával kell felszerelni.

Használhatja az útválasztót, ha a házban van.

A fenti eszközök mindegyike segít megbirkózni egy kis réteggel. Olyan szerszámok használata, mint a daráló vagy a daráló, rendkívül óvatos, hogy ne sértse meg a termék szerkezetét.

Ne feledkezzünk meg a személyes biztonság módszereiről. A munkát kesztyűvel, légzőkészülékkel és védőszemüvegekkel kell elvégezni, mivel a tisztítás során sok finom por lesz, amit nem ajánlott lélegezni.

Munka rend

Mielőtt elkezdené a régi lakk eltávolítását, elő kell készítenie a bútorokat. Egy régi asztalt vagy kanapét szétszerelni kell, hogy minden részletet gondosan lehessen feldolgozni. A régi bevonat eltávolításához az ajtó könnyebb lesz.

Készítsen egy különleges helyet otthon, fedje le a padlót egy filmmel, hogy ne rontja el a felületet. Célszerű az összes eljárást az utcán végezni, de ha nincs udvar, akkor azt otthon is megteheti.

Minden részlet felületét először durva feldolgozásnak kell alávetni.szükségszerűen egy speciális kefével, amelyet fent említettünk. Ezután jön a durva csiszolópapír használatának fordulata, amelyet a teljes felületet is alaposan kell kezelni a teljes régi réteg eltávolításához.

A régi bevonat eltávolítása után a bútorok felületét finomszemcsés papírral kell kezelni az úgynevezett polírozás elvégzése érdekében. Az eljárás után sima és tiszta felületet kell kapnia, amelyet a finom portól kell menteni. Ez nagyon gyorsan elvégezhető, különösen ha nagy és puha kefe van.

A daráló egy nagy felület esetén hasznos lehet.

Például, ha egy nagy szekrény vagy asztal.

Kémiai módszer

Sokan csak attól tartanak, hogy mechanikai tisztítási módszert alkalmaznak, mert így a felületet el lehet rontani és a fa károsodhat.Ebben az esetben ajánlatos figyelni a kémiai módszerre, amely szintén hatásos, hogy könnyen elvégezhesse magát. Ez a módszer tökéletes, ha a régi bevonatot durva, barázdált vagy faragott felületről kell eltávolítani.

A mai napig számos speciális szerszám van, amit mosásnak neveznek. Lehet folyadék, por vagy gél. A folyadék tökéletes, ha a termék maximum három lakkréteget tartalmaz. A gélek alkalmasak többrétegű bevonatokra. A por formájú lakk-eltávolító ideális egy nagy felületű felületre.

Ha körömlakk-eltávolítóként választja ki a port, ajánlott a használat előtt kevés vízzel hígítani. A vastag sűrűségű anyag könnyebb lesz egyenletesen felhordani a felületre, így az eszköz hatékonyabban fog megfelelni a feladatának.

A vegyi anyagokkal kapcsolatos általános algoritmus a következő lépéseket tartalmazza:

 • A munka megkezdése előtt kesztyűt és légzőkészüléket helyezzen el, hogy biztonságosan megvédje magát. Ne feledje, hogy nem foglalkozik agresszív vegyszerekkel. Az előkészítési eljárás többi része hasonló a mechanikai módszer alkalmazása esetén javasolt eljáráshoz.
 • Az előkészített felületen egyenletesen használjon rendszeres festéket az ecsetet a mosófolyadékra. Csak egy rétegben alkalmazzuk, és miután a terméket filmmel fedjük le. Néhány óra múlva megnyitható lesz. Ebben az esetben, ha a lakkrétegek több mint három vagy négy, akkor a terméket a film alá kell helyezni négy órán keresztül vagy annál tovább.
 • A film eltávolítása után gondosan távolítsa el a lakkréteget egy rendszeres spatulával. Ne próbáljon nyomás alatt dolgozni, és ne vegyen túl éles simítót, különben a fa felülete súlyosan megsérül.
 • Ezután leöblítheti a maradék lakkot tiszta vízzel. A felület tisztításához hozzáadhat egy kis asztali ecetet a vízhez. Egy liter vizet csak egy evőkanál használnak. Ezt követően a termék készen áll arra, hogy egy új speciális réteggel fedje le.
  • Ebben az esetben, ha a fenti módszer nem segített teljesen megszabadulni a régi bevonat minden rétegétől, érdemes megismételni az eljárást. Ha a bútorok felületén csak kicsi, régi lakk van, akkor könnyen eltávolíthatóak a csiszolópapírral.

  Por vagy permet használata esetén ugyanazokat az utasításokat kell követni.

  Egyéb módszerek

  A fent leírt módszereken túlmenően más tisztítási módszerek is ismertek, amelyeket szakmai körökben termikus vagy termikusnak neveznek. Ezzel a módszerrel a régi bevonatot eltávolítják a bútorokból a felület felmelegítésével. A lakk kissé elolvad a magas hőmérséklettől, és könnyen elmarad az anyagtól.

  Kétségtelen, hogy egy ilyen módszer alaposabb előkészítést igényel, és a nem szakemberek kompetensen kell megközelíteniük a folyamatot.

  Javasolt először emlékezni néhány biztonsági szabályra:

  • Győződjön meg róla, hogy megvédi a kezét speciális kesztyűvel. Ha szokásos gumit használ, akkor a bútor felületének erős fűtése során komoly égést érhet el.
   • A helyiségben, ahol az egész folyamat megtörténik, jól szellőztetni kell, különben mérgező mérgezés érhető el.
   • Ne felejtsük el a légzőkészüléket és a védőszemüveget.

   Az otthoni hőkezelés elvégzéséhez gáz- vagy benzinégőt használhat. Ezzel a készülékkel csak akkor lehet munkát végezni, ha először nem teszed ezt. A tapasztalatlanság miatt kezdők veszélyes körülményeket hozhatnak létre, tüzet okozhatnak, vagy súlyos égési sérüléseket okozhatnak. Ezért ajánlatos szigorúan betartani a biztonsági szabályokat.

   Szintén, mint egy fűtőelem is készíthet egy épületszárítót. De sajnos nem minden otthon van ilyen eszköz, és az ár, ami nem olyan megfizethető, mint az égő.

   A termikus módszer nagyon gyors folyamat. A felületet olyan mértékben kell melegíteni, hogy a buborékok képződjenek. Ezután a régi lakkot óvatosan meg kell tisztítani spatulával. Melegítsen egy kis területet, kaparja le és mozgassa tovább. Tehát minden munkát gondosan és pontosan elvégezhetünk. Miután az összes régi lakkot megtisztították, a felületet csiszolópapírral kell csiszolni.

   Minden módszernek saját előnye van. Ha közeledünk a folyamathoz, figyelembe véve az összes ajánlást és tanácsot, akkor minden bizonnyal ki fog dolgozni.

   Hogyan lehet eltávolítani a lakkot egy fa felületről, lásd a következő videót.

   Comments
    szerző
   Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

   Bejárat

   Nappali

   hálószoba