Epoxi lakk: típusok és alkalmazás

Az epoxi-lakk epoxi-oldat, leggyakrabban szerves oldószereken alapuló dianovy gyanták.

A kompozíció alkalmazása miatt tartós, vízálló réteg keletkezik, amely megvédi a fa felületeket a mechanikai és éghajlati hatásoktól, valamint az alkáliától.

A töltőanyagok gyártásához különböző típusú lakkokat használnak, amelyeket fém- és polimer alapok készítésére használnak.

Epoxi lakkok

Használat előtt a gyanta típusától függően keményítőt adunk a lakkhoz. Ily módon egy kétkomponensű, kiváló műszaki jellemzőkkel rendelkező készítményt kapunk.. A jellegzetes csillogás mellett az anyag fokozott korróziógátló, mechanikai szilárdságot biztosít. Ez egy olyan biztonságos anyag, amely nem tartalmaz mérgező vegyületeket, de az üzemeltetés során használt oldószerek mérgező anyagokat is tartalmaznak.

A lakk hátrányai közé tartozik a szerkezet és a bejövő komponensek miatt nem elegendő plaszticitás. Ezenkívül megfelelő keverés szükséges az optimális minőségű bevonat eléréséhez.

Az epoxi lakkokat főként fa felületekre használják: parketta és deszka padló, ablakkeretek, ajtók, valamint fa bútorok befejezése és védelme. Vannak speciális formák, például "Elakor-ED"amelyek célja a 3D-s emeletek flokkokkal való feltöltése (zseton, csillogás, csillogás).

A film minősége közvetlenül függ a használt gyanta típusától. Az "ED-20" -ot a legerősebbnek tekintjük, amellyel kapcsolatban az "ED-16" alapján az anyag drágább, mint a társaik.

Fluoroplasztikus lakkok

Ez a termék a fluoroplasztikus epoxi lakkok, keményítő és bizonyos F-32ln típusú fluoropolimer vegyületek gyantaoldata. Ezen anyagcsoport egyik jellemzője:

 • alacsony súrlódási együttható;
 • nagy dielektromos állandó;
 • fagyállóság;
 • hőhatásokkal szembeni ellenállás;
 • jó rugalmasság;
 • tartósság intenzív ultraibolya sugárzás esetén;
 • fokozott korróziógátlás;
 • nagy tapadás az üveg, műanyag, fém, gumi, fa.

  A hideg és meleg hőkezelésű fluoroplasztikus lakkok megfelelnek a meglévő biztonsági előírásoknak és a GOST szabványoknak. Kiválasztásakor figyelni kell a kísérő dokumentációra és a minőségi tanúsítványokra is.

  A hőállóság és az elektromos szigetelési tulajdonságok miatt ezek az anyagok:

  • kompozit lakkok, zománcok létrehozására használják;
  • más optikában, elektronikában használt gyantákkal kombinálva;
  • a kipufogóventilátorok, a gázcsatornák, a kerámia szűrők a víztisztító berendezésekben és egyéb eszközök, beleértve az ipari termelést is, védelmet nyújtanak a korrózió ellen.

   Alkalmazásuk a felületre különböző lehet: manuálisan ecsettel, levegővel és levegő nélküli szórással, mártással.

   Átlátszó, fényálló anyagok

   Az átlátszó alapon készült átlátszó felületű epoxi lakkbevonatok és az átlátszó keményítő úgy vannak kialakítva, hogy bármely felületre fényt adjanak, valamint hogy megvédjék őket az agresszív kémiai támadásoktól. Ezeket önálló padlóburkolatokban használják dekoratív elemekkel, mivel apró repedéseket és karcolásokat képesek elrejteni.

   A főbb pozitív tulajdonságok:

   • rétegvastagság 2 mm-ig;
   • nincs szaga;
   • ellenáll a napfénynek;
   • kémiai és mechanikai immunitás;
   • bármilyen alap tömítése és porolása;
   • a tisztítószerek használatának lehetősége.

    Átlátszó epoxi bevonatok szükségesek a hűtőberendezések, a gyártási üzletek és raktárak felületek, garázsok, parkolóhelyek és egyéb lakó- és közterületek feldolgozásához.

    Ilyen anyag például világos, UV-ellenálló "Lac-2K"egy teljesen átlátható és szilárd alap megteremtése.

    Lakkok kültéri használatra

    Az "Elakor-ED" egy epoxi-poliuretán alapú anyag, amelynek fő célja a padlók elrendezése, bár a gyakorlatban a kompozíciót nagy szilárdságú film képződésére használják más felületeken.

    A lakk összetételéből adódóan megakadályozza a nedvességet, a zsírt és a szennyeződést, és képes ellenállni a -220 és +120 fok közötti hőmérsékletcsökkenésnek.

    A termékek könnyen kezelhetőek, lehetővé teszik, hogy egy fényes védőbevonatot készítsen szó szerint egy nap. Fontos azonban tudni, hogyan kell helyesen alkalmazni a terméket.

    Először az előkészítő munkát végzik:

    • szükséges a por, a kis szemét és a szennyezés alapjainak tisztázása;
    • kívánatos a fa előkészítése és őrlése;
    • betonra való felhordáskor először kitöltjük és kiegyenlítik;
    • fémre való felhordáskor a rozsdát el kell távolítani;
    • A polimer termékek a feldolgozás előtt bármilyen csiszoló- és zsírtalanított anyagot tartalmaznak.

     A lakkhoz keményítőt adunk, amelyet 10 percig keverni kell.

     A kémiai reakció befejezése után (buborékok képződése) elindíthatja az alkalmazást.

     Mivel az epoxi-poliuretán kompozíciók egy órán át keményednek, nagy kezelt területen jobb, ha az oldatot részekre készítjük. Az alkalmazást legalább 5 ° C-nál és +30 ° -nál nem magasabb hőmérsékleten hajtjuk végre görgővel, kefével vagy speciális pneumatikus eszközzel. A kefe használata rendszeres tisztítást igényel oldószerrel. A görgő a kereszten lakkot keresztez.

     A munka során ajánlatos legalább három réteg lakkot építeni, amely biztosítja a maximális sűrűséget és szilárdságot. Egy négyzetméternek legalább 120 gramm oldatot kell használnia. A felfelé vagy lefelé irányuló eltérések nem kielégítő eredményeket eredményeznek, vagy a készítmény felületén ráncosodnak.

     A szag hiánya ellenére az epoxi keverékekkel végzett munkát célszerű elvégezni egy speciális öltönyben és gázmaszkban, mivel a légzőkészülék nem védi a szemet és a tüdőt a mérgező füstöktől. Különösen az EP sorozat lakkaira vonatkozik, mivel mérgező oldószereket tartalmaznak.

     Az epoxi lakkok nemcsak a bevonatot szépvé teszik, hanem a külső hatásokkal szembeni nagy ellenállása miatt is növelik élettartamát.

     Hogyan készítsünk polimert? epoxi Betonpadló egy vidéki ház garázsában, lásd alább.

     Comments
      szerző
     Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

     Bejárat

     Nappali

     hálószoba