Lakk fa: választási lehetőségek

 Lakk fa: választási lehetőségek

Idővel minden anyag elveszíti vonzó megjelenését és ragyogását. A festés a különböző anyagok megjelenésének egyik fő módszere. Annak érdekében, hogy a fát visszaadja a korábbi fényességének és szépségének, a lakk kiváló megoldás, amely fát is erősít, számos külső tényezőtől védve.

Jellemzők

A lakk egy viszkózus oldat, amely az anyag felületének feldolgozására szolgál, hogy megbízható védőfóliát hozzon létre. A kezelt felület fényes vagy telített fényt kaphat.

A lakkbevonatot a német szerzetes Theophil először a XII. A recept titkosságát szigorúan tartotta, csak sok éven át, a kutatás során sikerült kideríteni, hogy a lakk alkohol alapján készült. A 15. századtól kezdve megjelentek az olaj alapú termékek. Hazájukat Angliának tekintik.

És csak a XIX. Században kezdett nagy mennyiségben gyártani lakkokat. Az orosz gyár Osovetsky már 1874-ben kiváló minőségű olajfestékek gyártását indította el. Később más fajták is megjelentek.

A legtöbb esetben a lakkokat a fa felületek fedésére használják. A fa nagyon gyorsan elveszíti erejét és szépségét, amikor külső tényezőknek van kitéve, így a lakk használata lehetővé teszi az élet növelését.

Típusok és jellemzők

A mai napig nagyszámú, fából készült lakk értékesítése a neves gyártóktól. Az alkalmazás típusától függően lehetnek belső vagy külső használatra. Ezekre jellemző a különböző fényesség. Fő osztályozásuk azonban az oldószer típusától függően történik, amely alapján azok készülnek.

olaj

Az olajfesték gyanta és olaj alapján készül, és ezeket az összetevőket különböző arányban használják. Kezdetben természetes eredetű gyantákat használtak a termelésükhöz, majd a gyártók átalakított olajokra és mesterséges gyantákra váltottak, amelyek pozitívan hatottak a termék költségére.

Minden olajtermék három csoportra osztható, ha az olajmennyiség alapja:

 • sovány (35-55% vaj);
 • közeg (55-65%);
 • zsíros (65-85%).

Ha összehasonlítjuk ezeket a fajtákat, érdemes megjegyezni, hogy a sovány olaj opciók elég gyorsan száradnak, de nem garantálják az ilyen megbízható védelmet, mint a zsíros termékek.

Az olajfestékek sajátossága a sűrűség. Nagyon nehéz ecsettel felhordani, így az alkalmazás előtt kissé hígított lakk lehet. A tartály kinyitása után a szerszámot hosszú ideig nem tárolja. A fa után végzett teljes szárítás körülbelül naptól három napig történik.

Az olajlakk nagyon mélyen behatol a fa felületébe. Belső munkára vagy bútorok erősségének és szépségének biztosítására használható. A szakértők nem javasolják ezt a típust a padló festésére.

gyanta

Ezek a festékek természetes gyanta alapján készülnek, gyakran használatos borostyán. Néhány opció termoplasztikus vagy hőre keményedő gyanta. Ezek szintetikusak. Az olajhoz hasonló munkákhoz ugyanolyan munkát alkalmaznak, mint nagyszerű alternatíva.

alkid

Ezek a lakkok alkidgyanta (olaj), olaj oldószer és szárítószer, amelyek elősegítik a gyors szárítást. Mivel a fa és a lenolajok közé tartoznak, tökéletesen behatolnak a fa felületébe, és garantálják a kiváló minőségű és tartós film létrehozását. Két csoportba sorolhatók: pentaftal és glifál.

Ezeket a lakkokat a hirtelen hőmérsékletváltozásokkal szembeni ellenállás jellemzi.kiváló nedvességállóság. Az alkalmazás után az élettartam körülbelül 2-3 év. Az alkid lakk teljes szárítását 48 órán belül végezzük. Ez a faj alacsony költsége miatt keresletben van.

Az alkid lakk hátrányai közé tartozik a toxicitás, mivel a fehérpárlat része. A lakkot alacsony kopásállóság jellemzi.

Az alkid lakk a parketta, a lebegő padlók és a bútorok fedezésére szolgál. Hangsúlyozza a természetes fa szépségét, kiemelve a textúráját. Az eszközzel végzett munka során a varázsló megjegyzi, hogy nem folyik be a repedésekbe, és nem ragasztja össze a lemezeket.

alkohol

Ez a fajta lakk nem nagyon népszerű, mert nagyon korlátozottan használják. Ezeket polírozásnak is nevezik. Ezek gyanta és etil-alkohol alapján készülnek. Ez a faj nagyon gyorsan szárad, mert az alkohol gyorsan elpárolog. A teljes szárítást egy órán belül végezzük. Az alkoholos lakk vonzó ragyogást biztosít a fa számára, de hátránya, hogy nem védi a fa felületét a nedvességtől. A vitathatatlan előny a megfizethető ár.

A lakkokat általában különböző hangszerek feldolgozására használják., üvegből vagy bőrből készült termékek, alkalmanként bútortermékek fedezésére használhatók. A dekupázsoláshoz széles körben használják a politikai szintű szintetikus lakkot.

Alkid-karbamid

Ez a típus nemcsak alkidgyantából, hanem amino-formaldehid gyantákból áll. A kétkomponensű szerszám csak savas anyagot tartalmazó keményítő hozzáadása után használható, mivel ez az anyag hozzájárul a lakk gyors száradásához. A kapott keveréket azonnal fel kell használni festésre, mivel az elkészített oldat időtartama nem haladja meg a több napot.

Ez a típus nedvességálló és tartós, magas színvonalú, fényes fényű bevonatot alkot. Biztonságosan használható fa deszka vagy parketta festésére. Gyakran használják a beltéri használatra tervezett tömörfa bútorok megbízható védelmére.

epoxi

A lakkot epoxigyanta alapján készítjük, amely egy filmgyártó. Ez egy kétkomponensű változat, mivel a szárításhoz további keményítőt kell használni. Magas keménységű, erős film képződése, nem fél a mechanikai hatásoktól, és a nedvesség ellenállása is jellemzi.

Ezt az opciót mindig a nagy terhelésnek kitett fa esetében választják. Ideális masszív padló vagy parketta, beltéri és külső munkákhoz való burkolására. Az alkalmazás után a termék teljes szárítása 12 órát vesz igénybe.

poliészter

Ez a többkomponensű termék poliészter gyanták alapján készül. A lakkot egy speciális pisztollyal felvisszük a felületre, így elsősorban a szakemberek dolgoznak vele. Szárítás után hőálló, vízálló film jelenik meg, melyet tartósság és fényesség jellemez.

A poliészter ideális hangszerek feldolgozására., padló és fa bútorok.

Efirotsellyuloznye

Ez a típusú lakk cellulóz-nitrátot, lágyítószereket, gyantákat és szerves oldószert tartalmaz.Gyorsan szárad, ezért jó megoldás a beltéri munkához. A lakkozott fafelület polírozható, mivel a kialakított fólia tartós és sima.

A nitrocellulóz eszközök lehetővé teszik, hogy átlátszatlan és fényes felületet képezzenek. Gyakran használják a bútorok festésére, de nem ajánlott a padlóburkolatokhoz, mivel idővel a bevonat leválik.

Az alapok hátrányai közé tartozik a kellemetlen szag jelenléte. És ha a mérgező oldószerek elpárolognak, akkor a szag eltűnik. A lakkozás csak védőmaszkban történhet. A teljes szárítás után a lakk teljesen biztonságos az emberi egészségre.

Az éteres cellulózszerkezet beltéri, bútorok, ceruzák és hangszerek falainak feldolgozására alkalmas, mivel közepes erősségű, és nem hatékonyan védi a napfényt és a vizet.

akril uretán

Az ilyen lakk teljesen biztonságos és szagtalan. Vízzel hígítható. A fa felületén tökéletesen rögzíthető, erős és kiváló minőségű film. A lakk 12 ° -nál nem alacsonyabb hőmérsékleten használható. A tárolás során a hőmérséklet legalább 5 fokos hőmérsékletet biztosít.

Akril-uretán lakk ideális a fürdőszobákhoz, a fürdőkhöz vagy a szaunákhoz. Gyakran használják a lebegő parketta lapok oldalfalainak feldolgozására.

Alkid-uretán

Ez a termék alkidgyanta és szerves oldószer. Meglehetősen jellegzetes, kellemetlen szaga van, de jó élettartamú.

A fagyálló alkid-uretán lakkot hajónak vagy jachtnak is nevezik, mert szabadtéri használatra is használható, mivel nagy ellenállást mutat a különböző időjárási jelenségekkel szemben. Gyakran használják a hajók kezelésére.

poliuretán

A poliuretán lakk egy vagy több komponensből állhat. A kétkomponensű változatoknak van egy alapja és egy keményítője, és a háromkomponensű is oldószerrel rendelkezik. Ezt az eszközt kiváló tapadás jellemzi, és garantálja a bevonat keménységét. Az így kapott ostor tökéletesen védi a fát a korróziótól, a magas páratartalomtól és a vegyi anyagoktól.

A poliuretán lakk hátrányai közé tartozik a tartós és éles szagvalamint egy hosszú gyógyítási időszak, amely általában két-három hétig terjed.

Gyakran használják kerti épületek, jachtok és hajók feldolgozására, parkettás padlóra, házak falára és kívülre.

akril

Ez a lakk víz alapú. A természetes fa feldolgozásának egyik legbiztonságosabb és leginkább környezetbarát terméke. A szag hiánya lehetővé teszi, hogy még gyermekszobák kezelésére is használhassa. A vízben oldódó lakk hiánya hosszú ideig szárad. A teljes szárítás körülbelül fél hónap múlva történik. Először a fa felületét alapozni kell.

A víz alapú akril lakk tűzálló. Jól hangsúlyozza a természetes fa szépségét, de nem biztosítja a szükséges szintet a nedvességtől. Lángálló tulajdonságai miatt ez a szerszám alkalmas olyan helyiségek befejezésére, ahol nagy a tűzveszély. Nedves fa, beton és tégla falakon is alkalmazható.

bitumen

A bitumenes lakk ideális a fafeldolgozáshoz, mert a felület optimális kémiai és fizikai tulajdonságait biztosítja. A fát nagyon vékony rétegben kell felhordani. A kis fadarabokat teljesen fel lehet meríteni a szerszámba, majd alaposan megszárítani. A bitumenes lakkal végzett kezelés után a fafelületek mind nedves, mind savas környezetben ellenállóvá válnak.

A természetes fa felületének öregedése érdekében a bitumenfesték kiváló megoldás, mert dekoratívként használható. A termék fő pigmentje barna színű, így a feldolgozás után minden felület kellemes árnyalatot kap.

színezés

Kiváló minőségű színezett lakk nélkülözhetetlen a díszítéshez vagy a javításhoz. Sok a közös a foltokkal. Alkalmazható ajtókhoz, bútorokhoz, fa parkettához. Lehetővé teszi a fa számára, hogy páratlan képet kapjon az értékes fafajokról, és ellenáll a mechanikai feszültségnek és megakadályozza a penész, a kék, a gomba vagy a rothadás kialakulását.

élelmiszer

Ezek a lakkok alkalmasak az élelmiszerekkel és italokkal érintkezésbe kerülő fafelületek feldolgozására. Teljesen ártalmatlan, mert környezetbarát alkatrészekből készül. Az élelmiszer-lakk felhasználható a faeszközök élettartamának meghosszabbítására. Lehet használni vágódeszkák, kiságyak, játékok, fából készült savanyú vagy erjesztő tartályok festésére.

Egy dobozban

A dobozokban lévő lakkok a vásárlók körében nagy keresletet mutatnak, mivel a fa felületén történő alkalmazáskor a kényelem és az egyszerűség jellemzi. Olyan anyaggal rendelkeznek, amely bizonyos nyomás alatt henger belsejében van. Az aeroszolos permetezés könnyen megpermetezhető.

szín

A fából készült lakkok modern gyártói széles színválasztékot kínálnak, amelyek közül a legjobb választás a természetes fa felületének díszítésére.

A lakkok fényes vagy matt felületet hozhatnak létre. Általában a gyártó jelzi ezt a számot a csomagoláson. Ha kívánja, félig fényes vagy félig matt termékeket is vásárolhat. A fényes lakk biztosítja a fának világos fényét.

A leggyakoribb megoldás a tiszta lakk. Hangsúlyozza a fa mintázatát, világossá és kifejezhetővé teszi. A tonizáló eszközök jelentősen megváltoztathatják a fa színét, így színnek is nevezik őket.

A legnépszerűbb festéktermékek a mahagóni vagy a dió színei. A fehér lakk eredeti és látványos. Ez lehetővé teszi, hogy vizuálisan növelje a termék hangerejét. A sötét színek között árnyékot választva a legtöbb fekete lakkot kap. Felületi kifinomultságot és luxust biztosít.

fogyasztás

Annak érdekében, hogy helyesen kiszámolhassuk, mennyi lakkot kell egy bizonyos terület feldolgozásához szükséges, számításokat kell végezni.

Először figyelmet kell fordítania a kritériumokra, amelyek fontos szerepet játszanak a pénzforgalomban:

 • A fa felülete. A kis pórusokkal rendelkező fa esetében mindig kevésbé kell lakkozni, mint a mély pórusú felületek esetében. Például a bükk vagy fenyőfogyasztás kezelése sokkal kisebb lesz, mint a hamu vagy tölgyfestés.
 • A fa őrlésének minősége. Mindig kevés lakk van egy jól polírozott felületen. A kiváló minőségű őrléshez az anyagnak csiszolópapírt kell használnia P100 szemcsével. A második réteg létrehozásához csiszolópapír P220-at kell használni.
 • Viszkozitását. A vastag lakknak nagy a fogyasztása. Egy kicsit csökkenteni az első és a második alkalmazási réteget oldószerrel hígított lakkal lehet felhordani. Ha a termék vízalapú, akkor vizet lehet hozzáadni ahhoz, hogy folyékonyabb legyen.
 • Alkalmazási módszer. Ha spray-t alkalmaz, az áramlási sebesség minimális lesz. Egy kefével vagy hengerrel jelentősen megnő a szer fogyasztása.

Az átlagos lakkfogyasztás 1 m²-re 100–125 ml. A második lakk réteg készítéséhez kevesebb lesz. Tehát 1 m ²-en csak 80–100 ml szükséges. De a fenti tényezők döntő szerepet játszanak, így a pontos számításhoz egy lakkot lehet vásárolni, használni és mérni a területet.Ez nagyon pontos számítást tesz lehetővé.

gyártók

Napjainkban számos ismert cég kínál kiváló minőségű fa lakkok széles választékát.

Az olasz termékek nagy a kereslet. társaság Borma wachs Magas színvonalú és megbízható gyártója a természetes fa feldolgozására szánt termékeknek.

Olasz márka Sayerlack Több mint 3500 darabot kínál, amelyek teljes mértékben kielégítik a faipari és a bútorgyártók igényeit.

Finn vállalat Tikkurila a parkettás padlóburkolatok népszerű gyártója. Kiváló minőségű és megbízható termékek előállítására kizárólag új technológiákat és számítógépes berendezéseket alkalmaz. A márka széles választékát kínálja a fa lakkoknak, amelyeket a fokozott kopásállóság jellemez.

Svéd cég Bona Több évtizede kiváló minőségű vízalapú festékeket és lakkokat kínál, amelyek nem rendelkeznek jellegzetes szaggal. A márka saját kutatóközponttal rendelkezik, ahol innovatív eszközök fejlesztése történik.

Ez a központ egyedülálló poliuretán részecskékből áll. forgalom. Lehetővé teszi, hogy a bevonat növelje a kopásállóságot, és megvédje a mechanikai hatásoktól. Ennek eredményeként a forgalmi lakkot a parketták fedezésére használják nagy forgalmú területeken.

Német márka Berger A vízalapú parketta lakkok széles választékát kínálja, kiváló minőségben. A Berger Aqua-Seal poliuretán lakk nagy a kereslet, amely nemcsak nagy kopásállósággal rendelkezik, hanem megvédi a fa parkettát a kémiai támadásoktól. Az egyetlen kivétel a nitrosolvens, mert károsíthatják a szerkezetet.

Olasz cég Vermeister A vízalapú poliuretán lakkok jól ismert gyártója, amely két komponenst tartalmaz, és matt, félig fényes és félig fényes felületet hoz létre. A Lac Aqua Play 2K lefagy 4 óra alatt. A vállalat megfizethető áron kínál termékeket.

Hogyan válasszuk ki?

A természetes faanyag megfelelő lakkának kiválasztásához több tényezőt is figyelembe kell venni:

 • Felhasználási feltételek. A gyártó a csomagoláson feltünteti a működési feltételeket. Ha az utcán fát kell festenie, meg kell értenie, hogy az anyagot az ultraibolya fény, a magas páratartalom és a hőmérsékletváltozások befolyásolják, ezért csak kültéri használatra van lehetőség. A lakk beltéri munkára ideális falak, padlók és különböző tárgyak festésére.
 • Viseljen ellenállást. Érdemes figyelmet fordítani arra, hogy mi lesz a fa felületén lévő terhelés. A bútorokhoz nitrocellulóz lakkot lehet vásárolni, amelyet vékony rétegben kell felhordani, nem erősödik. A padló festéséhez olyan kompozíciókat kell készítenie, amelyek fokozott erőt biztosítanak.
 • Toxicitás. Sok modern lakk szerves oldószerből áll, amelyek éles és kellemetlen szaggal rendelkeznek. Miután a felület megszáradt, a szag eltűnik, de vele együtt dolgozva biztonsági intézkedéseket kell követnie. Ha otthon kell dolgoznia, a legjobb megoldás a vízalapú lakkok, amelyeknek szinte nincs szaga.
 • Teljes szárítási idő. A különböző opciók különböző száradási idővel rendelkeznek. Ez 5 óra és két hét között változhat. A leggyorsabban szárítottak a nitrocellulóz és az alkoholtermékek, míg az olajlakkok és a vízalapú termékek hosszabb ideig száradnak, mint mások. Ez a jellemző fontos szerepet játszik a munkaidő pontos kiszámításában.
 • Hőálló. Olyan helyeken, ahol nagy a tűz valószínűsége, csak hőálló eszközöket kell használni. Figyelembe kell venni a lakk alkalmazásának technikáját, mert a biztonságtól függ.
 • Gloss. Lucky lehet matt és fényes. A választás általában a személyes preferenciáktól függ, mivel gyakorlatilag nem különböznek a teljesítménytől. A matt felület vonzza a figyelmet a fa szépségével, fényes - vizuálisan nagyobbá teszi. Félfényes és félig fényes termékek is értékesíthetők.
 • Components. A lakkok több vagy egy összetevőből állhatnak. A két komponens lehetőségeit szakemberek használják. A kétkomponensű összetétel sajátossága, hogy egy film kialakításához két anyag kémiai reakcióba lép. Az ilyen fóliát erősség és tartósság jellemzi. Az egykomponensű szerszámok személyi igényekre is felhasználhatók, például ha egy lábazatot vagy bútorokat kell feldolgozni.
 • A primer szükségessége. Ez a tényező nagyon fontos, mert ha a felületet a lakk alkalmazása előtt nem alapozza meg, akkor hamarosan le lesz húzva. Ma már értékesítéskor önfeltöltő lakkok vannak, amelyek azonnal lefedhetik a fát.

Belső munkához

A belső munkákhoz használt lakk kiválasztásakor érdemes megnézni a gyártó ajánlásait. A falak bevonására szolgáló eszközök átlagos kopásállóságúak lehetnek, és tartós padló létrehozásához ez a szám sokkal magasabbnak kell lennie.

A parketta vagy a lépcső lakkozott.Ajánlott a nagy forgalmú szobákhoz. A fából készült edények feldolgozásához csak élelmiszer-lakkot használhat, mert nem mérgező és biztonságos az emberi egészségre.

Szintén érdemes figyelmet fordítani az alapok illatára. A kellemetlen, csípős szaggal rendelkező lakkok csak nem lakóhelyiségekben használhatók fel a felületek festésére, mindaddig, amíg nem szárad ki, káros hatással lehet az emberi egészségre.

Külső kivitelben

A fa nyitva tartásához csak a nagy szilárdságú és kopásállóságú lakkok alkalmasak. Ők védik a fát az ultraibolya sugárzástól, a hőmérséklet változásától, ellenállnak a fagynak és nem félnek a magas páratartalomtól.

Külső kivitelben szaggal vásárolhat termékeket, mivel a szabadban a lakk hatása az emberi testre minimális.

Bútorokhoz

A gyártók külön-külön lakkozzák a fa bútorait. Segítenek nemcsak a megjelenés frissítésében, hanem a bevonat szilárdságában és megbízhatóságában is, védik a mechanikai és kémiai hatásokat. A személyes preferenciáktól függően kiválaszthatja a matt vagy fényes opciót. A matt asztal nem igényel különös gondosságot, mivel nincsenek nyomai vagy foltok rajta. A fényes bevonatot a fényesség jelenléte jellemzi, amelyet a bútorok polírozására szolgáló speciális szerszámok segítségével kell fenntartani.

Fontos szempont a termék környezetbarát tulajdonsága. A vizes lakkokat előnyben kell részesíteni, mert szagtalan és biztonságos. Szerves oldószerek is használhatók, de a festési eljárást maszkban vagy légzőkészülékben kell végrehajtani a légzőrendszer védelme érdekében. Érdemes megjegyezni, hogy a szerves oldószerek nélküli festékek tűzállóak.

A Craquelul lakk olyan, mintha az ókori bútorokat adná. A szerszám kiszárítja a festéket, ami hozzájárul a repedések megjelenéséhez. Csak a fa száraz felületén kell alkalmazni. A festéket nem szabad a teljesen megszáradt lakkra felhordani.

A dekoratív hatás mélysége függ a lakk tapadási fokától. Az ilyen dekorációnak harmonikusan illeszkednie kell a belsőépítészetbe.

Hasznos ajánlások

A lakk fa felületen történő alkalmazásának megfelelő elvégzése érdekében, \ t Kövesse az egyszerű szabályokat:

 • A természetes fa felületét polírozni kell.
 • Ha a fa lakkozott vagy festett, ezeket a rétegeket el kell távolítani. Használhatja a csiszolópapírt vagy a speciális mosást.
 • Az őrlés után minden por eltávolítása szükséges.
 • Alapozott felület. Ezzel elkerülhető a buborékok és egyéb vizuális hibák kialakulása.
 • A lakkot a fa felületére kell felhordani.

A fa felületének többféleképpen lakkozható:

 • A kefe ideális a kis alkatrészek feldolgozására, valamint a nehezen elérhető helyeken lévő szerszámok felhordására. A válás elkerülése érdekében érdemes olyan ecseteket használni, amelyek „pelyhessenek” a villák hegyén.
 • A henger jó választás a lakkok nagy területeken való felhordásához. A görgő kiválasztásakor előnyben kell részesíteni az 5 mm-nél nem hosszabb napokat.
 • A permetezés kényelmes módja a szórópisztoly és a kompresszor színezésének. Ez az opció nemcsak a lakkfogyasztást takarítja meg, hanem a nehezen elérhető helyeket is gyorsan és egyszerűen kezeli.

A használat előtt a lakkot alaposan össze kell keverni, különösen ezt a szabályt kell követni, ha a termék két összetevőt tartalmaz. Ez pozitívan befolyásolja a bevonat tartósságát.

Ha a lakkot több rétegben kell felhordani, akkor nem csak várni kell, amíg az előző réteg teljesen megszárad, hanem átmegy a bevonatra a dörzspapírral, majd eltávolítja az összes port.

A rétegek száma attól függ, hogy mit lehet feldolgozni. Például két réteg lesz elegendő a bútorok festéséhez, és egy padlóburkolathoz háromszor kell alkalmazni a lakkot.

A következő videóban találhatod a (z) Kudo KU-904x toning lakkát.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba