Akril lakk: tulajdonságok és alkalmazás

A lakk olyan típusú bevonat, amely megvédi a felületet a nedvességtől és a mechanikai sérüléstől, és kiváló munkát végez az esztétikai funkcióval. A modern gyártók folyamatosan gyártják az összes új típusú anyagot.

Az ökológiai és környezetbarát jellegű tanfolyamok során a szakértők azt javasolják, hogy az akril alapú lakkot válasszák.

Mi az?

Az akril lakk akrilban oldott zúzott műanyag. Szárítás után az ilyen készítmény egy vékony, színtelen akrilfóliát képez, amely nagy ellenállással rendelkezik a mechanikai sérülésekkel szemben.

A lakk fő alkotórészei három pontba illeszkednek:

 • folyékony polimer (akril);
 • antiszeptikus (a fa nedvességtől és kártevőktől való védelme);
 • lágyítószer (a fő összetevő, amely a bevonat maximális szilárdságát és tartósságát biztosítja).

Az akril lakk felhasználásra kész anyag: homogén, átlátszó, szinte szagtalan. Kiváló minőségű akrilgyantákon alapul, amelyek színe nem súlyosbodik, és vizes diszperziók.

Ahhoz, hogy megismerkedjünk ezzel a szinte univerzális bevonattal, ki kell emelni a fő tulajdonságait és jellemzőit.

 • Az akril lakk folyadék. Magas viszkozitás és vízben való oldódás jellemzi.
 • Az egyik kényelem a szag minimális jelenléte (legalábbis kellemetlen).
 • Annak ellenére, hogy az ilyen típusú lakk vízzel oldódik, szárítás után nem lehet lemosni.
 • A szárított akril lakk helyett megjelenő film nagy rugalmassággal és kopásállósággal rendelkezik.
 • A bevonat az idő és a napfény hatására sem veszíti el az átláthatóságát.
 • Szükség esetén egy ilyen lakkot még vízoldható festékekkel is keverni kell.
 • Ideális külső és belső használatra. Nemcsak fa, hanem téglával is kölcsönhatásba lép.

Különleges jellemzők

Az akril lakk fő és legkényelmesebb jellemzője a kész állapot, vagyis megvásárolhatja, hazaviheti és azonnal megkezdheti a feldolgozást. Továbbá, a szakemberek azt tanácsolják, hogy hagyják abba figyelmüket, mert a bevonat magas ellenállással rendelkezik a szélsőséges hőmérsékletekkel szemben (nem reped a hő vagy a fagy). Az akril lakk annyira sokoldalú, hogy nemcsak fára vagy téglára esik. Információkat talál a papír, tapéta, karton, vakolt felületek, fém és műanyag termékek, rostlemezek és gipszkarton, üvegfelületek, stb. Sikeres alkalmazásáról. Tekintsük az akril lakk pozitív és negatív pontjait.

előnyei:

 • magas nedvességállóság és hővezető képesség;
 • átláthatóság és rugalmasság;
 • környezetbarát;
 • kifejezett antiszeptikus tulajdonságok;
 • kiváló díszítő megoldás;
 • alacsony tűzveszély;
 • a háztartási vegyszerek és az alkoholos oldatok ellenállása.

Az akril lakk használatának hátrányai gyakorlatilag nem figyelhetők meg, kivéve az emberi tényezőt és a vásárlók egyszerű figyelmetlenségét.

A szakemberek mindig azt tanácsolják, hogy vegyék figyelembe az akril lakk gyártási és eltarthatósági idejét, amely jelentősen befolyásolhatja fizikai-kémiai tulajdonságait. Ha a bevonatot hosszú ideig hidegen tárolták, fagyhat és elveszítheti fő tulajdonságait: rugalmasságát és könnyű alkalmazhatóságát. Természetesen a hátrányok közé tartozik a magas minőségű áruk magas ára.

Szükséges eszközök

A felület előkészítése akril lakk alkalmazásához jelentős és fontos lépés a munkában. Először mindent meg kell tisztítani a portól, a szennyeződéstől és a zsírtól. A régi réteg újrahasznosítása esetén el kell távolítani és csiszolni, amely lakkozásra kerül. Az első faanyagot három réteg jellemzi: az első egy oldószerrel hígított lakk 10% -kal; a második és a harmadik - hígítatlan lakk.

Akril bevonatot ajánlott speciális hengerrel alkalmazni. A szakemberek nem javasolják kefe használatát, ha nagy méretű lakkozott felületet használnak. Az anyag és a bőr kölcsönhatása elfogadhatatlan, ezért a munkát kesztyűvel kell elvégezni.

A szoba és annak elemeinek díszítésekor előfordulhat, hogy a lakkhoz színt adunk. Természetesen nem lehet élénk színeket elérni, de a színezés megkönnyíti a kedvenc bútorok új árnyékolását.

típusok

Akril lakk beszerzésének megkezdése előtt meg kell értenie az alaptípusokat. Ennek a piacnak a befejező anyagának fajtái ma nem számítanak. Még az akril lakk megvásárlása és alkalmazása előtt is határozottan el kell döntenie, hogy milyen bevonatot kell kapnia: matt vagy fényes, átlátszó, unalmas vagy bizonyos árnyalattal.

Számos alapvető jellemzője van annak, hogy a lakkok csoportokra oszthatók.

 • Összetétele. Egykomponensű bevonat, amely csak akrilot tartalmaz. Kétkomponensű lakk, kiegészítve poliuretánnal.
 • megjelenés kezelt felület. Két poláris alfaj: matt és fényes, és egy szomszédos - félfényes. A Matt fajták kellemes, selymes textúrájúak, bársonyos jegyekkel. A fényesség, éppen ellenkezőleg, áthatolhatatlan jégtakaró benyomást kelt.
 • A kezelendő felület típusa:
 1. padlóburkolatokhoz (akril alapú parketta uretán lakk alkalmas tökéletesen sima felületekre; egyenetlen parketta esetén jobb matt fajtákat használni);
 2. bútorokhoz (gyakran használják a régi belső termékek frissességének és fényességének biztosítására, így a legjobb, ha fényes poliuretán lakkot választunk).
 • Színes. Az eredeti formában az akril lakk egy folyékony, átlátszó anyag, amely könnyen kombinálható bármilyen vízalapú festékkel, megkapva egyedi árnyalatát. Csakúgy, mint a festék, színezett és színezett. A színtelenektől könnyedén szélsőséges: fehér és fekete.
 • Csomagolás. Ez lehet a faanyag feldolgozására és a színezésére tervezett aeroszol (ilyen aeroszolos univerzális akril lakk lehetővé teszi a képzelet repülését, hogy részt vehessen a szoba díszítésében). A Spray elősegíti az egységes, könnyített alkalmazást. A fő csomagolóedény a kívánt mennyiségtől függően egy doboz vagy vödör is lehet.

A fajokat pontosan annyira felsorolhatja, mint az akril lakk minden előnyének dicséretét. Szigetelő és antiszeptikus tulajdonságok, enyhe szag is lehetővé teszi, hogy kiválasszon egy külön lakkot egy külön kategóriában és alfajban.

És az ilyen univerzális orvoslás, mint a VGT akril lakk, nem hagy semmilyen lehetőséget a társainak, mert a VGT univerzális tulajdonságokkal rendelkezik a parkettás és más festett felületek feldolgozásához.

Kiválasztás és alkalmazás

A megfelelő befejező anyag kiválasztása nemcsak az idő és a pénz megtakarításától, hanem a kiválasztott felület sikeres feldolgozásától is függ. Az akril lakk annyira egyedülálló és sokoldalú, hogy könnyen használható bármilyen zárt szemű belső megoldásban.

Az akril alapú fa lakk feldolgozása gyakorlati és esztétikai hatású. Mit érdemes fapadló! A teljes durva deszkával való munkavégzés esetén meg kell választani a legtömörösebb rétegeket.Az ilyen bevonatnak is könnyen elviselnie kell a hőmérsékleti hullámokat, és ellenállnia kell a nedvességnek. Az akril parketta lakkot eredetileg úgy alakították ki, hogy a bevonat vékony, átlátszó és szinte súlytalan legyen, de ha ilyen típusú lakkokkal borítja a durva lapokat, a padló hamarosan megreped. Érdemes megjegyezni, hogy a padlót nem lehet gyorsan lakolni, mert az első réteg legalább 4 órával és legalább 12 órával megszárad. A mesterek életének megkönnyítése érdekében az akril padlóburkolatot kezdetben fehérvé tették. Amikor megszárad, tökéletes átlátszóságot kap, ami jelzi a következő réteg alkalmazását.

Külső munkák esetén az eszköz alkalmazása is befejező. Ellenáll a hirtelen hőmérséklet- és mechanikai károsodásoknak, lehetővé teszi a felületnek, hogy hagyja el az eredeti kialakítását és árnyékát.

A kisebb projektekhez akril lakkkezelésre van szükség. Például nagyon kényelmes a széklet és az éjjeliszekrények, a lépcsők, a korlátok és a gipszkarton falak, az asztallapok, a belsőépítészeti tárgyak (figurák, keretek stb.) Fedezésére. Még a festés is feldolgozásra szorul - érdemes a képet akril lakkozással lefedni annak érdekében, hogy hosszabb ideig élvezze a fényes, tiszta színeket.

Az akril lakk magas költségei miatt számos módon lehet lakkot készíteni a fa számára. A legrégebbi és leggyakoribb módszer az aceton és a hab keverése. A konzisztenciát zselészerűen kapjuk, nem a legmegfelelőbb az alkalmazáshoz, de tartóssága és kopásállósága, nem rosszabb a tárolónak. Ezt a tömeget a felületek kis területeinek feldolgozására vagy védő réteg alkalmazására lehet használni a kézzel készített dekoratív belső díszítésekre.

A decoupage az akril lakk egy másik kreatív alkalmazásának tekinthető. - különböző belső tárgyak díszítése festményekkel, rajzokkal, díszekkel és monogramokkal papíron.

A kreativitás megőrzése érdekében a végső eredményt lakkozással kell befejezni. A fényes vagy matt akril lakk tökéletesen illeszkedik ehhez az eljáráshoz, így a tárgy fényes vagy bársonyos.

Tippek és trükkök

A lakkozás megkezdése előtt a szakemberek néhány alapvető tanácsát kell alkalmazni, akik örömmel osztják meg tapasztalataikat - mind pozitív, mind negatív.

 • Alapozás. A felület szennyeződéstől, portól és zsírtól való tisztítása után speciális alapozóval vagy impregnálással kell alapozni. Ez segít a lakkréteg lehető legzökkenőmentesebbé tételében.
 • Csiszolás. Az ideális tükörfelület lehetővé teszi az úgynevezett nedves őrlést: a nedves fa keményen őrölhető, és csak azután egy alapozót és akril lakkot alkalmaz. Minden réteg, kivéve az elsőt, továbbra is finom csiszolópapír csiszolását folytatja.
 • Wash. A már lakkozott tárgy díszítése esetén először ki kell mosni a régi lakkréteget. Leggyakrabban elegendő csak a felület homokszórására, alapozásra és lakkréteg felhordására. Néha annyira nehéz lesz eltávolítani a régi bevonatot, amelyre további fizikai erőfeszítést vagy mechanikus csiszolást igényel. Például egy gitárréteg eltávolításához egy kicsit izzadni kell. Fennáll a veszélye annak, hogy elrontja a fát, de vannak humánus módszerek: csiszolás csiszolópapírral (csiszolópapírral) és fújás (jobb konstrukció, de a lényeg az, hogy ne fűtjük túl a fát).

Jobb, ha a vastagabb keveréket hígítjuk. Mivel az akril lakkok a víz alapján készülnek, csak vízzel hígíthatók, de a hígító mennyisége nem haladhatja meg a bevonat teljes tömegének 10% -át.

Az akril lakk használatára vonatkozó fontos ajánlások közé tartozik - a külső feltételeknek való megfelelés: hőmérséklet és páratartalom. Az első mutatónak feltétlenül pozitívnak kell lennie, a másodiknak legalább 50% -nak kell lennie.Az e szabványoktól való bármilyen eltérés a bevonat teljesítményének romlásához vezet.

Ne használjon túl vastag rétegeket. Minél vékonyabb a réteg, annál simább lesz a kezelendő felület, és minél több esztétikussá válik.

Gyártók és vélemények

Az akrillakk gyártásában az építőanyag-piac leghíresebb bálnái közül kiemelkedik a következő márkák: Tikkurila, Neomid, Lacra, Optimist és Goodhim. Vegyünk részletesebben mindegyikre.

Tikkurila - festékek és lakkok királynője. A Parketta Assa a parkettákhoz akril lakkot kapott. Nagy kopásállósága van, így a leginkább megfelelő helyeken alkalmazható. Könnyen tisztítható és nem romlik, ha bármilyen összetételű háztartási vegyszert használ. Még akkor is, ha szükség van a festéknyomok törlésére egy már lakkozott padlóról, a "fehér szesz" vagy bármely más oldószer segítségére lehet. A Tikkurila lakkával védett parketta nem félelmetes.

Neomid - orosz gyártó, amely kiváló minőségű festék- és lakkanyagokat és tartósságot kínál. A vevők leggyakrabban akril lakkot ajánlanak a Neomid Sauna fa termékek feldolgozásához. A név alapján a magas hőmérsékletű és páratartalmú helyiségek díszítésére hő- és nedvességálló, könnyen felhordható és tartós. Neomid Stone - akril lakk kő vagy ásványi felületek (tégla, beton és mások) feldolgozására. Szárítás után nedves kőhatás jelenik meg, az anyag kiváló antiszeptikus és védő tulajdonságokkal rendelkezik. Alkalmas kültéri használatra.

"Lakra" - egy multinacionális projekt, amely Oroszországban koncentrálódik, de szoros kapcsolatban áll Európával és Kanadával. Ennek köszönhetően minden márkás termék igényel és jó minőségű. A fogyasztói vélemények szerint a "Lakra" akril lakkszag szagtalan, de nagyon értékes tényezője - alacsony áron. A vásárlók a márka lakkvonalát használják a javításhoz nem kapcsolódó célokra. Néhányan szívesen használnak akril lakkot a kézzel készített és a dekupázshoz.

"Optimist" - Oroszország legbefolyásosabb és legnagyobb gyártója. E márka akril lakkja kiváló minőségű bevonattal, jó száradási sebességgel és környezetbarát. A vásárlói vélemények egyhangúlag csak a termék pozitív aspektusait hirdetik meg:

 • könnyű alkalmazás;
 • gyors szárítás;
 • a tonizálás lehetősége;
 • A lakkozott felület könnyen kezelhető.

A márka fő teljesítménye Goodhim univerzális akril lakk Goodhim textúra. Ennek fő jellemzője, hogy a szobák és a belső tárgyak dekoratív díszítésére is alkalmas. Sokoldalúsága lehetővé teszi, hogy mind belső, mind külső munkákhoz használható legyen. Saját színpalettája van, amely tíz árnyalatot tartalmaz: dió, tölgy, fém és mások. Az alacsony ár növeli annak különleges vonzerejét a fogyasztók szemében.

Az akril lakk nemcsak egy újabb befejező anyag, ami a javítás után egy idő után elveszik a belső térben. Ez egy egész stratégia és egy nagy tervezési döntés. Jó tudni, hogy az akril lakkkal helyreállított régi tárgyak frissebbek, fényesebbek és kellemesen bársonyosak. A festék árnyalatainak tiszta folyadékhoz való hozzáadása lehetővé teszi, hogy más szögből nézzen a dolgokra és a belsőre.

A lakk alkalmazásával kapcsolatos tippeket lásd az alábbi videóban.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba