Vízalapú akril lakk: jellemzők és előnyök

 Vízalapú akril lakk: jellemzők és előnyök

A vízbázisú akrillakk nem olyan régen jelent meg, de ugyanakkor egyre inkább népszerűvé válik a vásárlók körében. A poliakril festékanyag nagy népszerűségnek köszönhető számos előnyhöz. Ez a cikk az ilyen bevonatok jellemzőit és előnyeit, valamint használatuk árnyalatait tárgyalja.

Mi az?

Az akril lakkgyártók a gyanták speciális tulajdonságait használják. Az ilyen festékanyagok a folyadékban teljesen feloldódó műanyag diszperzió alapján készülnek. A lakk keményedése után a bázist védi a megnövekedett szilárdság jellemzi. Ez a bevonat nagyon ellenáll a különböző külső hatásoknak.

A fogyasztók gyorsan értékelik az ilyen festékek egyedi tulajdonságait. Ezeket különböző célokra használják, például különböző ragasztó készítmények és építési keverékek előállítására.

struktúra

A vízalapú akril lakk tökéletes, ha egy gyönyörű fa mintázatát szeretné kiemelni és védelmet nyújt. Az ilyen festékek különböző összetevőkből állnak.

Az ilyen bevonatok előállításánál:

 • lágyítószer (ez az összetevő biztosítja a bevonat ellenállását a különböző mechanikai hatásoknak);
 • antiszeptikus;
 • akril diszperzió (folyékony polimer).

jellemzői

Ez a lakk teljesen átlátszó, nincs színe, konzisztenciája egyenletes. Ez az anyag vízben, éterekben, etanolban és dietil-oldatban oldható.

Egy ilyen anyag fizikai-kémiai jellemzői:

 • a készítmény viszkózus;
 • nem kellemetlen szaga van;
 • a bevonat kiszárad, amikor a víz elpárolog, majd egy fényes film jelenik meg a hordozón, amely színtelen és átlátható;
 • a bevonat nagyon rugalmas;

Amikor a festékanyag teljesen megszárad, elveszti a vízben való oldódási képességét;

 • UV sugárzásnak kitéve nem kezd idővel sárgare váltani;
 • jól tapad az alapokra (azokban az esetekben, amikor a felületen nincs por és szennyeződés);
 • nagyon gyorsan szárad;
 • teljesen használatra kész;
 • bármilyen vízben oldódó színezőanyaggal elegyíthető;
 • ha alkalmazzák, az ilyen lakk lehet paszta vagy folyékony (a film minden esetben rugalmas és tartós);
  • ha az anyagot az alapra alkalmazzák, nem csak a szokásos szerszámokat (kefék, görgők) lehet használni, hanem nagyon kényelmes aeroszolokat is használni: a dobozokban lévő anyagokat a lehető leggyorsabban és könnyebben permetezzük, így sokan ma a permetet választják;
  • hasonló bevonatok alkalmazhatók téglafelületekre, kőalapokra;
  • Szükség esetén ez az anyag vízzel hígítható.

  A fő előnyök

  Az akril lakk előnye sok.

  Kiemelheti a fogyasztók számára jelentősebb előnyöket:

  • tűzbiztonság;
  • esztétika;
  • antiszeptikus tulajdonságok (a bevonat védi a bázist a mikroorganizmusok, penész hatásai ellen);
  • környezetbarát, az emberi egészség biztonsága;
  • kis súly;
  • folyadékállóság, hővezetés;
  • a szélsőséges hőmérsékletek ellenállása.

  típusok

  Az akril lakkok összetételében különböznek. Az anyag szerves oldószerek vagy víz-diszperzió alapján hozható létre.Ez utóbbi környezetbarátabb, nagyszerű a beltéri javítások elvégzésére.

  Hasonló anyagok:

  • kétkomponensű (poliuretán és akril - kötőanyagként működő anyagok csoportja);
  • egyetlen komponens (kötőanyag csak akril).

  Az ilyen bevonatok megjelenése eltérő. A film lehet:

  • fényes (ez a film nagyon fényes);
  • matt (bevonat a bársonyos felületet adja);
  • félig matt.

  Az akril lakk minden esetben nagyon jól hangsúlyozza a fafelület természetes szépségét, függetlenül annak típusától. Vannak pórusok a fában, ahol ez az anyag behatol.

  Használat építés és javítás során

  Mivel az akril lakk egyedi, sokoldalú, gyakran használják az építőiparban és a javítási munkák végrehajtásában. A különböző festékek és lakkok jellemzőiről ismert szakemberek gyakran nem festenek, hanem színtelen lakkot - az ilyen bevonat a felületet még esztétikusabbá teszi.

  Leggyakrabban ezeket a bevonatokat a vidéki házak és a dekoratív fa építésére választják. Az első esetben ez a bevonat nem változtatja meg a természetes felület színét - hangsúlyozza annak szépségét. Az akril lakk gyorsan szárad, így nagyon jól illeszkedik a szabadtéri munkához.

  A második esetben ez a lakk megbízhatóan védi a fát és jól néz ki az ilyen felületeken. Székekre, munkalapokra, falakra, szekrényekre, székekre stb. Használható.

  A parketta nagyon népszerű.

  Alapítvány előkészítése

  Ha a lehető legkevesebb anyagot szeretné tölteni, és a lehető legegyenletesebb felületet kapja, a lakk használata előtt egy alapozót kell felhordani az alaphoz. Ajánlott a színezett impregnálás vagy a speciális víz alapozó kiválasztása.

  A „tükör” bevonat megszerzése előtt az alapozót vízzel nedvesítse meg, majd homokszórja. Ezt a módszert "nedves csiszolásnak" nevezik. A legjobb eredmény elérése érdekében minden lakkbevonatot (kivéve a befejezést) finom csiszolópapírral kezelje.

  A megfelelő bevonat kiválasztásakor mérlegelje, hogy sok-sok szabálytalanságon alapul. A Gloss csak az összes hibát jelzi. Ha el akarja rejteni őket, hagyja abba a matt lakk választását.

  Az akril lakk alkalmas a bázisok felújítására, amelyen már van egy régi festékréteg. Szükséges, hogy a felületet festékkel előkezeljük finomszemcsés csiszolópapírral. Ezután le kell mosni a szennyeződést szappanos oldattal.

  Alkalmazás funkciók

  Ne feledje, hogy csak a víz alkalmas ezeknek az anyagoknak a hígítására. Ne keverje az akrillakkot lenolajjal, szerves oldószerekkel. Annak érdekében, hogy a fa felszínének természetes szerkezetét ne roncsolják, 10% -kal, nem több, mint a hígításhoz használjon folyadékot.

  Ha a lakk színezett, és kinyitása után észreveheted, hogy az árnyalatok eltérőek, ne aggódj - ez teljesen normális. Az egyenletesség elérése érdekében a hang egyenletes eloszlása ​​előtt alaposan keverje össze az anyagot.

  Az ilyen anyagok alkalmazása esetén a nedvesség nem lehet túl alacsony. Ellenkező esetben a bevonat túl gyorsan kiszárad, és rajta hibák léphetnek fel. A felület nem lehet zsíros.

  Színezett anyag használata esetén győződjön meg róla, hogy a rétegvastagság mindenhol megegyezik. Ha bizonyos helyen a bevonat túl vastag, az árnyék elég sötét lesz. Jobb, ha a felületre nem egy vastag lakkréteget alkalmazunk, hanem több vékony réteget. Így elérheti a maximális homogenitást.

  Ha az anyagot olyan felületre alkalmazzuk, amely nem egyenletes színnel rendelkezik (ami korábban festett), meg kell győződnie arról, hogy az új fedőréteg alkalmazása után nincs többé heterogenitás.A problémák elkerülése érdekében tisztítsa meg a régi festéket, használja a bőrt, és alkalmazza a megtisztított fát, amely már egy új színezőanyag. A felületi szín egyenetlenségének elrejtésére egy másik mód van: egy sötétebb lakk használható.

  A színezett lakk használata előtt ajánlatos olyan anyagot alkalmazni, amely nem rendelkezik a felületen színnel (más lakk vagy impregnálás). Így javíthatja a fa elnyelő tulajdonságait.

  Híres gyártók

  Napjainkban a vízalapú akrillakkot számos gyártó kínálja, de a legnépszerűbbek azonosíthatók.

  Sok fogyasztó inkább a termékeket részesíti előnyben Tikkurila. A gyártó anyagai külső és belső alkalmazásokhoz is felhasználhatók. Hatékonyan szintetizálják a felületet, esztétikusabbá teszik, megbízható védelmet nyújtanak, antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkeznek.

    Szerencsés a cégtől "Tex" univerzálisak. Úgy tervezték, hogy dekoratív és védelmi funkciókat végezzen.

    gyártó Pinotex olyan anyagokat kínál, amelyek bútorok feldolgozására szolgálnak, alaplapok, ajtók, fából készült falak, falak, ablakok. Ők is védik az alapokat, és nagyon szépek.

    A vállalat termékei "Lakra" a külső és belső munkák megvalósításához alkalmazható. Az ilyen lakkok fényessé teszik a felületeket, védik őket a negatív mechanikai, légköri hatásoktól.

    Anyagok Eurotex alkalmas forgácslapra, farostlemezre, régi és új fa, rétegelt lemezre. Ők biztosítják a fa alapok védelmét a hőmérsékletcseppek, csapadékok, különböző mikroorganizmusok ellen.

    Az akril vízalapú lakk padlóburkolatán lásd a következő videót.

    Comments
     szerző
    Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

    Bejárat

    Nappali

    hálószoba