Akril lakk fa: típusok és felhasználások

A belső munkához gyakran használják az akril fa lakkot. A külsõ használatra nehezedõ kényelmetlensége a kompozíció sajátossága, azonban a külsõ dekoráció típusai még mindig léteznek. A lakk alkalmazási körét és jellemzőit részletesebben meg kell vizsgálni.

  Különleges jellemzők

  Az akril lakk összetételében diszpergáló és más anyagokat tartalmaz, amelyek nem csak a fát egységes réteggel kezelik, hanem bizonyos káros hatásoktól is. Ez nemcsak a mikroorganizmusok létfontosságú aktivitásának következményeire, hanem a különböző éghajlati hatásokra is utal: például a szárazság vagy a páratartalom növekedése. Ez a lakk önmagában vastag krém textúra, de viszkózusabb. Klasszikus szín - szelíd tejszerű.

   A szerszámnak számos előnye van, beleértve a következőket.

   • Biztonság. Az akril lakkok összetételében nincsenek toxikus elemek. Néhányan még az ételeket is festhetik.
   • Tartósság. Minőségi lakkok nem sokáig elhasználódnak, sok éven át megbízhatóan védik a fafelületeket.
   • Ökológiai tisztaság. Nem azt mondva, hogy a lakkban lévő összes elem természetes volt, de lebomlik és nem károsítja a környezetet.
   • Gyakorlati kényelem. Könnyen kezelhető a lakkfelületek, különösen, ha különböznek a megnövelt szilárdsági jellemzőktől.
   • Magas funkcionalitás. A lakkokat különböző faanyagok bevonására használják, kezdve az ételek elemeinek festésével és a teraszok és gazebosok kezelésével.
   • Esztétikus fellebbezés. Az akril festékkel borított fa megjeleníthető. A mélyebb szín és a textúrája jobban látható
   • Ergonómia. Ez az optimális teljesítmény elérését jelenti alacsony anyagfelhasználással. Például, ha csak két réteget helyeztünk el, csak akkor lehet korlátozni őket, mert a fa már jól néz ki.
   • Nagy rugalmasság. Keményedés közben a lakk védőfóliát képez, amely már nem távolítható el.
   • Nagy szilárdsági jellemzők. Magas terhelés esetén a lakk bevonat soha nem törlődik teljesen.
   • Magas ragasztási tulajdonságok. A lakk jó tapadást mutat az eredeti felülethez, aminek következtében ilyen nagy szilárdság érhető el.
   • Észrevehetetlen szag. Sok fogyasztó megjegyzi, hogy egy halvány szag van jelen, ami hasonló a szokásos gouache-t kiadóhoz. Az epoxi és más festékek és lakkok nem egyeznek.
   • Rövid időa beállításhoz és szárításhoz szükséges. Általában a lakkok több rétegben történő felhordása egy napfényes órákon belül hajtható végre.
   • A mikroorganizmusokkal szembeni ellenálló képesség. Az akril lakkok eltömítik a fa felületét, megakadályozzák a növények vagy a baktériumok spóráinak behatolását.
   • Ellenállás a kedvezőtlen éghajlati viszonyokkal szemben. Ez a szoba mikroklímájára utal. Például a lakkanyag képes arra, hogy megvédje a fát a száraz, meleg levegővel ellátott szobában.
   • Megfizethető költség. Az akril festékek árát nem lehet túlzottan magasnak tekinteni, hanem átlagos szinten.
   • Könnyű munka. Alkalmazásra számos eszköz alkalmas: a lakk ebben a tekintetben nem túl szeszélyes.

   Az előnyök mellett az anyag és néhány hátránya is van.

   • A speciális hőmérséklet és éghajlati viszonyok szükségessége az alkalmazás során.Ne alkalmazza a lakkot, ha a hőmérséklet +5 fok alatt vagy +30 fok felett van. A technológia megszakad, és a festék nem lesz tartós. A tervezeteket is el kell kerülni.
   • A speciális tárolás szükségessége. Lehetetlen fagyasztani vagy még hűlni az anyagot, hogy napfénynek tegye ki.

   típusok

   Kezdetben minden akril lakk két nagy csoportra osztható: egykomponensű és kétkomponensű. Egykomponensű fajtákban csak akril van; A kétkomponensű poliuretán jelenléte jellemző.

   Érdemes megjegyezni, hogy a kétkomponensű lakkok nagyobb erőt biztosítanakEzért a leggyakrabban külső munkákhoz választják őket.

    A legnépszerűbbek a vízalapú akril lakkok. A bútorok fedezésére egyre inkább a szokásos lakkok váltják fel. Az akril akvalak annyira népszerűvé vált, mert más eszközökhöz képest, például vízbázissal (például alkid), olcsóbbak.

    Az érme szilárdsági jellemzőinek hátoldala. Nem nevezhető emeltnek. Ennek következtében ezek a lakkok nem használhatók kültéren. Ezek csak a padló és a bútorok festésére alkalmasak, ugyanakkor fontos, hogy megfeleljen a csomagoláson feltüntetett festékanyaggal kapcsolatos valamennyi munkakörülményre vonatkozó követelménynek. Általában a hőmérsékletre és a páratartalomra vonatkozik.

    A kétkomponensű akril-poliuretán fajták a szinte hasonló ár ellenére nagyobb szilárdsági tulajdonságokkal rendelkeznek, mint az egykomponensű egyenértékűek. Ezt a típust azonban nem szabad a szobán kívül alkalmazni: nem alkalmas szabadtéri munkára.

    Az akril-lakkok, amelyek szintén az akrilhoz kapcsolódnak, valamivel kiterjedtebb alkalmazási területtel rendelkeznek. Tehát a segítségükkel nem csak árnyékolódhat és fényes fényt adhat a fafelületek tisztítására, hanem a már festett elemekre is alkalmazhatja. Fontos, hogy tartsa szem előtt egy dolog. A festéshez használt festéknek vízben diszpergálónak is kell lennie, különben a lakk nem fog megfelelően fogni.

    Kevés típusú akril lakk van, de mindegyik egyetemes. Szükség esetén mindegyiket szabadtéri dekorációhoz használhatja, de csak akkor, ha mérsékelt éghajlati zónában él, szélsőséges időjárási körülmények között. Ellenkező esetben a festékanyag nem fog állni és egyszerűen megreped, miután elvesztette az oroszlánrészét a működési tulajdonságaitól.

    szín

    Kezdetben a fához készült akrillakkot tejszerű fehér színben állítják elő, de szárításkor színtelen filmet képez, amely csak a fa szerkezetét hangsúlyozza, anélkül, hogy különleges árnyalatot adna. Az átlátszó film csak ragyogást ad, aminek következtében a fa eredeti hangja mélyebb és gazdagabb.

     Az utóbbi években új gyártási és színezéstechnológiákat fejlesztettek ki, amelyek jelentősen kibővítették a lakkok színválasztékát. Most könnyedén megvásárolhat egy színezett akril mintát, amely sikeresen kicserélheti a foltot. Tehát egyszerre két problémát oldhat meg, anélkül, hogy bonyolult eljárásokat igényelne: adja meg a tábláknak a kívánt színt és védje meg őket.

     A fényesség szintje szerint öt fokot különböztetünk meg, amelyek mindegyikét az jellemzi, hogy mennyi fény tükröződik százalékban egy ilyen lakkal bevont felülettel:

     • magas fényes - több mint 90%;
     • fényes - 80-90%;
     • félig fényes - 40-50%;
     • félmatt - 10-15%;
     • Matt - kevesebb, mint 10%.

     A választás során érdemes szem előtt tartani a ragyogó bevonatok jellemzőit. A fényes felületeken minden hiba kitűnik. Ráadásul gyakrabban használják a korszerű belső terek díszítésére a high-tech, futurizmus és hasonló stílusokban. Az átlátszatlan lakk ellenkezőleg, lehetővé teszi, hogy részben elrejtse a hibákat, és a felület bársonyos. Ez a hatás akkor szükséges, ha a kényelem légkörét hozza létre, például Provence, ország és mások stílusa.

     Kiválasztva a lakkot, döntse el, hogy milyen hatást szeretne elérni a végén. Előfordulhat, hogy egyszerűen ki kell emelnie a fa szépségét, vagy kissé megváltoztatnia az árnyalatát, a fának ragyognia vagy gyöngyszemnek. Ne feledje, hogy ha nem tetszik, hogyan állíthat be egy vagy másik lakkot, akkor az akril fóliát részlegesen leszerelheti, egy speciális csiszolótárcsa segítségével „gyalogolva” a daráló felületén. Azonban gondoskodni kell arról, hogy az eltávolítás azonos legyen az egész területen.

     Híres gyártók és vélemények

     Jelenleg számos vállalat vezető szerepet tölt be a gyártott lakk minőségében. Közülük - orosz, finn, szlovén gyártók. Az alábbiakban felsoroljuk azokat, amelyekről a felhasználók csak pozitív visszajelzést adtak.

      Tikkurila

      A finn termelés nemcsak kiváló minőségével, hanem árával is lenyűgöző. A többi márka hasonló termékein 3-4-szer magasabb. Azonban az akril festékek a legbiztonságosabbak és legbiztonságosabbak.

      "Fő technológus"

      Ez az akrilalapú latex lakk úgy van kialakítva, hogy kiemelje a fa szerkezetét és színét, és ezzel egyidejűleg védje a negatív környezeti tényezőktől. A szokatlan árnyalatok tonizáló variánsai is vannak, például „Lemon” vagy „Spruce Greens”. "Drevolak". A viaszot hozzáadják a márka termékeihez, aminek következtében a készítmény zsírtartalma és ennek következtében védő tulajdonságai nőnek. Jobb a Drevolak használata belső munkákhoz, kívülről 3-4 rétegben kell alkalmazni.

      Vika

      A vállalat kétkomponensű festékek és lakkok gyártásával foglalkozik, amelyek magas keményedési sebességgel rendelkeznek, valamint a megnövelt szilárdsági jellemzőkkel, különösen, ha a lakk réteg alatt zománcot alkalmazunk.

      VGT

      Az ilyen lakkok nem használhatók padlók kezelésére. Kezdetben a készítmény tejfehér színű, de szárításkor teljesen átlátszóvá válik, így jelenléte gyakorlatilag nem befolyásolja a fa eredeti árnyékát.

      Belinka

      Ez a szlovén cég a legjobb akril lakkokat kínálja. Az emberek és az ökológia biztonságát számos tanúsítvány is megerősíti.

      Kudo

      A lakkokat kényelmes permetezőgépekben gyártja. Árnyékoló termékek vannak, és ez azt jelenti, hogy a színezés nem szükséges - a színek széles választékából választhatja ki a kívánt árnyalatot.

      "Eurotex"

      Ez az akril minta az aqualachoz tartozik, és jobban hasonlít az impregnáláshoz, mint a klasszikus értelemben vett lakk. Megbízhatóan védi a fát a negatív hatásoktól, a mikroorganizmusoktól és a kopástól.

      "Pinotex"

      A legbiztonságosabb az összes olyan termék, amely a fából készült eszközök fedezésére használható. Ezek a lakkok nem használhatók külső munkákhoz, mivel dekoratívabb szerepet játszanak.

      "Lakra"

      Kiváló lakkokat kínál, amelyek tökéletesen védik a negatív hatásokat. Alkalmas beltéri és kültéri használatra. Az áruk minősége a legmagasabb szinten.

      Kiválasztás és alkalmazás

      Az akril lakkot több rétegben alkalmazzuk.

      A rajzoláshoz több eszköz is használható:

      • 5 mm-ig terjedő halomhosszúságú görgő. Garantálja a gyors festést.
      • Brush. A munka fáradságosabb, de lehetőség van arra, hogy minden nehezen elérhető helyet díszítsen.
      • Permetező pisztoly vagy permetező. A legkényelmesebb és gazdaságosabb alkalmazás. Lehetővé teszi, hogy egységes réteget alkalmazzon, beleértve a nehezen elérhető helyeken is.

      Az anyag kiválasztása a siker fele. Ne tévedjen. Tehát, ha azt tervezi, hogy például egy fiókos szekrényt fed le, amely rengeteg faragott alkatrészt tartalmaz, akkor a legjobb, ha a szórópisztolyt részesíti előnyben. Sima fa padlóhoz és illeszkedő hengerhez.

      A munka megkezdése előtt meg kell tennie az előkészítést. A felületet meg kell tisztítani, bizonyos esetekben szükség lesz egy alapozóra. Ha van ilyen lehetőség, ne hajtson végre egy akril mintát, amely a primerre van helyezve. Ekkor a fa eredeti szerkezete lesz kifejezve.

      Nem csak azt, hogy a lakkok képesek egy réteg után védőbevonatot biztosítani, így legalább kettőt alkalmazunk. A bevonat elkészítéséhez az első rétegre is szükség lesz, miután megszáradt, egy kis lengyel. A felület tisztítása után alkalmazhat egy második réteget.

      Miután befejeződött a lakkréteg felhordása, és a bevonat száraz, akkor folytathatja a befejezést. Ne feledje, hogy az akril lakk teljesen kiszárad két nap alatt. Ebből a célból a legjobb, ha parkettát vagy fa viaszot használunk. Az ilyen eljárások megvédik a lakkbevonatot a gyors romlástól, mert csak két hét elteltével veszi fel a végső teljesítményt.

      tippek

      A befejező üzlet szakemberei néhány ajánlást adnak az akril lakk kiválasztására, használatára, üzemeltetésére és tárolására vonatkozóan.

      • Olyan előfordul, hogy a lakk idővel vastagodik, és hígítani kell. Semmilyen esetben nem szabad oldószereket vagy más vegyszereket használni. Csak tiszta víz lesz.
      • Hígításkor emlékeznie kell az arányokra. Ha a víz több mint tizedét adja a készítménybe, akkor a feldolgozás után a tulajdonságok elvesztéséhez és a fa gyors romlásához vezet.
      • A festékanyag használata előtt feltétlenül gondosan keverjük össze, hogy elkerüljük a foltok és a színfoltok megjelenésének lehetőségét a felületen.
      • A feldolgozás előtt ellenőrizni kell a fa nedvességtartalmát. Ideális esetben jól kell szárítani, de elfogadható a lemezek lakkozása, ha a nedvességtartalma nem haladja meg az 50% -ot.
      • Alaposan zsírtalanítsa a felületet. A zsíros foltokkal rendelkező helyeken a lakk egyszerűen nem illeszkedik a felszínhez, és ez hibákhoz vezet. Ráadásul, amikor tejszerű anyagot alkalmazunk az ilyen helyekre, színe nem tűnik el, de ugyanaz marad, ami nagyon észrevehető lesz.
      • Kövesse az utasításokat. Minden bizonnyal elmondható, hogy nem szükséges egy vastag anyagréteget készíteni. A legjobb, ha egy vékony párat alkalmazunk.

      Az akril lakk fa felületén történő alkalmazásának bonyolultságát a videó részletesen ismerteti.

      Comments
       szerző
      Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

      Bejárat

      Nappali

      hálószoba