Elrendezés egyszobás apartman: a legjobb tervezési lehetőségek

Az egyszobás lakások különösen a keresletben vannak, hiszen ezek az egyik költségvetési lehetőség. Az ilyen házakat egyedülálló emberek, kezdő szakemberek, fiatal családok vásárolják. Még egy kis, egyszobás apartman is kényelmessé és kényelmessé válik, ha indokolt a tervezés kiválasztása.

Az elrendezések típusai

Az egyszobás apartmanok különböző típusú elrendezései vannak:

 • Jellemző a különböző lehetőségek: standard, szögletes ablakokkal, résszel. Leggyakrabban az öt emeletes épületekben és a többszintes épületekben tipikus tervezésű lakások vannak;
 • Egyedi;
 • Studio.

Az egy hálószobás apartmanok mérete változatos: 30-37 négyzetméteren kis méretű "Hruscsov" található. m, és tágasabb, modern, 40-42 négyzetméteres terület. m.

tipikus

Ilyen lakás megszervezésekor több problémát kell megoldani:

 • fali dekoráció;
 • bútorok elhelyezése;
 • A tervezési hiányosságok előnyei.

Az egyszobás apartman ideális 1-3 fő részére, gyakran ilyen körülmények között a családok gyermekekkel vagy akár kettővel élnek. Ilyen esetekben óvatosabbnak kell lennie a lakótér zónázásában.

A tervezési apartmanterv tartalmazza:

 • minden helyiség tervét, figyelembe véve a tervezési jellemzőket (fülkék, szellőztető tengelyek stb.);
 • kommunikációs rendszer (gáz, víz és villamos energia);
 • leendő bútorok;
 • fogyóeszközök értékelése;
 • a munkavállalók munkaerőköltségének kiszámítása.

A terv elkészítése után megkezdheti a munkát a lakás felújításával. Lehet, hogy ki kell cserélnie az ablakokat és az ajtókat, szigetelni a falakat, cserélni a csöveket és a vízvezetéket. Szükséges lesz a falak, a padló, a mennyezet felkészítése, amely magában foglalja a tisztítás, a töltés és a feltöltés munkáját. Csak a belső stílus végső megválasztása után vásárolhatók meg az építőanyagok, a bútorok és a megfelelő dekor elemek.

Előnyösebb a konyhából a javítási munkálatok megkezdése, a szoba két részre osztása: főzési terület és étkező (étkező). Ha az apartmanok gáztűzhelyekkel vannak felszerelve, akkor a területet úgy optimalizálják, hogy a partíciókat a teherhordó falak eltávolítása nélkül szétszerelik. A fürdőszoba a helyén marad.

Az egyetlen dolog, amit megtehetünk, hogy a WC-t a fürdőszobával kombinálják.

 • Étkező jól megvilágítottnak kell lennie, a lehető legkényelmesebbnek. Javasoljuk, hogy az asztalt az ablakra helyezze. A design jobb, ha lágy pasztell árnyalatokat használ. A padló a konyhában kívánatos a csempe, laminált padló kialakítása. Ezek az anyagok harmonikusan néznek ki szinte minden szobában. A mennyezet többszintű lehet úgy, hogy a lámpák összetétele közvetlenül az étkező fölé kerül. A falak vízálló festékkel vannak borítva, vagy takarító tapétával vannak ragasztva.
 • Munkaterület maximális multifunkciós funkcióval rendelkezik, minimális helyet biztosítva. A munkaterület szabványos falburkolata kerámialap. A modern gyártók a mechanikai, hőterhelési, magas páratartalmú bevonatok más változatát kínálják: dekoratív vakolat, MDF panelek, edzett üveg, műanyag.

Az 1 szobás apartman lakóterülete a kikapcsolódásra és a vendégek találkozására alkalmas hely. Kívánatos, hogy a pihenőterületet a lakás legtávolabbi és csendes részén helyezze el, ott nincsen túl világos világítás. Ilyen hely lehet a bútorok mögötti tér (például egy szekrény vagy fal), egy falrész vagy egy célszerűen zárt terület.Különös figyelmet kell fordítani a "Hruscsov" szabvány módosítására, amelynek megközelítőleg 30 négyzetméteres területe van. m.

Ezeknek a praktikus apartmanoknak a felújítása drasztikus átalakítással kezdődik.

 • Külön WC és fürdőszoba kombináció, amely lehetővé teszi a fürdés közbeni kényelem növelését.
 • A folyosón a fal jobb, ha eltávolítja a "Hruscsovot" a stúdióban.
 • Miután átgondoltuk a szükséges elemeket a konyhában és a nappaliban, mozgathatjuk a falakat, felszabadítva a helyet.
 • A konyhai fal teljesen szétszerelhető, végül a "Hruscsov" stúdióvá válik. Ne felejtsük el, hogy ezzel a megközelítéssel bizonyos nehézségek merülnek fel: a lakóterületen a konyhából szagok, a hangszigetelés hiánya, a szoba zónázási igénye. E problémák megoldása elég könnyű.
 • Készítse el a határt a konyha és a szoba között, használhatja a bárot.
 • A különböző padlóburkolatok a helyiségeket zónákra osztják. Például a konyhában kerámiacsempék és a lakóterületen laminált.
 • A szagokkal való megbirkózás elősegíti a kiváló minőségű szellőztető rendszert.
 • A "Hruštšov" gyakran kamra, amely átalakítható egy szekrénybe. Lehetőség van egy tároló és egy nappali összekapcsolására is.

Egy másik típusú apartman - "mellény", más néven "pillangó". A bejárati csarnok egy kombinált vagy külön fürdőszobával végződik, és a folyosó mindkét oldalán a konyha és a nappali bejárati ajtó van. Ez az elrendezés nem ad lehetőséget arra, hogy összekapcsolja a konyhát és a lakóterületeket, és csak a tér zónáját foglalja magában, vagy növeli a szobát a folyosó rovására.

Az egyik leggyakoribb típusú apartman a "cseh". Jellemzők 9-12 szintes panelházakhoz. Területük 32 négyzetméter. m szabványos elrendezéssel. Az apartmanok - a „cseh” - könnyen újjáépíthetők, mivel nem minden faluk a fuvarozókhoz tartozik. Gyakran előfordul, hogy a cseh elrendezések ferde erkéllyel rendelkeznek, és néha előfordul, hogy a nappaliba 2 csatolmány jelen van. A falak sarkai kerekítésével a szűk folyosók bővíthetők. Ha meg kell növelni a fürdőszobát, mozgathatja a falat, miközben a bejárati ajtót a konyhába irányítja.

A 70-80 években épített 9 emeletes előregyártott házakban gyakran használták a lengyel tervezést. A „polka” apartmanok nagyobb területtel vannak kitéve, mint a „Hruscsov” (a „polka” terület - 35 négyzetméter) és egy egyenes erkély.

szokás

Leggyakrabban egy hálószobás, nem szabványos elrendezésű apartmanok találhatók a keretházakban. Eredeti, szokatlan formájúak: fan-alakú, sokszögű, cső alakú, gömb alakú és mások. A modern piacon a lakhatás eladásában az ilyen apartmanokat különösen nagyra értékelik.

Mindegyikhez szükség van egy egyedi, érdekes design kialakítására, amely hangsúlyozza a szoba eredetiségét.

Stúdió apartman

A fiatalok és a csehek a modern stúdió apartmanokat részesítik előnyben, ahol a fal csak a fürdőszobát (fürdőszoba, WC) választja el. Általában az új gazdasági osztályban az apartmanok területe legfeljebb 40 négyzetméter. A stúdiók sokkal nagyobbnak tűnnek, mint egy hasonló helyiségű, egyszobás apartmanok. A konyha és a lakóegység közötti fali válaszfal hiánya tágasabbá és modernebbé teszi a szobát. Egy ilyen lakás elrendezése a zónákra való felosztást biztosítja a funkcionális feladatok függvényében.

A zónázás lehetséges:

 • Színes. Különböző funkcionális területeken a falak lefedésére festéket vagy kontrasztos színekkel ellátott tapétát kell alkalmazni.
 • Bútorok elrendezése. A zónázási funkciók függvényében található;
 • Osztott padló. Például egy rekreációs terület magasabb lehet, mint egy lakás más területei. Ez a tároláshoz használt dobogóra telepítésével érhető el;
 • Mennyezeti világítás. Többszintű struktúrák telepítése lehetséges;
 • Képernyők, válaszfalak különbözőek lehetnek: a gipszkarton (fülkékkel vagy anélkül), bútorok (szekrény, könyvespolcok, virágok, dekoratív figurák), üveg (laza homok, akváriumok).

A lakók igényeitől függően a lakás egy konyha-nappali, hálószoba, óvoda és tanulás. Az átalakítás megkezdése előtt ajánlott egyértelműen bemutatni a végeredményt. Nem lenne felesleges, ha papíron terveznék a tervet.

A stúdió tervezésénél figyelembe kell venni bizonyos szabályokat:

 • Fontos gondoskodni arról, hogy jó szellőzés legyen, hogy az élelmiszer-szagok ne terjedjenek át a lakónegyedben.
 • Az alvás helyét a lehető legnagyobb mértékben el kell távolítani a bejárati ajtóról.
 • A konyhában, ahol az étkező szerepe van, asztali vagy bárpultot kell használnia.
 • Ha van erkély, ajánlatos egy lakóterületet kombinálni. Ez megnöveli az életteret és hozzáadja a fényt. Alaposan melegíteni kell az erkélyt. A partíció elválasztja az erkélyt a szobától, anélkül, hogy bármilyen problémát átalakítana egy rackbe.
 • A fürdőszoba befejezésekor ajánlatos nedvességálló anyagokat használni, élénk színekkel díszítve. Ez vizuálisan kiterjeszti a szobát és kitölti a fényt. A magas páratartalmú helyet csempézik, és a maradék részt vakolják.
 • A stúdióban öltöző is van: erre a célra beépített szerkezetű szekrényt használnak.

Miután meghatározta az elrendezés a tervet, hogy felszerelje a lakás, és kezdje a padlóról. A tervezőknek nem ajánlott fa bevonatot választani, mivel a fa padló nem tudja ellenállni a gyakori nedves tisztításnak. A burkolatnak mind lakóövezetben, mind konyhában egyetemesnek kell lennie. A legjobb megoldás a linóleum és a cserép kombinációja. Könnyen karbantartható, jó minőségű, hosszú élettartamú és elfogadható áron kerülnek értékesítésre.

Két szobás egyszobás

Ha van egy ötlet, hogy két helyiségből két független szobát készítsünk, akkor a „Hruscsovban” ez a lehetőség nehéz, de lehetséges. A lakás átalakításának kedvező tényezője a gázvezeték hiánya. Ebben az esetben a zónák teljes öntését végezheti el: mozgassa a konyhát a nappaliba, és helyezze a munkaterületet a fal mentén a konyhából. Ez biztosítja a vízellátást mozgó kommunikáció nélkül, egyszerűen a fúvókák bővítésével. Szóval, az egykori konyhából kiderül, hogy egy teljes körű szoba, és a nappalit konyhai stúdióvá alakítják át, amely hatalmas motorháztetővel és beépített készülékekkel van felszerelve. Néha a nappalit kombinálják a folyosóval, ami szintén jelentősen növeli a használható területet.

Szerencsés az újjáépítés sarok apartman opció. A helyiség minden területén akadálytalan légáramlást és kiváló világítást biztosít. Amikor a lakás szöghelye jó lehetőséget kínál arra, hogy a három rendelkezésre álló ablakon keresztül határolja a helyet. Az ilyen megvilágítás lehetővé teszi, hogy egy egyszobás apartmant egy kényelmes két szobás lakásba kapcsoljon. Ehhez nem szükséges egy fali fal építése, elegendő egy hátfal nélküli tolóoszlop vagy állvány felszerelése. Alkalmas zónaszekrényekhez vagy székekhez. Javasoljuk, hogy a pihenőterületet a bejárat jobb oldalán lévő ablakon helyezze el.

Optimalizáljuk a helyet és rendezzük a bútorokat

Ablakok készítésekor nem szabad elfelejtenünk az ablakpárkányok területének ésszerű használatát, mert funkcionálisnak kell lenniük. A táblák a számítógép vagy a polcok számára egy asztali szerepet töltenek be a konyhai eszközök (multicookers, elektromos vízforraló, mikrohullámú sütő és mások) elhelyezésére. A konyhai készlet kívánatos a megrendeléshez. Ez segít a szoba összes jellemzőjének figyelembevételében. A konyha optimális bútorok beépített készülékekkel. Előnyösebb, ha egy kisebb szekrénynél nagyobb szekrényt telepít.

Ne feledje, hogy racionálisabb a többfunkciós bútorok használata, amelyek szükség szerint átalakulnak.Ilyen például a dobogó, amelyet rejtett kamrában használnak, vagy egy kávézóasztal, mint egy kosár kis elemekhez. A masszív ágy helyett praktikusabb egy kanapé vagy egy átalakító ágy megvásárlása. Ez a kialakítás napközben egy résszel eltávolítható, vagy függőleges helyzetben van.

A fürdőszobában egy ésszerűbb lehetőség lenne egy tágas fürdő helyett zuhanykabin felszerelése. A kabin helyet takarít meg a mosógép telepítéséhez.

Az egyszobás kis lakás bútorainak megvásárlásakor tudnia kell, hogy az ilyen helyiségek legsikeresebb stílusa a multifunkcionális minimalizmus. Ugyanez a szabály vonatkozik a baba zónájának szervezésére is. Tehát a kiságyat a „felnőtt” zónából kell elkeríteni, és a lehető legtávolabb a nappalitól annak érdekében, hogy biztosítsa a gyermek csendes pihenését. Szükség van arra, hogy a diákok asztalára helyezze a játék helyeit, győződjön meg róla, hogy jó világítást szervez. A gyermekterületen használhatja a kétszintes bútorkomplexumokat, amikor az első rétegben van egy íróasztal vagy egy játékterület, a második pedig egy hálóhely. A két gyermekes egyszobás apartman tervezésének tervezésekor figyelembe kell venni az életkorukat. A tinédzsernek szüksége van saját "sarkára", és a baba felnőttekkel élhet.

Gyönyörű ötletek a modern design

Az egyik eredeti tervezési tipp az, hogy az ablak lejtése vizuálisan nagyíthatja a helyet, ha tükör mozaik díszíti őket. A falak befejezésekor figyelembe kell venni a zónázás szükségességét. Ne tegye meg az összes falat ugyanaz. Például a falak konyhája vörös téglával díszíthető, a nappaliban pedig tapéta. Érdemes választani a városra vagy az építészeti épületekre néző lehetőségeket.

A minimalista stílusnak megfelelő kiváló megoldás egy fekete-fehér nyomtatás, amely tökéletesen illeszkedik a könnyű monofonfalakhoz. A fő lakóterületként egy fehér színt lehet választani, amely kívánt esetben bézs-szürke-kék fröccsenéssel kiegészíthető. E lakások belső elemeinek fontos eleme - tükrök, amelyek a teret a fény hozzáadásával bővítik.

Ugyanakkor nem szabad felakasztani őket a falakra - mindent meg kell tenni.

A bútorok és dekoratív kiegészítők kiválasztásakor fontolóra kell venni a lakásban való megtalálhatóság lehetőségét. Nincs szükség a szobát haszontalan dolgokkal zavarni. Az optimális stílus minimalizmus. Minden belső tartozéknak egy funkciót kell végrehajtania. Például a világos szürke, kényelmes kanapéval ellentétben a világos lila párnák vizuálisan nagyítják a helyet. Ez a hatás más hideg és világos színek kombinációival lehetséges.

Emlékeztetni kell arra, hogy minden átalakításnak meg kell felelnie az építési jogszabályoknak. Annak érdekében, hogy otthonában kényelmes és barátságos legyen, nem kell hatalmas penthouse-t vásárolni. Örömmel szolgálhat egy hangulatos, 33 vagy 36 négyzetméteres, egyszobás apartmanban. m.

Hogyan juthat el egy két szobás lakás egyszobás apartmanból - a következő videó.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba