Egy 43 m2-es területű két szobás "Hruscsov" tervezése: belsőépítészeti ötletek

"Hruscsov" - az első tömeges házak kis lakásokkal, alacsony mennyezettel és rossz hangszigeteléssel. A 60-as évektől a 90-es évekig aktívan épültek az egész országban, és sok orosz család először megszerezte saját házát.

Azok, akik ma ezekben a kis lakásokban élnek, például egy 43 négyzetméteres terület. m, egyre inkább megkérdezik: hogyan lehet egy tervezési projektet egy két szobás "Hruscsov"? És milyen belsőépítészeti ötletek léteznek?

A tervezés jellemzői

A "Hruscsov" -ot a többi lakás között könnyen felismerik jellegzetes jellemzői, például a négyzet alakú, széles szárnyú ablakok. Vagy a konyhában a végpanel szélén lévő kis ablakokon keresztül.

Mi más megkülönbözteti az ilyen típusú apartmanokat ugyanazon "Stalinok" és más lehetőségek közül:

 • Egy átjáró helyisége.
 • Kis konyha - 4-5 - 6 négyzetméter. m.
Egy átjáró helyisége
 • Kombinált fürdőszoba: WC és fürdőszoba található ugyanabban a szobában. A fürdőszoba "Hruscsov" általában olyan kicsi, hogy nem tartalmaz egy standard fürdőszobát, amelynek hossza 150-180 cm.
 • A "Hruscsov" konyhákban a hostessek gáztűzhelyeken főznek.
 • Sok apartman erkéllyel és tárolóval rendelkezik, az utóbbiak mérete nem különbözik az ilyen típusú házak szokásos szobáitól. Az épület első emeletén található apartmanokban nincs erkély.

Ha általában a házról beszélünk, akkor központi fűtéssel rendelkezik, nincs szemétgyűjtés és lift. Az ilyen épületek általában 5 vagy 7 emelettel rendelkeznek, ritkábban - 9 vagy 3-4. A "Hruscsov" apartmanok tervezésével az egyik oldalra néz, a sarkok kivételével - az ablakok az udvarra néző ellentétes irányba néznek.

A "Hruštšov" a tervezés szempontjából előnyökkel és hátrányokkal rendelkezik, de objektív módon lehetetlen megítélni őket.

Az ilyen apartmanok előnyei közé tartozik:

 • Az erkély és a kamra jelenléte.
 • Tipikus elrendezés: kis folyosó és konyha, két megközelítőleg azonos szoba.
 • Egy átjáró helyiség, amely gyakran a konyhát határolja, és a második szobához vezet.
 • Kombinált fürdőszoba - egy másik plusz. Helyet takarít meg a lakásban.

A "Hruscsov" apartman hátrányai:

 • alacsony zajszintű vagy túl vékony falak;
 • alacsony mennyezet - mindössze 2,55 méter (egyes épületek felső határa 2,70 méter);
 • közel a folyosóhoz vagy a szó szerinti távolléthez;
 • a lakás egész területe: a „Hruscsov” standard két szobás apartmanja nem több, mint 43, 44, 46 négyzetméter;
 • a szoba egy kis része - hálószoba vagy óvoda;
 • erkély hiánya az első emeleten - az első emeleten gyakorlatilag nincs „Hruscsov” loggia;
 • egy átjárható konyha, amely egy nappalival és olyan kicsi, hogy egy gáztűzhely és egy rövid munkalap is elhelyezhető rajta.

A "Hruscsov" tégla vagy nagy panelházban található.

A "Két" méret és elrendezés kissé változhat:

 • „Könyv” egymást követő szobákkal hívják Hruscsovot - egy konyhát, egy nappalit, egy hálószobát és egy 42-43 négyzetméteres összterületet. m.
 • „Villamos” - Két szobás, közel 47 négyzetméteres lakás. m és a szomszédos szobák, amelyek közül az egyik a sarok.
„Könyv”
„Villamos”
 • „Jobb” - séta nélküli szoba, külön fürdőszoba és apró konyha tervezése. Az ilyen lakások összterülete általában 43-45 négyzetméter. m.
 • "Butterfly" - apartman a konyhával a közepén és két szoba a szélén. Az ilyen "Hruscsov" területe általában 46 négyzetméter. m. A konyhában külön fürdőszobával rendelkezik.
„Jobb”
"Butterfly"

Az elrendezés "könyv" jó, mert szomszédos szobái könnyen kombinálhatók egy vagy egész lakásba - egy teljes stúdióba. Ennek az elrendezésnek a hátránya azonban az, hogy bármi legyen is a felújítás, az egyik szoba áthalad. Csak akkor, ha nem helyez el partíciót, és nem hoz létre egy folyosót, amely a következő szobához vezet.

A "natív" elrendezéstől függetlenül a "Hruštšov" megváltoztatható és funkcionális - kombinálhatja a szobákat, vagy növelheti egyikük helyét.

Fejlesztési lehetőségek

A „Hruscsov” lakás nagy előnye, hogy könnyű átütemezni: „mozgatni” a falakat, vagy kombinálni a szobákat, hogy több helyet teremtsen. Legalább vizuálisan. A „Hruscsov” belső falai vagy partíciói nem hordozók, ami azt jelenti, hogy eltávolíthatóak, és a helyiség helyét a kormányzati szervekkel konzultálva megváltoztathatjuk.

A "Hruscsov" átalakítása nemcsak a tulajdonos vágyával kezdődik, hanem azt is, hogy engedélyt kap az eljáráshoz az államtól. Könnyen eljuthatunk, feltéve, hogy a nappali és a konyha a helyén marad, csak a falak helyzete megváltozik. Miután az állam megadja a helyet a tér konfigurációjának megváltoztatásához, elkezdheti.

1. opció

Minden "Hruscsov" kis konyhában és fürdőszobában. Az egyik megoldás, amit az átalakítás adhat, az, hogy növeljük a konyha területét. A tulajdonosok gyakran megtisztítják a falat a konyha és a következő szoba között (általában a bejárat), és modern konyhákat és nappalit hoznak létre.

Klasszikus "Hruscsov" konyha 5 négyzet. m egy tágas nappali, melynek főzési területe legfeljebb 23 négyzetnyi, ha az átjáró helyiség teljesen a csarnok alatt van.

Ezt az apartmant eurónak nevezhetjük: "odnushku": A házban egy teljesen felszerelt hálószoba és egy tágas konyha-nappali található. A kapott „odnushka” vonzó, mert tágasabbá válik - az „extra” fal eltűnik, a bútorok további helyet szabadítanak fel.

2. opció

A szerény "dvushku" teljes stúdióvá alakítható, ha teljesen eltávolítja a belső partíciókat. A fürdőszobát és a WC-t kivéve a két szoba szigetelést igényel.

A modern stúdió zónás - funkcionális területekre osztva partíciókat vagy felújításokat használva. A tulajdonosok gyakran használják ezeket a két kombinációt: mesterséges vékony falakat hoznak létre a hálószoba és az ülősarok között - a nappaliban. A falakat és a padlóanyagot érintve „játszanak”: a csempe a folyosón és a konyhában, a nappaliban és a hálószobában laminált. Ez a technika nemcsak a teret osztja, hanem vizuálisan is kiterjeszti.

Stúdióapartman alkalmas egy fiatal család nélküli gyermekes családhoz, vagy egy párhoz, aki egy nagy területet szeretne kis és elszigetelt szobákkal együtt. Az ilyen átalakítás azonban nem alkalmas egy családra, amely legalább egy gyermekkel rendelkezik.

3. opció

A "Hruscsov" újjáépítésének következő változata a falak átadását és a 2 izolált szoba megőrzését jelenti. Például bővítheti a konyhaterületet 5 négyzetből 15 négyzetre (többé-kevésbé a lakás területétől és a szobák helyétől függően). Ehhez meg kell bontani a meglévő falat, és egy új helyet kell építeni egy új helyre, csúszva a határait.

4. opció

A 2 szobás „Hruscsov” „továbbfejlesztett” elrendezése még funkcionálisabbá tehető, ha a konyhát a bejárati szobával egyesíti, és a nagyobb teret felosztja. Az ilyen felújítás egy olyan család számára alkalmas, amely egy gyermekkel fogadja a vendégeket. És így lesz ott, ahol maradni - egy tágas, étkezőasztallal rendelkező teremben.

zónázás

Függetlenül attól, hogy milyen nagyméretű átalakítás volt a "Hruscsovban", a zónázási technikákat használhatja és kell használnia.

A konyha-nappali zónázása

Ha a folyosón és a konyhában egyetlen hely lett, itt az ideje megosztani - vizuálisan.A főzőzónában felszereljen egy klasszikus konyhát. Ha nem elegendő a főzőzóna elhelyezkedő falának szélessége, akkor tegye azt a merőleges falra, és vigye a rackbe.

Így a rack két funkcionális területet oszt meg mind vizuálisan, mind reálisan.

Ha a konyha-nappali területe még a tervezés után is kicsi, az asztallap egy teljes étkezőasztallal helyettesíthető. A főzőzónát elválaszthatja a nappaliból kanapéval, ha visszaállítja azt a falra, amellyel az asztallap sütővel és tűzhellyel rendelkezik. Vagy helyezzen el közöttük egy vékony, fémből, üvegből, fából készült partíciót. Szerelje fel a polcokat polcokkal a mennyezetre. És hagyja ezt a vállalkozást teljes egészében, és vizuálisan oszthatja meg a konyha-nappalit a befejező anyagok színével és textúrájával.

Jó megoldás, ha a padlólapokat a főzőzónába helyezzük.a nappaliban - laminált vagy parkettás. A padló szerkezete már megosztja a két kombinált szobát, még akkor is, ha a falak színe nem különbözik egymástól.

Nappali zónázás

Ha a „Hruscsov” újjáépítése során a szobák száma nem változott, és az egyiket úgy döntötték, hogy a nappali-hálószoba alatt adják, akkor a zónázás szükséges. Tegyük fel, hogy egy gyermekes család egy ilyen lakásban él; nagyobb teret adtak a gyerekeknek, és szüleik a nappaliban lakottak.

Az egyik megoldás az, hogy a szobát vékony partícióval osztjuk meg., "Hide" egy kétszemélyes ágy a kíváncsiskodó szemektől a szoba mélyén, az ablak mellett. Az ajtóhoz közelebb fekvő területen egy kis kanapé és öltözőasztal helyezhető el, a TV és a tároló elemek a falon lógnak, ezáltal fenntartva a szabad helyet a mozgáshoz.

Ahhoz, hogy még több helyet biztosítson a "Hruscsovban", az ágy helyett választható egy összecsukható kanapé, és változatlanul hagyja a szobát. Nappal nappali lesz és vendégeket fog fogadni, éjszaka teljes ágyú lesz egy szétszerelt kanapéval az ágy helyett.

Ha a szülők nem állnak készen arra, hogy a szabad hely megőrzése érdekében áldozzanak fel egy teljes ágyat, akkor különösen kedvelik a következő döntést. A kisméretű hálószoba-nappaliban egy összecsukható ágyat lehet telepíteni, amely délután „megtisztítja” a falat, este pedig „hajlik”, és teljes értékű hálóhelyet alkot.

Népszerű stílusok

A kis méretű „Hruscsov” belső kialakításának megválasztása egy másik „fejfájás” fájdalom a tulajdonos számára.

High tech

Modern belső megoldás, amely a jelenlegi értelmezésben a technológiai újítások, a magas funkcionalitás és a presztízs alapja. A csúcstechnológiát műanyag, üveg és fém jellemzi a bútorok és a díszítés anyagában. Ha színekről beszélünk, akkor nyugodtak, zavarosak és monofonikusak - fehérek, feketeek, bézs és szürke színek.

Ebben a belső stílusban a csuklós mennyezetet használják, de a „Hruscsovban” lehet, hogy nem megfelelő - a lakásban lévő mennyezetek már alacsonyak, és az ilyen konstrukciók még alacsonyabbak lesznek.

Különös figyelmet fordítanak a falakra. Fordítsa egyiküket egy kiemelésbe: vágja le műanyag, fa, kő vagy más panelekkel. Az akcentus kontrasztos tapétát hoz létre, de nem tarka - a csúcstechnológiában nem kell semmit.

skandináv

Emlékezzünk az Ikea áruházára racionálisan és első pillantásra az egyszerű bútorozási lehetőségekkel. Ez a skandináv stílus. Ez a környezetbarát - a bútorok és a befejező anyagok, a praktikusság - a csuklós és multifunkcionális tárolókészlethez képest eltérő.

A skandináv belső térben világos árnyalatok dominálnak - fehér és bézs, szürke és barna. A hangsúly gyakran a részletekben van - textilek és kiegészítők.

Empire

Luxus stílus a belső térben, melyet a szobák és az ablakok, az ajtók, a magas mennyezet nagy területe jellemez. A Birodalom stílusa aligha alkalmas a „Hruscsov” díszítésére, de néhány eleme az otthoni díszítésbe hozható. Például díszek: a bútor kárpitozásában, a konyha homlokzatán, textíliákban vagy a falon, de csak egy.A királyi stílusú mintákkal díszített fal a klasszikus belső térben megfelelő lesz, amelyet később tárgyalunk majd.

klasszikus

A klasszikus a „Hruscsov” számára alkalmas - természetes kőből készült, lakkozott, fából készült bútorok, egyetlen léptékű visszafogott árnyalatok és textíliák. A klasszikus belső tér nem csak szép, hanem praktikus is.

A kis Hruscsov hálószobában vagy folyosón magas szekrények telepíthetők - a mennyezetre, homlokzatok a falak színében. Nem fogják túlterhelni a már szűk helyet, és befogadják a lehető legnagyobb mértéket. Ha beszélünk a bútorok frontjainak színéről, akkor előnyben részesítsük a világos árnyalatokat - bézs, fehér, világosbarna, szürke és az olajbogyó színét. Sötét színek mentése a részletekhez - keretek, fotelek és kis könyvespolcok vagy polcok, ha van rá hely.

Ez a klasszikus belső tér stukkó. De a "Hruscsov" nem valószínű, hogy megfelelő. Maximális mennyezeti lábazat és azzal a feltétellel, hogy a ház mennyezete legalább 2,70 m.

Országzene

A természetes árnyalatok dominálnak - barna, zöld, olíva, sárga.

Ez lehet egyfajta francia Provence öreg bútorokkal vagy amerikai irányban - kényelmes bútorok, a díszítésben található természetes anyagok bősége.

Szoba dekoráció

A „Hruscsov” szobáinak standard kialakítása funkcionális szekrénybútorokkal ellátott európai felújítás. Függetlenül attól, hogy gazdaságos osztályú javítás vagy drága formatervező, könnyű-e egy kis apartmant stílusos kialakítani - elég ahhoz, hogy egyetlen szobát válasszon a ház minden szobájában.

 • Kitchen. Az 5-6 négyzetméteres "Hruscsov" konyhájában csak egy konyhai egység illik. Ahhoz, hogy még funkcionálisabb legyen, válassza ki a falra szerelhető szekrényeket a mennyezetig - több edényhez és konyhai eszközökhöz illeszkedik.
 • Ha a konyha és a nappali ugyanabban a szobában foglal helyetakkor ez egy nagyszerű lehetőség arra, hogy a belső tér még stílusosabb legyen. Az első szabály egy szoba egyetlen stílusa és egyetlen színsémája. A falak és a bútorok világos árnyalatai vizuálisan tágasabbá és könnyebbé teszik, és különösen hasznosak lesznek, ha a ház mennyezete alacsony - 2,55 m.

A szerény konyha-nappali számára Provence különösen alkalmas - rusztikus stílusban, faelemekkel. A konyha világos fa homlokzatait árnyékban és anyagban egy étkezőasztallal lehet kombinálni. A kontraszt a luxus csillár, a falazat és a kockás textíliák együttesét eredményezi.

 • A hálószoba. A szokásos "Hruscsov" hálószobájának tére 8-9 és 19 négyzetméter között változhat. m. Ha a szoba kicsi, de elszigetelt, el kell készíteni egy teljes ágyat. A teljes alvás sokkal fontosabb, mint bármelyik belső őrület, ezért inkább a kanapé helyett inkább az ágyat részesítse előnyben.

A tároló helyiségek a falak egyikénél vagy egy szobaszárban helyezhetők el - a mennyezetig felszerelhető egy szekrény. Még egy 9 terem szerény hálószobájában is van egy dupla ágy és egy gardróbhely az egész falban. A fésülködő asztal helyettesíthető egy fejfedővel vagy a fej fölött vagy az oldalakon lezárható polcokkal.

 • Gyermek. Alatta általában a legnagyobb teret veszi. A helyek megtakarítása érdekében ne hagyja figyelmen kívül a fali szekrényeket - kényelmesen tárolhatja azokat a dolgokat, amelyeket ritkán használnak.

Az óvoda kötelező eleme: teljes, tervezett ágy vagy kanapé. És egy szekrény, jobb egy szekrény, hogy a gyermek önállóan megtalálja a saját dolgait. Az óvoda számára válasszon nyugodt színeket, hagyja fényesnek az ékezeteket - belső részeket vagy játékokat.

Ha két gyermek elhelyezésre kerül egy szobában, akkor válasszon egy emeletes ágyat: helyet takarít meg a játékok és a tevékenységek számára, és talán más bútorokat - egy íróasztalt, egy könyvespolcot és játékokat.

Tippek és trükkök

Gyakran a "Hruscsov" javítása és felújítása abban a pillanatban bontakozik ki, amikor lehetetlenné válik egy lakásban élni: a kommunikáció, a padló és a falak elhasználódtak.Az utóbbi nem tudja átépíteni a felújítást és az újjáépítés ötletét.

 • Ne félj a felújítástól. Lehetővé teszi, hogy növelje a folyosó vagy a fürdőszoba helyét, ha 2-3 négyzetet adományoz a lakás másik részére - az egyik nappali vagy konyha. A felújítás segítségével könnyű növelni a konyhát, ha egy szobabelsővel kombinálja. Vagy tartson két külön szobát, de csökkentse az egyik területet a konyhában.
 • Legyen óvatos a fűtőberendezésekkel és a szennyvízzel. Miután megkezdte a „Hruscsov” nagyjavítását, ne feledje, hogy a fűtéses csövek a falon belül lehetnek. Mielőtt bontaná a falat, győződjön meg róla, hogy nincs benne kommunikáció. Ami a szennyvízcsatornát illeti, akkor a magasságváltó vagy a csövek cseréje kockázatos. Ha nem sérülnek meg, és megfelelően működnek, cserélje ki az alapkezelő társaságot.
 • Ha a padlót kiegyenlíti, használjon könnyű anyagokat. A különböző helyiségekben "Hruscsov" padlószint változhat. És ez rendben. Ha úgy dönt, hogy az első emeletet választja, válassza ki a könnyű anyagokat, például a gipszkartonot.
 • Változtassa meg a vezetékeket erősebbé. A "Hruscsov" vezetékek nem képesek ellenállni az aktuális elektromos feszültségnek. Ez veszélyes - tüzet okozhat. Cserélje ki a vezetékeket az egész lakásban. A vezetékek bezárhatók, ha van hely elrejteni vagy megnyitni - és létrehozhatja a kívánt akcentust.
 • Használjon zajszigetelést - szigetelést. Még a lakáson belül, és különösen a szomszédot határoló falakon. Lehetőség van külső „utcai” falak melegítésére is, de nehezebb és drágább lesz.
 • Ne használjon függesztett mennyezeteket. A klasszikus "Hruscsov" mennyezeti magassága nem haladja meg a 2,77 méter, gyakran vannak mennyezet 2,55 méter. A felfüggesztett mennyezetek abszolút nem megfelelőek egy ilyen lakásban a szoba kis helyének köszönhetően: ők „nyomják” a helyet és túlterhelik azt.

És jobb, ha ezeket a forrásokat falszigetelésre vagy vezetékcserére, a fürdőszobai javításra fordítják.

 • Akkor, ha helyet takarítunk meg válassza a festéket a csempe helyett a fürdőszobában vagy a konyhában - 1-2 cm vastagságot takarít meg a szoba minden faláról.
 • Válasszon funkcionális bútorokat. Ha ez egy szekrény, akkor a nyílás típusának teljes mennyezete és rekesze (nincs szükség arra, hogy a szekrény ajtajait nyitja meg). Ha ez egy konyhai faliszekrény, akkor a mennyezetre. Több edénybe illeszkednek. A konyhaterület megmentéséhez segít az asztallapnak, amely a konyhából folytatódik.

Belsőépítészeti ötletek

A "Hruštšov" dekorációszobáiban a világos árnyalatokat választjuk. Ha a hálószoba vagy a szoba a déli oldalon található, a falakat hideg árnyalatokkal lehet festeni - szürke, kék vagy fehér. Az alacsony mennyezet vizuális felemeléséhez vetítse rá a falakat: tegye a mennyezeti lábazatot a mennyezet falain.

A „Hruscsov” lakásának belső színe különösen hasznos - egyesíti a teret és vizuálisan növeli területét. A "Hruscsov" területén elég szerény lehet stúdióvá válni, és szabad helyet kapni a haszontalan falaktól.

Érdekes projektet valósít meg valódi emberek számára az egyik orosz tervező. Eltávolította az egyik falat a „Hruscsovban”, és egy tágas nappali, egy kiemelkedő falat és fényes részleteket alakított ki. A tér nemcsak stílusos, hanem funkcionális is volt: az egyik sarkában egy szekrény állt a mennyezetig, a központban egy tágas kanapé volt, előtte pedig egy keskeny állványú TV volt a kis dolgok tárolására.

A belső tér érdekes a gamma-kávéban: falak, textilek, bútorok - mind bézs-barna árnyalatokban. A tervező kompetens megoldást használt - nem festett mind a 4 falat egy hangon: az egyik fal hófehér lett. A hátterében a fő hangsúly a türkiz étkező bútorok. Ez a belső tér jól néz ki a képen, és tökéletes egy igazi megvalósításhoz.

A "Hruscsov" lakás előnye, hogy könnyű átütemezni - a vékony falak lehetővé teszik, hogy ezt az épület veszélyeztetése nélkül végezzék. Az újratervezés nagy hátránya azonban az, hogy az új vékony falak rosszul elkülöníthetik a zajt, mint az előzőek. A nagyjavítás kiváló módja a falak szigetelése és zajszigetelő panelek felszerelése.

Hogyan készítsünk átalakítást két szobás "Hruscsov", lásd alább.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba