A zöldségek és gyümölcsök hűtőszekrényének kiválasztása

 A zöldségek és gyümölcsök hűtőszekrényének kiválasztása

A privát kert kiváló módja annak, hogy több vitamint tartalmazó, több káros adalékanyagot tartalmazó ételt fogyasztjon, sőt akár meg is takaríthat. Egy másik dolog az, hogy hazánkban a friss zöldségek és gyümölcsök szezonja nem egész éven át tart, és egy tartósított formában ezek a természet jellegű ajándékai könnyen elvesztik előnyeik egy részét.

Ha a saját kertje jelentős mennyiségű betakarítást eredményez, és többnyire frissen szeretné tartani, akkor egy speciális hűtőszekrényt kell vásárolni a zöldségek és gyümölcsök számára.

Előfeltételek

A legtöbb modern fogyasztó számára nem titok, hogy a szokásos háztartási hűtőszekrényben különböző hőmérsékletű zónák vannak. Ez nem a berendezés szervezésének mínusz, hanem az a lehetőség, hogy minden terméket az optimális körülmények között helyezzenek el. A tipikus „növényi” hely egy speciális kamra vagy doboz a fő rekesz alján, de a körülmények nem tökéletesek és kevés hely van.

A vegetáriánus összetevők optimális hűtőszekrénye nagyon különböző fagyási hőmérsékletekkel rendelkezik, de mindig lehetősége van a szabályozás szabályozására. Ha a kamera képes automatikus üzemmódban, akkor általában a hőmérséklet 2 és 7 Celsius fok között van. Fontos azonban, hogy a páratartalom a kamrában belül 70-95% között maradjon. Egyes modellek 8-20 fokos hőmérséklet-szabályozást tesznek lehetővé, de a maximális megengedett páratartalom 90% lesz.

Bizonyos esetekben a zöldségek és gyümölcsök tárolására speciális fűtési kamrák is használhatók, amelyekben a hőmérséklet 2 és 18 fok között nullánál változhat.

A legfeljebb 250 tonna kapacitású berendezéseket ipari méretben használják, de otthon, természetesen, mérsékeltebb méretű kamerákat használnak.

Nagyon kívánatos, hogy több rekesz legyen, mivel a növényi eredetű termékek túl alacsony hőmérséklete csak rövid ideig fontos. Annak érdekében, hogy elkerüljék az ilyen élelmiszerek elrontását, nem szabad élesen leolvasztani, így a kiválasztott hűtőszekrénynek fokozatosan, szó szerint egy vagy két fokon kell emelnie a hőmérsékletet.

A működés elve

A gyümölcsök és zöldségek speciális hűtőberendezéseinek gyártása nem csak egy olyan marketingeszköz, amely ugyanazon egységet új név alatt értékesíti, hanem teljesen külön felszerelést. A leírt termékek különböző mikroorganizmusok hatásának vannak kitéve, és a fagyasztási folyamat során is elveszíthetik a vizet, ami mind az íz, mind a megjelenés romlásához vezet.

Az első dolog, ami egy ilyen egységet betöltődik, sokkos fagyasztás. Ez abban különbözik, hogy a hőmérséklet jelentősen csökken, ami általában nem éri el a negatív értékeket. Ez a megközelítés lehetővé teszi, hogy hatékonyan elpusztítson minden olyan baktériumot, amely a bomlás vagy a bomlás folyamatát idézheti elő, de a hőmérséklet hamarosan sok gyümölcs és zöldség esetében emelkedik, különben a trópusi gyümölcsök egyszerűen elpusztulnak.

Minden gyümölcsfajtához speciális állandó tárolási hőmérsékletet kell beállítani. Például a sárgarépa esetében szigorú nullára van szükség, a szőlő megkönnyítésére - legfeljebb 2 Celsius fok, az alma nem rontja a +4-et, de a déli banánokat nem szabad +7 ° C alatti hőmérsékleten tárolni, bár +12-nél magasabbnak kell lennie.

Alapvető fontosságú, hogy nem csak a kamra belsejében lévő hőmérséklet, hanem a páratartalom is állandóan bizonyos szinten maradjon. Figyelembe véve, hogy egy ilyen egységben a zárt zöldségeket és gyümölcsöket hónapokig lehet tárolni, a gyártó köteles átgondolni a szellőztető rendszertmert a páratartalom szintjét egyszerűen lehet szabályozni. A rendszer gondosan figyeli a levegő belsejében levő levegő nedvességtartalmát, és szükség esetén a levegőt kifelé veszi, hogy a természet ajándékai ne váljanak el.

A legtöbb esetben az ilyen berendezések önmagukban elvégzik az összes összetett számítást, így a fogyasztó különleges ismerete nem szükséges. A készülék több beágyazott program jelenlétét feltételezi, amelyek mindegyike egy adott gyümölcsre vagy zöldségre van tervezve, a tulajdonos csak a megfelelő gombot nyomja meg, és győződjön meg róla, hogy a hűtőszekrény tartalma nem romlik.

Kiválasztási kritériumok

Ha úgy döntöttek, hogy az ilyen berendezések nagyon hasznosak otthon, akkor a vásárlás előtt Figyeljenek arra, hogy milyen jellemzőket kell választani.

  • Méretek. A ház nem tárolóhely, így a kamerát valahol el kell helyezni, hogy ne zavarjon senkit. Egy külön pillanat - szabadon kell áthaladnia a meglévő ajtókon, mert általában az ilyen berendezések nem értik.
  • Számos hőmérsékleti zóna. A nagyméretű üzletek egy-kamrás egységet biztosíthatnak minden zöldség- vagy gyümölcsfajtához, de a ház számára kívánatos, hogy több szakasz legyen, hogy az egész termés egy kamrába illeszkedjen. Mindegyik szekciót külön kell szabályozni, mert nem lehet ugyanazon a hőmérsékleten tárolni az összes terméket.
  • kötet. A gyümölcsök és zöldségek hűtőszekrényei 35 liter térfogatúak. A tulajdonosnak előzetesen gondolnia kell, hogy mennyire szüksége van rá, mivel egy kis hűtőszekrény nem oldja meg a problémáját, és egy nagy egység sokkal többet fizet, és még akkor is, ha többnyire egyszerű, nem biztosít megfelelő tárolási feltételeket.
  • anyag. Kívánatos, hogy a drága berendezések tartósak legyenek, és a lehető leghosszabb ideig ne veszítsék el vonzó megjelenését. Ezek a követelmények leginkább megfelelnek a rozsdamentes acél tokoknak, de a festett hűtőberendezések gyorsan kimerülnek.
  • Hűtés típusa. A statikus hűtőszekrények a levegő tömegének természetes keringésének elve szerint működnek, ezért ezekben az egyes zónák hőmérsékletkülönbsége gyakran eltér a polc helyétől függően - felülről vagy alulról. A dinamikus modellek ventilátorral erőteljesen befecskendezik a hideg levegőt, így itt a hőmérséklet-zónák helyzete érzékenyebb a felhasználói beállításokra.

Hogyan lehet a gyümölcsöt tárolni?

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba