Vízálló vízfesték: a választás jellemzői

Mindenki legalább egyszer életében szembesült javítási munkával, és mindig volt kérdés az anyagok és szerszámok megválasztásáról, mert hatalmas választék van a festékkeverékekre. Ma a leggyakoribb a víz alapú festék. Úgy tervezték, hogy a különböző felületeket befejezze. Ismerje meg közelebbről ezt a festék- és lakkszerkezetet.

jellemzői

A víz alapú festék alapja a víz és a polimer anyagok részecskéi. A keverék típusa függ a mennyiségétől és tulajdonságaitól.

További elemek is jelen lehetnek az anyag hasznos tulajdonságainak javítására.

A festék megvásárlása előtt ügyeljen arra, hogy vegye figyelembe annak összetételét, fogyasztását, viszkozitását és tárolási körülményeit.

A bejövő komponensektől függ, hogy hol és hogyan lehet alkalmazni a vízemulziót:

 • A viszkozitás az a képesség, hogy a festéket vízzel hígítsuk. Ezt viszkoziméterrel mérjük.
 • A festékfogyasztás az anyag viszkozitásától és az alkalmazás módjától függ. Kefe használata esetén 40-45%, szórópisztoly használata esetén 20-25%. Átlagosan az anyag fogyasztása kicsi - 250 g / m2.
 • A teljes szárítási idő körülbelül 20 óra, és néha még rövidebb (a levegő hőmérsékletétől és nedvességétől függően). A festéket lehetőleg hűvös helyen tárolja.

előnyök

A vízemulzió tulajdonságai miatt népszerűvé vált.

 • Ez egy környezetbarát és biztonságos anyag, amely nem rendelkezik erős szaggal.
 • Ezenkívül ez a festék ártalmatlan a testre.
 • Egy szappanos oldat segítségével könnyen eltávolítható a különböző szerszámokról és felületekről.
 • A vízálló festék előnye, hogy gyorsan szárad. Körülbelül 2 óra, ezután a következő réteget alkalmazhatja. Természetesen a szárítási sebesség közvetlenül függ a levegő hőmérsékletétől. Minél alacsonyabb, annál hosszabb ideig szárad a kompozíció.
 • Nagy színválaszték.
 • A kívánt szín eléréséhez elegendő egy bizonyos festék hozzáadása.
 • Könnyen kezelhető, könnyen elhelyezhető bármely felületen.
 • Az ilyen festék elfedheti a felületen a kis repedéseket.
 • Ez olcsó.

hiányosságokat

Ennek a festéknek gyakorlatilag nincs hátránya. A hőmérséklet azonban nem lehet +5 foknál alacsonyabb. További hátránya, hogy nagy mennyiségű vizet tartalmaz, ezért nem ajánlott ilyen festékkel bevonni a fém és fényes felületeket.

faj

Két fő típus van:

 • Vízálló vagy nedvességálló.
 • Hőálló vagy szilikát.

Hőálló

Többféle hőálló festék van:

 • 80–100 Celsius fokos hőmérsékletek esetén alkid- vagy akril komponenseken alapuló festéket használnak.
 • 100-120 fokos hőmérsékleten epoxigyanta alapú anyagot használnak.
 • 200-400 fokos hőmérsékleten etil-szilikáton vagy epoxigyantán alapuló festéket használnak.
 • 400-600 fokos hőmérsékleten festék- és lakktermékeket használnak, amelyek speciális szilikongyantákat tartalmaznak.

A festék kiválasztása a munkától függ.valamint az anyag izzadásának mértékét. Hőálló készítmények kandallók, grillezők, radiátorok vagy kályhák festésére.

A festékek megvásárlásakor figyelmesen olvassa el a használati utasítást.

Nedvességálló vagy víz diszperzió

Ez a festékanyag tökéletesen használható beltéren és kültéren.Használható magas páratartalmú helyiségekben: a fürdőszobában vagy a konyhában. Mosás jól, tökéletesen illeszkedik bármely felületre: vakolat, tégla, beton, fa vagy gipszkarton.

A készítménytől függően a vízalapú festék több típusra oszlik:

 • Mineral.
 • Szilikát.
 • Akril.
 • Silicon.

ásványi

Cementet és hidratált mészet tartalmaz. Ezt a festéket beton- és téglaanyagokkal végzett belső munkákhoz használják.

Ideális a különböző helyiségek befejezéséhez, de törékenysége miatt a közelmúltban elvesztette népszerűségét.

szilikát

A készítmény folyékony üveg és színes pigmentek. Alkalmas beltéri és kültéri használatra. A szilikátfesték ellenáll a szélsőséges hőmérsékleteknek és a nedvességnek. Hosszú élettartama (legfeljebb 20 év).

akril

Ez a festék vezető szerepet tölt be az építőiparban. Mind a szakemberek, mind a tapasztalatlan kézművesek igénylik. A keverékben lévő akrilgyantáknak jelentős előnyük van a másfajta festék- és lakk keverékekkel szemben.

Akril festéket használnak falak és mennyezetek, valamint egyéb munkákhoz:

 • Tökéletes betonból, téglából és gipszből készült homlokzatok építésére.
 • Jó a fa, fém, műanyag és üveg festésére.
 • Védi a felületet a korróziótól.

Néha latex van a kompozícióban. Ennek köszönhetően a festék jobban ellenáll a nedvességnek. A festett alapot biztonságosan le lehet mosni anélkül, hogy attól félne, hogy vízzel mossa le.

A latex hozzáadásával készült akril festék bezárhatja a kis repedéseket. A réteg nem haladhatja meg az 1 mm-t. Ebben az esetben a szárítási idő (otthoni hőmérsékleten) több óra.

Szilikon vagy latex

Ezeknek a festékeknek a fő összetevője a szilikon. A keverék ez a változata elengedhetetlen a nedves helyiségben, valamint olyan helyiségekben, ahol szisztematikus nedves tisztításra van szükség tisztítószerek használatával. Az ilyen lehetőségeket a latex a festékben biztosítja.

Az ilyen festéket a vízlepergető és gőzáteresztő képesség miatt a legdrágábbnak tekintik. Zárja be a bázis kis repedéseit. Ez lehetővé teszi a felület előre nem igazítását.

Az ilyen festékeknek jó gombaellenes hatása van, ami szükséges a nedves helyiségekben.

Színsémák

A vizes emulziós festék könnyen színezhető. Meg tudod csinálni magad. Sokan ezt a módszert használják a mentés érdekében, mert a fehér keverék ára sokkal alacsonyabb, és sokkal több lehetőség van a szín kiválasztásakor.

A kívánt árnyalatot saját maga is elérheti:

 • Számítsuk ki a lehető legpontosabban a festékfogyasztást (kis árrésszel), mivel nem tudod ismét ugyanazt a színt elérni.
 • Kis adagokban adjon hozzá színt a készítményhez, folyamatosan keverve.
 • Ha úgy tűnik, hogy elérte a kívánt árnyalatot, ne rohanjon nagy területre festeni. Először is, tesztelje a kompozíciót egy kis, láthatatlan területen, majd várja meg, amíg teljesen megszárad, hogy a szín megjelenjen.
 • Megfelelő eredmény után menjen nagy mennyiségre.

A színek kiválasztását nagyon óvatosan kell elvégezni. A kis helyiségekben jobb, ha világos árnyalatokat használnak, mivel az ilyen paletta vizuálisan bővíti a területet.

Ha sötét színekben fested a falakat, és a mennyezet - fényben, akkor a szoba szűknek tűnik. Ezt a módszert alacsony mennyezettel használják. Ne használjon több színt ugyanabban a szobában.

Jobb kombinálni árnyalatokat, majd a tér nem fog kinézni.

Használja a görgőt

Kefe használata esetén a festékfogyasztás nő. Jobb, ha nehezen elérhető helyeken dolgozunk, és nagy területeken érdemes egy görgőt és egy tálcát vásárolni. Itt is figyelembe kell vennie azt az anyagot, amelyből a szerszám és a bunda készül.

Stukkó és durva felület esetén jobb, ha hosszú hengerű görgőt használunk, és egy rövid szál alkalmas sima alapra. A szerszámnak szabadon kell illeszkednie a tálcába úgy, hogy a lehető legegyszerűbb legyen az emulzió kiépítése. Továbbá a henger több mint egynegyedével nem merülhet az oldatba.

Ha a festék nem húzódik ki jól, vízzel, de legfeljebb 10% -kal hígíthatja, különben a kompozíció sok tulajdonságát elveszíti. A csíkok és az ízületek megjelenésének elkerülése érdekében a keveréket ugyanolyan nyomással kell a falra tekerni. A repedés elkerülése érdekében a bevonatot több rétegben kell felhordani.

A következő réteg festése előtt győződjön meg róla, hogy az első elég száraz.

Tapétázás víz alapú festékeken

Ezt a festéket univerzális bevonatnak tekintik. Bármilyen anyaggal kombinálva. Ha szükség van a befejezésre, ez nem probléma. Egyszerűen kezelje a felületet 1: 1 ragasztóval és alapozó oldattal, majd az oldat megszáradása után biztonságosan ragaszthatja a tapétát.

A teljes hitelesség érdekében megengedett a bevonat tesztelése a feldolgozás után. Az újságot egy kis területre ragasztjuk, várjuk, hogy kiszáradjon, majd próbálja meg szakítani a falról.

Ha nem jó, akkor minden rendben van, és folytathatja a munkát.

Használjon olajfestéket

Ma az áruházakban gyakran olajfesték formájában találhatók bevonatok. Korábban az ilyen kompozíciók népszerűek voltak és mindenütt használhatók. Az emulziós festék nem kompatibilis ezzel a bevonattal, ezért jobb, ha eltávolítjuk a régi felületet.

Tisztítsa meg többféleképpen:

 • Mechanikai. Távolítsa el a festéket spatulával vagy csiszolópapírral.
 • Kémiai. Távolítsa el oldószerekkel.
 • Thermal. Tisztítva a felületet. Amikor a régi festék megduzzad, az alapból egy spatulával eltávolítható.

Vélemények

A fogyasztók pozitívan beszélnek a víz alapú festékekről. A legtöbb vásárló elégedett az alkalmazásuk egyszerűségével, a környezetbarátsággal és a kellemetlen szagok hiányával.

Csak az embereket zavarja, hogy ilyen kompozíciókkal nem lehet minden alapot festeni a vízbázis miatt, valamint azoknak a befejező anyagokkal való összeegyeztethetetlenségének, mint például az olajfesték.

A vízálló vízfestékről a következő videóban többet megtudhat.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba