A vízalapú festék alkalmazásának folyamatai

 A vízalapú festék alkalmazásának folyamatai

A modern üzletek választékában képviselt színek sokszínűsége igen széles. Kiválaszthatja az adott feladatokhoz megfelelő opciók egyikét. A mi időnkben a leggyakoribb vízalapú festékek. Mik azok főbb jellemzői?

A kompozíció jellemzői

A vizes emulziós festék egy speciális emulzió, amely polimer részecskéken alapul. Ezek az összetevők nem oldódnak vízben, mert nagyon sűrű filmré válnak. Ennek eredményeként a vízzel kezelt felület sima és egyenletes.

Összetétele számos elemben gazdag:

 • latex;
 • sűrítő;
 • töltőanyagok;
 • antiszeptikus;
 • további összetevők.

Az anyag alkalmazási köre közvetlenül befolyásolja, hogy milyen összetevőket adnak hozzá annak összetételéhez. A fehér színű bevonat előállításához a gyártók gyakran nátrium-dioxidot használnak. Ha olcsó anyagról beszélünk, akkor ezt az elemet krétával helyettesítjük.

Annak érdekében, hogy az ilyen típusú festék vastagsá váljon, érdemes sűrítőt használni. Gyakran a bevonatban ragasztót adunk hozzá. Az ilyen festék alapja a demineralizált víz, mert lehetővé teszi az anyag jobb konzisztenciájának elérését.

Az ilyen típusú festék a következő műszaki jellemzőkkel rendelkezik:

 • Viszkozitását. Ezt az anyagparamétert egy speciális eszközzel - a viszkoziméterrel - mérjük.
 • Az anyag átlagos fajsúlya 135 kg / liter.
 • A bevonat egy bizonyos ideig megszárad, ami a beltéri hőmérsékleti viszonyoktól függ. A legjobb megoldás körülbelül 20 fok.

Az ilyen festékek szíve különböző komponensek lehetnek.

Minden fajnak saját jellemzői vannak:

 • Ásványi anyagok - összetételükben cement van. Néha azonban egy hasonló alkotórészt hidratált mész helyettesít. Ezek olyan bevonatok, amelyek a legkedvezőbb áron különböznek. Az élettartam azonban minimális, amit figyelembe kell venni a kiválasztási folyamat során.

Használja ezt a fajta festéket különböző bevonatok kezelésére. De a legjobb tégla és betonfelületek festése.

 • Szilikát készítmények - Olyan anyagok, amelyek speciális folyékony üvegeket tartalmaznak. A festék a lehető leghosszabb ideig tart. Költsége elérhető, így lehetősége van bármilyen mennyiségű lefedettség megvásárlására. Ne feledje azonban, hogy az ilyen típusú víz alapú festékek nem ellenállnak a tartós nedvességnek. Éppen ezért, hogy a konyhában vagy a fürdőszobában javításokat végezzenek, nem segítenek.
 • Akril oldatok - az ilyen bevonatok összetétele akril alapú gyanták. Ezek olyan tartós bevonatok, amelyek lehetővé teszik a kezelendő felületeken fellépő hibák elrejtését. Az ilyen festékek különleges szerkezetűek, amelyek nem teszik lehetővé a felületi nedvesség növelését. Ne feledje, hogy az alkalmazás előtt a felületet gipszel kell borítani, és hagyjuk megszáradni. A vakolás után várjon egy hónapot, és csak akkor tudod festeni a felületet.

A legfőbb festéktípusokkal, amelyek a mi korunkban szokásosak, rájöttünk.De a végső választást saját magának kell elvégeznie, összpontosítva a kívánságait és a szoba jellemzőit.

Mit kell keresni a választáskor?

A vízemulzió kiválasztásának folyamatában számos fontos árnyalatra van szükség. Fontos megérteni, hogy az Ön számára kijelölt feladatok eredménye a lefedettség jellemzőitől függ.

Tippek a következők kiválasztásához:

 • Ne feledje, hogy csak a jól ismert gyártók garantálják a legmagasabb minőségű festékanyagot. Kiválaszthatja a vásárlók körében népszerűséget és bizalmat szerzett márkát. Olvassa el a véleményeket az interneten, és fedezze fel a végleges választást befolyásoló egyéb jellemzőket.
 • Leggyakrabban a boltokban vásárolhat vastag víz alapú festéket. Néhány vásárló azonban megpróbál pénzt megtakarítani a költségvetési anyagok figyelembevételével. Az olcsó anyagok túlságosan folyékonyak. Ezek gazdaságtalan bevonatok, amelyek túl sokra lesznek szükségek a felületek festésére. Nem hoznak létre egyenletes és sima réteget.

Szintén nehéz a színezékekkel összekeverni. Ezért különös figyelmet kell fordítani a festék sűrűségére. Túl folyékony opciók nem felelnek meg Önnek, mert velük nem érhető el a kívánt javítási eredmény.

Előnyök és hátrányok

Az ilyen típusú bevonatok saját jellemzői.

Kezdetben érdemes megemlíteni a vízemulzió erősségeit:

 • gyors szárítás - az ilyen típusú bevonat elég gyorsan kiszárad, ezért gyakran szükséges néhány percet várni a további munka megkezdéséhez;
 • az ökológiai tisztaság - a vízalapú festék nem károsítja az emberi egészséget, mivel összetételében nincsenek káros összetevők, ami lehetővé teszi a befejezést bármilyen helyiségben;
 • tartósság - a vízalapú festék még néhány évvel a felületre való felhordása után sem húzódik le;
 • vonzó megjelenés - nem jelenik meg repedés a festékre, amely hátrányosan befolyásolhatja vonzó megjelenését;
 • az alkalmazás egyszerűsége - nem kell külön erőfeszítéseket tenni a különböző felületek festésére, mivel minden nagyon egyszerű és egyszerű;
 • költség - a víz alapú festék megfizethető költsége lehetővé teszi az ilyen áruk bármely mennyiségének megvásárlását.

Az ilyen bevonatok gyakorlatilag hiányoznak. Érdemes azonban megjegyezni, hogy az ilyen opciók nem alkalmasak fémre és fényre. Az a tény, hogy összetételükben sok víz van, így a felületeken rozsda is megjelenhet.

Napjainkban a modern piac tele van hasonló színekkel, amelyek minden ügyfelet csalódhatnak. Ezek rosszul esnek a felszínre, és festéshez nagy mennyiségű anyagot kell használni. A szárítás során a festék piszkos, és a víz le tudja mosni.

Hogyan kell hígítani a festéket?

Ha vízbázisú festékről beszélünk, egy korsó, amellyel most éppen megnyílt, akkor nem kell tenyésztenie, mert konzisztenciája ideális a különböző felületekre való alkalmazáshoz. De abban az esetben, ha a festék spray-jét vagy a régi anyag maradványait használja, a festéket kell hígítani. Ellenkező esetben szükség szerint nem esik a felületre.

A festék megfelelő hígításához kövesse az alábbi egyszerű szabályokat:

 • a vízzel való hígításnak a festék térfogatának 1-10 részének arányában kell történnie;
 • az anyagot fokozatosan fel kell hígítani, hogy a kompozíció vastag legyen, ezért célszerű speciális építő keverőt használni;
 • A festéket addig kell keverni, amíg az optimális konzisztencia meg nem szerezhető, de a kívánt eredmény elérése után érdemes egy kicsit várni, hogy a hab alsó részén leülepedjen.

Mint látható, a színezőanyag optimális konzisztenciájának megteremtéséhez elegendő csak vizet adni. Annak ellenőrzéséhez, hogy a festéket megfelelően összekeverte-e, merítse egy ecsetet bele. Ezután húzza át a felületet. Ha a megoldás egyenletesen fekszik, akkor minden rendben volt.

Felületek típusai

A vizes emulziós festék egy univerzális bevonat, amely alkalmas a különböző felületek feldolgozására. Néhány esetben azonban érdemes megérteni.

A festék alkalmas az ilyen felületek feldolgozására:

 • fa - víz alapú festék védi a fát a magas páratartalom negatív hatásaitól. Ez a legjobb választás a fürdőszobában, ha otthonuk fából készült;
 • olajszuszpenzió - hasonló felületeket bevonnak savakkal és olajokkal, így a festék nem lesz képes nedvesíteni a bázist. A tengelykapcsoló gyenge, így a munka eredménye nem felel meg az elvárásoknak. Ezért érdemes megszabadulni a régi festékanyagtól, mielőtt feldolgozná a megfelelő területet;
 • gipszkarton - lehet festeni a felületet a gipszkarton, mert a festék rajta fog esni és szép réteg;
 • tapéta - vízalapú összetétel csak üvegfalra alkalmas. Ha papírpapírról beszélünk, előre nem látott nehézségekkel szembesülhet a munka során. Emellett a vízemulzió vinil tapéták festésére is alkalmas, ami gyakran látható a konyhában;
 • rétegelt lemez - az ilyen anyagok felületét a festés előtt gondosan kezelni kell, hogy elkerülhető legyen a festék felhordásának folyamatában felmerülő problémák;
 • fém - a kezdetektől fogva a vasat primerrel kezelik, mivel a víz alapú festék alkalmazása idővel rozsdát okozhat a fémen;
 • tégla és beton - a felületet görgővel vagy ecsettel festheti. A vízemulzió tökéletesen ötvözi a hasonló anyagokat, mivel nagy tapadási sebességgel rendelkezik.

Ezek az anyagok fő típusai, amelyek víz alapú festékkel kezelhetők. Gyorsan és hatékonyan megbirkózhat a munkával, anélkül, hogy nagy erőfeszítésre lenne szüksége, és nem költene sok pénzt.

Szoba előkészítése

A vízalapú festékek nem túlságosan igényesek a felületekre, amelyeken azokat alkalmazzák. A gitt falak, mennyezetek vagy homlokzatoknak biztosítaniuk kell, hogy a szín sima és tiszta legyen. Először fedje le a repedéseket és távolítsa el a csöveket. Különös figyelmet kell fordítani a gittre, hogy a munka befejezése után a hibák ne legyenek túl kiemelkedőek.

Ezenkívül szükség lesz egy alapozóra, hogy a felület simább legyen, még egyenletesebb legyen és javítsa a festék tapadását. Természetesen, ha maga a terv is bizonyos hibákat biztosít, akkor nem szükséges a felületet szintetizálni és előkészíteni.

Még a legpontosabb emberek sem biztosítják a cseppek és foltok megjelenését a felületkezelés során. Éppen ezért győződjön meg róla, hogy a vakolatok és a falak festése előtt helyezze el a padlón egy másolatot, és zárjon be más tárgyakat.

Különösen fontos a helyiség megfelelő előkészítése abban az esetben, ha a festéket szórópisztollyal alkalmazza. Ne feledje, hogy a festékcseppek a levegőben szárnyalnak, és különböző felületekre ülnek. Ha lehetséges, távolítsa el a fűtőtesteket, hogy könnyen kezelje a mögöttük lévő területeket.

Festési részletek

A víz alapú festék alkalmazása nagyon egyszerű. Ez gyakorlatilag nem különbözik más bevonatok alkalmazásának jellemzőitől.

Tartsa szem előtt a következő pontokat:

 • általában a festéket fehérre szállítjuk, mivel a speciális pigmenteket külön kell megvásárolni. Ha hozzáadja őket a festékhez, akkor a felületre is alkalmazhatja;
 • a bevonat részeként nincsenek egészségre veszélyes komponensek, ezért még az allergiás betegek is, akik érzékenyek a különböző irritáló hatásokra, a felületeket festeni tudják
 • az oldószer közönséges víz, ezért a festék felhordható és tárolható nullánál magasabb hőmérsékleten. Ne feledje, hogy ha a belsőépítészet egyetlen árnyalatot jelent, akkor lehetetlen kétszer beszerezni. Az anyag külön részeit kell készítenie, különben a munka eredménye nem felel meg az elvárásoknak.

Szükséges a munka elvégzése:

 • Amikor a falakat és a helyiségeket elkészítik, a festéket úgy kell hígítani, hogy a folyékony savanyúság konzisztenciája megszerezhető legyen. A szórópisztoly használata esetén az oldat kellően folyékony legyen.
 • A régi bevonatokat óvatosan el kell távolítani, hogy a falakon és más felületeken egyetlen nyom maradjon.
 • Szükséges a szobát a sarkoktól kezdve festeni, az alsó rész után. Helyezze az emulziót egyenletes rétegbe. Magas színvonalú megvilágítást kell biztosítani az alkalmazott réteg egyenletességének vizuális megfigyeléséhez.
 • Ha a festékkészítmény gipszkartonra vagy téglára vonatkozik, akkor a felületet három rétegben festjük. Ha a tapéta színezéséről beszélünk, akkor elég lesz két réteg festék.
 • Az első bevonóréteg felhordása után meg kell várni, hogy megszáradjon. Ez az idő a helyiség hőmérsékletétől, valamint a páratartalomtól függ. Általában a festék öt órán belül megszárad, ha normál körülményekről beszélünk.
 • Ha úgy döntött, hogy egy texturált felületet szeretne, akkor egy görgőt kell használni, amely kiegészül egy gyapjas átfedéssel. A megkönnyebbülést kifejezettebbé teheti, ha a kezdetektől fleecy overlay-t használ. A második színt habhabból készült sűrű henger segítségével alkalmazzák.
 • Győződjön meg róla, hogy egy ronggyal vagy ruhával élesítse magát, hogy gyorsan megszabaduljon a felszínre érkező festékcseppekről. Ha az utolsó festékréteg száraz, akkor eltávolíthatja a biztonsági elemeket és elrendezheti a bútorokat az apartmanban.

Ha úgy dönt, hogy a szórópisztolyt vízfestékkel festeni szeretné, akkor a lehető legrövidebb időn belül megbirkózhat a munkával. Ugyanakkor nagyon óvatosnak kell lennie a használt folyadék tisztaságával kapcsolatban. Ha hirtelen törmelék van az emulzióban, a fúvóka gyorsan eltömődik. Ennek eredményeként sok időt töltesz a készülék tisztításában. Ebből csökken a munka sebessége és a munka eredményei.

Minden más esetben a fenti szabályokat kell vezérelni. Lehetősége van arra, hogy minimális idővel elérje a tiszta gyöngyházfelületet.

Hasznos tippek

 • A csomagolási festékanyag mindig tartalmazza az anyag mennyiségét. Néhány esetben azonban szükség van a maradékok hígítására. Ebben az esetben nem szükséges meghatározni az anyag mennyiségét. Ahhoz, hogy kiszámítsuk, hogy mennyi vízemulziót hagyott ki, használjon mérőedényt vagy egy literes edényt. Csak ebben az esetben tudja megfelelően elkészíteni az anyagot a használatához.
 • Normál vizet használnak az anyag hígításához. Hőmérséklete 18 és 30 fok között változhat. Nem ajánlott túl hideg vagy túl forró vizet használni, mert olyan heterogén anyagot kap, amely nagyon nehéz a felületre felhordani.
 • A festéket jobban hígítsuk tisztított vízzel, amit nem kell annyira. Ne feledje, hogy a műszaki víz összetételében mindenféle szennyeződés van. Ezek nem befolyásolják a vízalapú összetétel jellemzőit, így nem érdemes a kockázatot.

Ha követi ezeket az egyszerű szabályokat, akkor megtakaríthat az új anyagok beszerzésére. Lehetőséged lesz arra is, hogy felszabadítsa a kamra vagy garázsát a megoldás maradványaiból, amelyek biztosan megtalálják a felhasználást.

Ezek a vízalapú festékek fő jellemzői.Kiválaszthatja azt a bevonatot, amely alkalmas a szobában való munkavégzésre. Az ilyen anyagok sora a mi korunkban olyan széles, hogy az előtte beállított feladatok jellemzőire koncentrálhat. A lényeg az, hogy a festék kiváló minőségű és megbízható, mert csak ebben az esetben kerül sor a javítás sikeres elvégzésére.

A falak vízalapú festékkel történő festésének megismerése, lásd alább.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba