A víz alapú festék eltávolítása: hatékony módok és eszközök

Egy gyönyörű mennyezet nemcsak a szobát díszíti, hanem vizuálisan is. Nem szükséges teljes egészében megváltoztatni a tervezést, egyszerűen frissítheti a régi tervezést festék- és lakktermékekkel. Ma ilyen szerszámok könnyen beszerezhetők szinte minden boltban. A mennyezet festése előtt el kell távolítani a régi réteget a vakolatra annak érdekében, hogy az anyag a felülethez jobban rögzüljön.

Jellemzők

Az emulziós festék eltávolítására irányuló munka mindig nagy mennyiségű por és szennyeződés kialakulásához vezet. Gyakran a rétegek eltávolítása hosszú időt vesz igénybe, és nagyon nehézkes, mivel egy adott összetétel jellemzőit nem veszik figyelembe előre. Éppen ezért először ki kell értékelnie a mennyezeten letétbe helyezett eszközök jellemzőit.

A vizes emulziós festék kétféle:

 • Vízálló. Ez a csoport magában foglalja a legtöbb olyan anyagot, amely a teljes szárítás után ellenáll a nedvességnek. Az ilyen eszközök használata megfelelő a magas páratartalmú helyiségekben és a különböző épületek külső falain.
 • Vízálló. Ezek az alapok nem ellenállnak a nedvességnek, így azokat a helyiségek száraz belső részeihez használják.

Ha a festék eltávolítása előtt figyelembe veszi a festék típusát, akkor jelentősen megkönnyíti a feladatát, és hatékonyabban és gyorsan elvégzi a munkát.

Mit kell mosni?

A PVA alapú nedvességálló festék nedvességre instabil. A réteg eltávolításához csak egy szappanra van szüksége szappanos vízzel.

Az akril festék vízzel és szappannal szembeni tisztításához mechanikus eszközöket kell használni - a spatulát vagy a daráló saroklemezét. Egy másik kiváló festékeltávolító az, hogy a felületet újságokkal előzetesen bevonja. A ragasztó elkészítéséhez tejföllel főtt keményítőt is megvásárolhat a tapéta szokásos ragasztójához. A szárítás után az újság festékkel való ragasztása sokkal könnyebb lesz eltávolítani.

A szerszámot gyakran vésővel távolítják el. Ez a folyamat sok energiát vesz fel tőled, de az eredmény tetszeni fog, a festékréteg minőségi és csendes eltávolításra kerül.

Gyakran használják a lakkok eltávolítására szolgáló építési szárítót is. Ez a szerszám a lehető leggyorsabban felmelegíti a területet a régi bevonattal. Emellett használhat simítót is. Ezt a módszert az akril víz alapú festék eltávolítására használják. És a felületre hengerrel felvitt kémiai alapú termékek abszorbeálódnak az anyagba, és elpusztítják, és ez egy másik hatékony módszer a régi bevonat eltávolítására.

Előkészítő munka

Mielőtt eltávolítaná a régi bevonatot a felületről, gondosan fel kell készülnie erre a munkára. A javítás során teljesen sérült vagy nagyon piszkos dolgokat ki kell venni a szobából. Ha valami marad a szobában, fedjük le az objektumot műanyag csomagolással. Ha nem tervezi a padló megváltoztatását, fedje le azt egy filmmel.

A vízalapú festék eltávolításának módjától függően előzetesen készítse elő a szükséges eszközöket. A személyes biztonság megőrzése érdekében győződjön meg róla, hogy használja:

 • légzőkészülék;
 • építési szemüveg;
 • sapka vagy Panama;
 • kesztyűt.

A mennyezet tisztításához szereljen fel egy lépcsőt, amelynek állapotát is előre ellenőrizzük. Gondoljunk arra, hogy hová kell tenni az eszközöket, hogy könnyen hozzáférhessenek hozzájuk.

Hogyan kell gyorsan bozótolni?

Számos jó módszer létezik a vízalapú festék eltávolítására:

 • Mechanikus tisztítás - vízzel nedvesíteni kell a hengeret, és a felületen kell járni. 15 perc elteltével távolítsa el a régi bevonatot spatulával. Olyan területeken, ahol nem mosott le, használjon kefét fém sörtékkel.
 • A lakkot szappanos vízzel távolíthatja el, amelyet a felületen ecsettel kell felhordani, és néhány percig hagyni. Ezután alaposan törölje le az oldatot, győződjön meg róla, hogy nincsenek csíkok. Ha vannak foltok, mossa le őket meleg folyó vízzel.
 • A régi festett foltok törlése egyszerű. Lágyítsa a festéket meleg vízzel. Ha a folt nagy, tegyen rá egy nedves rongyot. Fél óra múlva mossa le a foltot ecsettel.
 • Az emulziós festék tisztításához speciális szerszámokat használhat. A modern piac olyan anyagok széles választékát kínálja, amelyek néhány perc elteltével több festékréteget is eltávolíthatnak.
 • A régi vízalapú festék felületének tisztításához csiszológép lehet. Vegyünk egy fúrót egy fúvókával, egy kerek sörtéjű kefével. Ezt a tisztítási eljárást fapadlók és falak használják. De a daráló moshatja a festéket és a betont.
 • A ruhákat a festékek és lakkok szennyeződésével is törölheti. Ehhez a vízzel mosószerrel áztassa a dolgokat. A még nagyobb hatékonyság érdekében öntsük a mosogatószert és hagyjuk egy órát hagyni. Ezután jól dörzsölje a ruhákat.

felületi

Az emulziós festék tökéletesen maradhat bármely felületen. De teljesen meg lehet mosni a ruhákat és a mennyezetet, a padlót és a falakat is:

 • A parkettával borított padlószennyeződés tisztításához speciális szerszámokat kell használni. A metil-alkohol jól fog kezelni ezt a feladatot, az aceton vagy ecet is használható. A terméket nedves ronggyal vigyük fel, piszkos helyen törölje le. Ezután törölje le meleg vízzel, és hagyja megszáradni a parkettát.
 • Linóleum - padló, amely gyakran megtalálható a modern lakásokban és lakásokban. Az ilyen padlót meleg vízzel semleges tisztítószerekkel kell mosni. Ha a padlón festékfoltok, filctoll vagy jód van, akkor a petrol, benzin vagy terpentin megmentésre kerül. Mindezen eszközök negatív hatást gyakorolnak a linóleumra, ezért minimális mennyiségben és csak feltétlenül szükségesek.
 • A vízalapú festék eltávolításának legegyszerűbb módja a csempe. Elegendő, ha szivacsokat és vegyi anyagokat használ, mivel a csempe ellenáll a kémiai hatásoknak, és fényes felületének köszönhetően a festék nem hatol be belsejébe. A csempe nem mosható le a festékanyagból.
 • Az ajtóval az emulziós festék spatula lehet. Nedvesítse meg a felületet meleg vízzel, és hagyja áztatni. A simítóval, távolítsa el a régi festéket.

anyag

A különböző alapanyagokból származó festékek és lakkok eltávolítása különböző módon történik. Például, ha műanyaggal dolgozik, akkor a lehető leggondosabbnak kell lennie, mert a mechanikus módszer károsíthatja a felületet. Hatékonyan használják folyékony üveg vagy szilikon tömítőanyagot, amely szárításkor elpusztítja a festéket, és egyszerűen kijön a felületről. A szilikon egész nap lefagy.

Szárítás után éles késsel éles vágás történik, de ügyeljen arra, hogy ne sértse meg a műanyag felületet.

Gyakran az ablakkeret festése során a festék az üvegre esik. Nos, ha azonnal észrevesz egy helyet, mert a friss szennyezést sokkal könnyebb eltávolítani. Ha nem észleli a szennyezést azonnal, éles kést kell használnia. Nedvesítsük meg az üveget forró vízzel, és óvatosan mossuk le a szárított festéket.

Az épület hajszárító segítségével termikus módszert is használhat. Irányítson egy meleg folyadékot az üveghez, és tartsa addig, amíg a buborékok meg nem alakulnak. Ezután a festéket egy fém spatulával eltávolíthatjuk az üvegből.

Az emulziós festék eltávolításához a tapéta is lehetséges. Ha a festék még friss, akkor törölje le egy vattapatronnal és sminkelszívóval.Ha az anyag már elszáradt, akkor kopogtathatja és óvatosan levághatja azt vasalóval. A maradék festéket akril körömlakk eltávolítóval törölje le.

Tippek és trükkök

Annak érdekében, hogy a festékanyagokat még gyorsabban és minőségiebbé tegyük, A következő ajánlásokat kell követni:

 • Néhány felületről származó lakkok szappannal és vízzel mossanak. Ilyen helyzetekben a vizet kis területekre kell alkalmazni, különben a felület gyorsan szárad, és az eljárást meg kell ismételni.
 • Ha a festék a felületre kerül, azonnal mossa le, amíg megszárad. Száraz festéknyomokkal keményebb küzdelemre.
 • Ha a termék a ruhákra kerül, a lehető legrövidebb időn belül vízzel kell mosni, vagy szalvétával át kell mosni.

Függetlenül attól, hogy melyik módszert választja a festékanyagok eltávolítása után, a munka befejezése után vegye fel a csiszolópapírt vagy a fúrót, és tisztítsa meg azokat a területeket, ahol a festék marad. Ezután meleg vízzel szivacsot és vízzel emulzió után öblítse le a tisztítandó felületet. Ne feledje, hogy csak a szárítás után lehet újra dolgozni.

A szakértők azt javasolják, hogy minden javítást meleg időben végezzenek. A szobákban a hőmérséklet nem lehet kevesebb 18 foknál. A befejező munkálatok során ügyeljen arra, hogy nincsenek huzatok, különben a festék egyenletesen kiszárad.

A tisztítás és javítás során mindig védje a szemét, különösen, ha mennyezeten dolgozik. Legjobb az ipari szemüveget viselni. De ne válasszuk a legolcsóbbat - rossz felülvizsgálatuk van.

A vízbázisú festék eltávolítása a felületről nem olyan nehéz, mint az első pillantásra. A legfontosabb dolog - hogy kiválassza a helyes utat.

Hogyan távolítsuk el a régi vízalapú festéket a felületről, lásd a következő videót.

Comments
szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba