Vizes emulziós tinta: az alkalmazás típusa és részletei

A modern világban nagyra értékelik az építőanyagok ökológiai biztonságát, tartósságát, könnyű használhatóságát és az összes tervezési ötlet megvalósításához szükséges minimális időt. Ezért a kiváló minőségű olajfestékek mellett széles körben alkalmazzák a vízalapú emulziós készítményeket is. Mivel ennek a befejező anyagnak a típusai is eltérnek attól, ahogyan különböző helyiségekben és felületekben használják őket, mielőtt javításuk során használnák őket, meg kell derítenünk, hogy milyen típusú ilyen bevonat van az Ön számára.

Különleges jellemzők

A víz felépítése különböző polimerek vagy ásványi részecskék, adalékanyagok, tonizáló pigmentek. A fal vagy a mennyezet bármely felületének festése esetén a vízkomponens kiszárad, így a polimer film vagy ásványi részecskék fólia marad.

Az emulziós festék száradáskor nem rendelkezik erős kémiai szaggal. Ez a varázslatos tulajdonság lehetővé teszi, hogy ezt az emulziót beltérben és olyan emberekben használják, akik hajlamosak az ilyen típusú építőanyagok allergiájára.

Előnyök és hátrányok

Ennek a festőanyagnak a használatának pozitív szempontjai a következők:

 • Nagyon könnyen alkalmazható minden előre vakolt felületen - beton, fa, vakolat. A kefék és a görgők használat után könnyen moshatók vízzel.
 • Ez a festék könnyen hígítható, mert a fő oldószer a víz. Ennek a tenyésztésnek köszönhetően biztonságossá és nem mérgezővé válik, ezért belső munkákhoz ajánlott, még zárt ablakokkal rendelkező helyiségekben is.
 • Ez különbözik a többi festék típusától, hogy gyorsabban szárad, mint minden más típus.
 • A szobán történő festés után hosszú hétig nem marad kellemetlen szag, mint más típusú befejező anyagok használata után.
 • A vízalapú festékeket az jellemzi, hogy nem tartoznak a hámlásnak, miközben betartják a festésre vonatkozó tárolási, alkalmazási és felszíni előkészítési szabályokat.
 • Fontos jellemzője az emberek környezetbiztonsága. Ez a bevonat nem mérgező, nem káros az emberre, erős kémiai szag nélkül.
 • A bizonyos típusú vízemulziókkal festett felületről származó szennyeződések könnyen moshatók vízzel és bármilyen mosószerrel.
 • Fontos jellemzők az inkompatibilitás és a különböző lúgok hatásával szembeni fokozott ellenállás.
 • Különböző típusú vízemulziókat ajánlunk magas páratartalmú helyiségekben - fürdőkád vagy konyha számára, de nem csak azért, mert megnövelt vízlepergető képességük van, hanem azért is, mert légáteresztő, mivel könnyen áthatolnak a levegőn és a gőzön keresztül.
 • Az ilyen típusú festék antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik.
 • Az élettartam az adott festék típusától függ. Jelenleg választhatja ki azt, amely 20 évig nem veszíti el a bemutatóját.
 • A vízalapú emulziók némelyikének olyan sűrűsége van, amikor festéskor könnyen elfedik a 2 mm-ig terjedő repedéseket.
 • A vízemulzió bármilyen belső megoldáshoz alkalmas, mivel akár önállóan is színezhető, és a színek változatossága és a festék különböző százalékos felhasználási lehetősége olyan szín- és árnyalat-választékot kínál, amely lehetővé teszi a professzionális tervezők és amatőrök minden álmának és fantáziájának megvalósítását.
 • Az alacsony ár és a kiváló minőség lehetővé teszi, hogy a VE festékek sokféle fali és mennyezeti dekorációval versenyezzenek bármilyen típusú javítási munkában.

Az ilyen típusú festéknek hátrányai vannak:

 • A vízemulzió használata nulla hőmérsékleten nem lehetséges, ezért a minimális hőmérséklethatár +5 Celsius fok. Már 0 fokon lefagy, és elveszíti az összes tulajdonságát.
 • A festékek bizonyos típusai a kis üzemeltetési időszakban különböznek, de az ilyen típusú emulziók ritkaságsá válnak, és tartósabb festékekkel kényszerítik ki őket a piacról.
 • Nem mindig alkalmas fém vagy fényes felületekre, mivel a készítmény nagy mennyiségű vizet tartalmaz.

Műszaki adatok

Egy adott VE-festék technikai jellemzőinek megismerése segítségével kiválaszthatja a kívánt felület típusát.

A következő tényezők figyelembevételével:

 • Összetétele. A töltőanyagoktól, a sűrítőanyagoktól, a vizes oldatban lévő antiszeptikumoktól függően ez a festék lehet vagy nem alkalmas belső vagy külső munkákhoz, nedves vagy száraz helyiségekben.
 • Alkalmazás. Milyen anyagokra alkalmas ez a befejező anyag. Lehet-e festeni fa, beton, fém, zománc?
 • Viszkozitását. Mennyit és hogyan lehet hígítani a VE festéket.
 • Fogyasztás. Az alapanyag anyagától, abszorpciós jellemzőitől függ. Jellemzően a festőemulzió áramlási sebessége 200-400 ml / m2.
 • Súly A dobozok súlya meghatározhatja a festék minőségét. A jó vízemulzió sűrűsége körülbelül 1,5 kg / liter. Ebből arra lehet következtetni, hogy a tíz literes edényben a kiváló minőségű festék körülbelül 15 kg súlyú lesz.
 • Hőmérséklet a festés és a szárítás során. Mi az optimális hőmérséklet az ilyen típusú emulzió működése közben.
 • A festés és a működés során megengedett nedvesség.
 • Tárolási feltételek Maximálisan megengedett magas és alacsony hőmérséklet, amelynél a festék nem veszíti el tulajdonságait. Tartsa olyan helyen, ahol a napsugarak nem esnek le, ahol hűvös és sötét.
 • Festék lejárati dátuma a bankban.
 • A festett felületeken az ilyen típusú festék működési ideje.

Annak érdekében, hogy kiválassza az adott helyzethez szükséges festéket, ajánlatos előzetesen megismerni a meglévő típusokat és azok műszaki jellemzőit.

típusok

A víz alapú festékek többféle típusúak.

Polivivinilatsetatnye

Ezek a festékek a legolcsóbbak. A pozitív tulajdonságokból megállapítható, hogy ellenállnak a napfénynek és a zsír hatásának. Az ilyen típusú bevonatok beltérben is festhetők, összetevőik miatt nem toxikusak és biztonságosak. Ezek közé tartozik a polivinil-acetát, vagy egyszerű módon a PVA-ragasztó.

De félnek a vizet, így az ilyen festékkel festett felületek nem moshatók. Ezek csak olyan helyiségekben használhatók, ahol száraz és ritkán használják.

Egy idő után ez a festék sárgára válik, mint a régi ragasztó. Jelenleg ez a faj szinte soha nem használatos javításra.

ásványi

Is viszonylag olcsó festékek. Kalcium-hidroxidot, hígított mészet vagy cementet tartalmaznak. Ez a típus bármilyen felületet festhet, de a legmegfelelőbb beton- vagy téglafelületekre. Ezeket a vízemulziókat nagy gőzáteresztő képesség jellemzi, és nem szenvednek jelentős hőmérsékletcsökkenést.

A főbb negatív jellemzők - gyorsan elveszítik az eredeti színüket, mert kiégnek és sérültek, ha megérinti - rövid élettartammal rendelkeznek, ezért egyre kevésbé használják a belső munkákat, inkább a homlokzati dekorációra.

szilikát

A nátrium-szilikát - folyékony üveg része. Ezek viszonylag olcsó festékek. Tartósak, tartósak, de csak beton- és vakolt falakhoz használhatók. Elviselik a hőmérséklet különbségeket, a gőzöket és a légáteresztő képességeket.De félnek a víztől, a csapadéktól, mivel nem ellenállnak a nedvességnek, ami azt jelenti, hogy csak a házon belüli festés és csak száraz helyiségek számára lesz hasznos.

A magas páratartalmú helyiségekben, például konyhákban és fürdőszobákban ez a fajta festés nem alkalmas. És ez az anyag rossz a fém, kő, üveg és kerámia számára.

akril

Ez a legnépszerűbb típusú vízemulzió. Akrilgyantából áll. Bármilyen felületen használható - fa, beton, tégla, üveg, gipsz. A fém felületének festése előtt először alapozni kell.

És bár az áron drágábbak, mint az ásványi VE festékek, a különböző festékfajták és a különböző gyártók közötti árkülönbség lehetővé teszi, hogy kiválassza a megfelelő befejezést minden pénztárcához.

Az ilyen típusú előnyök a vízállóság, a tartósság és a mechanikai kopásállóság., amelyek nem érzékenyek az ultraibolya sugárzásra, a szennyeződésmentesítő tulajdonságokra. Elasztikusak, azaz könnyen és foltok nélkül alkalmazzák, és a festés során nagy sűrűségűek, így akár 1 mm-ig is elzárhatják a repedéseket. A legkisebb a színező emulzió fogyasztása, ha egy rétegben festik. Alkalmas bármilyen típusú helyiségben, mivel ezek többnyire moshatóak.

latex

Ezek latex vagy akrilát alapú akril festékek. Itt az akrilemulzió összetétele latexet tartalmaz. Emiatt viszonylag drága. A latex akril festékkel növeli a vízállóságot. Az ilyen típusú festékek mosószerekkel is moshatók. Ők ellenállnak 5000 mosási ciklusnak, anélkül, hogy elveszítenék a színt, a fényerőt és a vízállóságot.

Ez a festék használható fa, beton, tégla, fém, gipsz, gipszkarton és strukturált tapéta. Összetétele rugalmasabb és minden felületet jól fed. A kettős réteg lehetővé teszi a repedések legfeljebb 1 mm-es javítását. A festék gyorsan szárad és szagtalan, ami azt jelenti, hogy környezetbarát és egészségre ártalmatlan. Ez a típusú bevonat úszómedencékben és fürdőszobákban használható.

Az egyetlen hátránya, hogy nem gőzáteresztő és kondenzáció léphet fel. Ez a faj is fél az alacsony hőmérsékletektől - a hűvös helyiségekben a latex festékkel festett felület repedhet. A nap, a gombák és a baktériumok ellenállóképessége gyenge.

Szilikon

Ezeknek a bevonatoknak a kompozíciója szilikongyanta. Ezek mennyezetre alkalmasak. A mennyezetre speciális típusú szilikonfestékek vannak, amelyek nagyobb tapadást mutatnak a felülethez, ami azt jelenti, hogy könnyebb a mennyezetre gördülni, és nem áramlik.

A megnövekedett sűrűsége miatt ez a nézet akár 2 mm-es repedéseket is elfedhet. Ez a faj fertőtlenítőnek tekinthető, mivel gőz- és gázáteresztő képességgel rendelkezik, amely megakadályozza a gombák és a penész kialakulását. Ezért alkalmasak a magas páratartalmú helyiségek festésére, különösen a fürdőszobákban és a konyhákban. A festett felület tökéletesen mosható.

A szilikonfesték a korábban festett felületet az ilyen típusú festékekkel ásványi, akril- és szilikonfestékkel fedheti, kivéve az olajat. Még egy fekete belső felület is könnyedén átfedik a két réteg festékkel, mivel a szilikon vízemulzió megnövekedett rejtőereje van.

Az egyetlen olyan felület, amely idővel nem tűnik nagyon esztétikusnak, a vasbeton. A festéken rozsdás foltok jelenhetnek meg, mivel a megerősítés rozsdásodni kezd, ezért ajánlott a festés előtt új típusú, korróziógátló adalékokkal védeni vagy használni.

Melyik jobb?

A festéshez használt festék kiválasztásához ismernie kell annak jellemzőit, és figyelembe kell vennie mind az ár, mind a műszaki jellemzőket.Tudnia kell, hogy melyik felület van a festés alapjául, függetlenül attól, hogy először prímálja, milyen technikai jellemzői vannak ennek a felületnek, függetlenül attól, hogy szabadban vagy beltérben van-e, milyen szobában, mennyi ideig kell festeni, és teljesen fel kell szárítani ezt a felületet.

Mindezen paraméterektől függően meg kell találni a megfelelő festéket. Talán nem lesz szüksége a legdrágább szilikon vízemulzióra.

Az ásványi és akril festékek alkalmasabbak a külső felületek festésére. Az ásványi bevonattal festett felületek azonban gyorsan elveszítik eredeti színüket, bár ez a bevonat sokkal olcsóbb, mint az akril áron.

Beltéri festéshez figyelembe kell venni, hogy mit kell festeni - falakat vagy mennyezetet vagy néhány fa, fém, üvegfelület. Fontos és mikroklíma ebben a szobában. A vízalapú emulziók minden típusa alkalmas száraz helyiségekhez, csak szem előtt kell tartani, hogy bár a legolcsóbb a poli (vinil-acetát), az idővel sárgára válik, az ásványi ásványi anyagok könnyen megdörzsölhetők, és az akril, a latex és a szilikon meglehetősen magas árú. A szilikát-víz emulziója a legjobb, ha betont vagy vakolt felületet fest. De a tapéta a festészet nem nagyon alkalmas, jobb, ha használja latex itt.

Az akril-, latex- és szilikonfestékek a legmegfelelőbbek a nedves területeken. A latex egyetlen hátránya, hogy az alacsony hőmérsékletektől fél, és nem gőzáteresztő, nem véd a kondenzáció ellen, valamint a penész és a penész. Mindezek a magas költségek.

Mindenfajta festék a mennyezetre is alkalmas. Csak azt kell figyelembe venni, hogy jobb az ásványi, akril, latex vagy szilikon használata a magas páratartalmú helyiségekben. Ugyanakkor az akril és a szilikon nem folyik a festés során, és tartósabbak, bár drágábbak.

A mennyezetek festésére speciális szilikon festékek vannak. Összetételüket a megnövekedett rejtőerő és a száradási sebesség jellemzi, ami azt jelenti, hogy lehetővé teszi a mennyezet pontosabb és könnyebb festését.

Alkalmazás technológia

A vízalapú festék alkalmazása előtt vegye figyelembe a következő pontokat:

 • Hogyan kezelték a felületet. Ha alapot képezne, különösen, ha az oldatot az alapfelületre dörzsölték, akkor elegendő lenne egy festékréteg. Meg kell jegyezni, hogy az egyes következő rétegeknél a festett felület színe intenzívebbé válik.
 • Szárításkor a festék színe kissé eltér a doboz színétől.
 • A második és az azt követő réteget csak az előző száradás után alkalmazza. Általában a szárítási idő körülbelül 8 óra.
 • A vízalapú festéknek természetes környezetében száradnia kell.

A festéshez bármilyen szerszámot használhat - és egy kefét, és egy szivacsot, valamint egy hosszú halomú hengeret. A rövid napú hengereket nem használják, mert nem ragadják meg a megfelelő mennyiségű festéket, és a vízalapú hengerek felrobbanhatnak a habhengerek felületén, mivel a hab elnyeli a felesleges festéket. A festés után a felület egyenetlennek és durvanak tűnhet.

Az ásványi festékeket a festék felszíni permetezésével lehet permetezni. Ez a módszer a mennyezetek, a háttérképek, az elemek és a nehezen elérhető felületek és tárgyak festésére is alkalmas.

A festékszerszám megválasztása a várt hatástól is függ. A görgővel végzett munka során a festékréteg függ a halom hosszától, amely a felületre alkalmazható, azaz a színintenzitás. A görgővel való munkavégzés során előfordulhat, hogy ecsetet kell használnia - ez segít abban, hogy a sarkokban és a nehezen hozzáférhető helyeken festjük.

A szivacsot akkor használják, ha valamilyen tárgyat vagy texturált felületet kell festeni, vagy vastagabb festékkompozícióval textúrázni.

Általában a kerület fogmosásával kezdődik, majd görgővel. Bármely tárgyat javasoljuk, hogy a festést felülről lefelé kezdjék el, ez a felület foltok és cseppek nélkül keletkezik.

A festés előtt célszerű megvédeni a nem megmunkálható felületeket. és ragasztás a lábazatokon, platánokon és ablakpárkányokon a maszkolószalag festési szegélye mentén. Ha a padlóburkolatok már lakkfestéssel készülnek, akkor ragasztószalaggal is ragasztani kell, hogy ne bonyolítsák le a későbbi munkát, mert a lakkon keresztül látható a vízemulzió, ahol a falak érintkeznek a padlóval, és hogy tökéletes felületet készítsen a lakkozáshoz. értékes idő. Szintén az egyik szín átmeneti helyén egy másik ragasztószalagot lehet ragasztani.

Ne feledje, hogy a ragasztószalagot, még akkor is, ha festés történik, azonnal távolítsa el ezt a területet. Ha a festék kiszárad, lehetetlen lesz eltávolítani a festett felület károsítása nélkül.

Ha mennyezetet fest, először meg kell tisztítania őket a régi bevonatból, majd a felületet párhuzamosan kell felhordani. A primer szükséges, mivel csökkenti a festék behatolását az aljzatba, és növeli a rejtőzködés mértékét. Jobb, ha ugyanazzal a gyártóval válasszuk ki a festéket, vagy a festékgyártó által ajánlott alapozót.

A következő szabály van - ha csak egy ablak van a szobában, akkor a mennyezet festése párhuzamosan kezdődik az ablakkal a falról a másikra. A második alkalommal merőlegesen festenek - az ablaktól az ellenkező fal felé. Azaz, az utolsó réteget mindig a napfény irányába kell festeni. Ez segít elrejteni a fő lefedettség összes hiányosságát. A festéket párhuzamos csíkokkal kell felhordani, enyhén átfedve az előzőt 2-3 cm-rel.

Javasoljuk, hogy a teljes felületet fél óra múlva belül tartsuk be, mivel festés után egyenetlen és hanyag. Ahol lehetetlen a felületet görgős sarkokkal, ízületekkel festeni, ecsetet használjon, gondosan festve az összes nehezen elérhető felületet. Ha két ablaknyílás van a szobában, akkor kétszer festik az ablakról az üres falra, és két rétegnyi festmény van egymáshoz merőlegesen.

Vakolt és alapozott falak és mennyezetek festése során általában két festékréteget használnak, és vízalapú bevonat alkalmazása esetén papírrétegekre egy réteget használnak. Ezért festék vásárlásakor ne feledje, hogy a vakolt felületek esetében háromszor több festékre van szüksége, mint a tapétázáshoz.

VE-festék a falakon kb. 10-15 percig állezért a szárítás során a látható határ elkerülése érdekében gyorsan kell festeni. A színezés a sarokból indul, 5 cm-es szélességgel, felülről lefelé kefével festve, majd egy hengerrel festve, miután megnyomta egy speciális festőcellára vagy egy páros linóleumra, rétegelt lemezre és fára. A festéket felülről lefelé alkalmazzuk folyamatos csíkkal, 5-8 cm-rel továbblépve ez segít megszabadulni a festék felhordásától. Ha a második szögtől való távolság megegyezik a henger egyik szélességével, ennek a falnak a szögét ecsettel kell festeni. Ha a második falat görgetni fogja, akkor azonnal ecsettel festje át a második fal sarkát.

Hogyan kell tenyészteni?

Ha a festék dobozára írják, hogy először vízzel kell hígítani, akkor ezt kívánatos elvégezni, mivel azután a festék pontosan meg fogja kapni a kívánt viszkozitást és konzisztenciát, amely lehetővé teszi, hogy könnyen és óvatosan alkalmazza a felületre.

Leggyakrabban a kiváló minőségű vízemulziót fehér színben értékesítik, és a megfelelő árnyalatban önállóan vagy egy speciális felszerelésben egy üzletben színezett. Ez egy színsémát használ, amely a boltban is megvásárolható.

Ha magad fested, akkor tíz százalékkal többet raktálsz, mint a fő mennyiség, mivel a jövőben hasznos lehet a felület frissítése.

Jobb, ha először hígítunk egy kis mennyiségű színezett festéket, hogy ellenőrizzük, hogyan néz a szárítás után a festett felületre. A festék színe némileg eltérő, ha teljesen kiszárad, amit a dobozban vagy a színezés során látunk. Ha a lejárati dátumokat megsértették, akkor a tárolás feltételei, ha a festék fagyasztva van, meg kell néznie azt is, hogyan fekszik a felületen.

Olyan eszköz, mint például egy porlasztó használata festéshez, figyelembe kell venni, hogy a festék sima vízzel való hígítása nem megfelelő, mivel a teljes szárítás után fehér felületre kerülhet a felületen. Ezért a vízemulzió festékszórókra hígított vagy desztillált vizet, vagy alkoholt vagy étert tartalmaz.

Szükséges szigorúan betartani a gyártóknak a festék hígítására vonatkozó ajánlásait.hogy ne legyen túl vastag vagy túl folyékony. Ha ez nem történik meg, a felületet óvatosan lehet festeni. A vastagabb festék a „shagreen” bőr hatását hozza létre, meghúzza, úgy néz ki, mint a rossz minőségű mészkő, és több folyadék ad csúnya csöpögést.

Ne feledje, hogy 15-20 perc elteltével a festék sűrűsödik és a második réteget festeni kell, még egyszer közvetlenül a permeteződobozokban hígítani. A hígított festéknek zsíros tejnek kell lennie.

Hogyan lehet eltávolítani?

Néha, mielőtt egy új festményre lenne szükség, hogy eltávolítsuk a korábbi befejező réteget. Ha ezt megelőzően PVA-polivinil-acetáton vagy ásványi anyagon alapuló festék volt, akkor szappannal szappanos vízzel lehet eltávolítani.

Az akril vagy szilikon VE festék eltávolításához olyan eszközöket kell használni, mint a spatula vagy a sarokcsiszoló. Eltávolíthatja az előző réteget egy vésővel. Szinte csendes, de nagyon unalmas. Szintén gyakran használnak egy épületszárítót, fűtik a régi felületet és eltávolítják egy spatulával. Különleges kémiai alapú mosások már értékesítésre kerülnek. Szükséges a festékre alkalmazni, fokozatosan felszívódik és elpusztítja a régi réteget.

gyártók

A vízalapú festékgyártást hosszú ideig megalapították, és nagyon széles körben képviseltetik magukat a piacon. Bármilyen ismeretlen gyártót is kiválaszthat, esetleg alacsonyabb árpolitikával, vagy olyan kiváló minőségű festékekbe fektethet be, mint az ismert gyártók. Dulux, Dufa vagy Tex. Palettájukban mindenfajta és célszerű festék, mind a matt, mind a fényes, valamint a félmatt és félig fényes. Ezek a gyártók megerősítették hírnevüket az értékesítési piacon és termékeik minőségében.

Ha meg szeretné tanulni, hogyan kell festeni a falakat víz alapú festékkel, olvassa el a következő videót.

Comments
szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba