Víz-diszperziós festékek külső és belső használatra

 Víz-diszperziós festékek külső és belső használatra

A különböző felületek festésére szolgáló víz diszperziós festékek egyre népszerűbbek. Nemcsak beltéri, hanem kültéri munkákhoz is használják. A festéket a környezetbarát összetétele, a költséghatékonyság és a magas fedőképesség jellemzi, ami hozzájárul az alkalmazási terület bővítéséhez.

Mi az?

A víz diszperziós festék egy többkomponensű keverék különböző anyagok festésére. Az ilyen festékek jellegzetessége, hogy a víz színezőanyagként hígítószerként szolgál.

A diszperziós festékek összetétele eltérő számú összetevőt tartalmazhat, de az alapja a következő:

 • olyan anyagok, amelyek a felületen polimer filmet képeznek, és az összes komponenst (polimerek: sztirol, akril, latex) kötik össze;
 • pigment anyagok, amelyek a kívánt színt kapják;
 • szintetikus vagy természetes töltőanyagok, amelyek a színező készítmény alapvető tulajdonságait adják meg (ásványi anyagok: talkum, kalcit, csillám, kréta, márványpor);
 • speciális technológiai adalékanyagok a keverék textúrájának és tárolásának javítására. Az etilénglikol hozzáadása hozzájárul a fagyállósághoz. Tartósítószerek, antiszeptikumok, emulgeálószerek és sűrítőszerek.

A víz diszperziós festéket különböző konzisztenciájú paszta formájában forgalmazzuk. Színező keverék előállításához tiszta, hideg vizet kell hozzáadni olyan mennyiségre, amely a festett területre hengerrel, kefével vagy szórópisztollyal történik. Szárításkor a hozzáadott víz elpárolog a felületről, ami stabil védőfóliát képez.

Előnyök és hátrányok

Bármely építési és befejező anyag felvételéhez vegye figyelembe az alkalmazás és a művelet előnyeit és hátrányait.

A víz-diszperzió színező keverékek előnyei a következők:

 • nincs erős kémiai szag;
 • ökológiai összetétel;
 • tűzálló;
 • alacsony a szárítási idő, amikor a felületre kerül;
 • csak dolgozzon festékkel;
 • festett falak és homlokzatok gőzáteresztő képessége;
 • tartósság és kopásállóság;
 • a festett bevonat élettartama 5-15 év;
 • nagyfokú tapadás a festés során;
 • a festékek megfizethető árkategóriában vannak;
 • a nedvességálló márkák kiváló minőségű védőbevonatot biztosítanak víz ellen;
 • nagy színtartomány. Függetlenül attól, hogy a színt a súgó színe adja meg.

A vizes diszperzió számos pozitív tulajdonsága meghaladja a hátrányokat. A hátránya a minőségi jellemzők elvesztése a tárolás és szállítás során nagyon alacsony hőmérsékleten. A diszperziós festéket nem lehet lehűlni és fagyasztani. Ebből következik, hogy a színezés alacsony hőmérsékleten nem lehetséges. Külső struktúrák festéséhez ki kell választani azt az időt, amikor nem lesz csapadék, a hőmérséklet elfogadható lesz, és az időjárási viszonyok lehetővé teszik a munka megkezdését, a festékréteg teljesen megszárad. A festés előtt gondosan elő kell készíteni a munkaterületet, mert a víz-diszperziós készítmények nem fedik fel a látható szabálytalanságokat és a felszíni hiányosságokat.

Típusok és jellemzők

Sokféle vízalapú festéket állítanak elő, így alkalmazásuk területe nagyon széles. A nedvességgel szembeni ellenállással a víz-diszperziós oldatok moshatóak, nedvességre és nedvességre ellenállóak.

A diszpergált elegyet a fő kompozit polimer komponenssel osztjuk:

 • polivinil-acetát;
 • akrilát;
 • latex vagy sztirol-butadién;
 • szilikon;
 • diszperziós szilikát.

A PVA keverékek egy komponense a polivinil-acetát, amely nem tolerálja a nedvességet és könnyen lemosható. Az ilyen olcsó keverékek alkalmasak a száraz helyiségek vagy a hálószoba falainak mennyezetének festésére. Az akrilát-diszperziók akrilt tartalmaznak, melyet a nedvességállóság, a mechanikai feszültség ellenáll, a napfény ellenállása a szín változása nélkül. A PVA-val ellentétben ezek az anyagok drágák.

Az akril keveréket cél szerint osztályozzák:

 • belső.
 • külső.

Az akril készítmények sokoldalúak. Ez azt jelenti, hogy belső és külső festékmunkákhoz használják. Lakóházak, irodák belsőépítészeti festékfala és mennyezete. Az épületek külső díszítésére, időjárásálló tulajdonságokkal rendelkező homlokzati vegyületek felhasználásával.

Akril festék lehet mosható, valamint száraz mechanikus tisztítás. A festett felületek típusai alapján gipsz, fa vagy fém kompozíciókat bocsát ki.

Hasonló tulajdonságokkal rendelkezik az akril kompozícióval a latex festékkel. A különbség abban rejlik, hogy az ultraibolya hatására a latex sárgára változik, így nem használják fel a szerkezet külső részeinek és helyiségeinek festésére, ahol a közvetlen napfény behatol. Különböző latexkeverékek egy nagy mennyiségű latex gumifesték, melynek gumi tulajdonságait 2-3 rétegben alkalmazzuk. Ez rugalmas, tartós réteget hoz létre, amely nem fél a kopástól, a víztől, a magas és alacsony hőmérsékletektől.

A vasból, andulinból, palaból, betonból készült tetők kicsapódás elleni védelmére használják. Az anyag tökéletesen homlokzati betonépítmények, faházak, kerítések.

A festék- és lakktermékek piacán a közelmúltban megjelentek a vinil-sokoldalú latex keverékek. Ez az anyag egyenletes tűzminőséget biztosít. Alapján tűzálló színezőanyagokat készít. Az akril- és latex-készítmények köztes kapcsolata az akrilát-latex. A latex és a sztirol keverése lehetővé teszi a termékek végső árának megváltoztatását és a minőség javítását. Az ilyen keverékek ára alacsonyabb a tiszta akril anyaghoz képest.

A szilíciumgyanta víztartalmú szilikon festék bármilyen anyagot festhet., mint a szilikon maszkok bevonási hibák. Lehet nedves felületen alkalmazni: például a magas minőségű tulajdonságok lehetővé teszik a magas páratartalmú helyiségek festését, hogy külső épületeket készítsenek. A szilikonfesték jellemzője, hogy nem képes elszívni a szennyeződéseket és a port, így biztosítva a tisztaságot. A szilikát készítmények folyékony üveg hozzáadásával készülnek, így különösen erős tulajdonságokkal rendelkeznek. Ideális homlokzatok festésére, nagy sűrűségű védőbevonat létrehozására. Csak ásványi felületeket lehet festeni: beton, agyag, gipsz, gipsz.

A víz-diszperziós keverékek előállítását a GOST szabályozza.

A termékek kiválasztásakor értékelje a következő műszaki jellemzőket:

 • Színes. A színjellemző fontos dekoratív jelentőséggel bír. Kezdetben a titán-dioxid pigment miatt a keverék fehér. A kívánt színárnyalatot a színséma készítésével érjük el. A fehérebb diszperzió először, annál telítettebb lesz a kívánt szín.
 • Egységesség. A hígított oldatban nem lehet rögök és szilárd részecskék. Alkalmazáskor sima réteget kell képeznie.
 • Viseljen ellenállást. Ez a teljesítményjellemző a kész réteg erősségétől függ.
 • Anyagfogyasztás. Fontos paraméter, amely nemcsak a festett felületen, hanem a nyersanyagok minőségétől, az oldat sűrűségétől is függ. A jó menedéket általában olyan megoldások jellemzik, amelyek egy liter térfogatúak másfél kilogramm súlyúak.A diszperziós készítmények átlagos fogyasztása 130-180 g / m2. m. Becsült fogyasztási pont a címkén.
 • Nedvességállóság. A nedvességállóság mértéke attól függ, hogy mely készítményeket lehet használni különböző nedvességtartalmú körülmények között.
 • A fény ellenáll. A fényállóságtól függ a bevonat megjelenése. Az UV-ellenállást a készítmény összetevői határozzák meg. Az akril és a polivinil-acetát jól tolerálható a fényben, nem fakulnak el.
 • Fagyállóság. Az alacsony hőmérsékletekkel szembeni ellenállás paraméterét a fagyasztási ciklusok száma határozza meg.

gyártók

A hazai disztribúciós festékeket az orosz és külföldi gyártók képviselik a hazai építési piacon. A diszpergált emulziók gyártásával foglalkozó külföldi cégek között vannak német Dufa és Caparol cégek, a török ​​Marshall cég, a legrégebbi finn Tikkurila cég, a szlovén gyártó, Belinka, a lengyel Snezhka cég, a brit ICI cég, amely a Dulux márkát gyártja. A Leroy Merlin által kifejlesztett Luxens márka számos pozitív véleményt tartalmaz. Kiváló minőségű festőanyagokat, valamint más termékek széles skáláját kínálják. A Dulux, a Caparol és a Dufa festékek a prémium árkategóriába tartoznak.

A külföldi gyártók anyagai nem mindig jobbak, mivel gyakran a hazai termelésben az európai nyersanyagokat használják diszperziós emulziók gyártásához. Például a német Dufa cég a Far Far márkanév alatt létrehozta a festéktermékek gyártását Oroszországban, ami csökkentette a költségeket a német minőség elvesztése nélkül. Ha a minősítésről beszélünk, akkor a külföldi analógok magasabbak, mint az oroszok.

Az orosz gyártók körében széles körben képviseltetik a Tex, Aqua, Lacra, Krafor, Oreol, Kraskoff cégek termékeit. A "Tex" márkájú színezőanyagok vezető szerepet töltenek be a piacon, mivel elfogadható minőségű termékeket állítanak elő megfizethető áron. A leningrádi festékek a piac gazdasági szegmensét képviselik. A Kraskoff Pro cég színezőanyagok széles skáláját gyártja különböző típusú felületekhez. Az Empils az Aureol és Newtone diszperziós emulziókat akril, latex és szilikon alapján gyártja.

A "Concorde" cég, amely az "Ecopol" védjegyet gyárt, professzionális víz-diszperziós pasztákat állít elő az építéshez és a díszítéshez. Az orosz piacon a festék- és lakktermékeket forgalmazó jól ismert gyártók mellett nagyszámú kistermelő koncentrálódik a regionális piacra. Például a Sursky Paints vállalatcsoport a Grafics és Svetlitsa diszperziós emulziókat gyártja, amelyek alacsony árkategóriájúak.

Hogyan válasszuk ki?

A festéshez választandó festék a helyiségtől és a felület működési feltételeitől függ.

A víz-diszperziós készítmények kiválasztásakor vegye figyelembe az alábbi kritériumokat:

 • a festett felület típusa;
 • gyártó
 • márka népszerűsége;
 • a kész bevonat működési feltételei: hőmérséklet, nedvesség, fény;
 • minőségi tanúsítvány;
 • eltarthatósági idő;
 • a tárolási és szállítási feltételeknek való megfelelés.

A diszperziós keveréket a felszín típusától függően választjuk ki. Eladó megoldások fa, fém, beton feldolgozására. A készítmények olyan adalékanyagokat tartalmaznak, amelyek javítják az adott anyagtípushoz való tapadást. Ez az információ a csomagoláson szerepel. A faanyag összetétele fából készült ajtók, ablakok, falburkolatok festésére, a deszkák homlokzatára, a fák kéregének védelmére alkalmas rágcsálóktól. Az ásványi bevonatokhoz betonkeverékeket választunk: vakolt falakat, betonlapokat, téglákat. A fém színezőoldatai védő réteget képeznek a fémszerkezeteken és az alkatrészeken. Az akril zománcra vizes diszperziós festéket lehet alkalmazni.

Nagy jelentősége van a gyártóhoz tartozó festékanyagok kiválasztásánál és a márka népszerűségénél.A minőségi előírásoknak köszönhetően az orosz gyártók minősége alacsonyabb, mint a külföldi gyártóké. Szükséges a fogyasztói vélemények tanulmányozása, és a jövőben a jó hírű márkák előnyben részesítése.

Belső használatra minden típusú víz-diszperziós készítmény. Az északi oldalra néző ablakokkal rendelkező szobákhoz válasszon latex festéket. Alkalmas folyosók és folyosók falainak festésére is. A világos, gyakran látogatott szobákhoz vagy konyhához és étkezőhöz válassza ki az akril színezőanyagot. A mennyezeteket olcsó polivinil-acetát keverékkel kell festeni.

Külső szerkezetek festésénél az akril homlokzati festékre kell választani. A szükséges működési tulajdonságokkal rendelkezik, stabil a negatív légköri jelenségek hatása ellen. A készítményt több rétegben alkalmazzuk a szükséges védelmi funkciók elérése érdekében. A gumifesték magas fokú védelmet nyújt, gőzáteresztő rugalmas burkolatot hoz létre. A szilikon- és szilikátvegyületek drága, de teljes mértékben igazolják költségeiket, védik a felületet a víztől és a korai megsemmisüléstől.

A fényesség mértékétől függően a fényes vagy matt festék kerül kiválasztásra. A választás a szoba belső és funkciójától függ. A fényes felület durva felületű, mivel minden hibája látható rajta, de a fényesebb piszkosabb és könnyebben tisztítható. Glitter különleges hangulatot ad a szobának. Az átlátszatlan megoldások a legjobb védelmet nyújtják, telített színt adnak.

Szükséges információt találni a gyártási dátumról és a tárolási időszakról a dobozon vagy a festékkazánon. Nem vásárolhat le egy lejárt terméket. Nem alkalmas használatra. A nagy kiskereskedelmi üzletek megfelelő hőmérsékleti körülmények között képesek a termékeket tárolni. Kisebb építési osztályokban érdeklődjön a raktár körülményeiről. Ha egyszer egyszer befagyasztja a kompozíciót, akkor az leszedik. rossz festék a felületen.

Néha a döntő kritérium az ár. Ebben az esetben fordítson figyelmet a hazai gyártók olcsó márkájára. Választhat egy sztirol alapú keveréket latex hozzáadásával, amely csökkenti az árat a kopásálló és fényálló tulajdonságok kárára. A választás önállóan történhet a vizsgált információk alapján. Mindig is lehetséges, hogy ajánlásokat kapjon az építési osztály tanácsadójától.

A következő videóban megtekinthetjük a Simphony víz diszperziós festékeit és tippeket a kiválasztásukhoz.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba